Profesor Roland Szentpáli

Roland Szentpáli je evfonij začel igrati pri dvanajstih letih, leto pozneje pa je pod mentorstvom Sandorja Lukácsa prešel na tubo. Med letoma 1991 in 1995 je študiral na Glasbenem konservatoriju Béle Bartóka v Budimpešti pri Josephu Baszinki in Gáborju Adamiku. Študij je nadaljeval pri Lászlu Szabòju na Akademiji Franza Liszta v Budimpešti. Udeležil se je mednarodnih tečajev Rogerja Boba, Mela Culbertsona, Manfreda Hopperta in Sama Pilafiana ter prejel številne štipendije za študij v tujini.

Med njegovimi vidnimi uspehi na tekmovanjih solistov so prve nagrade na Mednarodnem tekmovanju trobilcev v Lahtiju na Finskem (2001), Mednarodnem tekmovanju izvajalcev v Brnu na Češkem (2000) in Mednarodnem tekmovanju tubistov v Džedžuju v Južni Koreji (2000). Leta 2000 je prejel drugo nagrado na prestižnem Mednarodnem tekmovanju tubistov v Markneukirchnu, nagrajen pa je bil tudi na tekmovanju TubaMania (Avstralija, 1999) in Mednarodnem tekmovanju tubistov v Guebwillerju (Francija, 1998).

Zelo dejaven je tudi kot skladatelj, saj je za tubo, komorni ansambel in orkester napisal številna dela v različnih slogih. Februarja 1994 je v Budimpešti v živem televizijskem prenosu izvedel svoj Koncert za tubo in orkester. Njegovo glasbo sta izvajala in posnela orkester Madžarskega radia in orkester Glasbenega konservatorija Béle Bartóka. Njegova zadnja samostojna CD-plošča I Killed My Lips vključuje štiri njegove skladbe. Ob številnih solističnih in skladateljskih obveznostih je trenutno prvi tubist Madžarskega nacionalnega filharmoničnega orkestra. Je iskan predavatelj ter je izvedel več mojstrskih tečajih v ZDA, na Japonskem in v mnogih evropskih državah.