V pričakovanju Rudina, Chaillyja, Karadaglića, Kreslina in umetnikov z West Enda

Med prihajajoče avgustovske dogodke, ki bodo zaznamovali 61. poletje na Ljubljana Festivalu, sodita nastop priznanega ruskega violončelista Aleksandra Rudina ter gostovanje enega najstarejših simfoničnih orkestrov na svetu Gewandhaus Orkestra Leipzig in dirigenta Riccarda Chaillyja. Na dveh večerih bodo gostje iz Leipziga izvedli Simfoniji št. 9 Mahlerja in Beethovna. Da glasba ne pozna meja, je bistvo No Borders Orchestra, ki združuje glasbenike s področja nekdanje Jugoslavije. Tradicionalno, že dvaindvajsetič, bo Križanke napolnila glasba Vlada Kreslina, ki je tokrat v goste povabil Massima Savića. V tem poletju ne bodo razočarani tudi ljubitelji muzikalov, štiri večere v Poletnem gledališču Križank bo napolnila priljubljena Briljantina, ki jo te dni pilijo v Londonu. Niz dogodkov, ki so od 31. julija potekali v Križevniški cerkvi, pa zaključuje Lado Jakša z avtorskim projektom Oslikana glasba.

12. avgusta bo ob 20.00 v Slovenski filharmoniji nastopil eden najboljših in najbolj prepoznavnih ruskih violončelistov Aleksander Rudin. Priznani karizmatični glasbenik poleg violončela igra še klavir, raziskuje pozabljene skladbe, vodi mojstrske tečaje, deluje pa tudi kot profesor in skladatelj. V Ljubljani bo nastopil s komornim orkestrom Musica Viva, s katerim je tesno povezan, saj je njegov umetniški vodja in dirigent. Rudin s tem orkestrom žanje velike uspehe na najuglednejših koncertnih odrih Rusije in drugod po Evropi. Člani Musice Vive so mladi glasbeniki, ki so obenem tudi že uveljavljeni solisti. Orkester je znan po prefinjenem repertoarju, neutrudnem zanimanju za novosti in želji po odkrivanju glasbenih raritet. Na programu v Ljubljani bodo dela Bacha, Hertla, Boccherinija in Haydna.

Lado Jakša je edinstven slovenski umetnik. Skladatelj, izvajalec avtorske glasbe (igra na instrumente, kot so klavir, klaviature, saksofon, klarinet, flavte, kalimba) in umetniški fotograf bo 13. avgusta ob 20.00 v Križevniški cerkvi predstavil avtorski projekt Oslikana glasba, pri katerem gre, kot pravi, »za sočasno koncertno izvajanje avtorske jazzovske in ambientalne glasbe ob projecirani 'likovni partituri', sodobno oblikovani fotomultiviziji, ki ponuja dvojno estetsko doživetje: inventivne zvočne avanture in umetniške fotografije«. Njegovo umetniško pripoved so navdihnile tri muze: Križanke, Ljubljana in Slovenija.

Te dni v Londonu potekajo vaje za premiero enega najbolj priljubljenih muzikalov vseh časov na odru ljubljanskih Križank. 19. avgusta bodo umetniki z West Enda pod koreografskim in režiserskim vodstvom starega znanca Ljubljana Festivala Mykala Randa prikazali Briljantino Jima Jacobsa in Warrena Caseyja. Zgodbo o tegobah in radostih ameriških najstnikov v 50. letih 20. stoletja, zaznamovano z duhom uporništva, so na Broadwayju prvič prikazali leta 1972. Do leta 1979 je že potolkla rekorde najdlje trajajočega šova na Broadwayju. K priljubljenosti muzikala je veliko pripomogel tudi istoimenski film, v katerem v naslovni vlogi nastopata Olivia Newton-John in John Travolta. Muzikal bo v Križankah na sporedu med 19. in 22. avgustom ob 20.30. V glavnih vlogah bodo nastopili Maggie Lynne (Sandy), Philippa Stefani (Rizzo), Sean Mulligan (Danny) in Dan Burton (Kenickie).

Združevati, spoštovati, srečevati se, razumevati razlike, poslušati brez predsodkov. To je bistvo orkestra No Borders Orchestra, ki združuje odlične glasbenike s področja nekdanje Jugoslavije. Projekt je zaživel proti koncu leta 2011 z avdicijami, na katerih so izbirali člane orkestra. Izbirali so tudi v Ljubljani, na Festivalu Ljubljana, projekt pa udejanja misel, da glasba ne pozna – meja. Koncert bo pod dirigentskim vodstvom Premila Petrovića 21. avgusta ob 20.00 v Slovenski filharmoniji.
Kot solist bo nastopil kitarist Miloš Karadaglić. Svoje znanje je izpopolnjeval na londonski Kraljevi glasbeni akademiji. Med številnimi nagradami naj omenimo prinčevo, ki mu jo je podelil angleški princ Charles. Med drugim je igral tudi z Londonskim filharmoničnim orkestrom in posnel debitantski album Mediterráneo z založbo Deutsche Grammophon.

Tisti bejli grm bo med ostalimi Čarobnicami zadišal na koncertu v Križankah 27. avgusta ob 20.30, ko bodo tam zacveteli Vlado Kreslin z Malimi bogovi in Beltinško bando, pridružil pa se jim bo še Massimo Savić. Koncert Vlada Kreslina v poletnih Križankah je tradicionalen, letos že dvaindvajseti.

Med viške 61. Ljubljana Festivala se bo zagotovo zapisalo gostovanje enega najstarejših simfoničnih orkestrov na svetu Gewandhaus Orkestra Leipzig; njegove korenine segajo vse do leta 1743. Kot prvi so na primer leta 1811 izvedli Beethovnov Koncert za klavir in orkester št. 5, v sezoni 1825/26 pa celoten cikel njegovih simfonij. Premiero sta v Leipzigu doživeli tudi Simfonija št. 3 v A-molu (Škotska simfonija) in Koncert za violino v E-molu Felixa Mendelssohna Bartholdyja, ki je leta 1835 postal glasbeni direktor in dirigent tega izjemnega orkestra, ki danes velja za enega najboljših na svetu. V preteklosti je prvič izvedel tudi dela priznanih skladateljev, kot so Robert Schumann, Franz Schubert, Richard Wagner in Johannes Brahms.

Biti vodja ali kapelnik Gewandhaus Orkestra Leipzig je prestiž in velika čast. Od leta 2005 je to Riccardo Chailly. Letos so mu podaljšali pogodbo do leta 2020. V Milanu rojeni dirigent je med drugim študiral tudi pri svojem očetu Lucianu Chaillyju, priznanem opernem skladatelju. Pri dvajsetih letih je postal asistent dirigentu Claudiu Abbadu v La Scali, kjer je kot dirigent debitiral leta 1978. Sodeloval je z izjemnimi orkestri, kot so Berlinski radijski simfonični orkester, Londonski filharmonični orkester, bolonjski Teatro Communale, amsterdamski Kraljevi orkester Concertgebouw. Gewandhaus Orkestru Leipzig je prvič dirigiral leta 1986 na Salzburškem festivalu, potem ko ga je priporočil Herbert von Karajan. Ljubljana Festival bo gostil prestižni orkester in njegovega izjemnega dirigenta, ki se ponaša z viteškim nazivom cavaliere di Gran Croce, ki mu ga je za posebne zasluge narodu podelila Republika Italija, kar dvakrat.

28. avgusta bomo lahko prisluhnili Simfoniji št. 9 Gustava Mahlerja, naslednji dan pa Simfoniji št. 9 Ludwiga van Beethovna. Kot zanimivost naj povemo, da bo Gewandahus Orkester Leipzig isti program izvedel 31. avgusta in 1. septembra na Salzburškem poletnem festivalu. Ljubljanska koncerta bosta v Cankarjevem domu ob 20.00 in bosta prva dogodka v prenovljeni Gallusovi dvorani.