POLETJE V DRUŽBI VRHUNSKIH UMETNIKOV

06. 09. 2019

SPOROČILO ZA JAVNOST – POLETJE V DRUŽBI VRHUNSKIH UMETNIKOV

Poletje se izteka in z njim sedeminšestdeseti, žanrsko bogati Ljubljana Festival, ki smo ga preživeli v družbi priznanih tujih in domačih umetnikov. Kot vrhuncev se bomo zagotovo spominjali gostovanja legendarnega tenorista Plácida Dominga, ki je nastopil v vlogi dirigenta, otvoritve z Verdijevo Aido in plemenitimi lipicanci iz Kobilarne Lipica, večera flamenka s strastno Marío Pagés, koncertov, posvečenih največjima baskitaristoma – Marcusu Millerju in Stanleyju Clarku, opernih arij v izvedbi Thomasa Hampsona in Elene Mosuc, Aterballeta, Mahlerjeve druge simfonije s solistkama Valentino Farcas in Bettino Ranch, najlepših zborov v izvedbi Münchenskega radijskega orkestra in Zbora Bavarskega radia, ruskih muzikalov Onjeginov demon in Mojster in Margareta, Verdijeve Traviate »z ogledali« v interpretaciji opere Teatro Regio iz Torina, čudovite primabalerine Svetlane Zaharove, poslovilne turneje Zubina Mehte z Izraelskim filharmoničnim orkestrom in številnih drugih izvrstnih komornih koncertov. V dobrih dveh mesecih se je zvrstilo več kot 88 prireditev, na katerih je sodelovalo čez 4.000 umetnikov iz več kot 40 držav. Ljubljana Festival je že četrto leto zapored potekal tudi na turističnih ladjicah, ki so ob nastopih študentov Akademije za glasbo in Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani omogočale edinstven ogled mesta, letošnja novost pa so bili mojstrski tečaji Festivala Ljubljana, na katerih so poučevali številni mednarodno uveljavljeni profesorji. V dneh, ki bodo odsevali konec festivala, bo na sporedu koncert Marka Hatlaka, ki bo združil moči s kitaristom Vlatkom Stefanovskim in poslušalcem 21. septembra predstavil nov glasbeni projekt, za vse ljubitelje likovne umetnosti pa bo do 30. septembra na ogled razstava del kiparja Zmaga Posege. 67. Ljubljana Festival končujemo s še večjo delovno vnemo, polna prizorišča in zadovoljni poslušalci pa so nedvomno dokaz, da smo tudi letos prepričali veliko novih obiskovalcev. Vsekakor ne smemo pozabiti na zvestobo naših sponzorjev ter podporo Mestne občine Ljubljana in njenega župana Zorana Jankovića, ki nam vsako leto zagotavljajo vložek v še boljši program.  

Obračun poletja  

Minulo festivalsko poletje je bilo zelo uspešno, saj se je v dobrih dveh mesecih zvrstilo skupaj 88 prireditev, ki si jih je ogledalo prek 62.000 domačih in tujih obiskovalcev. Kljub občasnim nevihtam smo izvedli vse, celo več kot to, avgusta smo na spored dodali koncert Orkestra Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga pod taktirko slovitega Valerija Gergijeva. O točnih številkah bomo lahko govorili ob koncu leta, okvirne pa kažejo, da je proračun za program prireditev 67. Ljubljana Festivala ocenjen na 3.300.000 evrov. Mestna občina Ljubljana, ki pokriva tudi plače zaposlenih in nekatere materialne stroške, je za program 67. Ljubljana Festivala in druge prireditve v organizaciji Festivala Ljubljana v letu 2019 prispevala 3.600.000 evrov. Ocena prilivov sponzorjev in donatorjev je 900.000 evrov, ocena inkasa od prodanih vstopnic (skupaj s koproducenti) pa 800.000 evrov.  

Rekordi in posebnosti  

Ljubljana Festival je tudi letošnje poletje obarvalo kar nekaj rekordov in posebnosti. Nedvomno je treba omeniti, da je največ novinarjev in snemalnih ekip obiskalo otvoritveni dogodek, slovito Verdijevo opero Aida, ki je bila prirejena posebej za Kongresni trg in je nastala v sodelovanju s HNK Split, SNG Maribor, Slovensko filharmonijo in Kobilarno Lipica. S koncertom Poletna noč smo se poklonili prvi dami slovenske popevke Marjani Deržaj, Vlado Kreslin je z gosti praznoval osemindvajsetletnico svojih koncertov na Ljubljana Festivalu v Križankah, Dimitrij Šiškin je nastopil na koncertu Orkestra Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga, njegov učitelj Epifanio Comis pa na koncertu ansambla Goffriller, prvič smo v Sloveniji lahko spremljali dva literarno navdihnjena muzikala, Onjeginov demon ter Mojster in Margareta, pri nastajanju tega pa je sodeloval celo pravnuk Mihaila Bulgakova Sergej Bulgakov-Šilovski. V Križankah je prvič nastopila zasedba muzikala Briljantina, prav tako je bila v njih zadnja uprizoritev slovenske izvedbe muzikala Mamma Mia!, uprizoritev opere La Traviata v izvedbi gledališča Teatro Regio iz Torina pa je zahtevala postavitev ogromnega ogledala, težkega okoli dve toni. Organizirali smo še nekaj predstavitev doma in v tujini: na Mestni občini Ljubljana z županom Mestne občine Ljubljana Zoranom Jankovićem, članom uprave Zavarovalnice Sava Mihom Pahuljetom, glavnim direktorjem Dela Andrejem Krenom, direktorjem Korporativnega komuniciranja Petrol mag. Aleksandrom Salkičem, članico uprave Telekoma Slovenije dr. Vido Žurga, vodjo področja Službe za odnose z javnostmi Krka Ljudmilo Kastelec, z direktorjem Energetike Ljubljana Samom Lozejem, glavnim direktorjem Trima Trebnje Božom Černila in predsednikom uprave družbe BTC Jožetom Mermalom, na generalnem konzulatu Republike Slovenije v Celovcu z generalnim konzulom Milanom Predanom, v Zagrebu v palači Dverce z dirigentom Ivom Lipanovićem, režiserjem Draženom Siriščevićem in zagrebškim načelnikom za izobraževanje Ivico Lovrićem, v Trstu z Oscarjem Cecchijem in Tomom Vranom, v Lipici, kamor smo se iz Ljubljane pripeljali s Festivalskim vlakom v sodelovanju s Slovenskimi železnicami, z županom Sežane Davidom Škabarjem, v. d. direktorice Holdinga Kobilarna Lipica Loreno Dobrinja, direktorjem Potniškega prometa (SŽ) mag. Boštjanom Korenom in dr. Bojanom Pretnarjem, v Viteški dvorani v Križankah in na Pergoli s preostalimi ustvarjalci in izvajalci dogodkov.  

Zanimivosti  

Veseli nas izjemen medijski odmev – za prireditve 67. Ljubljana Festivala se je akreditiralo več kot 500 novinarjev, fotografov in snemalcev, med 19. marcem in 5. septembrom so pripravili več kot 1.700 prispevkov, v Klub Festivala Ljubljana pa se je letos včlanilo 2.540 ljubiteljev kulture, kar je največ doslej. Začetke prireditev in novinarske konference smo prenašali v živo na spletni strani Prenosov v živo, na Youtubovem kanalu in FB-profilu Festivala Ljubljana, informacije o dogodkih pa smo objavljali tudi na Instagram profilu Festivala Ljubljana. Kot zanimivost lahko omenimo, da je predsednik Republike Slovenije vročil maestru Zubinu Mehti odlikovanje zlati red za zasluge za vrhunski prispevek na področju glasbene poustvarjalnosti in za navdihujoča prizadevanja, da z glasbo povezuje ljudi in narode. Med drugim je minilo dvaindvajset let od ustanovitve mednarodne likovne kolonije, odprli smo razstavo Hommage Zmagu Posegi, na kateri smo ovekovečili kiparjevih deset let ustvarjanja, koncert Komornega orkestra milanske Scale je potekal v okviru projekta tARTini, ki je bil financiran iz programa čezmejnega sodelovanja Italija-Slovenija, prav tako pa smo prvič samostojno organizirali mojstrske tečaje, ki so potekali pod umetniškim vodstvom Branimirja Slokarja, poglobili odnos z Orkestrom Slovenske filharmonije, ki je postal rezidenčni orkester Festivala Ljubljana, ter z izdajo Festivalskega vodnika po restavracijah pomembno obogatili nabor festivalskih brošur. Premierno so bili uprizorjeni: ruska muzikala Mojster in Margareta ter Onjeginov demon, otvoritvena Verdijeva opera Aida, prirejena za Kongresni trg, v sodelovanju s HNK Split, SNG Maribor, Slovensko filharmonijo in Kobilarno Lipica, ter predstava Življenje je cirkus, ki je nastala v sodelovanju z glavnim sponzorjem 67. Ljubljana Festivala, Zavarovalnico Sava, in URI Soča.  

Poslovilna turneja maestra Zubina Mehte in zaključek 67. Ljubljana Festivala  

Eden največjih dirigentov našega časa, 83-letni maestro Zubin Mehta, je v Ljubljani prvič nastopil že leta 1960 na enem svojih prvih gostovanj; tedaj je Orkestru Slovenske filharmonije dirigiral na povabilo Marjana Lipovška. Leto kasneje je vskočil namesto obolelega dirigenta pred Izraelski filharmonični orkester in začelo se je njegovo dolgoletno sodelovanje s tem sestavom. Izraelski filharmonični orkester je leta 1936 ustanovil Bronisłav Huberman, na prvem koncertu ga je vodil Arturo Toscanini. Koncertira na abonmajskih koncertih v Tel Avivu, Jeruzalemu in Hajfi ter ob posebnih priložnostih po Izraelu, ob tem gostuje po vsem svetu. V goste vabi najpomembnejše dirigente in ugledne soliste, veliko pa stori tudi za vzgojo in razvoj mladih nadarjenih glasbenikov. Orkester si prizadeva tudi za vključevanje številnih migrantskih glasbenikov, ki bogatijo njegov glasbeni korpus. Na Mehtovi poslovilni turneji od položaja glasbenega vodje, ki ga zaseda že 42 let, in zaključku 67. Ljubljana Festivala bodo zazvenela dela Ödöna Pártosa, Josepha Haydna in Hectorja Berlioza. V solističnih vlogah pa se bodo predstavili Christopher Bouwman na oboi, Daniel Mazaki na fagotu, Emanuele Silvestri na violončelu in David Radzynski na violini. (5. 9. ob 20.00, Cankarjev dom)  

Medtem ko se 67. Ljubljana Festival poslavlja, Slovenska filharmonija začenja novo sezono, in sicer s koncertom Orkestra Slovenske filharmonije pod vodstvom priznanega Charlesa Dutoita. Ni veliko simfoničnih orkestrov, ki bi se lahko ponašali s tako bogato in dolgoletno tradicijo. Svojo odličnost je potrdil na številnih gostovanjih v evropskih kulturnih središčih in Združenih državah Amerike ter na Japonskem, predstavil pa se je tudi na pomembnih mednarodnih festivalih. Ob začetku nove sezone Slovenske filharmonije bodo glasbeniki nastopili pod taktirko švicarskega dirigenta Charlesa Dutoita, ki je zaželen gost svetovno znanih orkestrov. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, aprila 2014 je za življenjsko delo prejel mednarodno nagrado za klasično glasbo. Izvedli bodo dela Lucijana Marije Škerjanca, Igorja Stravinskega in Camilla Saint-Saënsa. (6. 9. ob 20.00, Cankarjev dom)  

September bo popestril tudi koncert Marka Hatlaka, ki se z novim projektom Marko Hatlak BAND spušča v pop, latino, funk in rock vode. Navdih, ki ga črpa pri Jamiroquaiju, Stevieju Wonderju, Michaelu Camilu, Princeu in Jožetu Privšku, prevaja v energično, zabavno, ritmično, plesno in mladostno glasbo. Harmonikar Marko Hatlak se že od začetka koncertne kariere rad prepušča različnim žanrom – od študijske klasične in sodobne glasbe do tanga in etna, zdaj nabor še dopolnjuje. V projektu Marko Hatlak BAND se predstavlja kot harmonikar in vokalist, poleg tega pa tudi kot avtor skladb in besedil. Glasba je bendovska, virtuozna in izrazito ritmična. Ob sebi je zbral vrhunske glasbenike na bobnih, tolkalih, basu, klaviaturah in violini, ki ga navdihujejo z virtuoznostjo in pozitivnim nabojem. Odrska kemija med izvajalci je igriva in na trenutke tudi humorna. Na koncertu bomo slišali skladbe s Hatlakovega novega albuma z naslovom Ko ni Noč in ni Dan, na odru pa se jim bo kot posebni gost pridružil eden največjih kitaristov Vlatko Stefanovski, s katerim bodo ustvarili nepozabno glasbeno izkušnjo. Skupina je izdala prvenec jeseni 2018 pri založbi Dallas Records. (21. 9. ob 20.00, Križanke)  

NA SPOREDU TUDI …  

Vse ljubitelje likovne umetnosti vljudno vabimo na razstavo del akademskega kiparja Zmaga Posege z naslovom Hommage Zmagu Posegi: Deset let kasneje. Kustosinja razstave je dr. Nelida Nemec. (Pon.–pet. 9.00–16.00, Atrij vhoda v prostore Festivala Ljubljana; razstava bo na ogled do 30. 9.)  

Obetavna prihodnost  

Festival Ljubljana končujemo s še večjo delovno vnemo in prepričanostjo, da smo tudi letos navdušili veliko novih obiskovalcev. O uspešnosti priča predvsem dejstvo, da se festival lahko pohvali z vsako leto skrbno izbranim programom, prvovrstnimi izvedbami izjemnih svetovnih ustvarjalcev in cenovno dostopnostjo širšemu krogu obiskovalcev. Tudi zato je razprodan in privablja obiskovalce tudi iz sosednjih držav. K temu vsekakor pripomorejo številne ugodnosti, med drugim lahko izpostavimo pakete vstopnic za več prireditev hkrati in 40-odstotni popust za nakup vstopnic za vso šolajočo se mladino, s čimer pripomoremo k večji kulturni ozaveščenosti mlajše generacije. Vsekakor ne smemo pozabiti na zvestobo naših sponzorjev ter podporo Mestne občine Ljubljana in njenega župana Zorana Jankovića, ki nam zagotavljajo vložek v še boljši program.

V tem duhu že pripravljamo program oseminšestdesetega Ljubljana Festivala. Še pred tem pa vas vabimo, da obiščete 27. Mlade virtuoze, ki se začnejo 17. oktobra 2019, 35. Slovenske glasbene dneve, ki bodo od 15. do 22. aprila 2020, ter Zimski festival, ki bo potekal med 2. in 6. februarjem 2020 in obenem prispeval k prepoznavnosti Ljubljane kot vrhunske kulturne destinacije tudi v zimskih mesecih. Zahvaljujemo se vam za podporo in pozornost, ki ju vsako leto namenjate Festivalu Ljubljana, ter vam želimo prijetno prihajajočo jesen.  

Več informacij in vstopnice na ljubljanafestival.si.  

Glavni sponzor 67. Ljubljana Festivala: Zavarovalnica Sava, d. d.

Sponzorji: JP Vodovod-kanalizacija, d. o. o., Spar Slovenija, d. o. o., Telekom Slovenije, d. d., Petrol, d. d., Riko, d. o. o., Krka, d. d., Energetika Ljubljana, d. o. o., Zavarovalnica Triglav, d. d., SŽ-Potniški promet, d. o. o., Trimo, arhitekturne rešitve, d. o. o., Lekarna Ljubljana, Geoplin, d. o. o., Plinovodi, d. o. o., Javna razsvetljava, d. d., Fraport Slovenija, d. o. o., Four Points by Sheraton Ljubljana Mons, Radisson Blu Plaza Hotel, Ljubljana, VPC, d. o. o.

Sponzorji posameznih prireditev: Zavarovalnica Sava, d. d., Delo, d. o. o., Spar Slovenija, d. o. o., Telekom Slovenije, d. d., Petrol, d. d., Riko, d. o. o., Krka, d. d., Zavarovalnica Triglav, d. d., Trimo, arhitekturne rešitve, d. o. o., UniCredit banka Slovenije, d. d., Poslovni sistem Mercator, d. d., Geoplin, d. o. o., Luka Koper, d. d., Plinovodi, d. o. o., Interenergo, d. o. o., BTC, d. d.

Glavni medijski sponzor: Delo, d. o. o.

Medijski sponzorji: Europlakat, d. o. o., Infonet media, d. d., Radio 1, Media24, Radio Aktual, Dnevnik, d. d., Radio Center, Finance, d. o. o., Fraport Slovenija, d. o. o., Kobe, d. o. o., Parada plesa

Prijatelji Festivala Ljubljana: NP consulting, d. o. o., Intral mednarodna trgovina, d. o. o., Elektro Ljubljana, d. d.

Partnerji Ljubljana Festivala 2019: RTV Slovenija, Slovenska filharmonija, SNG Opera in balet Ljubljana, HNK Split, SNG Opera in balet Maribor, Cankarjev dom, Narodna galerija, Grand Hotel Union, Silič uglaševanje Klavirjev, d. o. o. Uradni prevozniki: Avtohiša Malgaj, d. o. o., Avto Aktiv, d. o. o., LPP, d. o. o.

Železniški prevoznik: Slovenske železnice

Uradna vina: Vinakoper

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana. Član Evropskega združenja festivalov EFA je od leta 1977.