Večer samospevov v okviru mladih virtuozov, 21. mednarodnega glasbenega cikla

Drugi koncert v okviru mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi, ki ga že 21. leto pripravlja Festival Ljubljana, je posvečen samospevom. Tokrat se bo predstavila obetavna nemška sopranistka Mirella Hagen, ki bo ob klavirski spremljavi Kerstin Mörk zapela dela Richarda Straussa, Gabriela Fauréa, Francisa Poulenca, Clauda Debussyja, Lili Boulanger, Oliviera Messiaena, Franza Schuberta in Huga Wolfa. Koncert bo v sredo, 15. januarja, ob 19.30 v Viteški dvorani Križank. Vstop je prost.

V okviru mednarodnega glasbenega cikla, posvečenega ustvarjalnosti mladih glasbenikov, dobitnikov številnih prvih nagrad in zlatih plaket na pomembnih državnih in mednarodnih tekmovanjih, se tokrat predstavlja nemška sopranistka Mirella Hagen. V sezoni 2012/13 je bila stalna članica operne hiše Vlammse v Belgiji. Tu je nastopala v vlogah Papagene (Mozartova Čarobna piščal), Anne (Verdijev Nabucco), Cvetlične deklice (Wagnerjev Parsifal). V sezoni 2010/11 je sodelovala v opernem studiu v Državni operni hiši v Stuttgartu, kjer se je predstavila v vlogi Anice v Webrovem Čarostrelcu in že omenjeni operi Richarda Wagnerja. Nastopala je po številnih odrih po Evropi in v Koreji, lani pa je na znamenitem festivalu v Bayreuthu nastopila v novi produkciji Wagnerjevega Nibelunškega prstana. Mirella Hagen je najprej študirala na Visoki šoli za glasbo v nemškem mestu Karlsruhe, potem pa je nadaljevala na Visoki šoli za glasbo v Stuttgartu in študij končala z odliko. Hagnova je zmagovalka tekmovanja visokih šol in tekmovanja Paul-Salomon-Lindberg v Berlinu. Bila je tudi štipendistka Društva Richard Wagner.

Pianistka Kerstin Mörk se je najprej izobraževala pri Renate Werner, nato pri Šošani Rudiakov, Florianu Wieku in Cornelisu Witthoefftu na Visoki šoli za glasbo v Stuttgartu in na CNSMD v Parizu pri Rogerju Muraru.
Prejela je tri prve zvezne nagrade na tekmovanju Jugend Musiziert, drugo nagrado na tekmovanju za klavir Visoke šole Bechstein in drugo nagrado na klavirskem tekmovanju kluba Lions v Stuttgartu ter je dobitnica štipendije Nemškega glasbenega tekmovanja v duu klavir/viola. Na mojstrskih tečajih je sodelovala s Klausom Hellwigom in Konradom Elserjem, njeno komorno delovanje pa sta močno zaznamovala kvartet Fauré in ena najboljših violistk na svetu Tabea Zimmermann. Trenutno se izpopolnjuje v mojstrskem razredu pri Berndu Glemserju na Visoki šoli za glasbo v Würzburgu.

Koncert samospevov bo potekal v sredo, 15. januarja, ob 19.30 v Viteški dvorani Križank. Vstop je prost. Na sporedu bodo dela Richarda Straussa, Gabriela Fauréa, Francisa Poulenca, Clauda Debussyja, Lili Boulanger, Oliviera Messiaena, Franza Schuberta in Huga Wolfa.

Tretji koncert iz cikla Mladih virtuozov bo 12. februarja, predstavili pa se bodo ruski virtuozi Državnega konservatorija za glasbo iz Sankt Peterburga.
 

Informacije / Odnosi z javnostmi

Hermina Kovačič
Tel.: (0)1 241 60 16
Hermina.Kovacic@ljubljanafestival.si

Sanja Kejžar Kladnik
Tel.: (0)1 241 60 19
Sanja.Kejzar@ljubljanafestival.si

www.ljubljanafestival.si