Pričetek 61. Ljubljana Festivala

Prenesi sporočilo za javnost: Pričetek 61. Ljubljana Festivala (.zip)

61. Ljubljana Festival se pričenja 27. junija na slikovitem Kongresnem trgu s projektom, ki bo združeval umetnike in umetnosti; že naslednji dan bo na isti lokaciji nastopil trenutno najbolj popularen in iskan duo 2Cellos. Da bo Ljubljana Festival ponovno središče vaših doživetij, kot pravi novi slogan, bodo do 10. septembra poskrbeli še izjemni umetniki, kot so Béjart Ballet, Orkester Gewandhaus Leipzig z dirigentom Riccardom Chaillyjem, Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga z dirigentom Valerijem Gergijevim, ruski koreograf Boris Eifman in njegova istoimenska baletna skupina, izjemni umetniki z londonskega West Enda, Buena Vista Social Club z Omaro Portuondo in drugi. Program 61. Ljubljana Festivala se poklanja 200. obletnici rojstva dveh glasbenih velikanov Richarda Wagnerja in Giuseppeja Verdija ter v fokus postavlja rusko kulturo.

Uvod v tradicionalno novinarsko konferenco s častnim pokroviteljem županom MOL Zoranom Jankovićem in predstavniki sponzorjev Ljubljana Festivala 2013 je bilo danes odprtje informacijske točke 61. LF v središču prestolnice. Na Mestnem trgu 17 sta župan Zoran Janković ter direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek prerezala trak pred prostorom, v katerem bodo na voljo vstopnice, informacije in spominki 61. Ljubljana Festivala, pa tudi vstopnice, ki so v prodaji v okviru sistema Eventim, ter informacije o mestu Ljubljana.
»Zavedamo se, da je tudi program Ljubljana Festivala pomemben del turistične ponudbe naše prestolnice in s tem del njene podobe, zato je naša odgovornost ponuditi čim boljši in odmevnejši program toliko večja. Želimo si, da bi v času trajanja poletnega festivala celo mesto dihalo z njim, da bi bilo povsod čutiti, da je 'festival v zraku'. Želimo si še povečati našo komunikacijo in povezanost tako z meščankami in meščani, obiskovalkami in obiskovalci z drugih delov Slovenije ter turisti, zato je informacijska točka 61. LF pomembna pridobitev za nas,« je ob odprtju poudaril Darko Brlek. »Iskrena zahvala Mestni občini Ljubljana, da nam tudi tako pomaga pri udejanjenju našega novega slogana: 'Ljubljana Festival – Središče vaših doživetij'.«

Za umetniška doživetja bo vsekakor poskrbel izbran program 61. Ljubljana Festivala, ki ga je v ljubljanski Mestni hiši po odprtju info točke in krajšem nastopu študentke 4. letnika ljubljanske Akademije za glasbo Kristine Martinc predstavil Darko Brlek: »Tudi letos ga širimo zunaj obzidja Plečnikovih Križank in iz priznanih institucij, s katerimi redno sodelujemo; pri tem naj izpostavim Slovensko filharmonijo, ki nas poleti pogosto gostuje. Odprtje 61. festivalskega poletja bo ponovno na Kongresnem trgu: 27. junija pričnemo z glasbeno-vizualnim performansom, ki združuje umetniške prakse in narode. V njem bodo pod dirigentskim vodstvom Ivana Repušića nastopili orkester Purpur in akademski zbor Ivan Goran Kovačić; v Brucknerjevem Te Deumu se jim bodo pridružili zvonovi iz ljubljanskih cerkva. Za atraktiven vizualni del performansa bo poskrbela znamenita avstrijska Ars Electronica.« Že naslednji dan bo prav tako na Kongresnem trgu s Slovensko filharmonijo nastopil trenutno najbolj popularen in iskan duo 2Cellos.

»V središče programa smo postavili obletnici glasbenih genijev, 200-letnici rojstva Richarda Wagnerja in Giuseppeja Verdija ter izjemno umetniško ustvarjalnost Rusije. Glede Wagnerja z velikim ponosom najavljamo njegovo epohalno delo Nibelunški prstan. Prva dela iz tetralogije – Rensko zlato in Valkiro – bo izvedlo Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga pod dirigentskim vodstvom zdaj že Festivalovega stalnega gosta dirigenta Valerija Gergijeva (2., 3. 9.). Preostala dva dela bosta na programu Ljubljana Festivala v naslednjem letu,« je dejal Darko Brlek. Valerij Gergijev, ki v Ljubljano prihaja na osebno povabilo njenega župana Zorana Jankovića, bo letos dirigiral krat trikrat: sladokusce čaka še koncert z Orkestrom Mariinskega gledališča, na katerem bodo med drugim izvedli Wagnerjevo uverturo iz opere Tannhäuser (30. 7.).
Spomin na Verdija bodo počastili Orkester Slovenske filharmonije, Slovenski komorni zbor, zbor SNG Maribor in solisti – med njimi Sabina Cvilak – z izvedbo Rekviema
(9. 7.). Solisti Accademie Teatro alla Scala pa bodo ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija zapeli izbor iz njegovih priznanih oper (11. 7.).

Bogato dediščino Rusije bo predstavili tudi Zbor Mihail Ivanovič Glinka iz Sankt Peterburga, ki bo z gostovanjem v Kostanjevici na Krki in Kranjski gori poskrbel za širjenje duha 61. Ljubljana Festivala tudi zunaj meja prestolnice (25.-27. 7.). Nastopil bo znani ruski violončelist Aleksander Rudin, medtem ko bo Akademski državni balet Borisa Eifmana z baletom Bratje Karamazovi, pod katerega se je kot koreograf podpisal znameniti Boris Eifman, 9. in 10. septembra zaključil poletni festival.

Med viške 61. Ljubljana Festivala vsekakor sodita dva večera z enim najstarejših simfoničnih orkestrov na svetu Orkestrom Gewandhaus Leipzig, ki mu bo dirigiral Riccardo Chailly. Izvedel bo 9. Simfoniji Mahlerja in Beethovna. Za nepozabne trenutke bodo poskrbeli še SNG Maribor z baletom Romeo in Julija (1. 7.), Béjart Ballet s štirimi baleti (4. 7.), Bernarda in Marcos Fink z večerom samospevov (3. 7.), kraljica flamenka María Pagés (18. 7.), Buena Vista Social Club z Omaro Portuondo (23. 7.) in mnogi drugi.
Na pobudo županov Ljubljane in Trsta bo orkester in zbor Fundacije Opere Giuseppe Verdi iz Trsta izvedel Rossinijevo Stabat Mater ter s tem poudaril prijateljstvo med mestoma. Njihov nastop je darilo Trsta Ljubljani.
Poletni sproščenosti bo dodatnega zagona dal muzikal Briljantina Jima Jacobsa in Warrena Caseya, ki v produkciji Bronowski le za oder Križank nastaja na londonskem West Endu.

Ljubljana Festival tudi v tej izvedbi svojo pozornosti namenja izobraževanju mladih umetnikov in otrok. Del programa je tako tudi tokrat Akademija Branimir Slokar s številnimi mojstrskimi delavnicami z udeleženci od vse povsod. Prav tako nadaljuje z brezplačnimi delavnicami za otroke in mladino s področja likovne umetnosti, glasbe, giba in muzikala.
Program 61. Ljubljana Festivala hkrati stavi na tradicijo in preizkušenost ter na svežino in novosti. V novo sezono vstopa z osveženo podobo, za katero so poskrbeli na agenciji LunaTBWA. Mladostne barve ter drzna (iz)postavitev Ljubljana Festivala in naše prestolnice kot središča doživetij v Evropi in svetu so odraz programa, ki na naše odre prinaša umetniške dobrote z vseh vetrov, ter želje, da bi pod odre poleg domače publike prineslo tudi čim več tuje. »To ni nemogoča želja, Ljubljano vsako poletje obišče vedno več tujcev, ki v svoj turistični program vključujejo tudi kulturna doživetja,« je dejal Darko Brlek. »In tale naša želja sploh ni nova; že leta 1972 je dr. Fran Vatovec izjavil, da si želijo 'predahniti slovensko prestolnico s poletnimi kulturnimi in umetniškimi prireditvami, ki naj proslavijo njeno ime po evropskem kulturnem svetu'.«

Za to je zaslužna tudi Mestna občina Ljubljana, ki finančno omogoča delovanje Festivala Ljubljana, in izjemna podpora njenega župana Zorana Jankovića. »S takšnim festivalom lahko mirno govorimo, da konkuriramo Salzburgu, Dunaju, tistim, ki so na tem področju najboljši in ki imajo izjemne reference. Povezuje mesta iz širše regije in poudarja sodelovanje. Veseli me, da Darko Brlek s svojo ekipo vedno znova preseneti, tako da na koncu prav vsakega festivala vedno rečemo, ta je bil tako dober, da boljši ne more biti. Želim si, da bi Ljubljančanke in Ljubljančani, državljanke in državljani ter turistke in turisti našli čim več veselja in zadovoljstva pri spremljanju festivala,« je v svojem govoru poudaril župan Zoran Janković, ki se je na koncu zahvalil vsem sponzorjem Ljubljana Festivala, saj se zavedajo, da kultura ni strošek.

Na novinarski konferenci so o svoji podpori 61. Ljubljana Festivalu spregovorili predstavniki nekaterih sponzorjev. Darinka Pavlič Kamien, vodja službe za odnose z javnostmi pri Telekomu Slovenije, je dejala, da je Ljubljana Festival že zdavnaj presegel okvire prestolnice: »Za Telekom Slovenije predstavlja nekajmesečno komunikacijsko platformo za obstoječe in potencialne nove uporabnike, partnerje in zaposlene. Tako uspešno združujemo družbeno angažiranost s cilji podjetja.«
Andrej Kavšek, predsednik uprave Zavarovalnice Tilia, je dejal, da je želja njihovega podjetja biti odličen: »Za to mizo sedimo odlična podjetja. Po vseh letih podpore Ljubljana Festivalu ugotavljamo, da so tudi naši zavarovanci prepoznali to odličnost, in vse več jih je, ki želijo biti del tega festivala. Zato smo se odločili, da naš vložek vanj še povečamo. 'Razum se odpre, ko je srce fascinirano,' je napisal Platon. In kaj je boljšega od tega, da nas fascinira kultura? Le kultura in dodatna energija iz nje nas lahko v tej krizi popeljeta naprej. V kulturi iščemo navdih za inovativnost, še naprej jo bomo podpirali.«
Blaž Košorok, generalni direktor HSE, je dejal, da je družbena odgovornost podjetja usmerjena v mlade, zato so se odločili za podporo izobraževalnega projekta Akademije Branimir Slokar. Aleksander Batič, izvršilni direktor uprave za področje osrednje Slovenije pri Novi KBM, pa je izjavil, da z veseljem ponovno podpirajo Ljubljana Festival, saj kot družbeno odgovorna banka med prioritete postavljajo prav podporo kulturi: »Ponosni smo, da sodelujemo s Festivalom Ljubljana.«

Zahvaljujoč sponzorjem in podpornikom so cene vstopnic za prireditve 61. Ljubljana Festivala izjemno dostopne. Dodatne ugodnosti so na voljo do 11. maja, ko poteka predprodaja, do dneva prireditve in s članstvom v Klubu Festivala Ljubljana.

Informacije / Odnosi z javnostmi

Hermina Kovačič
Tel.: (0)1 241 60 16
Hermina.Kovacic@ljubljanafestival.si

Sanja Kejžar Kladnik
Tel.: (0)1 241 60 19
Sanja.Kejzar@ljubljanafestival.si