Prof. Jörgen Van Rijen

Jörgen van Rijen je vodilni pozavnist v Kraljevem orkestru Concertgebouw. Iskan je tudi kot solist, izjemno predan promoviranju svojega instrumenta, razvijanju novega repertoarja za pozavno in predstavljanju obstoječega repertoarja širšemu občinstvu. Je strokovnjak za sodobno in baročno pozavno. Kot solist je nastopal v večini evropskih držav ter v Združenih državah, Kanadi, na Japonskem, Kitajskem, v Koreji, Rusiji, Singapurju in Avstraliji, koncerte pa je igral s številnimi orkestri, med drugim s Kraljevim orkestrom Concertgebouw, češkimi, rotterdamskimi in tajvanskimi filharmoniki ter filharmoniki iz Nagoje. V prihajajočih sezonah bo Jörgen van Rijen nastopal kot solist z orkestri, kot so BBC-jev škotski simfonični orkester, Filharmonični orkester iz Antwerpna, Simfonični orkester iz Dallasa, Orkester francoske Švice in Orkester Staatstheater Cottbus.

Leta 2004 je prejel nizozemsko nagrado za glasbo, najvišjo nagrado na področju glasbe, ki jo podeljuje nizozemsko ministrstvo za kulturo. Leta 2006 je prejel prestižno nagrado sklada Borletti-Buitoni, ki jo vsako leto podelijo izboru najbolj obetavnih in nadarjenih mladih solistov in glasbenih zasedb. Prejel je več drugih pomembnih nagrad, vključno s prvima nagradama na mednarodnih tekmovanjih za pozavno v mestih Toulon in Guebwiller. V oceni njegovega prvega CD-ja so v glasbeni reviji Luister zapisali: »Van Rijen je resnično ambasador svojega inštrumenta, ki ga skladatelji še vedno le redko uporabljajo kot virtuozno trobilo. Je pa res, da ni veliko pozavnistov, ki bi dosegali sijajno raven Van Rijena. V zvoku, dinamiki, barvi, glasbenem razumevanju in izraznosti je Van Rijen brez primere …«

Za Van Rijena je bilo napisanih veliko novih del, vključno s koncertom za pozavno Thea Verbeya ter skladbami Jacoba ter Veldhuisa in Floriana Magnusa Maierja. Poleti 2012 je Jörgen Van Rijen premierno odigral koncert za pozavno, ki ga je zanj po naročilu sklada Borletti-Buitoni napisal Kalevi Aho, ter ga nato odigral še s haaškimi filharmoniki, Simfoničnim orkestrom iz finskega Ouluja in BBC-jevim simfoničnim orkestrom. O zadnjem so v The Timesu zapisali: »… van Rijen in Aho sta pozavno spremenila v vir melodične elegance in razposajenosti, ki jih v štirih radodarnih stavkih ziblje enako izpiljen orkester …« Aprila 2017 je s Kraljevim orkestrom Concertgebouw pod taktirko Ivana Fischerja izvedel svetovno premiero koncerta za pozavno, ki ga je zanj sestavil James MacMillan. Sledili mu bodo koncerti z orkestri v ZDA, na Finskem, v Belgiji, Švici in Nemčiji.

Van Rijen uči na Amsterdamskem konservatoriju in je tudi mednarodni gostujoči profesor na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu. Je tudi dejaven komorni glasbenik v zasedbah, kot so New Trombone Collective, RCO Brass in Brass United. Igra izključno inštrumente, ki jih izdela Antoine Courtois, izdal pa je tudi pet CD-jev za založbo Channel Classics.