PRIBLIŽUJE SE 22. MEDNARODNI GLASBENI CIKEL MLADI VIRTUOZI

PRIBLIŽUJE SE 22. MEDNARODNI GLASBENI CIKEL MLADI VIRTUOZI

14. oktobra se s koncertom Irene Josifoske in Une Stanić pričenja glasbeni cikel Mladi virtuozi. Na šestih koncertih se bodo zvrstili nastopi trinajstih mladih, obetavnih glasbenikov iz Slovenije in tujine. Cikel koncertov bo trajal do 3. marca 2015. Vsi koncerti  so brezplačni, odvijali pa se bodo v Viteški dvorani Križank. 

Letos vstopamo v 22. sezono mednarodnega cikla Mladi virtuozi. Koncertni cikel, ki bo potekal med 14. oktobrom in 3. marcem, je posvečen ustvarjalnosti mladih glasbenikov, dobitnikov številnih prvih nagrad in zlatih plaket na pomembnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Na šestih koncertih se bodo predstavili slovenski umetniki, ki se šolajo na visokih šolah doma in v tujini, pridružili pa se jim bodo tudi nadarjeni vrstniki iz Srbije, Finske, Italije in Francije.

Na prvem koncertu bosta 14. oktobra od 19.30 v Viteški dvorani Križank nastopili Irena Josifoska in Una Stanić.

Violončelistka Irena Josifoska ima za seboj že več kot 400 nastopov, od tega kar 50 solo recitalov in je dobitnica več kot štiridesetih nagrad, med katerimi velja še posebej izpostaviti drugo nagrado na največjem mednarodnem tekmovanju za mlade violončeliste v Dresdnu.

Una Stanić je dobitnica prve nagrade na mednarodnem violinskem tekmovanju Remember Enescu v romunskem mestu Sinaia in posebne nagrade pro memoria Enescu za najboljšo interpretacijo skladb tega romunskega skladatelja. Prav tako je zmagala na mednarodnem tekmovanju Vittoria Caffa Righetti v italijanski Cortemilii, njena zbirka nagrad pa obsega še nekatera druga mesta in zmage v domovini. Leta 2013 jo je ArtLink imenoval za najbolj obetajočega mladega umetnika.

Obe umetnici bo na klavirju spremljal finski pianist Uki Ovaskainen.

Na drugem koncertu 20. novembra bomo lahko prisluhnili slovenskima glasbenikoma Nejcu Grmu in Maticu Črešniku.

Harmonikar Nejc Grm se udeležuje različnih tekmovanj, med drugimi je zmagovalec državnega tekmovanja Temsig (2011, 2014), štirikratni zmagovalec mednarodnega tekmovanja v Beltincih, Pulju (2011) in Sydneyju (2012) ter prejemnik Županove nagrade Občine Litija.

Tolkalec Matic Črešnik je leta 2004 in 2006 osvojil srebrni plaketi na Tekmovanju glasbenikov Republike Slovenije. Leta 2009 se je udeležil Evrovizijskega tekmovanja mladih glasbenikov, leta 2014 pa je prejel zlato plaketo in prvo nagrado na tekmovanju Temsig.
Matic je tudi skladatelj in piše zlasti za tolkala.

Kot tretji bo 18. decembra na sporedu klavirski recital Urbana Staniča, ki letos spomladi zasedel drugo mesto na Evrovizijskem tekmovanju mladih glasbenikov v Kölnu. Več nagrad je osvojil tudi na  domačih in mednarodnih pianističnih tekmovanjih. Na Mednarodnem tekmovanju pianistov v Povolettu v Italiji je štirikrat zapored osvojil prvo nagrado in prvo mesto (2011, 2012, 2013, 2014). Na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov je leta 2010 prejel srebrno plaketo, leta 2013 pa zlato plaketo in prvo mesto.

Februarja 2014 je na tekmovanju Mladi virtuozi v Zagrebu v izredno močni mednarodni konkurenci osvojil drugo nagrado in posebno nagrado za najboljšo izvedbo virtuozne etude, na tekmovanju Zlatko Grgošević 2014 pa je osvojil prvo nagrado, absolutno prvo mesto in posebno nagrado za izvedbo sonate iz obdobja klasicizma.

Glasbeni cikel se bo nadaljeval s četrtim koncertom, 13. januarja, ko se bosta predstavila Vid Ušeničnik in Duo harf Mariposas.

Vid Ušeničnik je kot pianist že po osmih letih igranja dobil tretjo nagrado in zlato plaketo na državnem tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov Temsig. Kmalu pa so ga zamikala tolkala in osvojil je številne nove nagrade.  Je prejemnik prve nagrade in zlate plakete na mednarodnem tekmovanju v Trevisu v Italiji, prve nagrade in zlate plakete na tekmovanju Temsig leta 2012 in 2014, prejemnik Yamahine štipendije leta 2013 in prejemnik študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo za leto 2013. Za leto 2013/14 je bil izbran za predstavnika Slovenije v mednarodnem orkestru EU. Vid navdušuje kot solist na marimbi, izvedel je solistične koncerte z Orkestrom Slovenske vojske, Pihalnim orkestrom Akademije za glasbo in Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo. Kot solist sodeluje tudi z Glasbeno mladino ljubljansko.

Mladi umetnici Cristina Di Bernardo in Silvia Vicario sta se odločili združiti umetniške moči in leta 2004 ustanovili Duo harf Mariposas. Njuna glasbena pot je bila že kmalu nagrajena z odličnimi priznanji na državnih in mednarodnih tekmovanjih, med katerimi je prva nagrada na mednarodnem glasbenem tekmovanju Rovere d’oro v mestu S. Bartolomeo al mare, druga nagrada na tekmovanju Enrica Cremonesi v Milanu in druga nagrada na Mednarodnem iberskem tekmovanju za komorno glasbo s harfo v Madridu. Cristina Di Bernardo in Silvia Vicario pa se, vsaka posebej, ukvarjata še s solistično igro, igrata pa tudi z orkestri in v orkestrih.

Na petem koncertu bosta 10. februarja zaigrala francoski pianist Nicolas Bourdoncle in Simon Tavčar na evfoniju.

Nicolas Bourdoncle obiskuje mednarodne delavnice in mojstrske razrede pri priznanih pianistih, kot so Jean-Marc Luisada, Konstantin Lifshitz, Vladimir Viardo, Dang Thai Son in drugi. Leta 2009 je debitiral z orkestrom v Filharmoniji v Odesi, doslej pa je igral na več kot dvajsetih solističnih koncertih. Leta 2012 je prejel tretjo nagrado na Mednarodnem tekmovanju v vietnamskem Hanoju.

Simon Tavčar se je marca 2011 udeležil državnega tekmovanja Temsig in osvojil srebrno plaketo in drugo nagrado. V letih 2012, 2013 in 2014 pa se je udeležil mednarodnega tekmovanja Svirel in dobil dvakrat srebrno plaketo (kategoriji F in G) in bronasto plaketo (kategorija H) ter nagrado za najboljšo izvedbo orkestrskega parta. Leta 2014 se je ponovno udeležil državnega tekmovanja Temsig in osvojil zlato plaketo, prvo nagrado in nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe v kategoriji III a.

3. marca se bo 22. Mednarodni glasbeni cikel Mladi virtuozi zaključil z nastopom Matica Kovača in  Klavirskega dua Scaramouche.

Baspozavnist Matic Kovač je pod mentorstvom svojega profesorja Andreja Karbe na 43. tekmovanju mladih glasbenikov Slovenija (Temsig) v kategoriji III. a, disciplini baspozavna, osvojil zlato plaketo in prvo nagrado.

Matica Kovača bo ob nastopu spremljala pianistka Karmen Semič.

Pianistki Nadja Rus in Neža Koželj že peto leto muzicirata kot Klavirski duo Scaramouche. Njun mentor je Miha Haas. Leta 2011 sta na državnem tekmovanju Temsig prejeli zlato plaketo in prvo nagrado, kakor tudi posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja in posebno nagrado Društva klavirskih pedagogov Slovenije. Leta 2014 pa sta na istem tekmovanju ponovno prejeli zlato plaketo in prvo nagrado.

Nadja in Neža sta že imeli koncerte v Viteški dvorani Križank in sicer pod okriljem Glasbene mladine ljubljanske.

 

Informacije / Odnosi z javnostmi

 

Hermina Kovačič
Tel.: (0)1 241 60 16
Hermina.Kovacic@ljubljanafestival.si

Sanja Kejžar Kladnik
Tel.: (0)1 241 60 19
Sanja.Kejzar@ljubljanafestival.si

www.ljubljanafestival.si

 

Glavni medijski sponzor:

Delo, d. d.

Program finančno omogočata:

Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo