Prof. Matthias Höfs

Matthias Höfs je pri šestih letih izjavil, da je trobenta »njegov instrument, ker se tako lepo sveti«. Glasbeno izobrazbo je pridobil pri profesorju Petru Kallenseeju na Univerzi za glasbo v Hamburgu in pri profesorju Konradinu Grothu na Karajanovi akademiji Berlinskega filharmoničnega orkestra. Pri samo 18 letih je postal solist trobentač v Državnem filharmoničnem orkestru v Hamburgu, kjer je 16 let užival v fascinantnem svetu opere. Hkrati se je Höfs pridružil zasedbi German Brass, s katero še vedno žanje uspehe po vsem svetu. Od njihovega prvega koncerta leta 1985 zase in svoje kolege piše in pripravlja aranžmaje, ki presegajo žanrske meje in še naprej navdihujejo svet trobil.

Matthias Höfs je bil vedno pionirskega duha in vztrajno širi obzorja svojega inštrumenta: naj bo to s tesnim sodelovanjem z drugimi skladatelji, ki jih navdihujeta njegova virtuoznost brez primere in veselje do eksperimentiranja, kot ambasador trobente v domači deželi Schleswig-Holstein v severni Nemčiji ali s sodelovanjem z izdelovalci inštrumentov Max in Heinrich Thein.

Od leta 2000 je profesor na Univerzi za glasbo in gledališče v Hamburgu, kjer s svojo vnemo navdihuje študente, pri čemer ve, kako jim predati strast do svojega inštrumenta. Poleg številnih koncertnih nastopov kot solist trobentač in komorni glasbenik je Höfs posnel tudi veliko solističnih CD-jev, skupaj z zasedbo German Brass pa še več kot 20 CD-plošč.

Oktobra 2016 so German Brass prejeli nagrado ECHO-Klassik – eno najpomembnejših nagrad za domače in tuje glasbenike.