OD AVTOSERVISNEGA TEHNIKA DO NAGRAJENCA TEMSIG

Zaradi bolezni smo zadnji koncert v okviru 22. Mladih virtuozov s 3. marca  prestavili na 18. Nastopajoči in njihov program ostajajo nespremenjeni. Na bas pozavni bo nastopil Matic Kovač, ki se je sprva izobraževal za avtoservisnega tehnika. Ljubezen do glasbe ga je pripeljala na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani in do različnih nagrad.  Nadja Rus in Neža Koželj sta že pet let združeni v klavirski duo Scaramouche. Študentki Akademije za glasbo v Ljubljani se izobražujeta pri različnih priznanih pianistih in sta nagrajenki različnih tekmovanj.

Na Festivalu Ljubljana pa že potekajo intenzivne priprave na jubilejne, 30. Slovenske glasbene dneve.

Zadnji koncert v okviru 22. Mladih virtuozov bo v sredo,  18. marca, ob 19.30 v Viteški dvorani Križank. Najprej bo nastopil Matic Kovač. Rodil se je leta 1992 v Ljubljani in je glasbeno pot začel na Glasbeni šoli Vrhnika. Najprej se je učil blok flavto, leto pozneje še bariton. Po petih letih se je začel učiti tudi pozavno. Med šolanjem je veliko igral z orkestri, s pihalnim orkestrom Glasbene šole Vrhnika se je večkrat udeležil mednarodnih tekmovanj mladinskih orkestrov v Nemčiji, na Slovaškem, Nizozemskem in Madžarskem, kjer so poželi velike uspehe. Po končanem programu avtoservisnega tehnika na Srednji poklicni in strokovni šoli Bežigrad je spoznal, da mu glasba veliko pomeni, zato se je odločil nadaljevati študij na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Prvi letnik bas pozavne je v študijskem letu 2013/14 naredil pri profesorju Andreju Karbi, pod mentorstvom katerega je na 43. tekmovanju mladih glasbenikov Slovenija (TEMSIG) v kategoriji III. a, disciplini bas pozavna, osvojil zlato plaketo in prvo nagrado.

V okviru mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi bo na bas pozavni zaigral dela

J. Koetsierja, T. Albinonija, E. Bozze, D. Uberja, F. Hidasa, T. Monka. Pri izvedbi ga bosta spremljala kvartet pozavn in pianistka Karmen Semič.

Pianistki Nadja Rus in Neža Koželj že peto leto muzicirata kot Klavirski duo Scaramouche. Njun mentor je Miha Haas. Obe umetnici sta študentki Akademije za glasbo v klavirskem razredu Hinka Haasa. Leta 2011 sta na državnem tekmovanju TEMSIG prejeli zlato plaketo in prvo nagrado ter posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja in posebno nagrado Društva klavirskih pedagogov Slovenije. Leta 2014 sta na istem tekmovanju ponovno prejeli zlato plaketo in prvo nagrado. Nadja in Neža sta imeli koncerte v Viteški dvorani Križank (Glasbena mladina ljubljanska), v Postojni in Kopru (cikel Pianissimo), v Klubu Cankarjevega doma, dvorani Slavka Osterca (Glasbena mladina ljubljanska), Kazinski dvorani (Allegro giovanissimo), dvorani Union (Festival Lent 2014) in vili Bresciani Attems Auersperg v Cervignanu (Festival Nei suoni dei luoghi). Izpopolnjevali sta se pri Konstantinu Boginu, Tatjani Ognjanovič, Chiari Bertoglio, Kevinu Robertu Orru, klavirskem Triu di Parma, Tomažu Lorenzu in Rubenu Dalibaltajanu.

Na koncertu 18. 3. v Križankah se bosta predstavili z deli W. A. Mozarta, W. Lutoslawskija, M. Ravela in M. Peternela.

18. marca ob 19.30, Viteška dvorana, Križanke

Vstop je prost.

Na Festivalu Ljubljana se že intenzivno pripravljamo na jubilejne, 30. Slovenske glasbene dneve, ki bodo potekali med 13. in 17. marcem.

Na otvoritvenem koncertu 13. marca ob 19.30 v Cankarjevem domu se bosta predstavila Simfonični orkester RTV Slovenija in Ensemble Modern iz Frankfurta, ki je vodilni svetovni ansambel za sodobno glasbo. Pod taktirko Johannesa Kalitzkeja bosta izvedla dela Vita Žuraja , letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada, in Arnolda Schönberga. Naslednji koncert bo ena redkih priložnosti, ki bo omogočila slišati slovenske sakralne skladbe od protestantizma, renesanse, baroka pa do današnjih dni. V Slovenski filharmoniji jih bo 14. marca ob 19.30 pod dirigentskim vodstvom Martine Batič izvedel Slovenski komorni zbor. Nedeljska matineja 15. marca ob 11.00 v Slovenski filharmoniji bo namenjena ustvarjalnosti skladateljev Janeza Krstnika Dolarja, Františka Josefa Benedikta Dusíka in Lucijana Marije Škerjanca v izvedbi Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije.

V ponedeljek, 16. marca, bomo lahko ob 19.30 v Studiu 14 RTV Slovenije prisluhnili krstnim izvedbam del skladateljev Nevilla Halla, Božidarja Kosa, Uroša Rojka, Janija Goloba in Andreja Missona v izvedbi Trobilnega kvinteta Si Brass. Nekatera dela so nastala prav zanj.  Sklepni koncert 30. SGD 17. marca ob 19.30 (Slovenska filharmonija) bo posvečen slovenski glasbi 20. in 21. stoletja oziroma skladateljem, kot so Aldo Kumar, Tomaž Svete, Marko Mihevc, Jani Golob, Danilo Švara in Pavle Merkù. Pod dirigentskim vodstvom Lovrenca Blaža Arniča jo bo izvedel Orkester Slovenske filharmonije.

V okviru 30. SGD bo prav tako 30. mednarodni muzikološki simpozij, katerega tema bo posvečena temu visokemu jubileju; njegov vodja je že vse od začetka prof. dr. Primož Kuret, ki letos praznuje 80 let. Tokrat se ga udeležujejo strokovnjakinje in strokovnjaki iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Italije, Velike Britanije, Ukrajine in Hrvaške.

SGD bodo spremljali glasbena delavnica za otroke, ki jo bo vodil Lado Jakša, razstava del slikarja Valentina Omana Homo Sapiens, katere kustosinja je Nelida Nemec, in koncert Ensemble Modern 10. marca v Cankarjevem domu, na katerem bodo krstno izvedli dela Nine Šenk, Vita Žuraja, Karole Obermüller, Hanne Eimermacher in Uroša Rojka.

Program SGD finančno omogočata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo. Glavni medijski sponzor je Delo, d. d.

 

Informacije / Odnosi z javnostmi

 

Hermina Kovačič                                                                    Sanja Kejžar Kladnik
Tel.: (0)1 241 60 16                                                              Tel.: (0)1 241 60 19
Hermina.Kovacic@ljubljanafestival.si                                Sanja.Kejzar@ljubljanafestival.si

www.ljubljanafestival.si

https://sl-si.facebook.com/LjubljanaFestival