SGD V POKLON AKADEMIKOMA LEBIČU IN KOSU

Slovenski glasbeni dnevi se poklanjajo 80. obletnici rojstva akademikov Lojzeta Lebiča in Božidarja Kosa. Pričetek 11. marca z izvedbo njunih del. Do 14. marca na sporedu stvaritve V. Ukmarja, M. Kastelica, A. Kumarja, T. Habeta, I. Lundra, U. Rojka, N. Šenk, N. Firšta, S. L. Šuklarja, V. Avsca, D. Bavdka, P. Mihelčiča, M. Mlakarja, Č. S. Voglarja, K. Pahorja idr. v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije, Zbora KGBL in Orkestra Slovenske filharmonije. Nastopili bodo solisti Boštjan Lipovšek, Andrej Žust, Jože Kotar, Luca Ferrini, Bojan Gorišek, Zoran Mitev, Kvartet saksofonov 4Saxes, Jurij Jenko in Klara Tomljanovič. Na temo Glasba kot protest bo potekal tradicionalni mednarodni muzikološki simpozij, pa glasbena delavnica za otroke in razstava Toma Vrana V prepletu svetlobe in barve. Izšel je tudi zbornik z referati lanskoletnega  muzikološkega simpozija Glasba in /za/ oder.

V torek, 11. marca, se pričenjajo tradicionalni, zdaj že 29. Slovenski glasbeni dnevi, ki jih je skupaj s Festivalom Ljubljana zasnoval dr. Primož Kuret. V Viteški dvorani Križank, Slovenski filharmoniji in v prostorih Glasbene matice Ljubljana bodo potekali do 14. marca.
Pričenjajo se z mednarodnim muzikološkim simpozijem 11. marca ob 9.30 v Viteški dvorani Križank.  Na temo Glasba kot protest bo razpravljalo 21 referentov iz 11 držav, prav posebej pa se bomo zahvalili tistim, ki sodelujejo že več kot 20 let.
Ob letošnjem simpoziju je izšel zbornik Glasba in /za/ oder  z referati, predstavljenimi na 28. SGD.

»Slovenskih glasbenih dni se je povsem upravičeno prijel neformalni naziv praznik slovenske glasbe. So namreč edinstvena platforma, ki vsako leto izbere najboljše
iz slovenske glasbene umetnosti. Vsaka umetnost potrebuje prostor, v katerem lahko predstavi svoje največje dosežke in v katerem se lahko prepletejo vtisi in prizadevanja, iz katerih lahko vznikne marsikatero plodno sodelovanje, ki bo v prihodnosti prispevalo k vrhunskosti področja. Slovenski glasbeni dnevi so ta prostor za glasbo. Prostor za koncerte in refleksijo pa tudi za pristno srečevanje ljudi, ki jih povezuje strast do glasbe,« je izjavil minister za kulturo dr. Uroš Grilc, ki 11. marca ob 19.30 v Slovenski filharmoniji odpira  29. SGD. Ker letos obeležujemo 80. obletnico rojstva skladateljev Lojzeta Lebiča in Božidarja Kosa,  bo otvoritveni večer namenjen njuni ustvarjalnosti.

Njuna dela – med drugim bomo lahko slišali krstno izvedbo Kosove Simfonije št. 3 –  bo izvajal Simfonični orkester RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Stevena Loya.  Kot solist bo nastopil Boštjan Lipovšek.

V sredo, 12. marca, bosta v Slovenski filharmoniji dva koncerta. Ob 18.00 bo z deli Lojzeta Lebiča, Nine Šenk, Nenada Firšta – ta letos praznuje 50-letnico rojstva – in Slavka L. Šuklarja nastopil Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, kot solist pa Andrej Žust. Ob 20.00 pa bo Zbor KGBLMešani mladinski pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom Ambroža Čopija predstavil dela Karola Pahorja, Vilka Ukmarja, Lojzeta Lebiča, Mateja Kastelica, Alda Kumarja in nekaterih tujih avtorjev.
Oba koncerta sta brezplačna.

Naslednji dan je rezerviran za novo slovensko ustvarjalnost.  Z novimi deli se bodo predstavili skladatelji Vitja Avsec, Dušan Bavdek, Nenad First, Pavel Mihelčič, Marijan Mlakar in Črt  Sojar Voglar,  ob 19.30 jih bosta v Slovenski filharmoniji izvedla klarinetist Jože Kotar in pianist Luca Ferrini. Tudi ta koncert je brezplačen.

Program sklepnega koncerta 29. SGD 14. marca ob 19.30 v Slovenski filharmoniji bo prav poseben. Orkester Slovenske filharmonije bo pod dirigentskim vodstvom Simona Krečiča prvič v celoti izvedel Varda concerto za klavir in orkester Alda Kumarja, šele  drugič pa skladbo Koncertant(n)i K(o-J)u-Je-Jo za dva klarineta in orkester Uroša Rojka. V živo pa bomo lahko prvič slišali Koncert za fagot, godala in tolkala Tomaža Habeta in Concertino za kvartet saksofonov in orkester Igorja Lundra. Nastopajoči solisti bodo Bojan Gorišek, Zoran Mitev, Kvartet saksofonov 4Saxes, Jurij Jenko, Jože Kotar in Klara Tomljanovič.

Na programu spremljevalnih prireditev SGD sta tokrat glasbena delavnica za otroke Kar čutim, povem z glasbo, ki jo bo 14. marca ob 10.00 v prostorih Glasbene matice Ljubljana vodila dirigentka Živa Ploj Peršuh, in razstava del slikarja in grafika Toma Vrana V prepletu svetlobe in barve. Do 11. julija poteka v Viteški dvorani Križank.

Program 29. SGD so na današnji novinarski konferenci v Viteški dvorani Križank predstavili  prof. dr. Primož Kuret, Snježana Drevenšek, poslovna vodja programa v Slovenski filharmoniji, Ivanka Mulec Ploj, predsednica Glasbene matice Ljubljana, Maja Kojc, umetniška vodja Simfoničnega orkestra RTV Slovenija,  Nenad Firšt, predsednik Društva slovenskih skladateljev, in Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana.

Novinarski konferenci je sledilo odprtje razstave del Toma Vrana. Umetnika je predstavila Nelida Nemec, likovna kritičarka in esejistka. »Slikarstvo Toma Vrana kljub pastem terminološkega omejevanja lahko opredelimo kot abstraktni iluzionizem, kajti
Vranove slikarske impresije so same po sebi tudi iluzije, sanjski prividi, barvita in globoko podoživeta videnja s široko aluzijo narave, zemlje, morja in neba; so v barvite zapise ujete umetnikove sanje in strastni kriki njegove občutljive notranjosti. So izrazi veselja in žalosti. Hrepenenja in upanja … Slikarsko ustvarjanje že desetletja determinira
Toma Vrana kot slikarja, ki z velikim posluhom išče sozvočja med barvami, svetlobo in kompozicijo …  Njegovo slikarstvo, kot je v znamenitem eseju Oko in duh zapisal francoski filozof Maurice Merleau-Ponty, ‘počne nekaj čisto drugega, skoraj nasprotnega:
daje vidno eksistenco tistemu, kar se v vsakdanjem gledanju zdi nevidno’, saj s svojo zgovornostjo ‘stori, da nam ni potreben mišični čut, zato da občutimo voluminoznost sveta’«, je med drugim dejala o njegovem delu.

Da bi bil program SGD dosegljiv čim širšemu krogu ljubiteljev glasbe, omogočamo brezplačen vstop osnovnošolcem, dijakom, študentom in članom Kluba Festivala Ljubljana ter dajemo 20-odstotni popust upokojencem in skupinam nad 30 oseb.
Vstopnina je le za otvoritveni in zaključni koncert, ostali so brezplačni.

Vstopnice za otvoritveni in zaključni koncert 29. SGD so na voljo na www.ljubljanafestival.si, v blagajni Križank, Info točki Ljubljana Festivala (Mestni trg 17), na prodajnih mestih Eventima, Petrolovih servisih in v poslovalnicah Pošte Slovenije.

Program SGD finančno omogočata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo. Glavni medijski sponzor je Delo, d. d.

Danes vljudno vabljeni na 4. koncert mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi. Ob 19.30 bo v Viteški dvorani Križank nastopil Trobilni kvintet Contrast.

Informacije / Odnosi z javnostmi

Hermina Kovačič
Tel.: +386 1 241 60 16
hermina.kovacic@ljubljanafestival.si

Sanja Kejžar Kladnik
Tel.: +386 1 241 60 19
sanja.kejzar@ljubljanafestival.si

www.ljubljanafestival.si
www.facebook.com/ljubljanafestival