PRIBLIŽUJE SE 24. MEDNARODNI GLASBENI CIKEL MLADI VIRTUOZI

13. oktobra se s koncertom španskega pianista Leonela Moralesa Herrera in klavirskega tria Rupnik začenja že 24. glasbeni cikel Mladi virtuozi. Na trinajstih koncertih se bodo zvrstili nastopi več kot tridesetih mladih, obetavnih glasbenikov iz Slovenije in tujine. Cikel bo trajal do 20. aprila 2017. Vsi koncerti so brezplačni, potekali pa bodo v Viteški dvorani Križank.

 

Letos vstopamo v 24. sezono mednarodnega cikla Mladi virtuozi. Koncertni cikel, ki bo potekal med 13. oktobrom in 20. aprilom, je posvečen ustvarjalnosti mladih glasbenikov, dobitnikov številnih prvih nagrad in zlatih plaket na pomembnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Na trinajstih koncertih se bodo predstavili slovenski umetniki, ki se šolajo na glasbenih akademijah doma in v tujini, pridružili pa se jim bodo tudi nadarjeni vrstniki iz Avstrije, Finske, Italije, Japonske, Makedonije, Poljske, Srbije in Španije.

 

Na prvem koncertu bosta 13. oktobra ob 19.30 v Viteški dvorani Križank nastopila pianist Leonel Morales Herrero in klavirski trio Rupnik.

Pianist Leonel Morales Herrero je študiral na Glasbenem konservatoriju Castellón, kmalu pa bo izobraževanje nadaljeval pod vodstvom očeta in učitelja Leonela Moralesa na Fakulteti za glasbo in uprizoritvene umetnosti Univerze Alfonso X el Sabio v Madridu. Leta 2015 je v zelo kratkem času prejel prav vse nagrade na treh tekmovanjih za klavir v Valencii v Španiji; mednarodno tekmovanje Ciutat de Llíria, Ciutat de Carlet in Gabriel Teruel Machí v Benimodu. Nadarjeni pianist je tudi večkratni dobitnik prvih nagrad na različnih mednarodnih tekmovanjih. Sodeloval je na mojstrskih tečajih Leonela Moralesa na različnih koncih sveta, med drugim v salzburškem Mozarteumu, izpopolnjeval pa se je tudi na mojstrskih tečajih, ki so jih vodili drugi priznani glasbeniki.

Klavirski trio Rupnik sestavljajo violinistka Manca, violončelist Nejc in pianist Anže. Vsi trije so večkratni nagrajenci državnih in mednarodnih tekmovanj, med drugim so na svojem prvem mednarodnem tekmovanju Festival Gudaća 2011 v Sremski Mitrovici prejeli prvo nagrado, sto točk ter laureat v kategoriji komorne glasbe. Leta 2014 je trio na državnem tekmovanju TEMSIG v kategoriji od 15 do 19 let osvojil zlato plaketo, prvo nagrado ter posebno nagrado – dva samostojna koncerta. Aprila letos je na 8. mednarodnem tekmovanju za soliste in komorne skupine Svirel v Goriških brdih prejel sto točk in postal zlati finalist.

Klavirski trio Rupnik je prejemnik tudi Škerjančeve nagrade Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana za izjemne študijske uspehe in zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole za leto 2015.

 

Na drugem koncertu 27. oktobra bomo lahko prisluhnili slovenskima pevcema Maji Ceglar in Marku Keteju.

Sopranistka Maja Ceglar je med pevskim izobraževanjem prejela več nagrad na tekmovanjih ter sodelovala pri več pomembnejših koncertih in predstavah, med drugim je leta 2008 prejela zlato priznanje na regijskem tekmovanju Ljubljane in srebrno priznanje na 37. Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov, leta 2010 je ponovno prejela zlato priznanje na regijskem tekmovanju Ljubljane. Svoje dosežke je pokazala tudi na koncertu prvonagrajencev v Krškem in v Viteški dvorani Križank v sodelovanju z Glasbeno matico v Ljubljani in sodelovala pri snemanju zgoščenke nagrajencev TEMSIG z naslovom Zelena simfonija. Izvedla je tudi vlogo 2. dame iz opere Čarobna piščal za Akademijo za glasbo, pripravlja pa se na vlogi grofice iz Figarove svatbe (W. A. Mozart), ki bo v prihodnji sezoni izvedena pri Opernem studiu SNG opera in balet Ljubljana ter guvernante iz opere Obrat vijaka (B. Britten), ki jo bo prihodnje leto izvedla Akademija za glasbo.

Baritonist Marko Kete je bil večletni član Komornega zbora Ipavska in je kot pevec sodeloval pri projektih Zbora Slovenske filharmonije in različnih pevskih zasedb. Kot solist je nastopal na več recitalih, božičnih in velikonočnih koncertih, drugih javnih prireditvah ter z različnimi instrumentalnimi in vokalnimi zasedbami sodeloval pri nastanku zgoščenk s sakralno glasbo. Na letošnjem tekmovanju mladih glasbenikov TEMSIG je v najvišji kategoriji prejel prvo nagrado.

 

 

Tretji bo 10. novembra na sporedu nastop flavtistke Une Košir, študentke Akademije za glasbo v Ljubljani, ki se izpopolnjuje na poletnih šolah in seminarjih za kljunasto flavto, prejela pa je tudi več priznanj na državnih in mednarodnih tekmovanjih; na TEMSIG leta 2013 kot solistka zlato plaketo in prvo nagrado, leta 2015 zlato plaketo z ansamblom La dolce fiamma, na letošnjem državnem tekmovanju pa je kot solistka prejela zlato plaketo, prvo nagrado in posebno priznanje za osvojenih sto točk. Redno sodeluje z baročnim, simfoničnim in pihalnim orkestrom Akademije za glasbo kot članica in kot solistka. Leta 2014 je na mednarodnem kongresu v Rimu pridobila pedagoško diplomo Willems, poleg študija poučuje glasbeno uvajanje in solfeggio na Glasbenem centru Edgar Willems v Ljubljani.

Ob boku flavtistke Košir bo na koncertu mogoče prisluhniti tudi Arisu Vehovcu na oboi.

Že od začetka svoje glasbene poti se je udeleževal regijskih in državnih mednarodnih tekmovanj ter dosegal visoke nagrade. Kot solist je večkrat nastopil s šolskim simfoničnim in godalnim orkestrom, redno pa sodeluje tudi s simfoničnim orkestrom Glasbene šole Celje. Na RTV Ljubljana je snemal sodobno komorno glasbo skladatelja Leona Firšta.

 

 

Na četrtem koncertu 24. novembra bo večer posvečen pihalom, nastopali bodo oboistka Monika Babič, klarinetist Aljaž Kalin Kante in saksofonist Edoardo Zotti.

Oboistka Monika Babič, ki je trenutno na študijski izmenjavi v Mannheimu, je v letih 2004, 2006, 2010, 2013 in 2016 prejela več zlatih plaket tako na regijskih kot državnih tekmovanjih mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG). V šolskem letu 2006/2007 ji je Glasbena šola Koper podelila nagrado zlati violinski ključ, ki jo prejmejo najuspešnejši učenci šole.

Izobraževala se je na glasbenih festivalih doma in v tujini. Večkrat se je udeležila mojstrskih tečajev v Sloveniji, Nemčiji, Švici, Franciji, Črni gori in Italiji, kjer se je izobraževala pri mednarodno priznanih oboistih.

Študent klarineta ljubljanske Akademije za glasbo Aljaž Kalin Kante je na pomembnejših tekmovanjih tako doma kot v tujini osvojil vrsto domačih in mednarodnih nagrad in priznanj, med katerimi izstopajo predvsem prva mesta na državnem tekmovanju TEMSIG ter prva mesta na priznanih mednarodnih tekmovanjih v Ljubljani, Beogradu, Novem Sadu, Povolletu, Carlinu, Reki, Krškem, Brenu, Pradalungi, Fiorindu in drugih.

Imel je tudi več samostojnih koncertov in recitalov ter profesionalnih snemanj z Avstrijskim radiem in televizijo ORF, RTV, Armenskim radiem in televizijo, radiem Koper in drugimi.

Italijanski saksofonist Edoardo Zotti, ki trenutno obiskuje mojstrski tečaj za solo saksofon na Hochschule  für Musik und Theater v Münchnu, je kot solist in član komornih zasedb sodeloval na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih ter prejel več nagrad; med drugim prvo nagrado in prvo absolutno nagrado na XVI. in XVII. mednarodnem glasbenem tekmovanju za mlade glasbenike v Povolettu. Tako z zasedbami in kot solist je nastopal v Italiji, Franciji, Sloveniji, Avstriji, Belgiji in Nemčiji.

 

 

Glasbeni cikel se bo nadaljeval s petim koncertom 8. decembra, ko se bodo predstavili Minja Spasić ter Duo Sešek.

Minja Spasić, predstavnica mlade generacije slovenskih violončelistov, je dobitnica številnih nagrad doma in v tujini, med katerimi velja omeniti prvo nagrado v Sremski Mitrovici (2009), drugo nagrado v Beogradu (2004), na državnem tekmovanju TEMSIG pa je osvojila drugo in tretjo nagrado (2009, 2012). Med študijem se je izpopolnjevala na seminarjih pri uglednih profesorjih, kot solistka pa je sodelovala s priznanimi dirigenti, kot so Uroš Lajovic, Simon Dvoršak in Andrej Ožbalt. Minja je dobitnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo (2013).

Ana in Kaja Sešek, violinistki Dua Sešek, sta dobitnici več nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Na slovenskem državnem tekmovanju (TEMSIG) 2012 je Ana dosegla tretjo nagrado. Na TEMSIG 2013 sta kot duo osvojili drugo nagrado. Na TEMSIG 2015 je zmagala Ana, Kaja pa je prejela zlato plaketo. Na Stringfestu 2015 v Sremski Mitrovici sta bili razglašeni za laureata v kategoriji komorne glasbe (duo). Kot solistki z orkestrom sta nastopili v Carlowu (IR), na mednarodnih festivalih Tartini in Bled pa sta krstno izvedli skladbe Blaža Puciharja in Petra Šavlija, napisane zanju.

 

 

Na šestem koncertu bosta 12. januarja zaigrala srbska glasbenika, violončelist Vuk Ovaskainen in Urmoin Nes Majstrovič na rogu.

V Beogradu rojeni violončelist, Vuk Ovaskainen je zmagal na različnih mednarodnih tekmovanjih, med drugim na Mozartovem tekmovanju v Quintu Vicentinu v Italiji. Na festivalu mladih talentov v Sremskih Karlovcih je bil razglašen za najbolj nadarjenega čelista v Srbiji. Ovaskainen, ki je član komorne zasedbe ArtLink, se je večkrat predstavil kot solist orkestra v sklopu cikla za mlade talente ArtLink – Société Genérale. Sodeloval je na mojstrskih tečajih pri priznanih čelistih in bil letos povabljen k sodelovanju v programu komorne glasbe Colluvio ter pri turneji po Avstriji, Nemčiji in Balkanu. Priznana srbska skladatelja, Dejan Despić in Ivan Jevtić sta zanj napisala glasbo.

Urmin Nes Majstorović, ki študira na Akademiji umetnosti v Novem Sadu pri prof., je začel violino igrati pri petih, klavir pri sedmih, rog pa pri enajstih letih. Zmagal je na različnih državnih tekmovanjih za klavir in violino, kot hornist pa je prejel prvo nagrado na mednarodnih tekmovanjih Ohridski biseri in Davorin Jenko. Na koncertu v sklopu Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi, se bo Majstrović predstavil na rogu.

 

 

Sedmi bo 26. januarja na sporedu koncert pianista Floriana Feilmairja in harmonikarja Michela Toppa.

Mednarodno uveljavljeni pianist Florian Feilmair si je v karieri prislužil precej pomembnih nagrad, med drugim avstrijsko nagrado za klasično glasbo, prvo nagrado na mednarodnem klavirskem tekmovanju Neue Sterne v Wernigerodeju v Nemčij in mnoge druge. Redno nastopa na pomembnih avstrijskih odrih, kot so Konzerthaus in Musikverein na Dunaju ter Brucknerhaus v Linzu. Januarja 2014 je debitiral na odru Großes Festspielhaus v Salzburgu. Florian Feilmair kot solist med drugim nastopa s Filharmoničnim orkestrom iz Louisiane, Münchenskimi filharmoniki in drugimi. Poleg nastopov kot solist je dejaven tudi na področju komorne glasbe, kjer največ nastopa v duetu z bratom Benjaminom Feilmairjem na klarinetu.

 

 

9. februarja bomo na osmem koncertu v sklopu mednarodnega cikla Mladi virtuozi lahko prisluhnili violinistu Nikoli Pajanoviću in pianistu Timu Jančarju.

Violinist Nikola Pajanović se je že kot osemletnik udeležil mednarodnega tekmovanja Euritmia Povoletto, Italija in dosegel zlato priznanje in drugo nagrado. Udeležil se je številnih tekmovanj in je nosilec prestižnih nagrad, med drugim je večkrat zmagal na mednarodnem tekmovanju Ars Nova v Trstu, dobil zlato plaketo in prvo nagrado v kategoriji I a in I b tekmovanja TEMSIG, na mednarodnem violinskem tekmovanju Jaroslav Kocijan je prav tako osvojil prvo nagrado IV. kategorije in laureat celotnega tekmovanja. Za seboj ima mnogo nastopov, na katerih je pokazal izredno nadarjenost in veselje do glasbe. Od septembra 2014 je Nikola štipendist Mestne občine Ljubljana.

Pianist Tim Jančar, študent Akademije za glasbo v Ljubljani, je dobitnik številnih nagrad: državno tekmovanje TEMSIG 2010, 2016 – tretje in prvo mesto ter zlati plaketi, mednarodno tekmovanje Citta di Gorizia – prvo mesto in prva nagrada, mednarodno tekmovanje Aci Bertoncelj – priznanje za najboljšo izvedbo slovenske skladbe … Leta 2013 je prejel Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, maja 2016 pa je imel v ciklu pod pokroviteljstvom Banke Avstrija Piano forte – the next generation kot predstavnik AG v Ljubljani samostojni recital na Dunaju.

Vsa leta se udeležuje seminarjev ter poletnih šol pri priznanih profesorjih.

 

 

Deveti in deseti koncert, ki bosta na sporedu 23. februarja in 9. marca, bosta ponovno postregla z večeroma za pihala. Februarja se bosta predstavila Julija Vrabec na klarinetu in Mihael Mitev na fagotu, na prvem marčevskem koncertu pa bosta v sklopu Mladih virtuozov zaigrala poljska saksofonistka Joanna Bejaws in flavtistka Eva Erjavec.

Julija Vrabec na klarinetu dosega visoke rezultate na mednarodnih tekmovanjih, kot so Euritmia, Carlino, Krško, Emona, Svirel ter TEMSIG, na katerem je poleg prvega mesta prejela tudi posebno nagrado za najbolj obetavnega mladega tekmovalca, udeležuje pa se tudi seminarjev priznanih klarinetistov. Nastopila je na različnih koncertnih ciklih, sodelovala z Orkestrom RTV Slovenije v projektu Za njimi stojimo in je članica Mediteranskega mladinskega orkestra (MYO).

Mihael Mitev študira fagot na Akademiji za glasbo v Ljubljani, na študentski izmenjavi ERASMUS+ pa je študiral tudi na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, med šolanjem je nastopil na državnih in mednarodnih tekmovanjih in dosegel zavidljive rezultate, med drugim prvo nagrado in laureat na tekmovanju v Požarevcu v Srbiji (2006, 2015), zlato priznanje in prvo nagrado na TEMSIG (2007). Mihael redno sodeluje z različnimi orkestri in je redni član mladinskega orkestra Evropske unije EUYO.

Poljska saksofonistka Joanna Blejwas je v letošnjem letu prejela prvo nagrado na slovenskem državnem tekmovanju TEMSIG in na mednarodnem tekmovanju za pihala in trobila v Varaždinu. Poleg tega se je uvrstila v polfinale mednarodnega tekmovanja saksofonistov v Novi Gorici. Redno izpopoljuje svoje znanje na različnih mojstrskih tečajih s pomembnimi glasbeniki, igrala pa je tudi z mnogimi orkestri, med drugim s Filharmoničnim orkestrom iz Poznana, Baltski filharmonični orkester in drugimi.

Eva Erjavec je študentka kljunaste flavte na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Redno se udeležuje seminarjev in izobraževanj za kljunasto flavto (Festival stare glasbe Musica Locopolitana, Festival Radovljica, mojstrski tečaj s prof. Katharino Lugmayr na festivalu Emona …), prejela pa je tudi več priznanj na državnem tekmovanju TEMSIG; leta 2010 srebrno plaketo, leta 2013 kot solistka zlato priznanje in prvo nagrado, leta 2015 kot članica komorne zasedbe La Dolce Fiamma zlato plaketo ter leta 2016 prvo nagrado ter zlato plaketo.

 

Na enajstem koncertu bosta 23. marca zaigrala Luka Mitev na fagotu in flavtistka Dorotea Senica.

Fagotist Luka Mitev je dijak 4. letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Udeležil se je več državnih in mednarodnih tekmovanj ter dosegal visoke rezultate, med drugim zlato priznanje na tekmovanju TEMSIG 2010, zlato plaketo in prvo nagrado na TEMSIG 2013, prvo nagrado na mednarodnem radijskem tekmovanju Concertino Praga, posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe ter številne druge. Ob šolanju se redno udeležuje številnih seminarjev priznanih profesorjev.

Krstno je izvedel skladbo Cobra, ki jo je prav zanj napisal priznani mladi skladatelj Leon Firšt.

Dorotea Senica, študentka flavte na Univerzi Mozarteum v Salzburgu, tekmuje že od 10. leta. Na državnih, regijskih in mednarodnih tekmovanjih je osvojila visoka priznanja. Na zadnjem državnem tekmovanju TEMSIG (2016) ji je s sto točkami uspelo zmagati med šest let starejšimi tekmovalkami v najvišji kategoriji 3b. Osvojila je zlato plaketo in prvo nagrado, prva mesta ima s TEMSIG tudi iz prejšnjih let. Leta 2010 se ji je kot edini Slovenki doslej uspelo uvrstiti na zelo zahtevno trietapno rusko mednarodno Rotaryjevo tekmovanje nadarjenih mladih glasbenikov do 12 let v Moskvi.

Dorotea je prejemnica Zoisove štipendije ter Gallusova varovanka. Za leto 2016/17 je na podlagi dosežkov po izboru komisije dobila tudi finančno podporo Zavarovalnice Triglav v projektu Mladi upi, za izjemne dosežke pa je že ob koncu nižje glasbene šole dobila najvišje priznanje Konservatorija za glasbo in balet Maribor dr. Roman Klasinc (2010).

 

Dvanajsti bo 13. aprila na sporedu koncert harfistke Lare Hrastnik in tolkalca Janija Lebna.

Harfistka Lara Hrastnik, študentka Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, se redno udeležuje tekmovanj, med drugim je leta 2012 osvojila prvo nagrado in zlato plaketo na tekmovanju TEMSIG, v letu 2013 srebrno plaketo na mednarodnem tekmovanju Svirel ter prvo mesto na mednarodnem tekmovanju Salieri v Veroni. V letu 2016 je prejela prvo nagrado ter naziv zlate finalistke na mednarodnem tekmovanju Svirel.

Veliko igra z orkestri in komornimi sestavi in redno udeležuje seminarjev in poletnih šol pri znanih profesorjih.

Jani Leban je študent tolkal na univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Med šolanjem je osvojil visoka priznanja na veliko regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih. Na regijskem tekmovanju TEMSIG je leta 2008 dosegel zlato priznanje, na državnem tekmovanju pa srebrno plaketo. Leta 2009 je na mednarodnem tekmovanju Svirel prejel zlato priznanje in več priznanj v kasnejših letih. Jani je član tolkalne skupine The Groover, Pihalnega orkestra Komen in Mladinske filharmonije NOVA. S Pihalnim orkestrom Komen je koncertiral in tekmoval, med drugim v prestižni dvorani Berlinske filharmonije in v zlati dvorani Musikverein na Dunaju.

Redno se udeležuje seminarjev priznanih profesorjev, postal pa je tudi prejemnik Škerjančeve nagrade za izjemne dosežke pri umetniškem uveljavljanju šole.

 

 

20. aprila se bo 24. mednarodni glasbeni cikel Mladi virtuozi končal z nastopom saksofonistke Ajde Antolovič  in flavtistke Laure Felicijan.

Saksofonistka Ajda Antolovič je študentka Akademije za glasbo v Ljubljani. Sodelovala je na več regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih kot solistka in v komornih sestavih in osvojila visoka priznanja. Na Noči slovenskih skladateljev aprila 2015 je krstno izvedla skladbo Žilj slovenske skladateljice Urške Pompe. Izpopolnjuje se na seminarjih pri domačih in tujih profesorjih in svetovno znanih glasbenikih.

Tudi flavtistka Laura Felicijan je študentka Akademije za glasbo v Ljubljani. Udeležila se je mnogo tekmovanj in dosegla visoke rezultate. Leta 2013 se je udeležila državnega tekmovanja TEMSIG in prejela zlato priznanje in tretjo nagrado, leta 2015 je na mednarodnem tekmovanju Woodwind & brass v Varaždinu prejela prvo nagrado. Redno sodeluje tudi z različnimi orkestri in komornimi sestavi.

 

 

 

Glavni medijski sponzor:

Delo, d. o. o.

 

Program finančno omogočata:

Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo