RUSKI UČENCI V OKVIRU MLADIH VIRTUOZOV, 21. MEDNARODNEGA GLASBENEGA CIKLA FESTIVALA LJUBLJANA

Tretji koncert v okviru mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi, ki ga že 21. leto pripravlja Festival Ljubljana, je posvečen učencem Državnega konservatorija za glasbo iz Sankt Peterburga. Predstavili se bodo: pianista Herman Skripačov in Jelizaveta Ukrajinska, harmonikar Nikolaj Ovčiniko, čelist Ilja Ismajlov ter violinistki Anastazija Farahova in Apolinarija Nosačova. Izvedli bodo dela Chopina, Čajkovskega, Šostakoviča, Ščedrina, Skrjabina, Aljabjeva, Sviridova, Schuberta/Ojstraha, Davidova, Rahmaninova, Ruggierija, Stracheya/Akhanova, Thomaina, Frolova in Piazzolle.
Koncert bo v sredo, 12. februarja, ob 19.30 v Viteški dvorani Križank. Vstop je prost. 

V okviru mednarodnega glasbenega cikla, posvečenega ustvarjalnosti mladih glasbenikov, dobitnikov številnih prvih nagrad in zlatih plaket na pomembnih državnih in mednarodnih tekmovanjih, se tokrat predstavljajo učenci Državnega konservatorija za glasbo iz Sankt Peterburga.
Specializirana srednja glasbena šola Konservatorija N. A. Rimskega-Korsakova v Sankt Peterburgu je neznačilna srednja izobraževalna ustanova za izrazito glasbeno nadarjene otroke in mladino. Od leta 2007 je šola organizacijski pododdelek Državnega konservatorija Rimskega-Korsakova v Sankt Peterburgu in s tem tudi del enotnega izobraževalno-umetniškega kompleksa. Praznovala je že petinsedemdesetletnico delovanja.
V 21. stoletju pa priljubljena izobraževalna institucija nikakor ne počiva na lovorikah preteklosti. Njeni učenci še vedno prejemajo nagrade na prestižnih mednarodnih tekmovanjih, zavestno vzpenjajoč se proti glasbenemu Olimpu.
Od prve generacije maturantov, ki so jo končali leta 1938, pa vse do danes so v šolski kroniki imena, ki so v svet ponesla slavo glasbene kulture svoje domovine. Maturanti šole so jedro
peterburških filharmoničnih orkestrov, najdemo jih med profesorsko elito peterburškega konservatorija, na vodilnih položajih v evropskih glasbenih kolektivih in glasbenih akademijah v Berlinu, Londonu, Madridu.
Četrti koncert iz cikla Mladih virtuozov bo 4. marca, predstavil pa se bo Trobilni kvintet Contrast.

Informacije / Odnosi z javnostmi

 

Hermina Kovačič
Tel.: +386 1 241 60 16
Hermina.Kovacic@ljubljanafestival.si
www.ljubljanafestival.si

Sanja Kejžar Kladnik
Tel.: +386 1 241 60 19
Sanja.Kejzar@ljubljanafestival.si

Glavni medijski sponzor: Delo, d. d.
Program Mladih virtuozov finančno omogočata: Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport