Profesor Guy Ben-Ziony

Guy Ben-Ziony je odraščal v slikoviti dolini Jezreel v Izraelu. Pri devetih letih si po ogledu filma Kralj valčka Walta Disneyja o Johannu Straussu ni želel nič drugega kot igrati violino. Vendar je kmalu zatem prešel na violo in se učil pri vodilnih domačih učiteljih, kot so Chaim Taub, Gad Lewertoff in David Chen.

Srečanja s priznano violistko Tabeo Zimmermann so nanj tako močno vplivala, da se je k njej odpravil na študij v Frankfurt.

Študij je nadaljeval pri Tatjani Masurenko na Univerzi za glasbo in gledališče v Leipzigu, za koncertni izpit pa je pod vodstvom Daniela Hardinga izvedel Bartókov Koncert za violo in ga opravil z odliko. Kot mednarodno cenjen komorni glasbenik je bil kmalu povabljen na pomembne glasbene festivale, vključno s Festivalom Lockenhaus, Festivalom mladih umetnikov v Davosu, Festivalom Spannungen Heimbach ter legendarnim Festivalom Prussia Cove, kjer je igral z umetniki, kot so Gidon Kremer, Lisa Batiashvili, Christian Tetzlaff, Menachem Pressler in mnogi drugi.

Kot solist je igral z mnogimi izraelskimi in evropskimi orkestri, kot so Camerata Nordica, Offenbacher Kammerorchester, Izraelski komorni orkester ali Solisti Tel Aviva.

Bil je član godalnega kvarteta Zapolski iz Danske in dunajskega ansambla Waldstein ter nastopal v številnih evropskih koncertnih dvoranah (vključno z dunajskim Musikvereinom, amsterdamskim Concertgebouwom, Berlinsko filharmonijo in londonsko dvorano Wigmore Hall). Kot ustanovni član Izraelskega komornega projekta tesno sodeluje s sodobnimi skladatelji, kar ga je popeljalo na številne inovativne poti. Simbiotska sodelovanja je iskal tudi v Nemčiji, na primer z berlinsko plesno skupino Sasha Waltz & Guests, s katero je izvedel zelo odmeven koreografski koncert Gefaltet.

Kot prvi violist je reden gost pri številnih vodilnih komornih in simfoničnih orkestrih v Evropi, kot so simfonični orkestri v Hamburgu, Berlinu in Frankfurtu, Simfonični orkester iz Bamberga, Camerata Salzburg, orkester Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Komorni orkester Mahler in orkester Amsterdam Sinfonietta. Leta 2016 je pri založbi Genuin Classics izšla njegova prva solistična CD-plošča z naslovom Monodialogue, ki je bila deležna odličnih kritik. Guy Ben-Ziony je bil med letoma 2006 in 2017 profesor viole na Univerzi za glasbo in gledališče Felix Mendelssohn Bartholdy v Leipzigu. V sezoni 2017–2018 je bil član mednarodno priznanega godalnega kvarteta Pacifica in gostujoči profesor na glasbeni šoli Jacobs v Bloomingtonu v ameriški zvezni državi Indiani. Še naprej vodi mojstrske tečaje v Evropi in ZDA.