SLADKI ZVENI NA MLADIH VIRTUOZIH

Na predzadnjem koncertu 22. Mladih virtuozov 10. februarja ob 19.30 v Viteški dvorani v Križankah bosta nastopila francoski pianist Nicolas Bourdoncle in evfonist Simon Tavčar. Mladi pianist, ki je igral že na več kot dvajsetih solističnih koncertih, se redno udeležuje mednarodnih delavnic in mojstrskih tečajev pri priznanih pianistih ter je prejemnik tretje nagrade na Mednarodnem tekmovanju v vietnamskem Hanoju. Na sladko zveneč inštrument, kot se v grščini reče baritonskemu krilnemu rogu ali evfoniju, bo igral študent Akademije za glasbo Simon Tavčar, ki se je na  glasbeno pot podal že pri desetih letih, do danes pa je prejel več nagrad državnega tekmovanja TEMSIG in  mednarodnega tekmovanja Svirél.

Francoski pianist Nicolas Bourdoncle je bil rojen v mestu Aix-en-Provence leta 1998 in se je začel učiti klavir pri očetu Michelu. Kmalu je začel obiskovati Konservatorij v Marseillu ter mednarodne delavnice in mojstrske razrede pri priznanih pianistih, kot so Jean-Marc Luisada, Konstantin Lifshitz, Vladimir Viardo, Dang Thai Son in drugi. Leta 2009 je debitiral z orkestrom v Filharmoniji v Odesi, doslej pa je igral na več kot dvajsetih solističnih koncertih. Leta 2012 je prejel tretjo nagrado na Mednarodnem tekmovanju v vietnamskem Hanoju. Trenutno je študent na Nacionalnem konservatoriju za glasbo v Parizu v razredu Rogerja Murara in Isabelle Dubuis. V Ljubljani se bo predstavil s Chopinovima deloma: Tri mazurke, op. 59, in 24 preludijev, op. 28.

Simon Tavčar se je na glasbeno pot podal pri desetih letih, ko je začel obiskovati učne ure kitare na Glasbeni šoli Škofja Loka. Po končani nižji glasbeni šoli se je leta 2007 vpisal še na evfonij pri prof. Mitju Škorjancu. Po treh letih učenja tega trobilnega inštrumenta se je odločil za nadaljevanje šolanja na Srednji glasbeni šoli Fran Korun Koželjski v Velenju v razredu prof. Mitja Škorjanca. Marca 2011 se je udeležil državnega tekmovanja TEMSIG in osvojil srebrno plaketo in drugo nagrado. V letih 2012, 2013 in 2014 pa se je udeležil mednarodnega tekmovanja Svirél in dobil dvakrat srebrno plaketo (kategoriji F in G) in bronasto plaketo (kategorija H) ter nagrado za najboljšo izvedbo orkestrskega parta. Leta 2014 se je ponovno udeležil državnega tekmovanja TEMSIG in osvojil zlato plaketo, prvo nagrado in nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe v kategoriji III a. Prejel je tudi nekaj posebnih nagrad, kot je solistični koncert pri Festivalu Ljubljana. Simon se je še dodatno izpopolnjeval, že več let je član Pihalnega orkestra Škofja Loka, sodeluje v različnih komornih zasedbah in nastopa kot solist. Po uspešno končani maturi nadaljuje izobraževanje na Akademiji za glasbo v razredu Darka Roškerja.

Program njegovega koncerta v Križankah vsebuje dela Pačnika (Sonata v Es za evfonij), Turrina (Koncertna skladba št. 1) in Arbana (Bleščeča fantazija). Na klavirju ga bo spremljal Peter Zoltan, v Vojvodini rojeni pianist, ki živi in deluje v Sloveniji. Kot solist in komorni partner številnih vrhunskih glasbenikov mlajše in starejše generacije je nastopal po Sloveniji in v tujini.

10. februarja ob 19.30, Viteška dvorana, Križanke

Vstop je prost.

Zadnji koncert iz 22. cikla Mladi virtuozi bo 3. marca. Predstavila se bosta bas pozavnist Matic Kovač in Klavirski duo Scaramouche.

 

Informacije / Odnosi z javnostmi

Hermina Kovačič                                                                    Sanja Kejžar Kladnik
Tel.: (0)1 241 60 16                                                              Tel.: (0)1 241 60 19
Hermina.Kovacic@ljubljanafestival.si                                Sanja.Kejzar@ljubljanafestival.si

www.ljubljanafestival.si

https://sl-si.facebook.com/LjubljanaFestival

 

Sponzor koncerta: Francoski inštitut v Sloveniji

Glavni medijski sponzor 22. Mladih virtuozov: Delo, d. d.

Program 22. Mladih virtuozov finančno omogočata: Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo.