65. Ljubljana Festival

18. 09. 2017

SPOROČILO ZA JAVNOST
Maj 2017

LJUBLJANA FESTIVAL – CULTURAL HUB
SREDIŠČE VAŠIH POLETNIH KULTURNIH DOŽIVETIJ

V slovenski prestolnici nas ponovno čaka kulturno obarvano poletje: Ljubljana Festival bo v svoji jubilejni 65. izvedbi gostil številna svetovno zveneča imena. Odprtje bo 27. junija, ko bomo na Kongresnem trgu priča scenski kantati Carmina Burana v izvedbi mednarodno uveljavljene gledališke skupine La Fura dels Baus. Še pred začetkom festivala bodo od 7. do 10. junija na sporedu muzikal Vesna, 18. junija uspešnica Mamma Mia! ter 21. junija tradicionalni koncert Poletna noč, ki bo tokrat posvečen 80. obletnici rojstva Jožeta Privška. Ob Elīni Garanči bo operne večere na Ljubljana Festivalu mogoče doživeti tudi z opereto Kneginja Čardaša, komorno opero Svatba, opero Madama Butterfly, ki jo bo izvedla Kitajska operna hiša iz Pekinga, ter z uprizoritvijo tretjega in četrtega dela tetralogije Nibelungov prstan v izvedbi ansambla Mariinskega gledališča. Poletje bodo zaznamovali tudi priznani solisti in orkestri. V Ljubljano prihajata Orkester Sanktpeterburške filharmonije z dirigentom Jurijem Temirkanovim in Orkester Mariinskega gledališča z Valerijem Gergijevim. Kot solisti bodo nastopili pianisti Martha Argerich, Gian Maria Bonino, Anastazija Terenkova, Stephan Keifer in Akane Sakai, violončelist Nie Jiapeng, violinista Dimitrij Sitkovecki in Lana Trotovšek, flavtisti Boris Bizjak, Claudi Arimany, Michael Martin Kofler, Martin Belič in Massimo Mercelli, Richard Galliano na harmoniki, Mojca Zlobko Vajgl na harfi, prisluhnili bomo lahko tudi mladi sopranistki Niki Gorič. V komornih zasedbah bodo nastopili Trio Astra, Godalni kvartet Beograjske filharmonije, Godalni kvartet Ulikses, Ansambel za sodobno glasbo MD7, Komorni orkester Franza Liszta in Godalni orkester Slovenske filharmonije. Za sproščeno vzdušje bodo poskrbeli Roby Lakatos z večerom romske glasbe, Tomaž Domicelj z novimi priredbami, Marko Hatlak ob boku kantavtorja Iztoka Mlakarja in Vlado Kreslin. Spomine na kralja rock & rolla, Elvisa, bodo obudili Sam’s Fever, z glasbenim večerom z naslovom Vrhunci muzikalov z West Enda in Broadwaya bo poskrbljeno tudi za ljubitelje legendarnih uspešnic. Na sporedu bosta monodrama Brezmadežna, posvečena lani nenadno preminulemu režiserju Tomažu Pandurju, in večer v družbi eminentnega igralca Johna Malkovicha, ki se bo pridružil ansamblu I Solisti Aquilani. Na jubilejnem Ljubljana Festivalu bodo tudi letos potekali 20. mednarodna likovna kolonija in ustvarjalne delavnice za otroke ter vrsta dogodkov na Ljubljanici in koncerti Akademije Branimir Slokar.

Večeri velikih opernih del

Ljubljana Festival se bo začel z znamenitim vzklikom vladarici sveta »O, Fortuna!«, ki bo letos odprl jubilejno 65. izdajo. Tokrat veličastno scensko kantato za simfonični orkester, zbor in pevske soliste Carmina Burana postavlja na oder gledališka skupina La Fura dels Baus iz Barcelone, ki bo ob mogočnem vokalno-instrumentalnem korpusu iz vse Slovenije ponesla gledalce v močno in globoko čustveno glasbo Carla Orffa. (27. 6.)

V Ljubljano se vrača svetovna diva, mezzosopranistka Elīna Garanča, latvijskega rodu. Letos se vnovič obeta izjemen glasbeni večer z izborom ruskega, francoskega in italijanskega repertoarja ter napolitanskimi pesmimi, in sicer pod taktirko maestra romunskega rodu Iona Marina z bogato operno in simfonično dirigentsko kariero ter obsežno diskografijo pri najprestižnejših založbah. (29. 6.)

Z opereto Kneginja Čardaša se je Madžar Emmerich Kálmán za vselej zapisal med vodilne skladatelje tega žanra. Tokrat bodo strastne in vznemirljive melodije priljubljenih arij in ansamblov premierno zazvenele pod vodstvom dirigenta Veseljka Barešića in režiserja Ivana Lea Lema iz Hrvaške, v združenih močeh ljubljanskega opernega ansambla in zagrebškega Gledališča Komedija. V glavni vlogi slavne kabaretne pevke Silvije bo zablestela igralka in operna pevka Sandra Bagarić. (4. 7.)

Na sporedu bo predstava Svatba, komorna opera v srbskem jeziku za šest ženskih glasov a cappella in občasno spremljavo tolkal, ki je nastala v koprodukciji Festivala Aix-en-Provence in Festivala Ljubljana. Glasbo in libreto podpisuje v Kanadi živeča srbska skladateljica Ana Sokolović. Delo je bilo premierno izvedeno leta 2011 v Torontu, od leta 2015 pa v novi odrski postavitvi Festivala d’Aix potuje po evropskih festivalih in bo krstno predstavljeno v Sloveniji. (22. 8.)

Po velikem uspehu s predstavo Turandot na 63. Ljubljana Festivalu bo v Ljubljani vnovič gostoval ansambel Kitajske nacionalne operne hiše iz Pekinga, tokrat s priljubljeno opero Madama Butterfly Giacoma Puccinija. Od ustanovitve leta 1952 Kitajska nacionalna opera skrbi za najvišjo raven profesionalnosti in vseskozi spodbuja razvoj novih glasbenih talentov. Predstavo bo vodil glasbeni vodja in šef dirigent Kitajske nacionalne opere Yang Yang, eden najbolj dejavnih kitajskih dirigentov mlajše generacije, ki se je na Ljubljana Festivalu predstavil že leta 2011 s koncertom Kitajskega filharmoničnega orkestra Hangzhou. (23., 24. 8.)

Prvič na Slovenskem bosta na oder postavljeni monumentalni glasbeni drami Siegfried in Somrak bogov nemškega opernega revolucionarja Richarda Wagnerja. Ob 200. obletnici Wagnerjevega rojstva je ansambel Mariinskega gledališča pod vodstvom Valerija Gergijeva gostoval na Ljubljana Festivalu s prvima deloma tetralogije; letos pa se obetata uprizoritvi tretjega in četrtega dela. (29., 30. 8.)

Orkestri in dirigenti

Na Ljubljana Festival prihaja sloviti Orkester Sanktpeterburške filharmonije, ki je najstarejši simfonični orkester v ruski deželi. Ljubljanski koncert, ki bo v celoti v znamenju velikih ruskih mojstrov, bo dirigentsko vodil Jurij Temirkanov, dolgoletni šef dirigent in umetniški vodja orkestra. (3. 7.)

Sklepni večer 65. Ljubljana festivala bo zaznamoval Orkester Mariinskega gledališča, enega najstarejših glasbenih ansamblov v Rusiji, ki bo zazvenel pod glasbenim vodstvom slovitega Valerija Gergijeva. Imenitni glasbeni zasedbi se bo tokrat pridružilo tudi vse bolj uveljavljeno pianistično ime Bekhzoda Abduraimova iz Uzbekistana.

Solisti in komorne zasedbe

Legendarna argentinska pianistka Martha Argerich kraljuje na koncertnih odrih, tako solistično kot v sodelovanju z najodličnejšimi glasbeniki, orkestri, dirigenti. Tokrat se bo predstavila z izvrstnimi madžarskimi glasbeniki, Komornim orkestrom Franza Liszta iz Budimpešte, kot tudi s filologinjo in igralko Annie Dutoit, ki bo z recitacijami interpretirala Živalski karneval Clauda Debussyja. (10. 7.)

Festival Ljubljana bo gostil tudi solista, violončelista Nie Jiapenga, ki je študij končal na Nacionalni univerzi v Singapurju ter na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Hamburgu. Dirigentska palica bo v rokah Zhang Guoyonga, profesorja in vodje oddelka za dirigiranje na Glasbenem konservatoriju v Šanghaju in umetniškega vodje Šanghajske opere. Kitajska glasbenika sta na Ljubljana Festivalu navdušila že leta 2014. (11. 7.)

Violinist in dirigent Dimitrij Sitkovecki, ki je ljubljansko občinstvo navdušil že na 64. Ljubljana Festivalu, je sodeloval na mednarodnih glasbenih festivalih v Salzburgu, Luzernu, Edinburgu, Istanbulu, Newportu. Na Ljubljana Festivalu bo nastopil kot solist in dirigent kar dvakrat, prvič v solistični vlogi s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije (7. 8.), drugič pa si bo koncertni oder delil z odličnim slovenskim flavtistom, Borisom Bizjakom. (9. 8.)

S Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije bosta nastopila tudi Richard Galliano, francoski virtuoz na harmoniki in bandoneonu ter skladatelj svetovnega formata (1. 8.), ter Nika Gorič, mednarodno dejavna sopranistka slovenskega rodu, ki končuje umetniški doktorat na oddelku za opero Kraljeve akademije v Londonu. (3. 8.)

S klasicističnim klavirskim repertoarjem se bo na Ljubljana Festivalu predstavil Gian Maria Bonino, priznani italijanski pianist in čembalist, ki bo igral na fortepiano modela »Anonimous« Johanna Schanza iz leta 1803 ter na fortepiano iz Schumannovega časa, izdelan leta 1845. Prav isti večer pa bo nastopil tudi ob spremljavi Tria Astra, ki ga sestavljajo odlične mlade poustvarjalke iz Moldavije in Italije. (8. 8.)

Člani Beograjske filharmonije so zelo dejavna komorna zasedba, ki je že nastopila na številnih srbskih in svetovnih koncertnih odrih. Na Ljubljana Festivalu se godalci predstavljajo s slovitim katalonskim flavtistom Claudijem Arimanyjem, o katerem je znameniti Jean Pierre Rampal nekoč izjavil, da je »eden redkih virtuozov, ki so sposobni postaviti tehniko, zvočnost in barvno fraziranje v službo muzikalnosti in občutljivosti«.
(27. 7.)

Izredno zanimiv koncertni program, ki ga krojijo različne kombinacije instrumentalnih komornih zasedb, bo interpretiral tudi Godalni kvartet Ulikses ob solističnih vložkih Mojce Zlobko Vajgl na harfi in Massima Mercellija na flavti. (31. 7.)

Flavti bomo lahko prisluhnili tudi v rokah uveljavljenega avstrijskega glasbenika Michaela Martina Koflerja in priznanega slovenskega flavtista mlajše generacije Martina Beliča, oba člana Münchenskih filharmonikov. Pri klavirju pa bo Stephan Kiefer, član Filharmoničnega orkestra Nizozemskega radia. (2. 8.)

Ansambel za sodobno glasbo MD7 je že s prvim koncertom v novi zasedbi 20. novembra 2002 uresničil svojo temeljno usmeritev, da izvaja praviloma skladbe, ki dosledno upoštevajo specifični sestav ansambla in ki so napisane zanj. Jubilejni koncert bo zvenel pod taktirko priznanega ameriškega dirigenta Stevena Loya, ki že vrsto let živi in deluje v Sloveniji. (28. 8.)

Muzikali

Na programu 65. Ljubljana Festivala bo svojo krstno izvedbo doživela zgodba prve slovenske filmske romantične komedije, Vesna. Muzikal je ustvarila izkušena kreativna ekipa, ki je pred tremi leti postavila na slovenske odre veliko uspešnico Cvetje v jeseni.
(7.–10. 6.)

Ponovno bo na programu tudi priljubljeni muzikal Mamma Mia!, ki je nastal v koprodukciji med Festivalom Ljubljana in produkcijsko hišo Jurija Franka, nekdanjega uspešnega slovenskega smučarja in dobitnika srebrne medalje v veleslalomu leta 1984 na OI v Sarajevu. (18. 6.)

Zamuditi ne gre koncertnega večera z naslovom Vrhunci muzikalov z West Enda in Broadwaya, ki sta svetovni središči muzikala. Štirje odlični pevski solisti bodo ob spremljavi Orkestra Slovenske filharmonije zapeli poznane odlomke, med katerimi so številne uspešnice. Taktirka bo v rokah Roberta Purvisa, ki ima dolgoletne izkušnje pri dirigiranju muzikala. (21. 8.)

Poleg muzikalov bo za sproščeno vzdušje na Ljubljana Festivalu poskrbela Poletna noč, ki jo Festival Ljubljana pripravlja v sodelovanju z RTV Slovenija in bo tokrat proslavila 80. obletnico rojstva pianista, dirigenta in skladatelja Jožeta Privška (21. 6.)

Na sporedu bo koncert Čiste akustike III, ki bo v marsičem še pestrejši. Poleg svežih kompozicij bodo nekatere stare, znane in manj znane pesmi zazvenele v novih priredbah (reggae, samba, bachata, cumbia), saj se bosta Tomažu Domicelju na odru pridružila prijatelja s Kanarskih otokov Toñín Corujo in Yarel Hernández, po rodu Kubanec. (30. 6.)

Na 65. Ljubljana Festivalu se bomo poklonili lani nenadno preminulemu Tomažu Pandurju s predstavo Brezmadežna. Mojster režije in snovalec velikih idej, ki je s svojim pronicljivim umetniškim credom zaznamoval številna gledališča sveta, je v koprodukciji s Festivalom Ljubljana od leta 2002 pa vse do svoje prezgodnje smrti postavil na odre osem predstav: Hazarski slovar (2002), Sto minut (2004), Tesla (2006), Tesla Electronic Company (2007), Barok (2008), Hamlet (2009), Medeja (2012) in Faust (2015). Monodrama Brezmadežna v interpretaciji večkrat nagrajene Nataše Matjašec Rošker je oblikovana »v štirinajst miselnih pokrajin Marijine poti, v oltar ljubezni, izgube, samote, iskanja smisla v ranah«. (12. 7.)

S programom tradicionalnih romskih in madžarskih pesmi se bo s svojim ansamblom predstavil Roby Lakatos, ki ni le vihrav virtuoz, temveč tudi glasbenik izjemne slogovne okretnosti. Klasične skladbe izvaja z enako spretnostjo, kot igra džez in madžarsko ljudsko glasbo. (19. 7.)

Zelo poseben bo tudi večer, ko se bo v Šnitkejevem Koncertu za klavir in godala pridružil ansamblu I Solisti Aquilani in pianistki Anastasiji Terenkovi znani ameriški dramski in filmski igralec ter režiser in producent John Malkovich. V Šnitkejev Koncert bo z natančnim in poglobljenim izborom besedila iz poglavja »Report on the Blind« romana Grobovi in junaki Ernesta Sabata vključil svoj glas kot del glasbe. (20. 7.)

Pionirji izvajanja tango glasbe v slovenskem prostoru, harmonikar Marko Hatlak in skupina FUNtango, bodo letos nastopili ob boku priljubljenega kantavtorja, igralca in pevca Iztoka Mlakarja, ki je lani prvič nastopil s Hatlakom z izbranimi skladbami iz svojega repertoarja pred povsem navdušenim domačim občinstvom. (10. 8.)

Svoj tradicionalni, že 26. koncert na Ljubljana Festivalu zapored bo izvedel Vlado Kreslin, legenda slovenske rock in etno glasbe, ki nastope vedno obogati tudi z zanimivo izbiro gostov. (25. 8.)

Ob 40. obletnici smrti Elvisa Presleyja se bomo spomnili največjih uspešnic kralja rock & rolla. Prav zato, da bi v lastnih interpretacijah oživljala glasbo velikega Elvisa, je bila leta 2012 ustanovljena slovenska skupina Sam’s Fever. Nastopili bodo z vse bolj uveljavljeno slovensko a cappella zasedbo Jazzva, ob spremljavi energičnega Big banda RTV Slovenija z godali, večer pa bodo popestrili še plesalci svinga skupine Retronom. (29. 8.)

Med 16. in 21. 7. bo v Križankah pod selektorskim vodstvom Toma Vrana potekala 20. mednarodna likovna kolonija, najmlajši pa se bodo lahko izpopolnjevali na brezplačnih tematskih ustvarjalnih delavnicah: plesno-pevski delavnici Vesna, mali likovni koloniji ter gledališko-gibalni delavnici projekta Predani korakom.

V okviru Ljubljana Festivala se bo pestremu naboru privlačnih prizorišč letos ponovno pridružila Ljubljanica. Ljubljana Festival na Ljubljanici bo potekal tudi na turističnih ladjicah, ki med plovbo omogočajo edinstven ogled mesta. Na reki bodo nastopali študentje Akademije za glasbo ter Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, s čimer Festival Ljubljana omogoča nastopanje tudi mlajši generaciji slovenskih umetnikov. Vzgoja, izobraževanje in pomoč pri uveljavitvi mladih, nadarjenih umetnikov tudi sicer sodijo med najpomembnejše cilje in dejavnosti Festivala Ljubljana. (30. 6.–3. 7.)
Sponzorji in podporniki

Več kot dva meseca trajajočega programa ne bi bilo mogočega izpeljati brez izdatne podpore Mestne občine Ljubljana in njenega župana Zorana Jankovića, za kar se jima iskreno zahvaljujemo. Veliko hvaležnost izrekamo vsem našim sponzorjem in podpornikom. Zahvala gre tudi medijem, ki poročajo o naših dogodkih, in vsem obiskovalkam in obiskovalcem.

Predprodaja vstopnic, ki bo trajala do 6. junija, omogoča 10-odstotni, za člane Kluba Festivala Ljubljana pa 20-odstotni popust. V Klub se lahko včlanite na spletni strani www.ljubljanafestival.si, kjer lahko vstopnice tudi kupite. Vstopnice so na voljo pri Blagajni Križank, na prodajnih mestih Eventima, Petrolovih servisih, v poslovalnicah Pošte Slovenije in Kompasa ter na prodajnih mestih Slovenskih železnic v Ljubljani, Celju, Kopru in Mariboru.

Hvala za pozornost, ki jo namenjate programu Festivala Ljubljana.

Informacije / Odnosi z javnostmi
Živa Steiner
Tel: (0)1 241 60 18
Ziva.Steiner@ljubljanafestival.si
www.ljubljanafestival.si
www.facebook.com/ljubljanafestival
www.instagram.com/ljubljanafestival
twitter.com/FLjubljana

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana, ki ga tudi finančno omogoča:

***

Glavni sponzor 65. Ljubljana Festivala: Zavarovalnica Sava, d. d.

Sponzorji: Energetika Ljubljana, d. o. o., VPC, JP Vodovod-kanalizacija d. o. o., , Spar Slovenija, d. o. o., Telekom Slovenije, d. d., Petrol, d. d., Riko, d. o. o., Zavarovalnica Triglav, d. d., Lekarna Ljubljana, Geoplin, d. o. o., Plinovodi, d. o. o., Pivovarna Union, d. d., Javna razsvetljava, d. d., Four Points by Sheraton Ljubljana Mons, Nova KBM

Sponzorji posameznih prireditev: Zavarovalnica Sava, d. d., Telekom Slovenije, d. d., Delo, d. d., Zavarovalnica Triglav, d. d., Mladi upi, UniCredit Bank, Petrol, d. d., Riko, d. o. o., Poslovni sistem Mercator, d. d., Parada plesa, Europlakat, d. o. o., Spar Slovenija, d. o. o., Interenergo, d. o. o., TRIMO, Geoplin, d. o. o., Plinovodi, d. o. o., SRC, d. o. o., BTC, d. d.

Glavni medijski sponzor: Delo, d. o. o.

Medijski sponzorji: Europlakat, d. o. o., Infonet media, d. d., Radio 1, Finance, d. o. o., Aerodrom Ljubljana, d. d., Radio Center, Kobe, d. o. o., Styria, Parada plesa

Prijatelji Festivala Ljubljana: NP consulting

Partnerji Ljubljana Festivala 2017: RTV Slovenija, Slovenska filharmonija, SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Opera in balet Maribor, Cankarjev dom, Kazalište komedija Zagreb, Art Design

Uradni prevozniki: Avtohiša Malgaj, d. o. o., Avto Aktiv, d. o. o., LPP, d. o. o.

Železniški prevoznik: Slovenske železnice

Uradna vina: Pullus

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana. Član Evropskega združenja festivalov EFA je od leta 1977.