SLOVENSKA POPEVKA IN MUZIKAL CVETJE V JESENI PODALJŠUJETA FESTIVALOVO POLETJE

Uradni program 62. Ljubljana Festivala se je sicer že zaključil, vendar poletje v Križankah podaljšujemo še proti jeseni. Prvi pofestivalski dogodek je Slovenska popevka, ko bo v zakladnico do zdaj »zbranih«  629 popevk dodanih 14 novih. Septembra nas čakajo tudi premiera in ponovitve pretvorbe idilične kmečke povesti Cvetje v jeseni v muzikal.

Festival Slovenska popevka

Uradni program 62. Ljubljana Festivala se je sicer že zaključil, vendar poletje v Križankah podaljšujemo še proti jeseni. Prvi pofestivalski dogodek je Slovenska popevka, ki ga Festival Ljubljana pripravlja v koprodukciji z RTV Slovenija.

13. septembra bo ob 20.30 v zakladnico do zdaj »zbranih«  629 popevk dodanih 14 novih. Predstavili jih bodo: Katarina Mala, Ela, Uroš Smolej, Petra Polak, Anika Horvat, Miha Renčelj, Darja Švajger, Alex Volasko, Irena Vrčkovnik, Ana Karneža, Nina Virant, Steffy, Rudi Bučar, Radio Mondo. Vse skladbe bodo izvajalci odpeli v živo ob spremljavi velikega revijskega orkestra RTV Slovenija ter pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla, Lojzeta Krajnčana in Žige Pirnata. Nastopajoči se bodo potegovali za štiri nagrade, tri bo podelila strokovna žirija (nagradi za najboljše besedilo in najboljšo interpretacijo ter veliko nagrado za najboljšo skladbo festivala), eno pa občinstvo (za najboljšega izvajalca).

Skozi večer 13. septembra v Križankah nas bodo popeljali voditelji: Tanja Postružnik, David Urankar, Blažka Müller Pograjc in Mario Galunič.   Ob 20.00 se bosta v Preddverju Križank med obiskovalci festivala sprehodila Tanja Postružnik in David Urankar in eminence slovenske popevke spraševala o pomenu in spominih na Slovensko popevko.

Ob 20.30 pa vas bosta z odra Poletnega gledališča v Križankah pozdravila gostitelja večera Blažka Müller Pograjc in Mario Galunič.

»Slovenska popevka 2014 bo žlahten, pa vendar igriv dogodek v srcu plemenite arhitekture Plečnikovih Križank. Bo iskanje odgovora na vprašanji, kaj je talent in kaj vznemirja ustvarjalca. Bo ugotovitev, da je poslušanje glasbe nekaj takega kot biti s prijateljem. Kot scenaristka, voditeljica in ljubiteljica glasbe (in malce tudi kot pegasto dekle) se srčno veselim druženja z Mariem, orkestrom, pevkami in pevci ter ostalimi prijatelji. Prijatelji glasbe in poznopoletnih večerov v duhu mestne, meščanske kulture pod malo teraso sredi Ljubljane …« o prireditvi razmišlja Blažka Müller Pograjc.

Mario Galunič pa je svoje misli in pričakovanje pred letošnjim festivalom strnil takole: »Slovenska popevka je posebna in pomembna postaja v življenju naše televizije. Za en večer postane slovenska glasba najpomembnejša stvar pod soncem. Tudi letos bo to večer prijateljev kakovostne glasbe, iskanja odgovora na večno vprašanje, kaj je to popevka, in držanja pesti za najboljše skladbe, ki lovijo neulovljivo in upajo na zmago. Ne nazadnje je festival tudi tekmovanje. Poslušal sem vseh 14 skladb in težko bi rekel, za katero bo 13. september srečen dan. Mi bi radi, da bi bil za cel projekt, in z Blažko se bova potrudila, da bova gostitelja prireditve, kjer se bodo vsi dobro počutili.«

Neposredni prenos festivala Slovenska popevka bo na prvih programih Televizije in Radia Slovenija, Radiu Maribor, Radiu Koper in spletnem portalu MMC RTV Slovenija.

Založba kakovostnih programov ZKP RTV Slovenija bo tudi letos na dan festivala izdala tradicionalno zgoščenko z vsemi skladbami letošnjega festivala.

Tavčarjevo Cvetje v jeseni v muzikalu

Idilična kmečka povest Cvetje v jeseni Ivana Tavčarja je najbolj znanih ljubezenskih zgodb v slovenski književnosti, velja pa tudi za eno najlepših. Po nepozabnem filmu iz leta 1973 s Poldetom Bibičem in Mileno Zupančič v naslovnih vlogah, glasbo Urbana Kodra in v režiji Matjaža Klopčiča zdaj dobivamo še muzikal. Zgodba iz povesti je idealna za ta žanr, saj vsebuje vse potrebne prvine, kot so ljubezenska zgodba med Janezom in Meto, zabavljaška sluge Danijela in dekle Lize, pa zavist, veselje, upanje in močna, smrtonosna čustva.

Čeprav je bila povest napisana v popolnoma drugačnih časih, bistvo življenja ostaja enako: le z naravo povezan (kmečki) človek  še živi naravno, globoko in čustveno. Ivanu Tavčarju je uspelo napisati brezčasno zgodbo. Aktualni so tudi njegovi pozivi k bujenju slovenske narodne zavesti in krepitvi vsenarodne sloge.

Pod režijo se podpisuje Vojko Anzeljc, ki je najbolj znan po serijah Odklop, TV Dober dan, celovečernem filmu Zadnja večerja in dokumentarno-igranem celovečernem filmu Sfinga. Glasbo je napisal Matjaž Vlašič, akademsko izobraženi glasbenik, violinist, vokalist in avtor uspešnic za skupino Pop Design, Heleno Blagne, Nušo Derenda idr. Med drugim je avtor pesmi Energy, s katero je Nuša Derenda nastopila na Evroviziji in zasedla sedmo mesto. Avtor libreta in dramskega besedila je Janez Usenik, novinar na Pop TV, sicer pa amaterski igralec, soscenarist nadaljevanke Čista 10ka in celovečernega filma Šelestenje, poslovenil je muzikale Mož iz Manče, Uscana vas in Zadnjih 5 let. Cvetje v jeseni koreografira Miha Krušič, eno najbolj prepoznavnih imen v svetu plesa pri nas, saj je plesni učitelj, koreograf, plesalec in plesni sodnik. Sodeloval je pri pevsko-plesnem spektaklu  Siddharte na stadionu za Bežigradom in v Stožicah ter v največjih televizijskih šovih, kot so Talenti, X Factor, Znan obraz ima svoj glas. Avtorsko ekipo sestavljajo tudi Anže Rozman (orkestrator),  Simon Dvoršek (glasbeni vodja in dirigent), Željka Predojević in Nataša Nahtigal (mentorici petja), Vesna Mirtelj (kostumografka) in Greta Godnič (scenografka).

V vlogi Janeza nastopa Matjaž Robavs, operni solist, pevski pedagog in član tria Eroika,  oziroma Domen Križaj, baritonist, študent solopetja na Akademiji za glasbo v Ljubljani in medicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Med drugim je že sodeloval z orkestrom Dunajske filharmonije in orkestrom Camerata Salzburg. Meti bosta Nina Pušlar, poklicna glasbenica, ki je prve korake k prepoznavnosti naredila z zmago na Bitki talentov na nacionalni televiziji pred skoraj desetimi leti, in Maja Martina Merljak, profesionalna igralka. V ostalih vlogah bodo nastopili: Jure Ivanušič (Danijel), Alenka Kozolc Gregurić in Ana Grasselli (Liza), Marjan Bunič in Damijan Perne (Boštjan), Lucija Grm (Barbara) in drugi.

Premiera Cvetja v jeseni bo 17. septembra ob 20.00 v Križankah. Sledile bodo ponovitve do 21. septembra.

 

Informacije / Odnosi z javnostmi

Hermina Kovačič
Tel.: (0)1 241 60 16
Hermina.Kovacic@ljubljanafestival.si

www.ljubljanafestival.si

https://sl-si.facebook.com/LjubljanaFestival

Za Slovensko popevko tudi Nada Savković: 01 475 25 77; nada.savkovic@rtvslo.si

Za Cvetje v jeseni tudi Miša Stanko Lukašev: 040 333 396; misa@cvetje-v-jesni.si


Sponzorji muzikala Cvetje v jeseni: Poslovni sistem Mercator, d. d., Adriatic Slovenica, d. d., Petrol, d. d., Aerodrom Ljubljana, d. d., Alpina, d. o. o., Analog, d. o. o., Vokal BK Studio

Medijski sponzorji: Europlakat, d. o. o., Infonet media, d. d., Radio 1, Radio Center, Fini oglasi, d. o. o.

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana. Član Evropskega združenja festivalov EFA je od leta 1977. Darko Brlek je predsednik EFA od leta 2005.