PREDSTAVITEV PROGRAMA 67. LJUBLJANA FESTIVALA

25. 04. 2019

Poletni Ljubljana Festival vsako leto pomembno prispeva h kulturnemu dogajanju Ljubljane, saj pripravlja skrbno izbran in žanrsko raznovrsten program. Na današnji novinarski konferenci v Rdeči dvorani Mestne hiše smo predstavili letošnji 67. Ljubljana Festival, ki bo trajal od julija do septembra. Tudi to sezono ga bodo zaznamovali baletne in operne predstave, muzikali, komorni in simfonični koncerti, Mednarodna likovna kolonija, otroške in mladinske delavnice, Ljubljana Festival na Ljubljanici in še mnogo več. Zelo pestro bo že pred uradnim začetkom, ko boste lahko prisluhnili Verdijevemu Rekviemu, ki bo zazvenel pod taktirko slovitega Plácida Dominga, ki ga v tej vlogi še niste videli. V začetku julija pa bo sledil najteže pričakovani kulturni dogodek v letu, otvoritev 67. Ljubljana Festivala, ki se bo začel z eno najbolj poznanih in največkrat izvajanih oper ne le v skladateljevem opusu, temveč v celotni operni zgodovini, Aido. Režiser Dražen Siriščević bo uprizoritev premišljeno vkomponiral v prizorišče, opero pa bo še dodatno popestril nastop lipicancev iz Kobilarne Lipica. V poletno obarvani prestolnici bomo vse do septembra priča številnim gostovanjem največjih svetovnih glasbenih imen, ki navdušujejo po vsem svetu. Na 67. Ljubljana Festivalu se bodo zvrstili: plesalka flamenka María Pagés, bas kitarista Marcus Miller in Stanley Clarke, sodobna plesna zasedba Aterballetto, gledališče Teatro Regio iz Torina z Verdijevo La traviato, Shenzhenski simfonični orkester z Dayem Linom, Filharmonični orkester iz Seongnama z violinistom Sergejem Krilovim, Orkester Münchenskega radia in Zbor Bavarskega radia pod taktirko Ivana Repušića, koncert opernih arij z baritonistom Thomasom Hampsonom in sopranistko Eleno Mosuc, Mahlerjeva 2. simfonija s sopranistko Valentino Farcas in mezzosopranistko Bettino Ranch, ruska muzikala Onjeginov demon in Mojster in Margareta v izvedbi Gledališča LDM. Novaya Scena iz Sankt Peterburga, prima balerina Svetlana Zakharova s prijatelji, Orkester Slovenske filharmonije z dirigentom Charlesom Dutoitem in številni drugi umetniki. Na sporedu pa bodo tudi manjši, intimnejši koncerti izvrstnih komornih glasbenikov. Letošnji slavnostni zaključek bo še posebej zaznamovala poslovilna turneja enega največjih dirigentov sodobnega časa, Zubina Mehte, ki bo dirigiral Izraelski filharmoniji. Obarvajte si leto 2019 z vrhunskimi kulturnimi doživetji in obiščite prireditve 67. Ljubljana Festivala.

Še pred uradnim začetkom letošnjega poletnega festivala prihaja na ljubljansko prizorišče sloviti tenorist Plácido Domingo, ki se bo prvič pri nas predstavil v vlogi dirigenta. Legendarni glasbenik je dobitnik številnih častnih doktoratov in grammyjev, v svoji dolgoletni karieri pa je uprizoril kar 150 tenorskih vlog, kar ni doslej uspelo še nobenemu tenoristu. Najbolj znan je po tem, da je bil dolga leta član slavne zasedbe Trije tenorji, v zadnjem času pa postaja vse bolj prepoznaven tudi kot dirigent. V Ljubljani bo pod njegovo taktirko zazvenelo Verdijevo epohalno delo Rekviem, ena najlepših in največjih umetnin glasbene literature. V solistični vlogi se bodo predstavili sopranistka Elvira Hasanagić, mezzosopranistka Annalisa Stroppa, tenorist Arturo Chacòn-Cruz in basist Roberto Tagliavini. Solisti bodo nastopili s spremljavo Zbora in Orkestra Slovenske filharmonije ter Zbora SNG Opera in balet Ljubljana.

(17. 6., Cankarjev dom)

Otvoritev 67. Ljubljana Festivala

67. Ljubljana Festival bo na prostranem Kongresnem trgu odprla opera Aida. Verdijeva Aida je gotovo ena najbolj poznanih in največkrat izvajanih oper ne le v skladateljevem opusu, temveč v celotni operni zgodovini. Od prve uprizoritve leta 1871 je doživela že izredno veliko ponovitev in se trdno zasidrala v železni repertoar svetovnih opernih hiš. Priljubljeno delo bo tokrat izvedeno v koprodukciji Festivala Ljubljana, HNK Split, Slovenske filharmonije ter SNG Maribor. Režiser Dražen Siriščević bo uprizoritev Aide premišljeno vkomponiral na Kongresni trg, vanjo pa bo vključil tudi nastop plemenitih lipicancev iz Kobilarne Lipica.

(2. 7., Kongresni trg)

Orkestri in dirigenti

Izpostaviti velja gostovanje Izraelskega filharmoničnega orkestra, ki je nedvomno eden najprestižnejših in najboljših orkestrov na svetu. Leta 1936 ga je ustanovil Bronislav Huberman in na uvodnem koncertu ga je vodil Arturo Toscanini. Izraelska filharmonija gostuje po vsem svetu na vseh koncertnih odrih in pomembnih festivalih. Dirigent Zubin Mehta se je pri osemnajstih letih odpovedal študiju medicine in se posvetil zgolj glasbi. Danes je glasbeni direktor festivala Glasbeni maj v Firencah, glasbeni direktor Izraelske filharmonije in nosilec naziva častni dirigent številnih najprestižnejših orkestrov. Sklepni koncert 67. Ljubljana Festivala bo tako zaznamovala poslovila turneja enega največjih dirigentov sodobnega časa.

(5. 9., Cankarjev dom)

Ni veliko simfoničnih orkestrov, ki bi se lahko ponašali s tako bogato in dolgoletno tradicijo kot Orkester Slovenske filharmonije. Svojo odličnost je potrdil na številnih gostovanjih v evropskih kulturnih središčih in Združenih državah Amerike ter na Japonskem, predstavil pa se je tudi na pomembnih mednarodnih festivalih. Med njegove goste se uvrščajo vrhunska glasbena imena tako med dirigenti kot med domačimi in tujimi solisti. Ob začetku nove sezone Slovenske filharmonije bodo glasbeniki nastopili pod taktirko švicarskega dirigenta Charlesa Dutoita, ki je zaželen gost svetovno znanih orkestrov. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, avgusta 2017 je prejel zlato medaljo Kraljeve filharmonične družbe, od leta 2018 pa v Sanktpeterburški filharmoniji deluje kot glavni gostujoči dirigent.

(6. 9., Cankarjev dom)

Pod taktirko Ivana Repušića bosta gostovala Orkester Münchenskega radia ter Zbor Bavarskega radia. Ustanovitev Zbora Bavarskega radia sega v leto 1946. Zasedba uživa mednarodno slavo zaradi izredne slogovne raznovrstnosti, saj pokrivajo širok spekter zborovskega repertoarja. Gostovali so v Aziji in na najboljših evropskih festivalih. Münchenski radijski orkester, ustanovljen leta 1952, ima še danes osrednjo vlogo v Nemčiji. V svoji sedeminšestdesetletni zgodovini je imel devet glavnih dirigentov, vključno s hrvaškim dirigentom Ivanom Repušićem, ki ga vodi od leta 2017.

(17. 7., Cankarjev dom)

Leta 1982 ustanovljeni Simfonični orkester iz Shenzhena velja za enega najboljših kitajskih orkestrov, vse bolj prepoznaven pa je tudi mednarodno, saj je nastopal že po vsem svetu, od Združenih držav Amerike in Kanade, Nemčije, Italije, Francije, Turčije pa vse do Indije, Južne Afrike, Indonezije, Koreje in Tajske, ter sodeloval celo s Joséjem Carrerasom. Na tokratnem koncertnem večeru jih bo vodil dirigent Daye Lin, ki je od leta 2016 tudi njegov glasbeni direktor. Z Orkestrom iz Shenzhena bosta nastopili še dve vzhajajoči imeni klasične glasbe, violončelist Jiapeng Nie in violinistka Tianwa Yang.

(4. 9., Slovenska filharmonija)

Večera velikih opernih del

V juliju se obeta večer opernih arij, na katerem bosta navduševala Thomas Hampson in Elena Mosuc. Oba umetnika sta že gostovala na odrih največjih svetovnih opernih hiš in se dokazala s številnimi odpetimi vlogami, s čimer sta se uveljavila prav v opernem vrhu. V Romuniji rojena sopranistka je na mednarodnih tekmovanjih zmagovala še pred koncem študija, ameriški baritonist Thomas Hampson pa je prav tako prejemnik številnih nagrad in odličij. Najlepše melodije opernih velikanov bo skupaj z njima zaigral Orkester Slovenske filharmonije, ki ga bo vodil prav tako v Romuniji rojeni dirigent Nicolae Moldoveanu.

(11. 7., Cankarjev dom)

Ljubezenska tematika in spevne melodije zaznamujejo opero La traviata. Libreto je na podlagi kontroverznega romana Dama s kamelijami Alexandra Dumasa napisal Francesco Maria Piave, besedilo pa je v ustvarjalnem zanosu v slabih dveh mesecih mojstrsko uglasbil Giuseppe Verdi. Resda je bila krstna uprizoritev leta 1853 v beneškem Teatru Fenice izžvižgana, vendar je opera doživela uspeh leto kasneje v manjšem gledališču San Benedetto. Tokrat nas bo z La traviato obiskala zasedba priznanega Teatra Regio iz Torina.

(28. in 29. 8., Cankarjev dom)

Solisti in komorne zasedbe

Mednarodno uveljavljeni, sopranistka Valentina Farcas in mezzosopranistka Bettina Ranch, se bosta predstavili z Orkestrom in Zborom Slovenske filharmonije, prav tako pa se bo nastopajočim pridružil Komorni zbor Megaron, ki dosega najvišje rezultate na najrazličnejših pevskih tekmovanjih. Pod taktirko Hansjörga Albrechta bo zazvenela Mahlerjeva Simfonija št. 2, imenovana tudi »Vstajenje«, ki je bila že v času skladateljevega življenja eno njegovih najbolj priljubljenih del.

(15. 7., Cankarjev dom)

Po lanskem avgustovskem komornem koncertu se na oder Ljubljana Festivala vrača violinist Sergej Krilov. V Rusiji rojeni virtuoz navdušuje s svojo ekspresivnostjo in liričnostjo ter nastopa s številnimi vodilnimi glasbeniki in orkestri. Na tokratnem koncertu bo nastopil s Filharmoničnim orkestrom iz Seongnama, ustanovljenim leta 2003, ki je kljub mladosti izjemno aktiven in dosega visoko raven glasbenih izvedb, in pod vodstvom Guma Nansa, južnokorejskega dirigenta, ki je leta 1977 kot prvi Korejec prejel prvo nagrado na tekmovanju Herberta von Karajana v Berlinu.

(8. 7., Slovenska filharmonija)

Z repertoarjem, ki bo obsegal dela Tartinija, se bo s solistoma Massimom Mercellijem in Massimom Quarto predstavil Komorni orkester milanske Scale. Orkester je od ustanovitve leta 1982 koncertiral že v številnih najprestižnejših dvoranah, pogosto pa z njim sodelujejo tudi uspešni instrumentalni in vokalni solisti. Na letošnjem Ljubljana Festivalu bo Komorni orkester milanske Scale nastopil kar dvakrat, najprej v Ljubljani, dan kasneje pa še v Piranu. Koncerta bosta potekala v okviru evropskega čezmejnega projekta tARTini, ki z namenom spodbujanja kulturnega turizma in promocije kulturne dediščine povezuje institucije od Pirana prek Ljubljane in Trsta do Padove.

(1. 8., Narodna galerija)

Komorni orkester iz Waidhofna ob Ybbsu v današnji obliki obstaja od leta 1973 in izhaja iz istoimenskega kraja v Avstriji, ki se ponaša z bogato orkestrsko tradicijo. Orkester pomembno soustvarja okoliško kulturno dogajanje, s svojim sodelovanjem s tamkajšnjo glasbeno šolo pa mladim nadarjenim umetnikom odpira vrata v svet. Njegov dirigent Wolfgang Sobotka je kljub trdemu delu, ki ga zahteva vodenje orkestra, od leta 2017 tudi predsednik avstrijskega parlamenta.

(5. 7., Slovenska filharmonija)

Glasbeni projekt Vrtinci je oblikoval skladatelj Pavel Mihelčič, čigar opus obsega dela orkestrske, scenske, vokalno-instrumentalne, zborovske, komorne in solistične glasbe. Deluje kot umetniški vodja Ansambla za sodobno glasbo MD7, poleg tega pa je reden gost na Festivalu Ljubljana, kjer nastopa kot avtor in eden od izvajalcev različnih celovečernih projektov. Umetniško vodstvo projekta bo prevzel umetniški direktor Opere SNG Maribor Simon Krečič, z besedilom, katerega avtor je prav tako Mihelčič, pa bo večer povezovala dramska igralka Nataša Barbara Gračner, sicer stalna članica ansambla ljubljanske Drame.

(9. 7., Viteška dvorana)

V Ljubljano prihaja tudi mednarodno priznani crossover umetnik Norbert Kael, ki bo pospešil glasbeni utrip mesta. Madžarski pianist, skladatelj in aranžer spretno združuje klasično glasbo z jazzom, saj domiselno preoblikuje vsem znane skladbe iz klasične glasbene zakladnice, pri čemer venomer ohranja njihovo osnovno melodijo in karakter. Njegova očarljiva strast, stil in raznovrstni program navdušujejo množice po vsem svetu.

(12. 7., Viteška dvorana)

Beograjski komorni zbor sestavlja dvajset vidnih profesionalnih glasbenikov. Ustanovljen je bil leta 1966, poleg številnih nastopov v Srbiji pa je gostoval tudi v Rusiji, Nemčiji, Grčiji, Črni gori, Belorusiji, Bosni in Hercegovini ter na Madžarskem in Češkem. Leta 2004 so nastopili na priznanem Moskovskem velikonočnem festivalu, kar do tedaj ni uspelo še nobenemu zboru iz Srbije. Od ustanovitve mu dirigira Vladimir Marković, ki je dejaven tudi kot glasbeni producent, aranžer in skladatelj.

(18. 7., Cerkev sv. Jakoba)

Z deli Vivaldija, Beethovna, Škerjanca in Brahmsa bosta v Viteški dvorani v duetu nastopila violončelist Igor Škerjanec in pianist Vladimir Mlinarić. Škerjanec kot solist deluje v Orkestru Slovenske filharmonije, poleg tega pa kot komorni glasbenik in solist različnih drugih orkestrov nastopa doma in v tujini. Še posebno vidno je njegovo delo v triu Luwigana, s katerim je prepotoval že skoraj vso Evropo in Severno Ameriko. V triu Luwigana deluje tudi drugi glasbenik tega koncertnega večera, Vladimir Mlinarić. Kot solist in član različnih komornih zasedb nastopa v večjih evropskih središčih, v Združenih državah, Kanadi, Rusiji, Čilu in na Kitajskem.

(19. 7., Viteška dvorana Križank)

Uprizoritveni koncert »Songs of wars I have seen« bodo izvajali člani Mednarodnega orkestra Ljubljana pod taktirko Žive Ploj Peršuh, v sklopu projekta Jump Start, ki mladim nadarjenim glasbenikom omogoča mednarodno izobraževalno gostovanje na najvišji umetniški ravni. V sodelovanju z Evropskim kariernim centrom za umetnike Triple Bridge in projektom Music Up Close Network daje mladim evropskim glasbenikom vsako leto priložnost, da izkoristijo edinstveno glasbeno druženje s priznanimi umetniki. Letošnji gost je nemški skladatelj in režiser Heiner Goebbels.

(19. 7., SNG Opera in balet Ljubljana)

Zgodba moskovskega komornega orkestra Musica Viva sega v leto 1978, ko je violinist in dirigent Viktor Kornačev oblikoval zasedbo, sestavljeno iz devetih mladih diplomantov moskovskih glasbenih akademij, v desetih letih pa je zrasla v orkester. Ime, ki v latinščini pomeni živa glasba, je orkestru nadel njegov sedanji vodja Aleksander Rudin, pod njegovim vodstvom pa se je uvrstil med najboljše ruske orkestre. Na ljubljanskem koncertu se jim bosta v solistični vlogi pridružila violinistka Elena Korzenevič ter violončelist Emin Martirosian.

(22. 7., Narodna galerija)

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije pripravlja koncert s priznanim Avijem Avitalom, ki igra na mandolino. Izraelski glasbenik Avi Avital je leta 2007 osvojil prestižno tekmovanje Aviv, in sicer kot prvi igralec na mandolino v zgodovini. Strastni in izjemno karizmatični glasbenik navdušuje množice po vsem svetu. Je tudi prvi solist na mandolini, nominiran za grammyja na področju klasične glasbe.

(29. 7., Narodna galerija)

Gruzijski komorni orkester Ingolstadt je bil ustanovljen leta 1964 v Tbilisiju, v začetku leta 1990 pa je s selitvijo v Ingolstadt odprl novo poglavje svoje zgodbe. Kljub selitvi v drugačno kulturno in geografsko okolje ohranja vzhodnoevropsko identiteto, obenem pa deluje kot pomemben kulturni ambasador mesta Ingolstadt. Na ljubljanskem koncertu bodo nastopili pod vodstvom armenskega dirigenta Rubena Gazariana, ki je od leta 2015 tudi njihov umetniški vodja. V solističnih vlogah se bodo predstavili klarinetist Fabrizio Meloni, trobentač Vicente Campos in pianist Giuseppe Albanese.

(30. 7., Slovenska filharmonija)

Koncertni večer Deklica in smrt izpostavlja vokalno-instrumentalna dela dveh romantičnih skladateljev in najvidnejših ustvarjalcev samospeva, Huga Wolfa in Franza Schuberta. Skladbi Šest pesmi za ženski glas in godalni orkester ter Deklica in smrt za sopran in godalni orkester je priredil umetniški vodja Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije, Klemen Hvala. Štirinajstčlanski komorni sestav je bil ustanovljen leta 1993 ob podpori Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. V solistični vlogi se bo predstavila sopranistka Nika Gorič, ki je na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu magistrirala in opravila umetniški doktorat.

(31. 7., Narodna galerija)

Inovativni kitarski virtuoz in pedagog Mak Grgić velja za vzhajajočo mednarodno glasbeno zvezdo. Izobraževal se je v Ljubljani, Zagrebu, na Dunaju in v Los Angelesu. Na povabilo ugledne Akademije za glasbo Thornton na Univerzi Južna Kalifornija v Los Angelesu je bil kot prvi kitarist v zgodovini univerze izbran za umetniški doktorat pri priznanem mentorju Scottu Tennantu. Na koncertu s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije se bo predstavil s slovitim koncertom za kitaro in orkester Concierto de Aranjuez, ki je postal eden najpopularnejših koncertov 20. stoletja za ta inštrument.

(6. 8., Narodna galerija)

Pianist Vadim Kolodenko se bo predstavil na dveh koncertnih večerih. Leta 1986 v Kijevu rojeni Kolodenko je s trinajstimi že nastopal na svojih prvih koncertih v Združenih državah, na Kitajskem, Madžarskem in Hrvaškem. 7. avgusta se bo predstavil v Viteški dvorani v solistični vlogi z deli Mozarta, Beethovna in Godowskega. Naslednji dan, 8. avgusta, se mu bo v Narodni galeriji pridružila violinistka Alena Baeva, s katero sodeluje že desetletje. Baeva se je rodila v kazahstansko glasbeno družino in se začela igranja violine učiti že v zgodnjem otroštvu, šolanje nadaljevala na slovitem Moskovskem konservatoriju, od leta 2003 pa študirala v Parizu, kamor je odšla na osebno povabilo legendarnega violončelista in dirigenta Mstislava Rostropoviča. Na koncertu bosta z Vadimom Kolodenkom predstavila dela Schuberta, Schumanna in Richarda Straussa.

Leta 2005 je bil ustanovljen mednarodni baročni ansambel Il terzo suono, ki ga sestavljajo štirje uveljavljeni glasbeniki. Festivalski ansambel gostuje na pomembnih evropskih festivalih ter s tem povečuje prepoznavnost slovenskega glasbenega in kulturnega prostora. Na ljubljanskem koncertu boste lahko prisluhnili delom treh velikih baročnih skladateljev: Antonia Vivaldija, Giuseppeja Tartinija in Georga Philippa Telemanna, pri čemer bo ansambel izvajal glasbo na avtentične baročne inštrumente.

(9. 8., Peklensko dvorišče)

V intimnem vzdušju Viteške dvorane bodo v izvedbi Bernarda Brizanija in Mihe Haasa zazvenela dela Boccherinija, Beethovna, Schumanna, Schuberta in Paganinija. Violončelist Bernardo Brizani se je rodil leta 1993 v Ljubljani in za violončelo poprijel že

s petimi leti. Kmalu je pokazal izjemen talent, ki mu je omogočil, da se je že takoj po končani osnovni šoli vpisal na študij violončela na ljubljansko Akademijo za glasbo, vzporedno s študijem v Ljubljani je končal izobraževanje na Konservatoriju v Firencah pri izjemni profesorici Nataliji Gutman, leta 2016 pa magistriral na Akademiji za glasbo

v Detmoldu. Za klavirjem se mu bo pridružil Miha Haas, ki je izobraževanje začel na ljubljanskem Konservatoriju, ga nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri priznani pianistki Dubravki Tomšič Srebotnjak, magisterij pa končal na Kraljevem konservatoriju v Bruslju pri Aleksandru Madžarju.

(12. 8., Viteška dvorana)

Godalni kvartet Kodály, ki deluje že več kot pet desetletij, je ena vodilnih svetovnih komornih zasedb. Svojo zgodbo so začeli pisati leta 1966, ko so ga ustanovili štirje študentje budimpeške glasbene akademije Franza Liszta ter ga šest let kasneje poimenovali po slovitem madžarskem skladatelju Zoltanu Kodályu. Glasbeniki so v zadnjem desetletju gostovali skoraj v vseh evropskih državah, v Združenih državah, Srednji in Južni Ameriki, Avstraliji, na Daljnem vzhodu in Novi Zelandiji. Violinist Attila Falvay in Ferenc Bango, violist János Fejérvári in violončelist György Éder se bodo ljubljanskemu občinstvu predstavili z deli skladateljev srednjega in poznega romantičnega obdobja.

(13. 8., Narodna galerija)

Znameniti flavtist Jean-Pierre Rampal je nekoč izjavil, da je Claudi Arimany eden redkih virtuozov, ki so sposobni postaviti tehniko, zvočnost in barvno fraziranje v službo muzikalnega izražanja. Arimany, ki velja za enega najboljših flavtistov, je rojen v katalonskem kraju Granollers. V Narodni galeriji bo nastopil z instrumentalno zasedbo Ensemble Goffriller, ki jo sestavljajo glasbeniki, ki poučujejo na Glasbenem konservatoriju Bellini v Catanii. Zasedba se je rodila iz plodovite izmenjave umetniških izkušenj med uveljavljenimi glasbeniki, ki so se šolali na najuglednejših akademijah v Italiji ter igrajo v najprestižnejših simfoničnih in komornih orkestrih.

(14. 8., Narodna galerija)

Baleti in plesne predstave

María Pagés, rojena v Sevilli, je svetovno uveljavljena umetnica, znana po lastnem konceptu estetike flamenka. Plesalka, za katero je umetnost brezmejna, si je upravičeno izbojevala pomemben prostor na svetovni plesni sceni. V Slovenijo se vrača z najnovejšo koreografijo flamenka Oda času, ki v ospredje postavlja minljivost časa in njegov vpliv na človeško telo, hrepenenje, umetnost in življenje. Navdih je črpala iz svojega osebnega in profesionalnega življenja, v plesno predstavo pa je spretno vpeljala številne elemente, med drugim tudi misli znanih zgodovinskih osebnosti, kot so Platon, Marguerite Yourcenar, Jorge Luis Borges, John Cage, Marcel Duchamp, Octavio Paz in drugi.

(4. 7., Križanke)

Atterballetto je italijansko sodobno plesno združenje, ki ga je leta 1979 ustanovil Vittorio Biagi. Je eno najpomembnejših plesnih združenj v Italiji in prva stalna baletna organizacija, ki ne deluje pri operni hiši. Redno gostuje na priznanih svetovnih prizoriščih. Njihov slog zaznamuje zmožnost prilagajanja različnim glasbenim žanrom od klasične glasbe pa vse do popularne glasbe in jazza.

(16. 7., Križanke)

V ukrajinskem Lucku rojena balerina Svetlana Zakharova je začela plesati pri šestih, le štiri leta kasneje pa je bila sprejeta na državno koreografsko šolo v Kijevu. Ko je leta 1995 na mednarodnem tekmovanju mladih baletnikov v Sankt Peterburgu kot najmlajša tekmovalka osvojila drugo nagrado, se je odzvala na vabilo sanktpeterburške akademije Vaganova in tam nadaljevala izobraževanje, pri tem pa preskočila kar dva razreda, kar se je zgodilo prvič v celotni zgodovini te šole. Že naslednje leto se je pridružila baletnemu ansamblu Marijinega gledališča in postala leta 1997, pri svojih osemnajstih, glavna plesalka zasedbe, od leta 2003 pa je članica baletnega ansambla Bolšoj teatra. Odlikujeta jo izjemno tehnično mojstrstvo in nadarjenost, kar ji omogoča, da se je zasidrala med najboljše balerine svoje generacije. Nastopila bo s skupino prvovrstnih plesalcev, solistov najvidnejših baletnih ansamblov, in predstavila nekaj najlepših baletnih koreografij. Pridružil se jim bo Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Pavla Kliničeva, prav tako člana Bolšoj teatra.

(3. 9., Cankarjev dom)

Muzikali

Sodobni muzikal Onjeginov demon predstavlja nov fenomen, ki združuje sodobno umetnost s tradicijo ruskega gledališča in visokimi standardi Broadwaya. Poseben pečat pusti 3D-videovsebina, ki daje muzikalu kinematografsko razsežnost. Predstava razkriva človekova najgloblja občutja, obenem pa ne pušča prostora za stereotipe in cenzuro.

(19. in 20. 8. 2019, Križanke)

Mojster in Margareta je eden najbolj znanih in kontroverznih romanov 20. stoletja, ki je bil zaradi cenzure objavljen šele več let po smrti avtorja Mihaila Bulgakova. Njegove uprizoritve v obliki muzikala se je prvi lotil slavni Andrew Lloyd Webber, ki pa je ta zahtevni projekt po letu dni opustil. Prevzeli so ga najboljši ruski umetniki in ustvarili nepozabno predstavo, ki s 3D-scenografijo, aroma učinki in dramatičnim vzdušjem potegne gledalca prav v središče dogajanja. Diabolično noto predstave poudarja angažma šestih skladateljev, šestih libretistov, 66 igralcev in 666 kostumov. Sodelujočim je uspelo ustvariti preplet fantazije in resničnosti, ki s pomočjo naprednega tehnološkega pristopa popelje gledalca skozi labirint človeških strasti in ob tem odstira nekatere skrite pomene velikega romana.

(22. in 23. 8. 2019, Križanke)

Muzikal Briljantina že vse od začetka navdušuje občinstvo s prikupno ljubezensko zgodbo med predrznim Dannyjem in mirno Sandy, z zgodbo o mladosti in prijateljstvu. Z velikim uspehom je bil uprizorjen na odrih po vsem svetu, s čimer se je uvrstil celo med pet najpopularnejših vseh časov. Sodelovanje podjetja Prospot d.o.o. in Festivala Ljubljana je v letu 2018 prineslo Sloveniji lastno različico tega muzikala. Domačemu občinstvu sta ga približala kantavtor Tomaž Domicelj, ki je poskrbel za odličen prevod pesmi, in Boštjan Gorenc – Pižama, ki je premišljeno in duhovito prevedel dialoge. Junijsko premiero v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma so navdušeni gledalci pospremili s stoječimi ovacijami, mladi igralci, pevci in plesalci pa vse od takrat uspešno polnijo dvorane po Sloveniji.

(12. 6., Križanke)

Muzikal Mamma Mia! oživlja glasbeno zapuščino legendarne skupine Abba. Vse od premiere leta 1999 na West Endu v Londonu si ga je v več kot 40 državah in 170 mestih po vsem svetu ogledalo prek 54 milijonov gledalk in gledalcev. Romantična zgodba, polna optimizma in življenjske energije, se dogaja na grškem otoku, pod režiserskim vodstvom Juga Radivojevića pa jo izvajajo vrhunska slovenska umetniška imena: Simona Vodopivec Franko, Alenka Godec, Damjana Golavšek, Uroš Smolej, Gojmir Lešnjak – Gojc, Marjan Bunič, Matjaž Kumelj ter številni drugi. Abbine večne glasbene uspešnice bodo ob izjemnih koreografijah Mojce Horvat ter pod dirigentsko taktirko maestra Patrika Grebla zaživele v slovenskem jeziku, za kar je z odličnimi prevodi poskrbel glasbenik in kantavtor Tomaž Domicelj.

(25. 8., Križanke)

Sproščene vsebine na Ljubljana Festivalu

Marcus Miller velja za enega najvplivnejših glasbenikov našega časa. Že več kot 30 let je

v ospredju glasbenega dogajanja, dvakrat je dobil grammyja, na Nizozemskem so ga leta 2013 nagradili za življenjsko delo, v Franciji je leta 2010 dobil nagrado victoire du jazz, leta 2013 ga je Unesco razglasil za umetnika za mir. Njegov značilni basovski zven zasledimo v številnih glasbenih uspešnicah: »Just The Two Of Us« Billa Withersa, »Never Too Much« Lutherja Vandrossa, v skladbah Chake Khan, Davida Sanborna, Herbieja Hancocka, Erica Claptona, Arethe Franklin, Georgea Bensona, Eltona Johna in Bryana Ferryja, če omenimo le nekatere. S svojstvenim slogom – edinstveno mešanico funka, groova in soula – velja za enega najpomembnejših basistov v jazzu, R&B, fusionu in soulu.

(8. 7., Križanke)

Stanley Clarke, štirikratni prejemnik nagrade grammy, je v svoji več kot 45 let dolgi glasbeni karieri pridobil status legendarnega virtuoza na bas kitari. Je prvi basist v zgodovini, ki z enako intenzivnostjo igra tako električno bas kitaro kot kontrabas, ter prvi jazz-fusion basist, ki je s svojo ustvarjalnostjo in razprodanimi koncerti po vsem svetu postal tako priljubljen, da je pristal tudi na naslovnicah revij. Izdal je več kot 40 albumov. S pianistom Chickom Coreo in bobnarjem Lennyjem Whiteom je soustanovitelj ene najvplivnejših jazz-fusion zasedb Return To Forever, ki je skupaj z Weather Report in Mahavishnu Orchestra zaznamovala zgodovino glasbe. V Sloveniji bo tokrat

prvič nastopil s svojo zasedbo.

(9. 7., Križanke)

Koncertni večer v Križankah zaznamuje spoj dveh izstopajočih slovenskih pihalnih orkestrov. KD Godba Slovenskih železnic, kakršno poznamo danes, je edina od nekdaj številnih železničarskih godb. Dirigentsko palico je od njenih začetkov vihtelo enajst dirigentov, od leta 1999 Franci Lipovšek. Pod njegovim vodstvom se je začela godba pomembno razvijati in udeleževati tekmovanj, s tem pa sta se povečevali kakovost in zahtevnost igrane glasbe. Delavska godba Trbovlje na drugi strani pa že več desetletij spada med najboljše ljubiteljske pihalne orkestre. Visoko kakovostno raven in dolgoletno glasbeno tradicijo so trboveljski godbeniki potrdili z osvojitvijo prvih mest na tekmovanjih pihalnih orkestrov, ki so potekala v domovini, kakor tudi z izjemnimi uspehi na svetovnih prvenstvih pihalnih orkestrov. Od leta 2007 jo vodi prof. Jože Kotar.

(10. 6., Križanke)

Kot narekuje tradicija, bo tudi letos na prvi poletni večer na Kongresnem trgu potekala Poletna noč. Koncert, ki se ga z veseljem udeležijo tako najmlajši kot malce starejši, za en večer obudi najlepše zimzelene slovenske uspešnice in jih zavije v novo preobleko, dogodek pa je obenem pozdrav poletju, dolgim vročim dnevom in pestremu večernemu dogajanju na ljubljanskih ulicah. Tudi tokrat bosta Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija združila moči in se s številnimi odličnimi solisti poklonila zlatim časom slovenske popevke ter slovenskih glasbenih velikanov. Letošnja Poletna noč bo posvečena Marjani Deržaj, slovenski glasbeni legendi in ženski, ki je bila pogosto večja od glasbe same.

(20. 6., Kongresni trg)

Komorni glasbeni Ljubljana Festival na Ljubljanici poteka že četrto leto v sklopu poletnega 67. Ljubljana Festivala. Na reki z bogato zgodovino, Ljubljanici, lahko na turističnih ladjicah prisluhnete dijakom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter študentom Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, ki vas bodo očarali s svojo mladostno energijo in glasbenim talentom. Prepustite se zvoku prijetnih melodij in si oglejte slikovita nabrežja starega mestnega jedra.

(27.–30. 6.)

Ikona slovenske kantavtorske scene Tomaž Domicelj se po enoletnem premoru vrača na že znano ljubljansko festivalsko prizorišče. S koncertom Akustika na novo nadaljuje zgodbo prejšnjih treh avtorskih koncertov, imenovanih Čista akustika. Domicelj, ki je lani zakoračil v osmo življenjsko desetletje, je v vrhunski vokalni, instrumentalni in ustvarjalni formi, kar dokazuje z najnovejšimi radijskimi in koncertnimi posnetki. Njegovo muziciranje na najrazličnejših akustičnih kitarah, petje in komentiranje bo dopolnil Zdenko Cotič – Coto, med glasbenimi kolegi znan kot slovenski Eric Clapton. »S Cotom prijateljujeva že 45 let,« je povedal Domicelj. »Tokrat pa bova prvič uradno sodelovala. Imava samo en problem – česa NE bova zaigrala. Akustika na novo bo namreč trajala le nekaj ur …«

(5. 7., Peklensko dvorišče)

Tradicionalni avgustovski koncert Vlada Kreslina naznanja skorajšnji iztek avgusta in obenem napoveduje konec poletnega festivala. Kreslin s svojo čutno avtorsko glasbo in čudovitimi priredbami ljudskih pesmi že skoraj tri desetletja polni ljubljanske Križanke in navdušuje obiskovalce. Na odru je največkrat stal z Malimi bogovi in Beltinško bando, svojo glasbeno pot pa je začinil s celo paleto sodelovanj z najrazličnejšimi domačimi in tujimi glasbeniki, kot so Rade Šerbedžija, Josipa Lisac, Vlatko Stefanovski, Mary Coughlan, Siddharta, Severa in Gal Gjurin ter številni drugi. Tudi letos se bo s svojo črno kitaro poslovil od poletja, pridružili pa se mu bodo, kot običajno, zanimivi glasbeni gostje.

(30. 8., Cankarjev dom)

Marko Hatlak se z novim projektom Marko Hatlak BAND spušča v pop, latino, funk in rock vode. Navdih, ki ga črpa pri Jamiroquaiju, Stevieju Wonderju, Michaelu Camilu, Princeu in Jožetu Privšku, prevaja v energično, zabavno, ritmično, plesno in mladostno glasbo. V projektu Marko Hatlak BAND se predstavlja kot harmonikar in vokalist, poleg tega pa tudi kot avtor skladb in besedil. Na koncertu bomo slišali skladbe s Hatlakovega novega albuma z naslovom “Ko ni Noč in ni Dan”, na odru pa se jim bo kot posebni gost pridružil eden največjih kitaristov Vlatko Stefanovski.

(21. 9., Križanke)

Med 14. in 19. 7. bo v Križankah pod selektorskim vodstvom Toma Vrana potekala 22. mednarodna likovna kolonija.

Letos bodo v sklopu 67. Ljubljana Festivala organizirani mojstrski tečaji, ki bodo potekali na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Umetniško vodstvo bo prevzel Branimir Slokar, ki je v dolgi in plodni karieri vzgojil izjemno število izvrstnih pozavnistov. Mladi glasbeniki se bodo lahko izobraževali tako solistično kot tudi komorno pri dvanajstih mednarodno priznanih profesorjih: violinistki Latici Honda-Rosenberg, violistu Wolframu Christu, violončelistu Jensu Petru Maintzu, kontrabasistu Petru Iugi, pianistu Aleksandru Madžaru, oboistu Emanuelu Abbühlu, flavtistu Felixu Renggli, klarinetistu Françoisu Bendi, fagotistu Eckartu Hübnerju, trobentaču Matthiasu Höfsu, hornistu Radovanu Latkoviću in pozavnistu Jörgnu van Rijenu.

(15. 7.–8. 8., Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana)

Spremljevalni dogodki

Najmlajši se bodo lahko izpopolnjevali na brezplačnih tematskih ustvarjalnih delavnicah: glasbeno-plesni delavnici Predani korakom (avgust 2019) in mali likovni koloniji (15.–19. 7., Pergola).

V slovenski likovni prostor je akademski kipar Zmago Posega (Postojna, 1959–Šempeter pri Gorici, 2009) vstopal na začetku osemdesetih let preteklega stoletja skupaj z Generacijo 82, ko so se razplamtevala številna likovna iskanja in je prevladovalo mnenje, da stil, simbol, struktura pa tudi umetniški načini, ki jih je razvijala umetnost minimalizma in konceptualizma, niso več smiselni. Hommage Zmagu Posegi bo na ogled v Atriju Križank. Kustosinja razstave je dr. Nelida Nemec.

(16. 8.–3. 9., Atrij)

Sponzorji in podporniki

Več kot dva meseca trajajočega programa ne bi bilo mogočega izpeljati brez izdatne podpore Mestne občine Ljubljana in njenega župana Zorana Jankovića, za kar se jima iskreno zahvaljujemo. Veliko hvaležnost izrekamo vsem našim sponzorjem in podpornikom. Zahvala gre tudi medijem, ki poročajo o naših dogodkih, in vsem obiskovalkam in obiskovalcem.

Termin predprodaje ni enoten za vse prireditve, predprodaja poteka en mesec od začetka prodaje vstopnic za posamezno prireditev. Omogoča 10-odstotni popust za vse obiskovalce ter 20-odstotni popust za člane Kluba Festivala Ljubljana. V Klub se lahko včlanite na spletni strani ljubljanafestival.si/klub/, kjer lahko vstopnice tudi kupite. Vstopnice so na voljo pri Blagajni Križank, na prodajnih mestih Eventima, Petrolovih servisih, v poslovalnicah Pošte Slovenije in Kompasa ter na prodajnih mestih Slovenskih železnic v Ljubljani, Celju, Kopru in Mariboru.

»Vsi v Zavarovalnici Sava smo ponosni, da smo lahko kot glavni sponzor Festivala Ljubljana del sveta visoke kulture – del izjemnih kulturnih dogodkov, ki jih festival v okviru poletnega dogajanja ponudi svojim navdušencem. Verjamemo, da kulturno bogati poletni večeri obiskovalcem še dolgo ostajajo v spominu. A naše sodelovanje s Festivalom Ljubljana sega tudi čez meje finančnega prispevka. Izjemno smo ponosni, da vsako leto otrokom iz URI Soča omogočimo igralske delavnice in predstavo, na kateri ponosno pokažejo svoje talente na pravih odrskih deskah,« je povedal Miha Pahulje, član uprave Zavarovalnice Sava.

Sava, d. d.

»Družba Delo že tradicionalno sodeluje kot partner in sponzor ljubljanskega festivala. V letu, ko praznujemo 60-letnico izhajanja časopisa Delo, je povezovanje z vrhunskim umetniškim programom 67. Ljubljana Festivala še pomembnejše. Festival Ljubljana nagovarja občinstvo, ki mu je kultura blizu in ji zvesto sledi tudi v naših medijih. Povezovanje Dela s Festivalom Ljubljana je eno od pomembnejših vsebinskih sodelovanj, saj želimo svojim bralcem ponuditi kakovostne in kulturno bogate vsebine. Delo je časopis s tradicijo, katerega poslanstvo je, da bralci vedo več. Festival Ljubljana nadgrajuje kulturno dogajanje v slovenskem prostoru in hkrati že 67 let uspešno približuje kulturo širši javnosti. Zato smo prepričani, da je naše partnerstvo pomembno in da smo skupaj še boljši v ohranjanju in širitvi kulturnega zavedanja v Sloveniji.«

Delo, d. o. o.

»V podjetju Spar Slovenija se zavedamo pomena, ki ga kultura prinaša posameznikom, skupnosti in družbi kot celoti, saj imajo koncerti, predstave ter druga kulturna izkustva poleg zabavne vloge tudi izobraževalno, hkrati pa širijo naš miselni okvir. Zato že vrsto let z veseljem podpiramo Festival Ljubljana, ki velja za eno najpomembnejših kulturno-umetniških prireditev ne le v lokalnem, temveč tudi v mednarodnem okolju

Spar, d. o. o.

»Mercator je že desetletje podpornik Festivala Ljubljana, saj ima ta pomembno vlogo ne le za prestolnico, ampak vpliva na kulturno življenje v Sloveniji in odmeva tudi prek naših meja. Z raznovrstnimi prireditvami Festival Ljubljana ponuja res bogato izbiro kulturnih doživetij, med katerimi lahko vsakdo najde tiste, ki si jih je vedno želel izkusiti in ostanejo v trajnem spominu. Je splošno kulturno žarišče in zagotavlja javne kulturne dobrine, zato bo Mercator sponzor tudi 67. Ljubljana Festivala, ki se ga nadvse veselimo, saj vsakič obeta vrhunce sezone in postreže s kulturnimi presežki.«

Mercator, d. d.

»Ljubljanski festival bo že 67. leto zapored krasil poletno kuliso slovenske prestolnice. Ustvarjalna odličnost, ki krasi vse nastopajoče in organizatorje, na obrobje Ljubljanice ponovno prinaša umetniško dogajanje na najvišji možni ravni in zato smo izjemno ponosni, da z našo Energijo za življenje soustvarjamo to zgodbo. Ustvarjalna odličnost krasi tudi družbo Petrol, naše zaposlene, delničarje, kupce, dobavitelje in vse ostale deležnike. Poleg številnih skupnih uspešnih projektov z Mestno občino Ljubljana je Festival Ljubljana vsekakor dokaz, da Petrol družbi vrača, kar na drugi strani prejema.

Vsem Ljubljančankam in Ljubljančanom, Slovenkam in Slovencem ter mnogim kulture željnim turistom želimo poletje vrhunskih kulturnih presežkov, v Petrolu pa bomo s ponosom še naprej podpirali enega najuspešnejših festivalov v tem delu Evrope.«

Petrol, d. d.

»Krka je mednarodno farmacevtsko podjetje in eden od največjih generičnih proizvajalcev kakovostnih, varnih in učinkovitih zdravil na svetovnem trgu. Zavezani smo skrbi za zdravje in kakovostno življenje slehernega človeka. Tako zaposlenim kot prebivalcem v okoljih, v katerih delujemo, omogočamo bogatejše in lepše življenje – tudi s podporo in organizacijo različnih družbenih dejavnosti. Kultura je posebno zavetje duha, ki prispeva k večji vrednosti življenja in je za družbo izjemno pomembna, zato že od ustanovitve spremljamo in podpiramo različne kulturne dejavnosti in dogodke. Omogočamo delovanje nekaterih kulturnih ustanov. Že več kot 45 let podpiramo tudi Kulturno umetniško društvo Krka. Krka s pokroviteljstvom prireditev Festivala Ljubljana, enega najstarejših in najbolj prepoznavnih festivalov v Evropi, omogoča, da lahko gledalci in poslušalci uživajo v raznovrstnosti kulturnih dogodkov. Nastopajočim, organizatorjem in vsem, ki kakorkoli prispevajo k izvedbi festivala, iskreno čestitamo in jim želimo obilo ustvarjalnega navdiha

Krka, d. d.

»Podjetje Riko z velikim občudovanjem in s pokroviteljsko podporo zdaj že tradicionalno  zasleduje Festival Ljubljana, njegov bogati program ter sledi, ki jih pušča v svojem mestu, pri svoji zvesti publiki in nastopajočih. Po njegovi zaslugi se je Ljubljana umestila na zemljevid najpomembnejših evropskih kulturnih epicentrov. Zato iskreno čestitamo direktorju in umetniškemu vodji festivala Ljubljana gospodu Darku Brleku in njegovemu odličnemu timu. Ne le zaradi visokih strokovnih kriterijev, ki jih uresničuje (in ob tem vzpostavlja vzore in zglede), odlične izvedbe ter zadovoljstva nastopajočih in publike, temveč tudi zaradi festivalske osi, prepoznavne v predstavljanju najboljšega iz Belorusije in Ruske federacije in Ukrajine, se v Riku z velikim zadovoljstvom podpisujemo kot partnerji Festivala Ljubljana

Riko, d. o. o.

»Kultura je v družbi BTC od nekdaj imela posebno mesto. V delovanju podjetja se je skozi našo 65-letno zgodovino usidrala kot vir ustvarjalne moči in navdiha za izvedbo številnih projektov. Ti so bili zaslužni, da se lahko danes poimenujemo kot moderna in odprta družba, ki svoj razvoj opira na inovativnosti ter odgovornosti do družbe in okolja, v katerem delujemo. Ker vemo, da gresta tudi na kulturnem področju sodelovanje in uspeh z roko v roki, smo veseli, da lahko k razvoju kulture prispevamo preko podpore umetnikov, kulturnih institucij in dogodkov. Tako smo že dolga leta podpornik Ljubljana Festivala, v okviru katerega bomo letos podprli koncert Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije »Slike z razstave«, kjer bo kot solist nastopil inovativni kitarski virtuoz in pedagog Mak Grgič. Naša podpora kulturnemu osveščanju in udejstvovanju pa ne sega le v poletje, jeseni bomo namreč pozdravili tudi obuditev edinstvene kulturne platforme, dogodka 2. ART EXPO Ljubljana na Gospodarskem razstavišču in v BTC Cityju.«

BTC, d. d.

»Ljubljana Festival je dogodek, ki si je z načrtnim in ustvarjalnim delom ustvaril ugled tako doma kot v tujini. S svojo žanrsko raznolikostjo in bogatim programom, ki skrbi za pestro kulturno dogajanje, je pomemben soustvarjalec kulturnega dogajanja v slovenskem okolju. V Telekomu Slovenije kot družbeno odgovornem podjetju sodelujemo na številnih družbenih področjih, med katerimi ima pomembno vlogo tudi kultura. Prepričani smo, da bo tudi letošnji festival na kulturna prizorišča privabil in s svojimi predstavami navdušil številne obiskovalce

Telekom Slovenije, d. d.

»Brez energije si ni možno predstavljati življenja, prav tako ni življenja brez umetnosti. Energetika Ljubljana s toploto, plinom in elektriko, ter drugimi energetskimi storitvami, 365 dni na leto in 24 ur na dan oskrbuje več kot 130.000 uporabnikov. Toplina doma ustvarja udobje življenja in užitek bivanja. Program Festivala Ljubljana pa ustvarja obilje užitek umetniških trenutkov, zato družba Energetika Ljubljana tudi v letu 2019 podpira program dogodkov

Javno podjetje Energetika Ljubljana, d. o. o.

Po letu dni premora, ki smo ga v Trimu namenili poslovni in organizacijski prenovi, se z novo energijo in močnejši vračamo med ključne in ponosne pokrovitelje Ljubljana festivala. Njegov sopotnik ostajamo ne le zaradi bogatega programa, temveč tudi zaradi njegove kulturne raznolikosti in mednarodne širine, kar nas povezuje. Delujemo na več kot 100 trgih, naši fasadni paneli iz mineralne volne so tehnološki dosežek, ki uspešno gradi našo mednarodno prepoznavnost. S svojo dejavnostjo uspešno prepletamo različne narode, njihove navade, običaje in kulturo. Z zaposlenimi in partnerji se veselimo kulturnih presežkov, ki se nam obetajo z vseh koncev sveta in različnih zgodovinskih ter ustvarjalnih obdobij. Organizatorjem želimo uspešno, usklajeno timsko delo, obiskovalcem pa lepo in kulturno bogato poletje.

Trimo, d.o.o.

Hvala za pozornost, ki jo namenjate programu Festivala Ljubljana.

Več informacij in vstopnice na ljubljanafestival.si.

Informacije / Odnosi z javnostmi

Živa Steiner                                                              Sanja Kejžar Kladnik

Tel.: +386 (0)1 241 60 18                                       Tel.: +386 (0)1 241 60 16

Ziva.Steiner@ljubljanafestival.si                            Sanja.Kejzar@ljubljanafestival.si

ljubljanafestival.si

www.facebook.com/ljubljanafestival

www.instagram.com/ljubljanafestival

www.youtube.com/user/TheFestivalLjubljana

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana, ki ga tudi finančno omogoča.

***

Glavni sponzor 67. Ljubljana Festivala: Zavarovalnica Sava, d. d.

Sponzorji: JP Vodovod-kanalizacija, d. o. o., Spar Slovenija, d. o. o., Telekom Slovenije, d. d., Petrol, d. d., Riko, d. o. o., Krka, d. d., Energetika Ljubljana, d. o. o., Zavarovalnica Triglav, d. d., SŽ-Potniški promet, d. o. o., Trimo, arhitekturne rešitve, d. o. o., Lekarna Ljubljana, Geoplin, d. o. o., Plinovodi, d. o. o., Javna razsvetljava, d. d., Fraport Slovenija, d. o. o.,Four Points by Sheraton Ljubljana Mons, Radisson Blu Plaza Hotel, Ljubljana, Steklarna Hrastnik, družba za proizvodnjo steklenih izdelkov, d. o. o.

Sponzorji posameznih prireditev: Zavarovalnica Sava, d. d., Delo, d. o. o., Spar Slovenija, d. o. o., Telekom Slovenije, d. d., Petrol, d. d., Riko, d. o. o., Krka, d. d., Zavarovalnica Triglav, d. d., Trimo, arhitekturne rešitve, d. o. o., UniCredit banka Slovenije, d. d., Poslovni sistem Mercator, d. d., Geoplin, d. o. o., Luka Koper, d. d., Plinovodi, d. o. o., Interenergo, d. o. o., BTC, d. d.

Glavni medijski sponzor: Delo, d. o. o.

Medijski sponzorji: Europlakat, d. o. o., Infonet media, d. d., Radio 1, Media24, Radio Aktual, Dnevnik, d. d., Radio Center, Finance, d. o. o., Fraport Slovenija, d. o. o., Kobe, d. o. o., Parada plesa

Prijatelji Festivala Ljubljana: NP consulting, d. o. o., Intral mednarodna trgovina, d. o. o., Elektro Ljubljana, d. d.

Partnerji Ljubljana Festivala 2019: RTV Slovenija, Slovenska filharmonija, SNG Opera in balet Ljubljana, HNK Split, SNG Opera in balet Maribor, Cankarjev dom, Narodna galerija, Grand Hotel Union, Silič uglaševanje Klavirjev, d. o. o.

Uradni prevozniki: Avtohiša Malgaj, d. o. o., Avto Aktiv, d. o. o., LPP, d. o. o.

Železniški prevoznik: Slovenske železnice

Uradna vina: Vinakoper

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana. Član Evropskega združenja festivalov EFA je od leta 1977.