V odsevih Tartinija

08. 12. 2020

Ob letošnji 250. obletnici smrti našega najpomembnejšega baročnega skladatelja, Giuseppeja Tartinija, smo se na 68. Ljubljana Festivalu skladatelju poklonili tudi s koncertom Odsevi Tartinija, na katerem je nastopil priznani violončelist Bernardo Brizani s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije.

Brizani je reden gost Ljubljana Festivala. Zadnji dve sezoni deluje kot akademik pri Bamberških simfonikih, nastopil je na številnih najpomembnejših koncertnih prizoriščih pri nas in v tujini – v Minnesoti (ZDA), Bruslju, Semmeringu, Baden Badnu ter znameniti newyorški dvorani Kosciuszko Foundation Auditorium kot prvi izmed treh nagrajencev tekmovanja The Alexander & Buono Competitions leta 2010. Bernardo Brizani je večkrat nagrajeni violončelist mednarodnih in domačih tekmovanj, leta 2012 je prejel tudi študentsko Prešernovo nagrado. Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, ki je na Ljubljana Festivalu sodeloval že šesto leto, je ansambel štirinajstih godalcev, sicer članov komornega orkestra Slovenske filharmonije. Ustanovil ga je takratni direktor Slovenske filharmonije Boris Šinigoj, izjemen potencial ideje pa je podprlo tudi Ministrstvo za kulturo. V petindvajsetih letih delovanja je ansambel odigral več kot 400 koncertov doma in v tujini, redno nastopa tudi na ljubljanskem poletnem festivalu.

Na spored so umeščene kar tri Tartinijeve Sinfonie, prisluhnili pa smo tudi virtuoznemu Haydnovemu biserju, prvemu Koncertu za violončelo, ki je znan po izredni interpretativni zahtevnosti violončelističnega parta, ter delu slovenskega skladatelja Uroša Kreka.

Koncertu lahko prisluhnete v arhivu Komornega studia RTV 4D.

Koncert je bil spremljevalni dogodek 68. Ljubljana Festivala in je potekal v okviru evropskega čezmejnega projekta tARTini, ki je sofinanciran iz programa čezmejnega delovanja Italija-Slovenija, z namenom spodbujanja kulturnega turizma in promocije kulturne dediščine povezuje institucije od Pirana prek Ljubljane in Trsta do Padove.