VANDALIZEM V ARHITEKTURNEM IN KULTURNO-UMETNOSTNEM SPOMENIKU KRIŽANK

Spoštovani,

obveščamo vas, da so danes ponoči neznanci poškodovali obzidje Križank. Vandalizem se je zgodil med 1.00 in 2.30 ponoči, poškodbe v obliki grafitov pa so na dveh mestih obzidja.

Dogodek smo prijavili na Policijsko postajo Ljubljana center, o poškodbah obzidja bomo obvestili tudi Zavod za spomeniško varstvo.

Celotno območje Križank – vključno z obzidjem in parkom – je razglašeno za arhitekturni in kulturno-umetnostni spomenik. Na Festivalu Ljubljana ostro obsojamo nasilna dejanja, ki uničujejo dediščino slovenskega naroda, ter nestrpnost tako proti organizatorju kot izvajalcem in kulturnemu programu, ki vključuje svetovno glasbeno, operno in plesno dediščino največjih ustvarjalcev. Nedopustno je občinstvu odrekati pravico do kulturnih dogodkov, ki so temelj evropske kulture in njene biti.  Stoletja in desetletja je tovrstna, klasična kultura navdihovala ljudi in oplajala njihove vsakdanjike, na Festivalu Ljubljana se trudimo, da bi bilo tako tudi v prihodnje.

Zato bomo tudi v prihodnje ustvarjali ustrezne pogoje za izvedbo tovrstnih prireditev.

Vse od koncerta dua 2Cellos, ki je bil 23. julija v Poletnem gledališču v Križankah, smo v medijih, predvsem pa na socialnih omrežjih priča pregonu Festivala Ljubljana z izjavami in pozivi, ki vsebujejo netočne podatke, podtikanja in razpihovanje nestrpnosti tako do delovanja Festivala Ljubljana kot njegovega programa ter njegovih izvajalk in izvajalcev, sponzorjev, obiskovalk in obiskovalcev. Na Festivalu Ljubljana menimo, da je v Ljubljani dovolj prostora za različno kulturno izraznost, zato se nam zdi pregon proti našemu delovanju izraz netolerance, nestrpnosti, nedemokratičnosti, pomanjkanja kulturnega dialoga, predvsem pa objestnosti in želje ustvarjati v mestu anarhijo pod krinko skrbi za javni prostor.

Najprej so bili verbalni napadi, sledilo je poškodovanje objekta. Skrbi nas, kaj je naslednji korak  teh, ki pod krinko skrbi za javno dobro vandalizirajo javni prostor.

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je ob tem izjavil: »Podpiram izjemno uspešno delovanje Festivala Ljubljana, ki vsako leto pozitivno preseneča z izborom programa, in nasprotujem neprimernemu grafitiranju in tudi uničevanju kulturne dediščine.«

Lep pozdrav,
Darko Brlek
Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana
Predsednik Evropskega združenja festivalov EFA

www.ljubljanafestival.si
www.facebook.com/ljubljanafestival
twitter.com/FLjubljana