ZAKLJUČEK 22. MLADIH VIRTUOZOV

Zadnji koncert v okviru 22. mednarodnega cikla  Mladi virtuozi bo 18. marca. Na bas pozavni bo z deli Lebedeva, Hidasa, Uberja, Albinonija ter Williamsa in Monka nastopil Matic Kovač. Nadja Rus in Neža Koželj sta že pet let združeni v klavirski duo Scaramouche. Na koncertu v Viteški dvorani Križank bosta izvedli dela W. A. Mozarta, W. Lutoslawskija, M. Ravela in M. Peternela.

Festival Ljubljana zaključuje 22. sezono mednarodnega cikla Mladi virtuozi s koncertom Matica Kovača in klavirskega dua Scaramouche v sredo,  18. marca, ob 19.30 v Viteški dvorani Križank. Najprej bo nastopil Matic Kovač. Rodil se je leta 1992 v Ljubljani in je glasbeno pot začel na Glasbeni šoli Vrhnika.  Najprej se je učil blok flavto, leto pozneje še bariton. Po petih letih se je začel učiti tudi pozavno. Med šolanjem je veliko igral z orkestri, s pihalnim orkestrom Glasbene šole Vrhnika se je večkrat udeležil mednarodnih tekmovanj mladinskih orkestrov v Nemčiji, na Slovaškem, Nizozemskem in Madžarskem, kjer so poželi velike uspehe. Po končanem programu avtoservisnega tehnika na Srednji poklicni in strokovni šoli Bežigrad je spoznal, da mu glasba veliko pomeni, zato se je odločil nadaljevati študij na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Prvi letnik bas pozavne je v študijskem letu 2013/14 naredil pri profesorju Andreju Karbi, pod mentorstvom katerega je na 43. tekmovanju mladih glasbenikov Slovenija (TEMSIG) v kategoriji III. a, disciplini bas pozavna, osvojil zlato plaketo in prvo nagrado.

Matica Kovača bo pri klavirju spremljala Karmen Semič, ki je zaposlena na Konservatoriju kot korepetitorka in profesorica klavirja, pri zadnji skladbi pa Kvartet pozavn. Na programu bodo: A. Lebedev (Koncert v enem stavku), F. Hidas (Meditacija za bas pozavno, solo), D. Uber (Romanca), T. Albinoni (Sonata v D-duru; prir. A. Gloudenhooft) ter C. Williams in T. Monk (Round Midnight, za Kvartet pozavn; prir. S. Hampton).

Pianistki Nadja Rus in Neža Koželj že peto leto muzicirata kot Klavirski duo Scaramouche. Njun mentor je Miha Haas. Obe umetnici sta študentki Akademije za glasbo v klavirskem razredu Hinka Haasa. Leta 2011 sta na državnem tekmovanju TEMSIG prejeli zlato plaketo in prvo nagrado ter posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja in posebno nagrado Društva klavirskih pedagogov Slovenije. Leta 2014 sta na istem tekmovanju ponovno prejeli zlato plaketo in prvo nagrado. Nadja in Neža sta imeli koncerte v Viteški dvorani Križank (Glasbena mladina ljubljanska), v Postojni in Kopru (cikel Pianissimo), v Klubu Cankarjevega doma, dvorani Slavka Osterca (Glasbena mladina ljubljanska), Kazinski dvorani (Allegro giovanissimo), dvorani Union (Festival Lent 2014) in vili Bresciani Attems Auersperg v Cervignanu (Festival Nei suoni dei luoghi). Izpopolnjevali sta se pri Konstantinu Boginu, Tatjani Ognjanovič, Chiari Bertoglio, Kevinu Robertu Orru, klavirskem Triu di Parma, Tomažu Lorenzu in Rubenu Dalibaltajanu.

Program njunega koncerta v Križankah bo: M. Peternel (Trije psihotiki), W. A. Mozart (Andante z variacijami v G-duru, za klavir štiriročno, KV 501), W. Lutoslawski (Variacije na Paganinijevo temo za dva klavirja) in M. Ravel (La valse, za dva klavirja).

18. marca ob 19.30, Viteška dvorana, Križanke

Vstop je prost.

 

Nova sezona Mladih virtuozov se bo predvidoma pričela oktobra 2015.

Glavni medijski sponzor 22. Mladih virtuozov: Delo, d. d.

Zahvala: Silič, d. o .o, koncertno uglaševanje, servis, reparacija, izposoja in trgovina s klavirji

Program 22. Mladih virtuozov finančno omogočata: Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo.

***

Vljudno vabljeni tudi  na zadnja dva koncerta v okviru jubilejnih, 30. Slovenskih glasbenih dnevov.

Danes bo Trobilni kvintet SI Brass ob 19.30 v Studiu 14 RTV Slovenije krstno izvedel dela skladateljev Nevilla Halla, Božidarja Kosa, Uroša Rojka, Janija Goloba in Andreja Missona. Nekatera dela so nastala prav zanj.  Sklepni koncert 30. SGD pa bo jutri, 17. marca, ob 19.30 v Slovenski filharmoniji. Posvečen bo slovenski glasbi 20. in 21. stoletja oziroma skladateljem, kot so Aldo Kumar, Tomaž Svete, Marko Mihevc, Jani Golob, Danilo Švara in Pavle Merkù. Pod dirigentskim vodstvom Lovrenca Blaža Arniča jo bo izvedel Orkester Slovenske filharmonije.  Do jutri poteka tudi 30. mednarodni muzikološki simpozij pod vodstvom prof. dr. Primoža Kureta.

Do julija pa je v Viteški dvorani Križank na ogled postavljena razstava Homo Sapiens Valentina Omana, ki je del spremljevalnih prireditev SGD.

Program SGD finančno omogočata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo. Glavni medijski sponzor je Delo, d. d.

 

Informacije / Odnosi z javnostmi

Hermina Kovačič                                                                    Sanja Kejžar Kladnik
Tel.: (0)1 241 60 16                                                              Tel.: (0)1 241 60 19
Hermina.Kovacic@ljubljanafestival.si                                Sanja.Kejzar@ljubljanafestival.si

www.ljubljanafestival.si

https://sl-si.facebook.com/LjubljanaFestival