Andrej Žust

Andrej Žust (1984) je v rodnem Logatcu končal nižjo glasbeno šolo pri prof. Janezu Polancu, šolanje nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri prof. Metodu Tomcu in nato študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Jožetu Faloutu in prof. Boštjanu Lipovšku. Svoje znanje je izpopolnjeval pri priznanih profesorjih, kot so Hermann Baumann, Radovan Vlatković, Froydis Ree Wekre. Od leta 2009 do 2011 je bil štipendist prestižne Karajanove akademije Berlinskih filharmonikov.

Kot solist je trikrat zmagal na državnem tekmovanju mladih glasbenikov (1996, 1999, leta 2001 je prejel absolutnih sto točk) in na mednarodnem tekmovanju v Vidmu (Italija), kjer je poleg prve nagrade prejel še dve posebni nagradi in bil tako proglašen za absolutnega zmagovalca tekmovanja. Kot komorni glasbenik je na državnem tekmovanju komornih skupin leta 2004 zmagal s kvartetom rogov, leta 2006 s pihalnim kvintetom, leta 2006 je bil četrtfinalist na prestižnem tekmovanju ARD s pihalnim kvintetom Savitra, nazadnje pa je bil polfinalist na tekmovanju Young Talent v Bratislavi.

Andrej Žust je zelo aktiven komorni glasbenik, redno koncertira na mednarodnih festivalih po vsem svetu. Kot član svetovno znanih mladinskih orkestrov Gustava Mahlerja (GMJO) ter Pacifiškega glasbenega festivala (PMF) je sodeloval z najuglednejšimi dirigenti in solisti. Kot solist se je predstavil z Orkestrom Slovenske filharmonije, orkestrom Berliner Barock Solisten, Ruskim državnim orkestrom, Komornim orkestrom Mito, Komornim orkestrom Slovenske filharmonije, Zadarskim komornim orkestrom, Orkestrom SNG Maribor, Ruskim državnim orkestrom, 1B1 … Predstavil se je tako s skladbami železnega repertoarja kot tudi novitetami domačih in tujih skladateljev.

Za svoje dosežke je prejel Škrjančevo nagrado, ki jo podeljuje SGBŠ Ljubljana, Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani ter Betettovo nagrado. Andrej Žust je bil dolga leta solorogist Orkestra Slovenske filharmonije, sodeloval je tudi s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Orkestrom Ljubljanske opere, od leta 2011 je član orkestra Berlinske filharmonije.