ZIMSKO KULTURNO DOŽIVETJE – 6. ZIMSKI FESTIVAL IN 1. MEDNARODNO KLAVIRSKO TEKMOVANJE FESTIVALA LJUBLJANA

23. 01. 2023

Festival Ljubljana pripravlja že 6. Zimski festival, ki bo na sporedu med 28. februarjem in 4. marcem. Otvoritev bo zaznamoval nepozaben koncert opernih arij s tenoristom Rolandom Villazónom, prisluhnili bomo tudi Slovenskemu mladinskemu orkestru, znamenitemu Berliozovemu Rekviemu, zaključili pa ga bomo z dvema koncertnima večeroma finalistov 1. Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana; le-to bo sicer potekalo v treh etapah, ki se bodo zvrstile med 25. februarjem in 4. marcem. Zagotovite si svojo vstopnico in se nam pridružite na zimskem kulturnem doživetju.

ZIMSKI FESTIVAL V DRUŽBI VRHUNSKIH GLASBENIKOV

Slavni tenorist Rolando Villazón se je z edinstvenimi nastopi z vodilnimi mednarodnimi opernimi ansambli in orkestri trdno uveljavil kot eden kritiško najbolj priznanih in priljubljenih glasbenih zvezdnikov na svetu. Sodi med najbolj vsestranske umetnike našega časa, saj ima poleg svoje dejavnosti na odru tudi uspešno kariero kot gledališki režiser, romanopisec in televizijska osebnost. Njegov neponovljivo lepi glas in pozornost vzbujajoča odrska karizma prinašata pohvale kritikov: v časniku The Times je bil opisan kot »najbolj očarljiv divo našega časa«, v Guardianu pa so zapisali, da je njegov umetniški čut »osupljiv kot vedno, ko spaja zvok, smisel in geste v brezkompromisnem stremljenju k iskrenosti«. Tenorista bo spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom italijanskega dirigenta Alfonsa Scarana, šefa dirigenta Tajskega filharmoničnega orkestra. Njegov repertoar zajema uveljavljena operna in tudi sodobnejša dela, zlasti balete 20. stoletja. Scarano je prav tako gostujoči dirigent orkestrov, kot sta Orkester Praške filharmonije PKF in Jeruzalemski simfonični orkester.

Program:
W. A. Mozart: Uvertura k operi Figarova svatba, K. 492
W. A. Mozart: “Per pietà, non ricercate”, arija za tenor in orkester, K. 420
W. A. Mozart: “Voi che fausti ognor donate”, arija Alessandra iz opere iz 2. dejanja opere Kraljev pastir
G. Verdi: Uvertura k operi Nabucco
G. Donizetti: “Tombe degli avi miei… Fra poco a me ricovero”, arija Sira Edgarda Ravenswooda iz 3. dejanja opere Lucija Lammermoorska
C. Saint-Saëns: Mrtvaški ples, simfonična pesnitev v g-molu, op. 40
G. Verdi: L‘esule (“Vedi! la bianca luna”), pesem za glas in klavir
***
J. Offenbach: “Va pour Kleinzach!”, arija Hoffmanna iz opere Hoffmannove pripovedke
G. Giménez: Intermezzo iz zarzuele La boda de Luis Alonso
R. Soutullo, J. Vert: “Y mis horas felices”, iz zarzuele La del soto del parral
A. Márquez Navarro: Danzón št. 2
F. P. Tosti: Ideale
F. P. Tosti: L’alba separa dalla luce l’ombra

(28. 2., 19.30, Cankarjev dom)

Mladinski orkestri – kot je v mednarodnem okolju na primer Mladinski orkester Gustava Mahlerja – so namenjeni dinamičnemu ustvarjanju v glasbi, navduševanju za glasbeno umetnost in umetnost sploh, tkanju prijateljskih vezi in napredovanju mladih glasbenikov. Tudi na Slovenskem od leta 2019 deluje Slovenski mladinski orkester, v katerega so vključeni mladi med 12. in 22. letom. Pod umetniškim vodstvom ustanoviteljice dirigentke Žive Ploj Peršuh je SMO nastopil na Mednarodnem orkestrskem maratonu nacionalnih mladinskih orkestrov z vsega sveta, bil pa je tudi eden izmed 14 orkestrov, ki so na odmevni podnebni konferenci v Glasgowu (COP26) v sklopu mednarodne iniciative Vivaldi: (Uncertain) Four Seasons izvedli algoritemsko spremenjene Štiri letne čase A. Vivaldija. Kot solista se bosta večer predstavila violinist Robert Lakatoš in klarinetist Arthur Stockel. Srbski violinist Robert Lakatoš je bil najmlajši študent violine na akademiji v rojstnem Novem Sadu, kjer danes deluje kot predavatelj, študij je nadaljeval na Visoki šoli za glasbo v Zürichu ter pri Julianu Rachlinu na dunajski Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost. Prav tako je zmagovalec priznanega Mednarodnega violinskega tekmovanja Pablo de Sarasate. Francoski klarinetist Arthur Stockel se je s svojo virtuozno in večplastno kariero solista, komornega glasbenika in orkestrskega člana uveljavil kot strasten in eklektičen glasbenik. Ko je bil pri 21 letih imenovan za glavnega klarinetista orkestra Luksemburške filharmonije, se je izkazal za enega vodilnih klasičnih umetnikov svoje generacije. Med drugim se je izobraževal v Mladinskem orkestru Gustava Mahlerja, v sklopu Akademije Komornega orkestra Gustava Mahlerja ter nastopil pod taktirko dirigentov, kot so Daniel Harding, Valerij Gergijev, Antonio Pappano in Vladimir Jurovski.

Program:
A. Naumovski Potisk: Concertino za klarinet in godalni orkester
W. A. Mozart: Koncert za klarinet v A-duru, K 622
***
J. Brahms: Koncert za violino v D-duru, op. 77
J. Brahms: Madžarski plesi WoO 1
Madžarski ples št. 1 v g-molu
Madžarski ples št. 2 v d-molu
Madžarski ples št. 3 v F-duru
Madžarski ples št. 4 v fis-molu
Madžarski ples š. 5 v g-molu

(1. 3., 19.30, Cankarjev dom)

Dramatične možnosti, ki jih ponuja besedilo Rekviema, so že dolgo vzbujale Berliozovo zanimanje. Marca 1837 je od francoske vlade prejel naročilo, naj napiše rekviem v spomin na pobeg kralja Ludvika Filipa pred atentatom na obletnico julijske revolucije, in tako se je z velikim navdušenjem lotil pisanja. Delo izraža hrepenenje po veri, ozaveščenosti te potrebe in čaščenju; njegovo lastno pomanjkanje vere na neki način z glasbo izraža večne upe in strahove človeške rase. Tu in tam za hip zaslutimo mir, toda prevladujoči ton je tragičen. Med vsemi kontrasti forme in razpoloženj se ohranja osrednji in nepretrgan motiv zbeganosti, ki ga čuti človeštvo ob soočenju z enigmo smrti. Mogočni rekviem, ki zahteva veliko zasedbo, med drugim šestnajst pavk v parih, štiri gonge in štiri skupine trobil, bodo izvedli Orkester Slovenske filharmonije ter Zbor Slovenske filharmonije, Komorni zbor Ave, Festivalski zbor Virtuozi, Zbor Münchenske filharmonije pod taktirko Charlesa Dutoita, enega najbolj iskanih dirigentov na svetu, ki je v dolgoletni karieri nastopil z najboljšimi orkestri in solisti na najuglednejših odrih sveta. Še kot mladeniča ga je Herbert von Karajan povabil k sodelovanju z Dunajsko državno opero, kar ga je poneslo na najimenitnejše operne odre, kot so Metropolitanska opera v New Yorku, Kraljeva operna hiša v Covent Gardnu in drugi. Kot solist bo nastopil prvak SNG Opere in baleta Ljubljana Branko Robinšak.

Program:
H. Berlioz:  Rekviem (Grande Messe des Morts), op. 5

(2. 3., 19.30, Cankarjev dom)

Festival Ljubljana s prireditvami bogati in izobražuje družbo, soustvarja višjo kulturno ozaveščenost ter zagotavlja izkustva, ki širijo miselni okvir. V duhu tega bo potekalo Mednarodno klavirsko tekmovanje Festivala Ljubljana, ki bo prvo pianistično tekmovanje takšnih razsežnosti v našem prostoru. Svoje znanje in izkušnje na izjemno visoki ravni bo na dveh finalnih večerih izkazalo šest mladih pianistov. Širšemu občinstvu se bodo predstavili s klavirskim koncertom, ki ga bodo izvedli s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta in pianista Ricarda Castra, prvega Brazilca, ki mu je bilo podeljeno častno članstvo v Kraljevi filharmonični družbi. Imenovanje ga je postavilo ob bok najuglednejšim osebnostim v zgodovini zahodne glasbe. Zaznamovale so ga številne glasbene osebnosti, s katerimi je sodeloval, med njimi Friedrich Gulda, Alicia de La Rocha, Martha Argerich in Maria João Pires, s katero je imel leta 2003 niz recitalov po vsej Evropi. Od leta 2007 v Bahii vodi organizacijo, ki sledi načelom El Sistema v Venezueli; tam je umetniški vodja in dirigent mladinskega orkestra.

(3. in 4. 3., 18.00, Cankarjev dom)

PRVO MEDNARODNO KLAVIRSKO TEKMOVANJE FESTIVALA LJUBLJANA

Festival Ljubljana predstavlja Mednarodno klavirsko tekmovanje, ki bo prvo tovrstno tekmovanje v našem prostoru. Cilj klavirskega tekmovanja je omogočiti mladim, nadarjenim pianistom, da postanejo vrhunski glasbeniki, in deliti izvrstno klasično glasbo z največjim mednarodnim občinstvom. Umetniški vodja je priznani italijanski pianist Epifanio Comis. Tekmovanja se lahko udeležijo profesionalni pianisti vseh narodnosti, rojeni med letoma 1992 in 2006. Od vseh več sto tekmovalcev, ki so se prijavili na tekmovanje, je strokovna žirija izbrala 24 tekmovalcev iz 16 držav, ki bodo tekmovali v treh etapah. Iz prve etape bo tekmovalna žirija nato v drugi krog uvrstila 12 tekmovalcev, v finalno etapo pa 6 tekmovalcev. Zmagovalec pa bo prejel glavno nagrado v vrednosti 30.000 evrov in priložnost nastopa na nekaterih pomembnejših recitalih in koncertih z orkestri po svetu. Uvodno srečanje tekmovalcev bo potekalo 24. februarja, na katerem bo potekal žreb vrstnega reda nastopov in na katerem bodo tekmovalci lahko izbrali klavir, na katerega bodo igrali. Prvi dve etapi bosta potekali v Slovenski filharmoniji, in sicer med 25. februarjem in 1. marcem ob 10. in 15. uri. Finalna večera klavirskega tekmovanja bosta na sporedu 3. in 4. marca ob 18. uri v Cankarjevem domu, finaliste bo spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko maestra Ricarda Castra.
Skozi celotno tekmovanje bo pianiste ocenjevala strokovna 9-članska žirija, ki jo sestavljajo priznani glasbeniki pod predsedstvom slovenske pianistke in zaslužne profesorice Dubravke Tomšič Srebotnjak, ki že leta velja za prvo kulturno ambasadorko Slovenije v svetu. Kot mlada pianistka je sama zmagala na mnogih mednarodnih klavirskih tekmovanjih, sedaj pa je članica žirij pomembnih mednarodnih klavirskih tekmovanj po svetu. Za žirantsko mizo ji bodo družbo delali še priznana ameriška pianistka Anne-Marie McDermott, prejemnik naziva častnik reda Britanskega imperija za zasluge v glasbi Barry Douglas, francosko-ciprski pianist in skladatelj Cyprien Katsaris, predana glasbenica Violetta Egorova, prejemnik številnih nagrad ter zaslužni profesor Ick-Choo Moon, nemški pianist Robert Benz, Španec Leonel Morales, ki svoj talent in virtuoznost nenehno dokazuje na številnih koncertih ter Ricardo Castro, prvi Brazilec, ki mu je bilo podeljeno častno članstvo v Kraljevi filharmonični družbi.

Tekmovalci prvega Mednarodnega klavirskega tekmovanja so:

 1. Bradshaw, Ryan Martin, Slovaška, Avstralija
 2. Cai, Yan, Kitajska
 3. Cai, Yangrui, Kitajska
 4. Chang, Kai-Min, Tajvan, Kitajska
 5. Chen, Wanchuan, Kitajska
 6. Evgrafov, Evgenij, Rusija
 7. Goručan, Jure, Slovenija
 8. Grianti, Luca, Italija
 9. Hajek, Nabel, Izrael
 10. Huang, Yi-Chung, Tajvan, Kitajska
 11. Jones, Fantee, Tajvan, Kitajska, Združene države Amerike
 12. Handohi, Uladzislau, Belorusija
 13. Kozin, Ruben, Rusija
 14. Lopatinski, Roman, Ukrajina
 15. Mak, Jonathan, Kanada
 16. Mun, Arsenij, Rusija
 17. Naranjo, Pérez Víctor, Španija
 18. Pion, Élisabeth, Kanada
 19. Raos, Aleksandar, Srbija
 20. Šmukler, Ilja, Rusija
 21. Stanič, Urban, Slovenija
 22. Starikov, Vitalij, Izrael, Rusija
 23. Tashko, Kostandin, Albanija
 24. Yuanfan Yang, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske (pianist je bil izbran izmed nagrajencev pomembnih klavirskih tekmovanj WFIMC s strani umetniškega vodje tekmovanja. Bil je prejemnik DRUGE NAGRADE na 6. Hong Kong mednarodnem klavirskem tekmovanju)

Na spletni strani ljubljanafestival.si in facebook profilu Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana bo potekal brezplačen prenos v živo vseh nastopov.

VSTOPNICE

Za prvi dve etapi Mednarodnega klavirskega tekmovanja (25. februar – 1. marec) so na voljo brezplačne vstopnice za vse obiskovalce, za finalni nastop z orkestrom (3. in 4. marec) pa bodo na voljo brezplačne vstopnice za dijake in študente ob predložitvi veljavne dijaške oz. študentske izkaznice. Ostali obiskovalci si lahko vstopnice za finalna koncerta zagotovite pri blagajni Križank, na ljubljanafestival.si, Petrolovih bencinskih servisih in prodajnih mestih Eventim. Ob nakupu vstopnic za oba finalna večera hkrati prejmete pri blagajni Križank 20% popust.

Vstopnice za 6. Zimski festival so na voljo na ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, na Petrolovih bencinskih servisih in ostalih Eventimovih prodajnih mestih.