Profesor László Fenyö

László Fenyö, rojen leta 1975, se je začel glasbeno izobraževati na Madžarskem. Ko je bil star 13 let, je že začel študirati pri profesorju Laszlu Mezöju na Akademiji za glasbo Franza Liszta v Budimpešti, študij pa je nato nadaljeval pri profesorju Davidu Geringasu v Lübecku. Z briljantno tehniko, zanesljivim slogom in neverjetno širokim repertoarjem je osvojil več nagrad na pomembnih tekmovanjih, na primer na mednarodnem glasbenem tekmovanju v Ženevi, tekmovanju Rostropovich v Parizu, tekmovanju Adam za čeliste v Christchurchu in tekmovanju madžarskega radia v Budimpešti.

Fenyö je solistično kariero začel v frankfurtskem radijskem simfoničnem orkestru hr-Sinfonieorchester, zadnja leta pa se vse bolj posveča poučevanju. Mojstrske tečaje vodi povsod po svetu, od aprila 2012 pa dela tudi kot profesor na Akademiji za glasbo v Karlsruheju v Nemčiji.

Fenyö spada v sam svetovni vrh čelistov, odkar je leta 2004 osvojil prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Pablo Casals v nemškem Kronbergu. Odlikuje ga edinstvena zmožnost, da skladateljeve namene predstavi poslušalcem, kar občinstvo prevzame in očara. Njegovi koncerti so posebna doživetja, kjer se glasba izrazi vsakič na novo, poslušalci pa so priča njegovim dih jemajočim tehničnim veščinam in čustveni izraznosti.

V zadnjih letih je Fenyö nastopil na najbolj znanih svetovnih odrih, med drugim v amsterdamski Concertgebouw, londonski Wigmore Hall in münchenskem Gasteigu. Redno se udeležuje tudi turnej z vodilnimi simfoničnimi orkestri, ki ga vodijo od Evrope do Azije. Intenzivno sodeluje in nastopa tudi z dirigentom Krysztofom Pendereckim.

Na Madžarskem, v svoji domači državi, je že dolgo eden najbolj iskanih solistov. Njegove solistične nastope, komorne glasbene dogodke in koncerte, na katerih nastopa z orkestri, prenašajo v živo, madžarski radio pa pripravi tudi posnetke. Sodeloval je že z večino madžarskih orkestrov in dirigentov. Leta 2005 je prejel znano nagrado Franza Liszta, ki jo podeljuje madžarsko ministrstvo za kulturo, leta 2008 pa tudi nagrado Junior Prima.

Fenyö igra na čelo, ki ga je izdelal Matteo Goffriller leta 1695.