Prisluhnite Mozartovi še neslišani skladbi za klavir

27. 01. 2021

V čast Mozartovega 265. rojstnega dne bo danes, 27. januarja, ob 18.00 v fundaciji Mozarteum v Salzburgu prvič zazvenela novo odkrita skladateljeva skladba za klavir. Allegro za klavirsko sonato v D, KV626b/16, ki je bil odkrit leta 2018, bo izvedel korejski pianist Seong-Jin Cho na otvoritvi festivala Teden Mozarta.

Ponovno najdeni rokopis, ki vključuje tudi Mozartove lastne opombe, naj bi nastal leta 1773. Iz zbirke skladateljevega najmlajšega sina je prešel v zbirko javnega uslužbenca in amaterskega glasbenika Alojza Fuchsa, za tem pa se je za nekaj desetletij za delom izgubila sled. V 80-ih letih 19. stoletja je bilo v lasti lastnika antikvariata in trgovca z umetnostjo, leta 1899 pa je bilo predstavljeno na dražbi. Približno takrat se je delo prvič pojavilo na seznamu Mozartovih del v katalogu Ludwiga von Köchla, ki je naredil kronološki seznam avtorjevih skladb, čeprav je rokopis še vedno potoval med različnimi dražbenimi hišami.

90 let kasneje, leta 2018, je rokopis končno pritegnil pozornost glasbene stroke, ko ga je družina francosko-nizozemskega inženirja, ki je delo kupila v Parizu v poznih 20-ih letih prejšnjega stoletja, ponudila v nakup salzburški fundaciji Mozarteum.

Fundacija je kmalu za tem potrdila, da je avtor dela zagotovo Mozart. Njegov notni zapis bo objavljen ob premierni izvedbi.

Dogodek bo na ogled v živo na spletni platformi Deutsche Gramophon DG Stage, kot del predavanja in klavirskega recitala, ki bo vključeval tudi druga dela velikega skladatelja.

Vir: classicalfm.com, dg-premium.com