V SREDIŠČU POLETNIH DOŽIVETIJ

62. izvedba Ljubljana Festivala med 1. julijem in 1. septembrom ter pester spremljevalni program junija in še sredi septembra. Kar pet koncertov na Kongresnem trgu in eden na Trgu enotnosti v Trstu za še pestrejši poletni utrip dveh mest. Mogočen začetek s Carmino Burano in kraljevski zaključek s Kraljevim orkestrom Concertgebouw iz Amsterdama.
Priznani dirigenti Uroš Lajovic, Riccardo Muti, Karel Mark Chichon, Nikša Bareza, George Pehlivanian, Vladislav Černušenko, Andres Mustonen in Mariss Jansons. Med viški gostovanje Kraljevega orkestra Concertgebouw iz Amsterdama, Moskovskih solistov in Filharmonije ‘900 gledališča Teatro Regio iz Torina. Za izjemna umetniška doživetja bodo poskrbeli pianisti Boris Berezovski, Paul Badura-Skoda, Rostislav Krimer in Jean-Yves Thibaudet, violinist Stefan Milenković, violist Jurij Bašmet, kitarist Vlatko Stefanovski, mezzosopranistka Elina Garanča, kraljica flamenka María Pagés, koreografi Vasilij Medvedev, Valentina Turcu in Leo Mujić, režiser Mykal Rand idr.
Vrhunska umetnost po dosegljivih cenah – tudi že od 5 evrov.
Ljubljana Festival svojo družbeno odgovornost izkazuje tudi z brezplačnimi delavnicami za otroke z manj priložnostmi.
Šest koncertov na dveh trgih

Ljubljana Festival v svoji 62. izvedbi postavlja kar pet dogodkov na enega najlepših trgov v mestu, na Kongresnega. Za uvod v dolgo vroče festivalsko poletje je na prizorišče, obdano s čudovito kuliso zgodovinskih stavb in parka ter z neverjetnim pogledom na Grad, umestil Poletno noč. Projekt, ki nastaja v koprodukciji z RTV Slovenija, je tokrat posvečen najlepšim pesmim o Ljubljani. Po njih nas bo 21. junija vodila Miša Molk, pod taktirko Patrika Grebla bosta zaigrala Big Bend in Simfonični orkester RTV Slovenija, kot solisti pa bodo nastopili Tinkara Kovač, Eva Hren, Alenka Godec, Slavko Ivančić, Nuša Derenda, Eva Černe, Anžej Dežan, Nina Strnad, Severa Gjurin idr.

Pred uradnim odprtjem nas bo Ljubljana Festival popeljal zunaj naše prestolnice in zunaj meja države. Darilo, ki nam ga je lani poklonil tržaški župan Roberto Cosolini v obliki Rossinijeve Stabat mater, vračamo s Carmino Burano. Delo Carla Orffa bodo na impozantnem Trgu enotnosti v Trstu pod taktirko Uroša Lajovica 30. junija izvedli solisti Aida Čorbadžić, Marko Cvetko in Giorgio Surian ter Orkester Slovenske filharmonije, Orkester in Zbor SNG Opere in baleta Ljubljana, Slovenski komorni zbor, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić in Zbor Narodnega gledališča Sarajevo. Scensko kantato Carmino Burano so prvič izvedli 8. junija 1937. leta v operni hiši v Frankfurtu. Med najbolj poznane sodi njen prvi stavek O Fortuna, saj ga pogosto uporabijo v filmih in reklamnih sporočilih. Carmina Burana bo tudi odprla 62. Ljubljana Festival (1. 7.).

Na Kongresnem trgu se bodo nato zvrstili še trije izjemni koncerti. 3. julija bodo v projektu Ogenj & led nastopili priznani makedonski kitarist Vlatko Stefanovski, pa Vasko Atanasovski in Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije. 7. julija pričakujemo nepozaben koncert, posvečen spominu na deseto obletnico smrti Carlosa Kleiberja in v počastitev predsedovanja Republike Italije Svetu Evropske unije. Slavni dirigent Riccardo Muti bo v Verdijevem Rekviemu združil Mladinski orkester Luigi Cherubini, ki ga je ustanovil leta 2004, v njem pa so mladi glasbeniki iz vseh italijanskih regij, Orkester Slovenske filharmonije, Slovenski komorni zbor, Zbor Akademije za glasbo, Ljubljana, Zbor Furlanije – Julijske krajine in Zbor Fundacije Opere Giuseppe Verdi iz Trsta. Pridružili se jim bodo glasbeniki iz Berlinske filharmonije, Čikaškega simfoničnega orkestra, Orkestra Fundacije Opere Giuseppe Verdi iz Trsta, Filharmoničnega orkestra iz Sankt Peterburga, Francoskega nacionalnega orkestra, Simfoničnega orkestra Gledališča Théâtre Royal de la Monnaie, Filharmoničnega orkestra iz Londona in Dunajske filharmonije.

Širjenje festivalskega duha zunaj obzidja Križank bo na Kongresnem trgu zaključila slovita mezzosopranistka Elina Garanča, dobitnica številnih nagrad in ljubljenka najbolj prestižnih odrov sveta. Še posebej je zaslovela leta 2003 z nastopom na Salzburškem festivalu. 8. julija bo s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, ki mu bo dirigiral prav tako priznani Karel Mark Chichon, izvedla arije iz oper Devica Orleanska, Samson in Dalila, Kraljica iz Sabe, Carmen.

Izjemno z izjemnimi v Križankah

Poletno dogajanje se s Kongresnega trga nato seli v Križanke, kjer se bo – razen nekaj izjem – odvijal skoraj celoten 62. Ljubljana Festival.

Prva izjema je Wagnerjeva romantična opera Lohengrin v izvedbi solistov, zbora in orkestra Opere HNK v Zagrebu. V Cankarjevem domu jim bo 10. julija dirigiral Nikša Bareza. S Kitajske prihaja Simfonični orkester Qingdao, ki bo v Križankah med drugim izvedel Regato, simfonično pesnitev Jeffa Rone, ki jo je napisal ob 29. tekmovanju olimpijske jadralne regate v Qingdau (22. 7.). V Slovenijo se vrača Zbor Mihail Ivanovič Glinka; njegovi nastopi pod dirigentskim vodstvom Vladislava Černušenka bodo v Slovenski filharmoniji, na Ptuju in v Kranjski Gori (23., 24., 26. 7.).

Gostovanje Filharmonije ‘900 gledališča Teatro Regio iz Torina pod dirigentskim vodstvom Andresa Mustonena med drugim prinaša prvo slovensko izvedbo skladbe Zakaj? Čemu? S čim?, za flavto, basovsko flavto, klarinet, basovski klarinet in godala Sofie Gubaiduline (24. 7.). Ruska skladateljica je to skladbo napisala po naročilu Emilia Romagna Festivala, Ravello Festivala, Ljubljana Festivala, Dubrovniških poletnih iger, Dresdenske državne kapele, Sinfoniette Amsterdam, Mednarodnega pianističnega festivala Brescie in Bergama ter Fundacije Arena iz Verone.

Priznani violinist Stefan Milenković bo skupaj s harmonikarjem Markom Hatlakom izvedel projekt Pasión (28. 7.). Kar trije koncerti bodo posvečeni trem izjemnim skladateljem oziroma glasbenikom: 80-letnici Lojzeta Lebiča (23. 8.), 30-letnici delovanja Zorana Miteva (6. 8.) in 10. obletnici delovanja Uroša Perića (29. 8.). Svoj tradicionalni nastop v Križankah pa bo izvedel Vlado Kreslin (26. 8.).

V Slovenski filharmoniji bomo lahko prisluhnili Moskovskim solistom (27. 8.). Kot solista bosta nastopila violist Jurij Bašmet in violinistka Lana Trotovšek.

Pianisti na Ljubljana Festivalu

Letošnja izvedba poletnega festivala prinaša štiri znana in priznana pianistična imena.

Boris Berezovski bo nastopil kar dvakrat, sam in z Orkestrom Slovenske filharmonije (14., 15. 7.). Skupaj bosta nastopila predstavnika dveh različnih generacij: avstrijski pianist Paul Badura-Skoda in mladi ruski pianist Rostislav Krimer (24. 8.).

62. Ljubljana Festival se zaključuje s koncertom Kraljevega orkestra Concertgebouw iz Amsterdama, ki mu bo 1. septembra dirigiral eden najvidnejših svetovnih dirigentov Mariss Jansons. Kot solist bo nastopil Jean-Yves Thibaudet, ki velja za enega najbolj nadarjenih pianistov na svetu. Študij na lyonskem konservatoriju je pričel že pri petih, pri sedmih je imel svoj prvi nastop. Sodeloval je s številnimi priznanimi orkestri, kot je Orkester Gewandhaus Leipzig, ki smo ga imeli priložnost slišati na lanskoletnem Ljubljana Festivalu, in solisti, kot je Jurij Bašmet, ki ga gostimo letos. Je dobitnik številnih nagrad, za Decca Records pa je posnel več kot 40 zgoščenk. Kot zanimivost: Jean-Yves Thibaudet po navadi nastopa v oblačilih priznane angleške modne oblikovalke Vivienne Westwood.

Strast skozi gib

V Križanke se vrača kraljica flamenka María Pagés, tokrat z avtorskim projektom Avtoportret (16. 7.). Na gala baletnem večeru svetovnih zvezd (21. 7.) bomo lahko občudovali baletne pare, ki so sicer prima balerine, baletni prvaki in najboljši solisti iz Bolšoj teatra iz Moskve, gledališč Mihailovski in Mariinski iz Sankt Peterburga, Nemške državne opere v Berlinu, Angleškega nacionalnega baleta in Nizozemskega nacionalnega baleta. Popeljali nas bodo skozi najlepše duete iz baletnih predstav Pepelka, Onjegin, Špartak, Korsar, Silfida, Šeherezada, Don Kihot idr. Umetniški vodja in režiser večera je priznani ruski koreograf Vasilij Medvedev.

V koprodukciji Opere in Baleta SNG Maribor, Dubrovniških poletnih iger in Ljubljana Festivala nastaja neobaročni balet Nevarna razmerja, pod katerega se kot koreografa podpisujeta Valentina Turcu in Leo Mujić (28. 8.). Balet sta navdihnila istoimenski roman Pierra Choderlosa de Laclosa in Kvartet Heinera Müllerja.

Med težko pričakovane dogodke Festivalovega poletja sodijo tudi muzikali. Z londonskega West Enda tokrat prihaja v Križanke Evita, za katero je besedilo napisal Tim Rice, glasbo pa Andrew Lloyd Webber. Pod režijo in koreografijo se podpisuje že stari znanec našega občinstva Mykal Rand, producent pa je Bronowski.

Pod spremljevalne prireditve, ki bodo sledile uradnemu zaključku 62. Ljubljana Festivala, sodi tudi muzikal Cvetje v jeseni. Eno najbolj poznanih slovenskih literarnih del bo na oder Križank postavil režiser Vojko Anzeljc. Glasbo je napisal Matjaž Vlašič, v naslovnih vlogah bodo nastopili Matjaž Robavs, Nina Pušlar, Jure Ivanušič, Alenka Kozolc, Maja Martina Merljak, Ana Grasselli.

Družbena odgovornost

Ljubljana Festival že tretje leto pripravlja brezplačne tematske ustvarjalne delavnice za otroke. Tokrat jih v celoti namenja otrokom z manj priložnostmi. Projekt pripravlja v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, ki skrbi, da je poletje lahko brezskrbno tudi za tiste otroke, katerih starši jim ne morejo zagotoviti posebnih počitnic.

Vrhunska umetnost že od 5 evrov

Predprodaja z 10-odstotnim popustom na vse vstopnice letos traja kar do 20. junija. Ljubljana Festival še naprej podpira odličnost – najboljši osnovnošolci, dijaki in študentje bodo lahko kupovali vstopnice s kar 80-odstotnim popustom. Popuste si s karticami zvestobe naših sponzorjev, z vstopnicami za Mestni muzej, Narodno galerijo, Postojnsko jamo idr. lahko zagotovite tudi po 20. 6. Dodatne ugodnosti prinaša članstvo v Klubu Festivala Ljubljana.

Festival Ljubljana pa uvaja še eno novost. Za koncerte, ki bodo na Kongresnem trgu, bo na dan dogodka možen nakup vstopnic za stojišča po ceni 5 oziroma 9 evrov. Za otroke do 14. leta starosti bodo stojišča brezplačna.

Prenos novinarskih konferenc v živo

62. Ljubljana Festival je na današnji novinarski konferenci predstavil Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana ter predsednik Evropskega združenja festivalov EFA. Novinarsko konferenco v Mestni hiši je gostil župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, ki je častni pokrovitelj 62. Ljubljana Festivala.

Nekaj besed so spregovorili tudi predstavniki sponzorjev 62. Ljubljana Festivala: Simon Furlan, direktor marketinga, Telekom Slovenije; Andrej Kavšek, predsednik uprave, Zavarovalnica Tilia; Tomaž Krajnčič, direktor marketinga, Hypo Alpe Adria Bank; Aleksander Salkič, svetovalec predsednika uprave, Petrol; Aleksander Batič, izvršilni direktor uprave Nove KBM za področje poslovne mreže.
Novinarsko konferenco smo v živo prenašali prek www.ljubljanafestival.si.

 

 

Informacije / Odnosi z javnostmi

Hermina Kovačič
Tel.: (0)1 241 60 16
Hermina.Kovacic@ljubljanafestival.si

Sanja Kejžar Kladnik
Tel.: (0)1 241 60 19
Sanja.Kejzar@ljubljanafestival.si