TOLKALA IN HARFI NA MLADIH VIRTUOZIH

Festival Ljubljana na prvem koncertu v novem letu gosti Vida Ušeničnika in Duo harf Mariposas. V prvem delu koncerta bo nastopil Vid Ušeničnik, ki se je bobne učil pri največjih imenih bobnarskega sveta in  je prejemnik številnih prvih nagrad in zlatih plaket, med drugim študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo za leto 2013. V drugem delu koncerta se bo predstavil Duo harf Mariposas, ki je nastop v glasbenem ciklu Mladi virtuozi dobil  kot nagrado Festivala Ljubljana po prejetju zlatega priznanja in uvrstitvi v finale mednarodnega glasbenega tekmovanja Svirél v Štanjelu.

Vid Ušeničnik (1991) se je najprej učil klavir; že po osmih letih igranja je dobil tretjo nagrado in zlato plaketo na državnem tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov TEMSIG. Kmalu pa so ga zamikala tolkala in po študiju na nižji glasbeni šoli in na Konservatoriju jih je študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Že takrat je sodeloval z različnimi slovenskimi orkestri ter s priznanimi domačimi in tujimi umetniki.

Vid navdušuje kot solist na marimbi, izvedel je solistične koncerte z Orkestrom Slovenske vojske ter Pihalnim orkestrom in Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo. Je prejemnik prve nagrade in zlate plakete na mednarodnem tekmovanju v Trevisu v Italiji, prve nagrade in zlate plakete na tekmovanju TEMSIG leta 2012 in 2014, Yamahine štipendije leta 2013 in študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo za leto 2013. Za leto 2013/14 je bil izbran za predstavnika Slovenije v mednarodnem orkestru EU. Bobne se je učil pri največjih imenih bobnarskega sveta, kot so Dave Weckl, Chris Coleman, Virgil Donati, Dave DiCenso.

Na koncertu v Križankah bo zaigral dela Piazzolle, Debussyja, Muramatsuja, Séjournéja, Abeja in Rimskega-Korsakova.

Pri klavirju ga bo spremljala Tina Gašperšič.

V drugem delu koncerta se bosta predstavili mladi harfistki Cristina Di Bernardo (1990) in Silvia Vicario (1989), ki prihajata iz Furlanije – Julijske krajine. Harfo sta študirali na Konservatoriju v Vidmu in diplomirali približno v istem času. Odločili sta se združiti umetniške moči in leta 2004 ustanovili Duo harf Mariposas. Njuna glasbena pot je bila že kmalu nagrajena z odličnimi priznanji na državnih in mednarodnih tekmovanjih, med katerimi je prva nagrada na mednarodnem glasbenem tekmovanju Rovere d’oro v mestu S. Bartolomeo al mare, druga nagrada na tekmovanju Enrica Cremonesi v Milanu in druga nagrada na Mednarodnem iberskem tekmovanju za komorno glasbo s harfo v Madridu. Redno sodelujeta kot duo z različnimi orkestri in leta 2011 sta odlično debitirali v Londonu. Njuna velika pozornost velja tudi sodobni glasbi in sodelovanje z britanskim skladateljem Timothyjem Salterjem je zelo intenzivno, zato ne preseneča, da sta si tudi za ljubljanski nastop izbrali njegovo skladbo Trije intermezzi, 3. stavek. Francoski harfist in skladatelj Bernard Andrès, čigar skladbo Parvis bosta tudi zaigrali, je zapisal: »Odkar komponiram, se je zgodilo prvič, da sem slišal igrati svojo skladbo s tako prefinjenostjo, natanko tako, kot si želim.«

Cristina Di Bernardo in Silvia Vicario pa se, vsaka posebej, ukvarjata še s solistično igro, ter igrata z orkestri in v orkestrih.

Med uspehi minulega leta sta zlato priznanje in uvrstitev v finale Mednarodnega glasbenega tekmovanja Svirél v Štanjelu, kjer sta si prislužili tudi posebno nagrado Festivala Ljubljana – nastop v glasbenem ciklu Mladi virtuozi. Cristina Di Bernardo in Silvia Vicario se bosta predstavili z deli Bacha, Poulenca, Andrésa, Salterja in Thomasa.

Več informacij na: www.duomariposas.it

Vstop je prost.

13. januarja ob 19.30, Viteška dvorana, Križanke

Peti koncert iz cikla Mladi virtuozi bo 10. februarja. Predstavila se bosta pianist Nicolas Bourdoncle in evfonist Simon Tavčar. V okviru cikla  se bo skupno zvrstilo šest brezplačnih koncertov,  sezona se bo zaključila 3. marca 2015.

Informacije / Odnosi z javnostmi

Hermina Kovačič                                                                   Sanja Kejžar Kladnik
Tel.: (0)1 241 60 16                                                              Tel.: (0)1 241 60 19
Hermina.Kovacic@ljubljanafestival.si                                    Sanja.Kejzar@ljubljanafestival.si

www.ljubljanafestival.si

https://sl-si.facebook.com/LjubljanaFestival

 

Sponzor koncerta 13. 1.: Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji

Glavni medijski sponzor 22. Mladih virtuozov: Delo, d. d.

Program 22. Mladih virtuozov finančno omogočata: Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo.