Srebrni red za zasluge maestru Valeriju Gergijevu

18. 09. 2017

SPOROČILO ZA JAVNOST
Ljubljana, 31. avgust 2017

Srebrni red za zasluge maestru Valeriju Gergijevu

Predsednik republike Borut Pahor je podelil srebrni red za zasluge maestru Valeriju Gergijevu. Dirigent svetovnega kova si je odlikovanje prislužil s prispevkom k plemenitenju slovenskega kulturnega prostora z vrhunskimi glasbenimi doživetji.

Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga je prvič gostovalo v Sloveniji že daljnega leta 1997, s koncertno izvedbo opere Jevgenij Onjegin Petra Iljiča Čajkovskega pod taktirko Valerija Gergijeva. Sledilo je skoraj vsakoletno gostovanje na Festivalu Ljubljana. Nedvomno je vredno izpostaviti ljubljansko izvedbo Mahlerjeve Osme simfonije, ki po številu izvajalcev velja za doslej največjo izvedbo na svetu. Poleg tega si skoraj vsakoletni obisk maestra lahko štejemo v čast, saj kljub zasedenosti najde čas za dvigovanje ravni na enem najstarejših in najpomembnejših festivalov v Sloveniji kot širši regiji.

Valerij Gergijev je eden najpomembnejših dirigentov današnjega časa in po mnenju revije Times ena izmed sto najvplivnejših osebnosti na svetu. Po rodu Osetijec je bil rojen leta 1953 v Moskvi in odraščal na Kavkaškem, kjer se je kot izjemno nadarjen otrok začel glasbeno izobraževati. Študij je nadaljeval na konservatoriju v takratnem Leningradu in kot študent leta 1976 zmagal na tekmovanju mladih dirigentov Herbert von Karajan v Berlinu. Po tekmovanju je prejel vabilo Gledališča Kirov (sedanji Mariinski) na položaj asistenta glavnega dirigenta, že leta 1978 pa z opero Vojna in mir Sergeja Prokofjeva tudi sam debitiral kot dirigent. Med letoma 1981 in 1985 je bil vodja Armenskega državnega orkestra, njegova kariera pa se je strmo vzpenjala do leta 1988, ko je z rosnimi 35 leti postal najprej umetniški vodja leningrajskega Gledališča Kirov, 1996. pa še ravnatelj iste ustanove, takrat že z novim imenom Mariinsko gledališče. Po Gergijevem prevzemu vodenja ustanove so začeli tradicionalno slaviti obletnice različnih skladateljev, poleg tega pa je maestro začel oživljati Wagnerjeve opere. Nibelungov prstan je bil po skoraj stoletju premora v Rusiji ponovno izveden, tedaj prvič v nemškem jeziku. Njegovih velikih uspehov državne meje ne omejujejo, zelo aktiven je tudi drugod po svetu. Hitro se je povezal z vodstvi skoraj vseh najuglednejših opernih hiš po svetu, zlasti z Metropolitansko opero v New Yorku, kjer so, skupaj z ansamblom, kot ugledni predstavniki ruske kulture še vedno redni gosti. Nastopal je v številnih svetovno znanih opernih hišah (Bavarska deželna opera, Kraljeva operna hiša, Covent Garden, Metropolitanska opera), sodeloval z orkestri najboljšega kova (Berlinski, Pariški, Newyorški in Dunajski filharmoniki, Kraljevi orkester Concertgebouw Amsterdam) in bil prvi ruski dirigent po Čajkovskem, ki je dirigiral otvoritveno predstavo nove sezone v Carnegiejevi dvorani. Med letoma 1995 in 2008 je bil glavni dirigent Rotterdamskih filharmonikov, od 2007 do 2015 je vodil Londonski simfonični orkester, leta 2015 pa prevzel vodenje Münchenskih filharmonikov. Z veseljem in upravičeno velikimi pričakovanji ga vedno znova pozdravljamo tudi pri nas. V Sloveniji je prvič nastopil s svojim Mariinskim gledališčem ob projektu Evropski mesec kulture leta 1997, od leta 2003 pa je redni gost Festivala Ljubljana. Po njegovi zaslugi velja Mariinsko gledališče danes za eno najpomembnejših glasbenih gledališč in je bilo leta 2008 uvrščeno med dvajset najboljših ansamblov na svetu.

Prav pod njegovo taktirko je bila z omenjenim orkestrom v Sloveniji prvič v celoti izvedena legendarna tetralogija Nibelungov prstan skladatelja Richarda Wagnerja. Prva dva dela cikla (Rensko zlato in Valkira) sta bila premierno izvedena na Festivalu Ljubljana septembra 2011, letos pa je z drugima dvema deloma (Siegfried in Somrak bogov) sklenil pri nas prvič povedano zgodbo Wagnerjeve tetralogije in s tem postavil pomemben mejnik v slovenski glasbeni kulturi. Nedvomno si lahko štejemo v čast skoraj vsakoletni obisk maestra Valerija Gergijeva, ki kljub zasedenosti najde čas za plemenitenje in dvigovanje ravni Ljubljana Festivala.

Hvala za pozornost, ki jo namenjate programu Festivala Ljubljana.

Informacije / Odnosi z javnostmi
Živa Steiner
Tel: (0)1 241 60 18
Ziva.Steiner@ljubljanafestival.si
www.ljubljanafestival.si
www.facebook.com/ljubljanafestival
www.instagram.com/festival_ljubljana
www.twitter.com/FLjubljana

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana, ki ga tudi finančno omogoča:

***

Glavni sponzor 65. Ljubljana Festivala: Zavarovalnica Sava, d. d.

Sponzorji: Energetika Ljubljana, d. o. o., VPC, JP Vodovod-kanalizacija, d. o. o., Spar Slovenija, d. o. o., Telekom Slovenije, d. d., Petrol, d. d., Riko, d. o. o., Zavarovalnica Triglav, d. d., Lekarna Ljubljana, Geoplin, d. o. o., Plinovodi, d. o. o., Pivovarna Union, d. d., Javna razsvetljava, d. d., Four Points by Sheraton Ljubljana Mons, Nova KBM

Sponzorji posameznih prireditev: Zavarovalnica Sava, d. d., Telekom Slovenije, d. d., Delo, d. o. o., Zavarovalnica Triglav, d. d., Mladi upi, UniCredit Bank, Petrol, d. d., Riko, d. o. o., Poslovni sistem Mercator, d. d., Parada plesa, Europlakat, d. o. o., Spar Slovenija, d. o. o., Interenergo, d. o. o., TRIMO, Geoplin, d. o. o., Plinovodi, d. o. o., SRC, d. o. o., BTC, d. d.

Glavni medijski sponzor: Delo, d. o. o.

Medijski sponzorji: Europlakat, d. o. o., Infonet media, d. d., Radio 1, Finance, d. o. o., Aerodrom Ljubljana, d. d., Radio Center, Kobe, d. o. o., Styria, Parada plesa

Prijatelji Festivala Ljubljana: NP consulting

Partnerji Ljubljana Festivala 2017: RTV Slovenija, Slovenska filharmonija, SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Opera in balet Maribor, Cankarjev dom, Kazalište komedija Zagreb, Art Design

Uradni prevozniki: Avtohiša Malgaj, d. o. o., Avto Aktiv, d. o. o., LPP, d. o. o.

Železniški prevoznik: Slovenske železnice

Uradni vinar: Pullus

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana. Član Evropskega združenja festivalov EFA je od leta 1977.