Profesor Hariolf Schlichtig

Violist Hariolf Schlichtig, ki se je rodil leta 1950 v Tuttlingenu, je znan kot komorni glasbenik, solist in učitelj. Študiral je z Maxom Rostalom in Sandorjem Veghom, 19 let je bil član kvarteta Cherubini, s katerim je osvojil več prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih, posnel je več priznanih zgoščenk in nastopal na pomembnejših mednarodnih festivalih.

Kot solist je nastopil v kölnski filharmoniji, münchenski dvorani Herkulessaal, bruseljskem konservatoriju ter na festivalih Maifestspielen v Wiesbadnu in Beethovenfest v Bonnu. Pod vodstvom Andrasa Schiffa je nastopil na festivalu Omaggio a Palladio v gledališču Teatro Olimpico v Vicenzi, pa tudi v Weimarju, Baslu, leta 2006 v Zürichu in newyorški Carnegie Hall.

Z münchenskim komornim orkestrom, s katerim sodeluje že vrsto let, je za TUDOR posnel koncerte za violo K. Stamitza, F. A. Hoffmeistra in D. F. Zelterja. Marca 2003 je pod vodstvom Christopha Poppna igral na svetovni premieri koncerta za violo Herberta Callhoffa. Kot komorni glasbenik sodeluje s kolegi, med katere se uvrščajo Tabea Zimmermann, Andras Schiff, Heinz Holliger, kvartet Alban Berg in Leonidas Kavakos. Bil je tudi gost na festivalih, kot so edinburški festival, Schubertiade Schwarzenberg, koncerti Whitsun v Ittingenu in festival Kunstfest v Weimarju.

Od leta 1987 dela kot profesor na münchenski visoki šoli za glasbo in gledališče, kjer poučuje violo in komorno glasbo. Vodi tudi mednarodne mojstrske tečaje. Številni študenti, ki jih je poučeval, so se povzpeli na pomembne položaje na mednarodni glasbeni sceni, nekateri pa so celo osvojili nagrade na priznanih tekmovanjih.

Posnetki koncertov K. Stamitza, F. A. Hoffmeistra in C. F. Zelterja, ki jih je pripravil z münchenskim komornim orkestrom, spadajo med izjemno cenjena dela, z zgoščenkami pa je prejel tudi nagrade Deutsche Schallplattenpreis, Echo Klassik, Diapason d’Or in Choc de la Musique.

Hariolf Schlichtig je solist in prvi violist v komornem orkestru Cappella Andrea Barca. Vodi ga dirigent András Schiff, ki je orkester tudi ustanovil leta 1999. Vsako leto nastopajo na festivalu Mozartwoche v Salzburgu in v svojem »drugem domu«, gledališču Teatro Olimpico v Vicenzi, pa tudi v večjih koncertnih dvoranah drugod po svetu.

Schlichtig je aktiven zlasti kot zagovornik sodobne glasbe. Sodeluje s skladatelji, kot so Rudi Spring, Joerg Widmann, Aribert Reimann, Friedrich Cerha, Siegfried Matthus, Gyoergy Kurtag, Heinz Holliger in Martin Christoph Redel; nekatera dela naštetih skladateljev je sam odigral premierno. Od leta 2001 ustvarja lastna glasbena dela z glasbenikom in kiparjem Paulom Fuchsom.