ini: Profesor Ian Bousfield - Festival Ljubljana

Profesor Ian Bousfield

Ian Bousfield, eden najvidnejših trobilcev našega časa, pa tudi solist, dirigent in pedagog, je že več kot 35 let med vodilnimi na svojem področju, saj je bil v svoji tridesetletni orkestrski karieri prvi pozavnist Dunajskih filharmonikov in Londonskega simfoničnega orkestra. Kot solist je med drugim nastopil z Riccardom Mutijem, Michaelom Tilsonom Thomasom, sirom Nevillom Marrinerjem in Kentom Naganom z Dunajskimi filharmoniki, Londonskim simfoničnim orkestrom, Londonskim filharmoničnim orkestrom in Filharmoničnim orkestrom BBC. Snemal je za založbe EMI, Chandos in Camerata. Med njegovimi načrti so nastopi s Kentom Naganom in Montrealskim simfoničnim orkestrom, snemanje s Kvartetom Airies, nastop na otvoritvenem koncertu sezone Simfoničnega orkestra New World v Miamiju, kjer bo že tretjič dirigiral trobilnemu orkestru, ter vodenje Aalborškega simfoničnega orkestra v seriji koncertov za trobila in glas.

V zadnjem času je njegova dirigentska kariera doživela velik zagon, saj velja za enega vodilnih svetovnih dirigentov trobilnih orkestrov. Dirigiral je Oselskim filharmonikom, Orkestru opernega gledališča Liceu, Danskemu radijskemu simfoničnemu orkestru, Orkestru Københavnske opere, Sønderborškemu simfoničnemu orkestru, Bernskemu simfoničnemu orkestru, Orkestru Opere Norrlands in Simfoničnemu orkestru New World.

Ian je profesor pozavne na Visoki šoli za umetnost v Bernu in na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu. Njegovi nekdanji študenti igrajo v vodilnih svetovnih orkestrih in so prejemniki najprestižnejših priznanj, kot sta nagrada na tekmovanju ARD in nagrada zveze Royal Overseas League. Njegova spletna stran in videogradiva »Unlocking the Trombone Code« so bili deležni navdušenih odzivov kritikov. Je inštruktor za trobila Mladinskega orkestra Gustava Mahlerja in redni inštruktor Simfoničnega orkestra New World, ki sta mu zelo pri srcu. Leta 2012 je prejel priznanje za življenjsko delo, ki ga podeljuje Mednarodno združenje pozavnistov.

Junija 2019 je na povabilo Valerija Gergijeva predsedoval prvemu Tekmovanju Čajkovskega za trobila.