Profesor François Benda

François Benda se je rodil v Braziliji v družini profesionalnih glasbenikov. V Gradcu in Ženevi je študiral klarinet, kompozicijo in dirigiranje, kot solist pa je debitiral leta 1988 v züriški dvorani Tonhalle in v dvorani Victoria Hall v Ženevi. V Neue Zürcher Zeitung so o njegovem nastopu zapisali: »Njegovo igranje se je suvereno gibalo od komaj zaznavnih pianissimov do dramatičnih, skoraj ekstatičnih crescendov in je bilo v vsakem trenutku sijajno.«

Leta 1991 je v Rimu prejel nagrado Premio Internazionale per le Arti dello Spettaccolo. Danes nastopa na vseh pomembnih koncertnih prizoriščih (Berlinska filharmonija, Musikverein na Dunaju, Concertgebouw v Amsterdamu, Wigmore Hall v Londonu, Herkulessaal v Münchnu, Kölnska filharmonija, Tonhalle v Zürichu) in kot solist klarinetist sodeluje s številnimi vodilnimi orkestri (Simfonični orkester Bavarskega radia, Simfonični orkester Zahodnonemškega radia v Kölnu, Baselski simfonični orkester in Dunajska komorna filharmonija). Je zelo iskan glasbeni izvajalec ter redno gostuje na glasbenih festivalih, kot so Berliner Festwochen, Styriarte, Musicades Lyon in binkoštni koncerti v Ittingenu v Švici. Skupaj s Heinzom Holligerjem, Paulom Badura-Skodo, Brunom Giuranno, Isabelle Faust, Josefom Silversteinom in Brunom Caninom izvaja recitale na koncertih komorne glasbe.

Benda se z lahkoto giblje med klasičnim koncertnim repertoarjem in sodobno glasbo v vlogi klarinetista (sodelovanje, premiere in prve izvedbe del Holligerja, Carterja, Beria, Pendereckega, Langa, Schweinitza in Haasa), vse pogosteje pa tudi v vlogi dirigenta. Poleg solistične kariere je profesor na Univerzi za umetnost v Berlinu, uči pa tudi na Akademiji za glasbo v Baslu.