Prof. Wolfram Christ

Wolfram Christ, dolgo časa prva viola berlinskih filharmonikov, prva viola Orkestra Festivala v Luzernu in profesor na Akademiji za glasbo v Freiburgu, se je razvil v visoko cenjenega dirigenta, ki pooseblja iskrenost in glasbeno celovitost.

Hvalijo ga zaradi njegovih vznemirljivih in občutljivih interpretacij, sodeloval pa je z orkestri na petih celinah, vključno z orkestrom Maggio Musicale Fiorentino, Münchenskim in Škotskim komornim orkestrom, Kraljevim danskim orkestrom iz Københavna, Islandskim simfoničnim orkestrom, Orkestrom Mozart iz Bologne, Baskovskim narodnim orkestrom iz San Sebastiána, Orkestrom Simón Bolívar iz Caracasa, Filharmoničnim orkestrom iz Aucklanda, Filharmoničnim orkestrom KZN iz Durbana, Filharmoničnim orkestrom Kansai iz Osake, Simfoničnim orkestrom iz Bochuma, Nemškim radijskim filharmoničnim orkestrom iz Saarbrückna, orkestrom Camerata Madrid in Komornim orkestrom jugozahodne Nemčije iz Pforzheima. Pred kratkim je bil na turneji z Angleškim komornim orkestrom, s katerim je uspešno nastopil na Festivalu v Luzernu.

Med letoma 2004 in 2008 je bil Wolfram Christ šef dirigent Komornega orkestra Kurpfalz iz Mannheima. V tem času se je koncertna dejavnost zasedbe doma in v tujini močno povečala, sodelovali pa so tudi z mednarodno uveljavljenimi solisti, kot so Sabine Meyer, Emmanuel Pahud in Renaud Capuçon.

Wolfram Christ že dolgo sodeluje s Stuttgartskim komornim orkestrom, pri katerem je bil med letoma 2009 in 2013 prvi gostujoči dirigent. Vrhunci tega obdobja so nastopi na Festivalu dežele Schleswig-Holstein in Festivalu v Luzernu leta 2011, turneja po Južni Ameriki leta 2012 in projekt s pianistko Hélène Grimaud leta 2013.

Na začetku leta 2014 je založba Hänssler CLASSIC izdala Hamburške simfonije Carla Philippa Emanuela Bacha, posnete z Wolframom Christom in Stuttgartskim komornim orkestrom. Plošča je doživela mednarodni kritiški uspeh in velja za najboljšo izvedbo teh del. Na portalu Classics Today so o plošči zapisali: »napeta … nedvomno najboljša do zdaj posneta različica teh izjemnih del« in »interpretirana z veliko mero občutljivosti in ostrine, ko je to potrebno«.

Več informacij je na voljo na http://www.wolframchrist.de/