Plesni večeri na 61. Ljubljana festivalu

61. Ljubljana Festival je v svoj drugi teden vstopil z baletno zgodbo o Romeu in Juliji koreografinje Valentine Turcu. Danes zvečer gosti Beloruski državni plesni ansambel Haroški, v četrtek pa izjemni Béjart Ballet iz Lozane, ki tokrat gostuje s štirimi baletnimi zgodbami. 18. julija na oder Križank prihaja zvezda flamenka María Pagés, med 19. in 22. avgustom bo gostil muzikal Briljantina z West Enda. Plesno bo obarvan tudi zaključek 61. Ljubljana Festivala, tokrat znameniti Akademski državni balet Borisa Eifmana prihaja s plesno interpretacijo romana Bratje Karamazovi Dostojevskega.

61. Ljubljana Festival se je pričel odmevno z dvema večeroma na Kongresnem trgu, ki sta bila odlično obiskana. Odprtja 27. junija z glasbeno-vizualnim performansom, v katerem so pod dirigentskim vodstvom Ivana Repušića nastopili Orkester Purpur, Orkester Slovenske vojske, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Zbor HNK Zagreb, solisti Martina Zadro, Jelena Kordić, Aljaž Farasin in Luciano Batinić, za vizualne učinke je poskrbela Ars Electronica, za dodatne zvočne zvonovi iz ljubljanskih cerkva in poki iz možnarjev, so se udeležili tudi visoki gostje. Naj med njimi omenimo njuni cesarski visokosti japonskega princa in princeso Akishino ter njuni kraljevi visokosti grofa Wesseškega in grofico Wesseško.

Nastop zvezdniškega dua 2Cellos si je prek večera ogledalo okrog 12.000 ljudi, ki so kljub nepričakovanim tehničnim zapletom doživeli enega najboljših koncertov letošnjega leta v Sloveniji. Duo je na noge dvignil celotni Kongresni trg s Parkom Zvezda vred, težave tehnične ekipe dua 2Cellos, ki je tistega večera skrbela za zvok, so bile v hipu pozabljene. Naj ob tem omenimo, da je tehnična ekipa Festivala Ljubljana na Kongresnem trgu skrbela za ton v času festivala Junij v Ljubljani od 7. do 21. junija in na odprtju 61. Ljubljana Festivala in delo opravila brez težav.
Gil Roman in Darko Brlek

61. Ljubljana Festival je v svojem drugem tednu plesno obarvan. Sinoči je oder Križank gostil tragično zgodbo o Romeu in Juliji v koreografiji Valentine Turcu in izvedbi Baleta SNG Maribor. Plesali so na glasbo Orkestra Slovenske filharmonije, ki mu je dirigiral Mladen Tarbuk.
Danes zvečer ob 20.00 Ljubljana Festival predstavlja bogato izročilo Belorusije, obogateno z elementi, ki pripadajo sodobnosti. Beloruski državni plesni ansambel Haroški predstavlja plese, ki so jih navdihnili renesansa, sokolarstvo, praznovanja ter številne šege in navade. Večer bo z združevanjem popa, rocka in ljudske glasbe obogatil duo Aura.

V četrtek, 4. 7., se nam v Križankah obeta eno najbolj pričakovanih gostovanj na 61. Ljubljana Festivalu. V goste ponovno prihaja ena najbolj slavnih plesnih skupin na svetu Béjart Ballet iz Lozane. Tokrat bo prikazala kar štiri balete. Pod Bhakti III, Etudo za damo s kamelijami ter Brel in Barbara se je podpisal Maurice Béjart, medtem ko je Tam, kjer so ptiči delo sedanjega umetniškega vodje skupine Gila Romana. Podlaga za izjemne koreografije je pester izbor glasbe; za Bhakti III je to tradicionalna indijska glasba, za Etudo za damo s kamelijami dela Chopina in Cilea, za Brel in Barbara pa – kot nakazuje že sam naslov baleta – glasba Jacquesa Brela. Tam, kjer so ptiči pa se bo plesalo na glasbo Citypercussiona, Wagnerja in skupine Gorillaz.

Tokratno gostovanje Béjart Balleta in plesne večere v okviru 61. Ljubljana Festivala sta na današnji novinarski konferenci v Križankah predstavila Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana ter predsednik Evropskega združenja festivalov, in Gil Roman, umetniški vodja skupine Béjart Ballet.

Ker so pri založbi Modrijan pravkar izšli spomini Mauricea Béjarta Trenutek v življenju drugega, je o tej novi knjižni pridobitvi spregovorila predstavnica založbe Simona Mehle. Sodelovanja s slavnim koreografom in njegovo plesno skupino se je spominjala Valentina Turcu, ki je na novinarski konferenci skupaj z novinarko in plesno strokovnjakinjo Barbro Drnač spregovorila o zapuščini vélikega Mauricea Béjarta.

 

V tem tednu bomo v okviru 61. Ljubljana Festivala lahko še prisluhnili letošnjima nagrajencema Prešernovega sklada Bernardi in Marcosu Finku v večeru samospevov (3. 7.).

Med 7. in 12. julijem bo pod vodstvom selektorja Toma Vrana v Križankah potekala že 16. Mednarodna likovna kolonija; odprtje razstave del, ki jih bodo navdihnile Križanke, bo 12. julija ob 12.00 v Viteški dvorani Križank. Ljubljana Festival tudi letos nadaljuje z izvedbo brezplačnih umetniških delavnic za otroke in mladino. Prva, posvečena likovni umetnosti, bo potekala med 8. in 12. 7. v Križankah.

Dvestoti obletnici rojstva Verdija bosta posvečena Rekviem (9. 7.) – Orkestru Slovenske filharmonije, Slovenskemu komornemu zboru, Zboru Opere SNG Maribor ter solistom Asti Kriksciunaite, Noi Frenkel, Rafalu Bartminskemu in Gennadiju Bezzubenkovu bo dirigiral Andres Mustonen – in gala koncert opernih arij s solisti Accademie Teatro alla Scala (11. 7.). Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija bo dirigiral George Pehlivanian.

Darilo Trsta Ljubljani je Rossinijeva Stabat Mater v izvedbi orkestra in zbora Fundacije Opere Giuseppe Verdi iz Trsta. Dirigiral bo Gianluigi Gelmetti, solisti bodo Cinzia Forte, Marina Comparato, Shalva Mukeria in Gabriele Sagona. Koncert bo potekal pod častnim pokroviteljstvom županov obeh mest, Roberta Cosolinija in Zorana Jankovića, ter veleposlanice Italijanske republike Rosselle Franchini Sherifis.

Med 12. in 29. julijem bo potekala Akademija Branimir Slokar, izobraževalni projekt, ki k nam privabi profesorje in učence iz različnih držav.

18. julija pričakujemo zvezdo flamenka Marío Pagés, ki navdih za svoj ples najde tudi v Lorcovi poeziji. V mesecu juliju pričakujemo gostovanje dveh pomembnih zasedb iz Sankt Peterburga: Zbora Mihail Ivanovič Glinka (25. 7. Ljubljana, 26. Kostanjevica na Krki, 27. Kranjska gora) in Orkestra Mariinskega gledališča. Ta bo ood vodstvom Valerija Gergijeva 30. 7. izvedel dela Wagnerja, Griega in Čajkovskega.

Da bo Ljubljana Festival ponovno središče vaših doživetij, kot pravi novi slogan, bodo do 10. septembra poskrbeli še izjemni umetniki z londonskega West Enda, ki le za oder Križank pripravljajo muzikal Briljantina, Gewandhaus Orkester Leipzig z dirigentom Riccardom Chaillyjem, Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga z izvedbo oper Rensko zlato in Valkira iz Wagnerjevega epohalnega dela Nibelunški prstan ter Akademski državni balet Borisa Eifmana z baletom Bratje Karamazovi.