Slovenska popevka 2014: 14 novih popevk, 4 festivalske nagrade

Festival bo v soboto, 13. septembra, ob 20.30; vstopnice so že v prodaji

Ljubljanske Križanke bodo po šestih letih ponovno gostile festival Slovenska popevka. V soboto, 13. septembra, se bosta ob 20.00 najprej v notranjem dvorišču Križank med obiskovalce festivala sprehodila Tanja Postružnik in David Urankar, ob 20.30 pa vas bosta s festivalskega prizorišča pozdravila gostitelja večera Blažka Müller Pograjc in Mario Galunič. 

Mario in Blažka o Slovenski popevki

Večer slovenskih popevk se vrača v čarobni ambient Križank. Voditelja festivalskega večera, na katerem se bo predstavilo 14 novih glasbenih poslastic, bosta poskrbela za prijetno in sproščeno vzdušje. In kaj lahko pričakujete na 39. izvedbi festivala Slovenska popevka?

Blažka Müller Pograjc napoveduje: »Slovenska popevka 2014 bo žlahten, pa vendar igriv dogodek v srcu plemenite arhitekture Plečnikovih Križank. Bo iskanje odgovora na vprašanji, kaj je talent in kaj vznemirja ustvarjalca. Bo izpraševanje, s čim človek posluša glasbo, z ušesi, z razumom ali z odmevom v sebi. Bo razmišljanje o tem, ali lahko človek ustvari nekaj popolnega. Bo razglabljanje o dilemi, ali lahko sodimo o umetnosti. Je tisto, kar je mojemu srcu prijetno, prijetno tudi tvojemu? Bo ugotovitev, da je poslušanje glasbe nekaj takega, kot biti s prijateljem. Zato se kot scenaristka, voditeljica in ljubiteljica glasbe (in malce tudi kot pegasto dekle) srčno veselim druženja z Mariem, orkestrom, pevkami in pevci ter ostalimi prijatelji. Prijatelji glasbe in poznopoletnih večerov v duhu mestne, meščanske kulture pod malo teraso sredi Ljubljane …«

Mario Galunič je svoje misli in pričakovanje pred letošnjim festivalom strnil takole: »Slovenska popevka je posebna in pomembna postaja v življenju naše televizije. Za en večer postane slovenska glasba najpomembnejša stvar pod soncem. Tudi letos bo to večer prijateljev kakovostne glasbe, iskanja odgovora na večno vprašanje, kaj je to popevka in držanja pesti za najboljše skladbe, ki lovijo neulovljivo in upajo na zmago. Ne nazadnje je festival tudi tekmovanje. Poslušal sem vseh 14 skladb in težko bi rekel, za katero bo 13. september srečen dan. Mi bi radi, da bi bil za cel projekt in z Blažko se bova potrudila, da bova gostitelja prireditve, kjer se bodo vsi dobro počutili.«

Neposredni prenos festivala boste lahko spremljali na prvih programih Televizije in Radia Slovenija, Radiu Maribor, Radiu Koper in spletnem portalu MMC RTV Slovenija.

Ena sama je … popevka, oddaja v živo iz notranjega dvorišča Križank

Uvod v začetek festivala Slovenska popevka 2014 bo posebna oddaja Ena sama je … popevka. Med 20.00 in 20.30 se bosta v živo iz notranjega dvorišča ljubljanskih Križank oglasila Tanja Postružnik in David Urankar, ki bosta med obiskovalci prireditve skušala ujeti eminence slovenske popevke. Povprašala jih bosta, kaj njim pomeni popevka in kakšni spomini jih vežejo nanjo.

Neposredni prenos oddaje Ena sama je … popevka boste lahko spremljali na TVS 1.

Tri nagrade bo podelila strokovna žirije, eno občinstvo festivala

Na festivalu Slovenska popevka 2014 bo strokovna žirija podelile tri nagrade, in sicer nagrado za najboljše besedilo, nagrado za najboljšo interpretacijo in veliko nagrado za najboljšo skladbo festivala. Četrta nagrada pa bo pripadla izvajalcu skladbe, ki bo najbolj prepričala občinstvo festivala Slovenska popevka 2014.

Zakladnico 629 slovenskih popevk bo dopolnilo 14 novih

Na velikem festivalskem odru se bo predstavilo 14 novih popevk. Vse skladbe bodo izvajalci odpeli v živo ob spremljavi velikega revijskega orkestra RTV Slovenija ter pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla, Lojzeta Krajnčana in Žige Pirnata. Vrstni red nastopa na festivalu je, zaradi omogočanja kakovostnejše izvedbe skladb, določil programsko-produkcijski odbor festivala Slovenska popevka. Zapisali smo ga v spodnji tabeli:

 

#Naslov skladbeIzvajalecAvtorji (glasbe / besedila / aranžmaja)
1.Mal’ naokrogKatarina MalaMatej Mijatović / Matej Mijatović / Tadej Tomšič
2.Naj ti boElaRaay / Žiga Pirnat / Boštjan Grabnar
3.Bodi moja ljubica nocojUroš SmolejTadej Vasle / Tadej Vasle / Aleš Avbelj
4.Skozi danPetra PolakAleksandar Ćulibrk / Petra Polak / Primož Grašič
5.Noč čudežnaNuša Derenda
Patrik Greblo / Lara Love / Patrik Greblo
6.V mojem starem klobukuMiha RenčeljMiha Renčelj / Miha Renčelj / Lojze Krajnčan
7.Sončen danDarja ŠvajgerŽiga Pirnat, Andraž Gliha / Žiga Pirnat / Žiga Pirnat
8.Tvoj spominAlex VolaskoAlex Volasko / Alex Volasko / Boštjan Grabnar
9.Zračiš moj zrakIrena VrčkovnikMarino Legovič / Leon Oblak / Aleš Avbelj
10.Pomlad vedno prideAna KarnežaTomaž Juvančič / Urška Juvančič, Tomaž Juvančič / Primož Grašič
11.SlikaNina VirantBojan Bratuž, Andrej Marinčič / Jana Marinčič, Nina Virant / Jaka Pucihar
12.Poseben likSteffyMarino Legovič / Igor Pirkovič / Jaka Pucihar
13.TiRudi BučarRudi Bučar / Rudi Bučar / Patrik Greblo
14.Kako življenje te vrtiRadio MondoMatej Mijatović / Matej Mijatović / Lojze Krajnčan

 

Več o izvajalcih si lahko preberete tudi tukaj: http://bit.ly/festivalSP14.

 

Prodaja vstopnic

Vstopnice so na voljo na spletnem mestu Festivala Ljubljana, blagajni Križank, Info točki Ljubljana Festivala, prodajnih mestih Eventima, Petrolovih servisih in poslovalnicah Pošte Slovenije.

Festivalske popevke tudi na zgoščenki

Založba kakovostnih programov, ZKP RTV Slovenija, bo tudi letos prav na dan festivala izdala tradicionalno zgoščenko z vsemi skladbami letošnjega festivala.

Služba za odnose z javnostjo

RTV Slovenija