Verdijev teden na 61. Ljubljana Festivalu

»Rekviem je zame najpomembnejše delo zahodne civilizacije. Skrivnostno, dramatično in z veliko svetlobe.«
Andres Mustonen, dirigent

61. Ljubljana Festival se v svojem tretjem tednu poklanja 200. obletnici rojstva Giuseppeja Verdija. Ljubljanske Križanke bodo tako najprej gostile eno njegovih najveličastnejših del Rekviem, nato pa še izbor opernih arij. Gostovala bo Fundacija Opere Giuseppe Verdi iz Trsta, ki je ime po velikem skladatelju dobila le nekaj ur po njegovi smrti leta 1901, Verdija pa je na program uvrstil tudi Slokar kvartet pozavn, ki odpira izobraževalni projekt Akademija Branimir Slokar.

»Skrivnostno in duhovno. V njem se čuti povezava med človekom in božanstvom. Je najpomembnejši med vsemi rekviemi,« pravi estonski dirigent Andres Mustonen, ki bo 9. 7. dirigiral Orkestru Slovenske filharmonije, Slovenskemu komornemu zboru, Zboru Opere SNG Maribor in solistom (Asta Kriksciunaite, Noa Frenkel, Rafal Bartminski, Gennadi Bezzubenkov) pri izvedbi Verdijevega Rekviema v Križankah. Zgodba o nastanku enega najlepših Verdijevih del pravi, da je po smrti skladatelja Gioacchina Rossinija svoje kolege pozval, naj prispevajo po en stavek za rekviem. Delo ni bilo nikoli izvedeno, je pa ostal Verdijev stavek Libera me, ki je čez nekaj let postal sestavni del Rekviema, posvečenega smrti humanista in pisatelja Alessandra Manzonija.

Povezavo med Verdijem in Rossinijem najdemo na 61. Ljubljana Festivalu že naslednji dan, torej 10. 7., ko v goste prihajata orkester in zbor Fundacije Opere Giuseppe Verdi iz Trsta, ki naj bi svoje ime dobila prav na dan smrti vèlikega italijanskega skladatelja 27. 1. 1901. Pod taktirko Gianluigija Gelmettija bosta izvedla Rossinijev Stabat mater. Koncert v Slovenski filharmoniji je darilo mesta Trst Ljubljani v znamenje prijateljstva in sodelovanja med mestoma. Častna pokrovitelja sta tako župan občine Trst Roberto Cosolini in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković ter tudi veleposlanica Italijanske republike Rossella Franchini Sherifis.

Verdijevemu spominu je posvečen tudi koncert njegovih opernih arij s solisti Accademie Teatro alla Scala in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, ki jim bo dirigiral George Pehlivanian. Na programu v Križankah bodo arije iz oper Trubadur, Korzar, Traviata, Rigoletto idr.

Verdijev teden na 61. Ljubljana Festivalu zaključuje Slokar kvartet pozavn, ki letos praznuje svojo 40-letnico obstoja. V program, s katerim hkrati odpirajo izobraževalni projekt Akademija Branimir Slokar, so uvrstili tudi Verdijevo uverturo k operi Moč usode.

Ljubljana Festival v naslednjem tednu gosti še klavirski duo Ibelhauptas iz Litve in Ansambel za sodobno glasbo MD7. Med 7. in 12. julijem bo pod vodstvom selektorja Toma Vrana v Križankah potekala 16. Mednarodna likovna kolonija; odprtje razstave del, ki jih bodo navdihnile Križanke, bo 12. julija ob 12.00 v Viteški dvorani Križank. Ljubljana Festival tudi letos nadaljuje z izvedbo brezplačnih umetniških delavnic za otroke in mladino. Prva, posvečena likovni umetnosti, bo potekala med 8. in 12. 7. v Križankah.