TEDEN, POSVEČEN USTVARJALNOSTI IZ RUSIJE IN S KITAJSKE

Dnevi med 21. in 24. julijem posvečeni predvsem ruski in kitajski ustvarjalnosti. Na 62. Ljubljana Festival prihajajo zvezde ruskega baleta, ki delujejo v največjih operno-baletnih hišah po Evropi. Zbor Glinka bo, ponovno, navduševal ne le v Ljubljani, pač pa tudi na Ptuju in v Kranjski Gori. Pričakujemo tudi prvo izvedbo skladbe Warum? (Zakaj?), za flavto (tudi basovsko flavto), klarinet (tudi basovski klarinet) in godalni orkester ruske skladateljice Sofie Asgatovne Gubaiduline, ki prihaja v Slovenijo. Skladba bo pri nas izvedena prvič, nastala pa je tudi po naročilu Ljubljana Festivala.  V Poletnem gledališču v Križankah bomo lahko prisluhnili delom sodobnih kitajskih skladateljev v izvedbi Simfoničnega orkestra Qingdao ter solistov Nia Jiapenga in Hana Leia.  

Gala baletni večer svetovnih zvezd

V ponedeljek, 21. julija, gostimo ob 21.00 v Križankah primabalerine in baletne prvake, ki so povečini ruskega rodu, a delujejo v najprestižnejših operno-baletnih hišah po Evropi. Nastopili bodo v parih in prikazali duete iz Onjegina, Carmen, Silfide, Kraljestva senc, Korsarja, Šeherezade, Labodjega jezera, Don Kihota idr.

V parih bodo plesali: Viktorija Ananjan (Nizozemski državni balet, primabalerina) –

Vito Mazeo (Nizozemski državni balet, baletni prvak); Yolanda Correa (Norveški državni balet, solistka) – Yoel Carreno (Norveški državni balet, baletni prvak); Anastasija Gorjačeva (Balet Gledališča Bolšoj, primabalerina) – Dmitrij Gudanov (Balet Gledališča Bolšoj, baletni prvak); Ljudmila Konovalova (Dunajska Državna opera, primabalerina) – Gabriel Davidsson (Estonski državni balet, baletni prvak); Julija Mahalina (Baletna hiša Gledališča Mariinski, primabalerina) – Giacomo Bevilacqua (Nemški državni balet Berlin, solist); Margarita Rudina (Baletno gledališče St. Peterburg, primabalerina) – Dinu Tamazlacaru (Nemški državni balet Berlin, baletni prvak).

Glasbo bo izvajal Simfonični orkester RTV Slovenija, dirigent večera bo Aleksander Anisimov, glavni dirigent Beloruskega nacionalnega simfoničnega orkestra in Državne opere v Samari. Umetnik gostuje v vseh pomembnih koncertnih in opernih hišah. Posebno želen gost je v Irski nacionalni operni hiši, kjer je dirigiral Wagnerjev Nibelunški prstan in je častni predsednik tamkajšnjega Wagnerjevega društva.

Umetniški vodja in režiser je  Vasilij Medvedev, sicer pomemben koreograf.  Na Konservatoriju Rimski-Korsakov v Sankt Peterburgu je diplomiral iz koreografije in baletne umetnosti. Najprej je plesal v Gledališču Mihailovski, nato je bil solo plesalec in koreograf v estonskem Gledališču Vanemuine, kjer je plesal v vseh pomembnih baletnih delih. Za svoje umetniško delo je prejel naslov častni umetnik Estonije. Od leta 1989 sodeluje kot plesalec in koreograf s številnimi gledališči in plesnimi skupinami. Za koreografijo Onjegin v Narodnem gledališču v Pragi leta 1999 je prejel visoka priznanja,  izvajali so jo na mnogih gledaliških deskah po svetu. Naslednji uspeh je bil umetnikov debi v Gledališču Bolšoj z baletom La Esmeralda. Leta 2013 je koreografiral balet Coppelia v Panami, njegova zadnja postavitev pa je bila zgodovinska rekonstrukcija Hrestača z Državnim baletom iz Berlina. Vasilij Medvedev je od leta 2003 ustanovitelj in umetniški vodja Mednarodnega baletnega festivala v Sankt Peterburgu in sanktpeterburške plesne nagrade.

Baletni mojster in režiser Stanislav Feco je leta 1990 diplomiral na Praškem plesnem konservatoriju in leta 2009 končal tudi mojstrski študij na Akademiji za ruski balet v Sankt Peterburgu. Bil je solo plesalec v Praškem narodnem gledališču in gost številnih pomembnih plesnih ansamblov v Rusiji in drugod. Njegov repertoar vsebuje vse pomembnejše plesne vloge. Sodeloval je s slavnimi koreografi, kot so Roland Petit, George Balanchine, Jiři Kilian, Alvin Ailey, Hans van Mannen, Vasilij Medvedev. Feco je dobitnik nekaterih nagrad, med njimi je nagrada baleta Phillip Morris za najboljšega baletnika Češke republike, zlata medalja na Svetovnem baletnem festivalu v Ukrajini, bronasta medalja na Mednarodnem baletnem tekmovanju v Brnu. Do leta 2013 je bil vodja baleta v Državni operi in baletu v Jekaterinburgu v Rusiji, kjer je tudi veliko koreografiral.  Kot vodja baletnih skupin in kot pedagog je sodeloval z baletnimi skupinami v Evropi in Latinski Ameriki. Njegovi učenci so dobitniki pomembnih nagrad na festivalih.

Skoraj 20 let pa Stanislav Feco kot asistent dela z Vasilijem Medvedevim in skupaj sta postavila na oder več kot 30 baletnih večerov po vsem svetu. Sodelovala sta tudi v postavitvi Hrestača v Berlinu. Trenutno je Feco vodja baleta in koreograf v Državnem baletu v Panami.

Simfonični orkester Qingdao

Na koncertu v torek, 22. julija, v Poletnem gledališču Križank bomo ob 21.00 prisluhnili delom sodobnih kitajskih skladateljev, ki so se večinoma šolali na Zahodu, vendar v glavnem živijo in delajo v svoji domovini.  Skladatelji – Li Huanzhi,   Zhao Jiping, Tan Dun – izvirno združujejo dosežke zahodne glasbe z ljudskim kitajskim glasbenim izročilom, zato so dela zvočno posebna in včasih nenavadna.

Li Huanzhi (1919–2000) je v letih 1955 in 1956 napisal Pomladno festivalsko uverturo, ki upodablja praznovanje kitajskega novega leta v pokrajini Shanbei. Delo je pogosto izvajano, leta 2007 pa je bilo izbrano, da so ga ponesli v vesolje v prvi kitajski lunarni sondi in ga tam predvajali.

Zhao Jiping (1945) sodi med najpomembnejše in najbolj znane kitajske skladatelje. Zlasti je poznan kot avtor glasbe za svetovno znane filme, kot je Dvigni rdečo svetilko ali Zbogom, moja konkubina. Je dobitnik številnih mednarodnih priznanj in nagrad, tudi na filmskih festivalih v Cannesu in Berlinu. Strokovnjaki mu priznavajo spretnost združevanja tradicionalne kitajske glasbe z značilnostmi zahodne glasbene govorice.

Zunanji vzgib za nastanek skladbe Fantazija – suita, koncert za guanzi in orkester Svilna cesta je bil tudi širše zasnovani projekt Svilna cesta, ki ga je leta 1998 ustanovil sloviti violončelist Yo-Yo Ma. Navdihnila ga je kulturna tradicija zgodovinske Svilne ceste in cilj projekta je združevanje in spoznavanje kultur, umetnikov in poslušalcev vsega sveta.

Tan Dun (1957) je kitajski skladatelj in dirigent, ki je danes poznan zlasti kot skladatelj glasbe za film Prežeči tiger, skriti zmaj, napisal pa je tudi glasbo, ki je spremljala podelitve olimpijskih medalj na igrah leta 2008. Leta 2013 ga je Unesco imenoval za svojega ambasadorja, bil pa je tudi svetovni ambasador na svetovni razstavi leta 2010 v Šanghaju. Je dobitnik prestižnih nagrad, kot so grammy, oskar, bil je ameriški skladatelj leta pa tudi dobitnik Bachove nagrade v Hamburgu in Šostakovičeve nagrade v Moskvi. Njegovo glasbo izvajajo vsi pomembni orkestri, operne hiše, slišimo jo na radiu in televiziji. Kot dirigent je vodil vse najboljše orkestre, med njimi Kraljevi orkester Concertgebouw,  ki na Ljubljana Festival prihaja 1. septembra, Londonski simfonični orkester, Newyorško filharmonijo, Berlinske filharmonike in številne druge.

Koncert za violončelo in orkester Prežeči tiger temelji na glasbi za film z istim imenom, ki ga je režiral Ang Lee. Oba, skladatelj in režiser, sta za svoje delo prejela nagrado oskar. Skladba je napisana v šestih stavkih, ki jih povezujejo kadence v solističnem inštrumentu. Čeprav je v glasbeni literaturi nekaj koncertantnih del, ki temeljijo na filmski glasbi, pa je ta koncert nedvomno nekaj posebnega. Partitura je odsev močnih čustvenih doživetij in eksotične pokrajine pa tudi poetične metaforike.

V Križankah bo izvedena tudi skladba Iz Pesmi o morju: Regata, simfonična pesnitev

Jeffa Rone, napisana ob 29. tekmovanju olimpijske jadralne regate Qingdao. Leta 2008 so bile na Kitajskem poletne olimpijske igre. V mestu Qingdao je potekala olimpijska regata in mesto se je pripravljalo na tekmovanje kar nekaj let. Poleg številnih tehničnih priprav je Mednarodni olimpijski komite ob tem dogodku naročil tudi glasbo. Izbor skladatelja je bil prav Jeff Rona.

Dela bo pod taktirko Zhanga Guoyonga,  umetniškega vodje Šanghajske opere in profesorja ter vodja Oddelka za dirigiranje na Šanghajskem konservatoriju, izvedel

Simfonični orkester Qingdao.  Ustanovili so ga aprila 2005. Cilj ansambla je predvsem služiti prebivalcem mesta in mesto promovirati, zaupana pa mu je tudi naloga širjenja simfonične glasbene literature. Velikokrat spremlja tekmovalce na pomembnih kitajskih in mednarodnih tekmovanjih, njegov repertoar pa obsega tudi starejša glasbena obdobja, pri čemer redno sodeluje z Baročnim komornim orkestrom Južne Koreje in orkestrom s Tajvana.

Solista večera sta Han Lei (guanzi), ki je med drugim igral na Svetovnih razstavah v Hannovru in Šanghaju, in Nie Jiapeng (violončelo), petindvajsetletni glasbenik, ki je po študiju na Kitajskem svoje izobraževanje nadaljeval v Hamburgu, kjer študira na Visoki šoli za glasbo in gledališče v razredu Niklasa Schmidta. Leta 2011 je v njegovi domovini izšla njegova prva zgoščenka.

Zbor Mihail Ivanovič Glinka

Na Ljubljana Festival se ponovno vrača Zbor Mihail Ivanovič Glinka Državne akademske kapele iz Sankt Peterburga, ki je vedno toplo sprejet med našim občinstvom. Njegove korenine segajo v leto 1479, v Zbor diakonov, ki ga je ustanovil car Ivan Tretji. Ansambel je vse do 18. stoletja ostal v Moskvi, nato pa se je skupaj s Petrom Velikim preselil ob bregove reke Neve, v Sankt Peterburg. Leta 1703 so ga preimenovali v dvorni zbor oziroma carsko kapelo, v Sankt Peterburgu pa domuje še danes. Za njegov sloves v sodobnih časih sta poskrbela dirigenta Jevgenij Mravinski in Vladislav Černušenko –  tako z deli ruske in svetovne zborovske zakladnice kot repertoarjem ruskih sodobnih ustvarjalcev in tudi tistih, ki so jih v Rusiji že skoraj pozabili. Slednji bo tudi dirigiral koncertom v Slovenski filharmoniji v Ljubljani (23. 7.), na dvorišču minoritskega samostana na Ptuju (24. 7.) in v dvorani Vitranc v Kranjski Gori (26. 7.).

V Ljubljani bodo izvedli Zvonjenje, zborovsko simfonijo – akcijo  za soliste, pripovedovalca, zbor, oboo in tolkala po prebiranju besedil Vasilija M. Šukšina avtorja Valerija Aleksandroviča Gavrilina, drugje pa izbor iz ruske pravoslavne glasbe in priredb ruskih ljudskih pesmi.

Sofia Asgatovna Gubaidulina

»Največji vpliv na moja dela sta imela Dmitrij Šostakovič in Anton Webern. Čeprav ta vpliv ni zapustil posebnih sledi v moji glasbi, pa sta me skladatelja naučila najpomembnejše: da sem jaz – jaz,« pravi Sofia Asgatovna Gubaidulina (1931), ki velja za eno najpomembnejših ruskih skladateljic po Dmitriju Šostakoviču. Po očetu Tatarka, po materi Rusinja, je prvo glasbeno izobrazbo prejela v Kasanu, nato je študirala kompozicijo na moskovskem Konservatoriju pri Wissarionu Schebulinu in pri Šostakovičevem učencu Nikolaju Pejku. Šele ko je bila njena orkestralna skladba Stupeni nagrajena v Rimu, so jo opazili tudi doma. Finančno ji dolgo ni šlo prav dobro, zato se je morala lotiti tudi pisanja uporabne glasbe, zlasti za film. Pravi preboj na zahod pa je doživela s pomočjo slovitega violinista Gidona Kremerja, ki je v začetku osemdesetih let na zahodnih koncertnih odrih velikokrat izvedel njen Violinski koncert Offertorium. Kritike so bile vselej odlične in sledila so številna naročila. Leta 1992 se je Gubaidulina preselila v Nemčijo, postala je članica Akademije umetnosti v Berlinu, Svobodne akademije umetnosti v Hamburgu in Kraljeve švedske glasbene akademije v Stockholmu. Je častna profesorica za kompozicijo na Konservatoriju v Kasanu, Pekingu in Tianjinu.

V Slovenski filharmoniji bo v četrtek, 24. 7., ob 20.00 Filharmonija gledališča Teatro Regio Torino prvič v Sloveniji izvedla njeno delo Warum? (Zakaj?), za flavto (tudi basovsko flavto), klarinet (tudi basovski klarinet) in godalni orkester. Nastala je po naročilu Ljubljana Festivala, Emilia Romagna Festivala, Ravello Festivala, Festivala de Mūsica de Canarias, Dresdenske državne kapela, Sinfoniette Amsterdam, Mednarodnega pianističnega festivala Brescie in Bergama, Fundacije Arena iz Verone.

Pod dirigentskim vodstvom starega znanca Ljubljana Festivala Andresa Mustonena bosta kot solista nastopila Massimo Mercelli (flavta) in Riccardo Crocilla (klarinet).  Na programu so tudi Bachova dela.  Sofia Asgatovna Gubaidulina je namreč umetnica, ki se skoraj dnevno ukvarja z Bachovo glasbeno zapuščino in ji torej njegov opus pomeni nekakšen nenehen stik z analizo in proučevanjem skladb tega baročnega velikana.

Ljubljana Festival pripravlja srečanje s Sofio Asgatovno Gubaidulino. Okrogla miza, ki jo bo vodila Mojca Menart, bo 24. 7. ob 18.30 v Slovenski filharmoniji. 

V juliju bo na 62. Ljubljana Festivalu še tango večer z deli Astorja Piazzole in drugih avtorjev (28. 7.). V Poletnem gledališču Križank bodo nastopili Stefan Milenković, Marko Hatlak in plesni par Blaž Bertoncelj-Andreja Podlogar.  V Križevniški cerkvi pa se bosta predstavila Martin Belič in Ivan Ferčič (30. 7.).

Več izveste na: www.ljubljanafestival.si.

 

Informacije / Odnosi z javnostmi

Hermina Kovačič                                                                    Sanja Kejžar Kladnik
Tel.: (0)1 241 60 16                                                                 Tel.: (0)1 241 60 19
Hermina.Kovacic@ljubljanafestival.si                                 Sanja.Kejzar@ljubljanafestival.si

www.ljubljanafestival.si

https://sl-si.facebook.com/LjubljanaFestival

 

Sponzorji Gala baletnega večera svetovnih zvezd: Riko, d. o. o., Geoplin, d. o. o.,

Plinovodi, d. o. o.

Medijski sponzor Gala baletnega večera svetovnih zvezd: Parada plesa

Častni pokrovitelj baletnega večera svetovnih zvezd je veleposlanik Ruske federacije nj. eksc. Doku Zavgajev.

Sponzor koncertov Zbora Mihail Ivanovič Glinka: Krka, d. d.

Častni pokrovitelj koncertov Zbora Mihail Ivanovič Glinka je veleposlanik Ruske federacije nj. eksc. Doku Zavgajev.

Sponzor koncerta Filharmonije gledališča Teatro Regio Torino: Generali Zavarovalnica,

d. d.

*********

Glavni sponzor 62. Ljubljana Festivala: Telekom Slovenije, d. d.

Častni pokrovitelj: župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković

Sponzorji:  Spar Slovenija, d. o. o., Zavarovalnica Tilia, d. d., Riko, d. o. o., Hypo Alpe Adria Group, Zavarovalnica Triglav, d. d., Petrol, d. d., Kemofarmacija, d. d., Lekarna Ljubljana, Krka, d. d., Pivovarna Union, d. d., Javna razsvetljava, d. d.

Sponzorji posameznih prireditev: Telekom Slovenije, d. d., Riko, d. o. o., ambasada Republike Italije, Italijanska unija, Ljudska univerza, Trst, Banka Koper, d. d., UniCredit Banka Slovenija, d. d., Lekarna Ljubljana, Aerodrom Ljubljana, d. d., Poslovni sistem Mercator, d. d., SRC, d. o. o., Geoplin, d. o. o., Plinovodi, d. o. o., Krka, d. d., Generali Zavarovalnica, d. d., Interenergo, d. o. o., Zavarovalnica Tilia, d. d., Hypo Alpe Adria Group, Spar Slovenija, d. o. o., Zavarovalnica Triglav, d. d., Mladi upi, Nova KBM, d. d., BTC, d. d., Petrol, d. d.

Glavni medijski sponzor: Delo, d. d.

Medijski sponzorji: Europlakat, d. o. o., Infonet media, d. d., Finance, d. o. o., Aerodrom Ljubljana, d. d., Planet siol.net, Radio 1, In Your Pocket, Radio Center, Pogledi,  Kobe, d. o. o., Bolha.com, Parada plesa

Partnerji Ljubljana Festivala 2014: RTV Slovenija, Slovenska filharmonija, SNG Maribor, SNG Opera in balet Ljubljana

Uradni prevoznik: Avtohiša Malgaj, d. o. o.

Uradni železniški prevoznik: Slovenske železnice

Uradna vina: Pullus, Prinčič

Hvala: Media bus, d. o. o.

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana. Član Evropskega združenja festivalov EFA je od leta 1977. Darko Brlek je predsednik EFA od leta 2005.