Nepozabni spektakli 72. Ljubljana Festivala

27. 03. 2024

Festival Ljubljana napoveduje poletje kulturnih presežkov in sijajnih doživetij. 72. Ljubljana Festival, ki bo potekal od 20. junija do 3. septembra, obeta vrhunske simfonične in komorne koncerte, opere in balete v izvedbi uglednih institucij, novo produkcijo slavnega muzikala in nastope slovenskih ter tujih najpomembnejših klasičnih in popularnih umetnikov. Z deli XXVII. Mednarodne likovne kolonije se bo razširila zbirka sodobne likovne umetnosti Festivala Ljubljana, najmlajši oblikovalci bodo svojo ustvarjalnost pokazali na Mali likovni koloniji, nadobudni mladi glasbeniki pa bodo lahko svoje znanje nadgradili pri vodilnih profesorjih na Mojstrskih tečajih Festivala Ljubljana 2024.

 

OTVORITEV 72. LJUBLJANA FESTIVALA

Letošnjo sezono bo otvoril tradicionalni gala koncert Poletna noč, ki bo posvečen popevkam Ditke Haberl, Alenke Pinterič in Marjetke Nece Falk. Na Kongresnem trgu bodo v izvedbi izbranih solistov ob spremstvu Simfoničnega orkestra, Big Banda in Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija pod vodstvom Patrika Grebla zazvenele vsem poznane pesmi, kot so: Nad mestom se dani, Samo nasmeh je bolj grenak, Mlade oči, Vila z rimskega zidu, Kot nekdo, ki imel me je rad, Dan ljubezni, Sto majhnih nežnosti, Povabi srečo, Štajerska lady, Mini maxi, Krašovc, S kitaro in dolgimi lasmi, Prva ljubezen, Kako sva si različna, Dobro jutro, dober dan, Banane, Vsi ljudje hitijo  idr.

(20. 6., 20.45, Kongresni trg)

NAJLEPŠE SKLADBE ZA TROBILNE IN PIHALNE KOMORNE ZASEDBE

V okviru devetega Ljubljana Festivala na Ljubljanici se bodo na petih koncertih predstavile trobilne in pihalne komorne zasedbe, ki jih sestavljajo najobetavnejši študenti Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Nastopi mladih glasbenikov bodo ob ogledu zanimivih mostov in slikovitih nabrežij starega mestnega jedra med vožnjo z ladjico ustvarili idilično poletno vzdušje.

(26.–28. 6.,različne vstopne točke)

 

PUCCINIJEV LJUBEZENSKI TRIKOTNIK S SVETOVNIMI OPERNIMI ZVEZDAMI

Peto opero Giacoma Puccinija Tosca bo uprizoril režiser Pier Francesco Maestrini. Simfoničnemu orkestru SNG Maribor bo dirigiral bo Gianluca Martinenghi, v naslovni vlogi pa bo nastopila sopranistka Rebeka Lokar, ki je na 71. Ljubljana Festivalu na drugem večeru uprizoritve Madame Butterfly v vlogi glavne junakinje nadomestila Monico Zanettin in navdušila občinstvo. Toscinega ljubimca Maria Cavaradossija bo upodobil ameriški tenorist Jonathan Tetelman, ki slovi po temno obarvanem vokalu in bo na gostovanje prišel naravnost iz Metropolitanske opere v New Yorku. Vlogo ljubosumnega in nepoštenega Barona Scarpio pa bo interpretiral srbski baritonist Željko Lučić, ki slovi po vodilnih vlogah v številnih operah Giuseppeja Verdija.

(26. 6., 20.00, Gallusova dvorana, Cankarjev dom)

 

GRK ZORBA V NOVI PODOBI

Mednarodna uspešnica, ki navdušuje občinstvo vseh generacij, se opira na privlačni idiom »grške« glasbe Mikisa Theodorakisa, ki je v veliki meri zaslužen za popularizacijo plesa sirtakija, za katerega so značilni dolgi in počasni gibi, ki spominjajo na vleko, ter plesanje v verigi. Nova podoba baleta v koreografiji slovitega Lorce Massina je namenjena novi generaciji mariborskega baletnega ansambla. Balet s svojo duhovno navezavo na Kazantzakisa, kontemplativno glasbo Theodorakisa in Massinovo virtuozno ekspresivnost poleg navdušenja nad pitoresknostjo Krete prebudi tudi nov premislek o tem, kaj sta smisel življenja in življenje sploh.

(27. 6., 21.00, Poletno gledališče Križank)

 

KONCERT IGRALSKE LEGENDE

V Poletno gledališče Križank se vrača Rade Šerbedžija, ki se poleg igralstva ukvarja tudi z režijo, pesništvom in glasbo. S svojo skupino Zapadni kolodvor bo predstavil širok nabor del iz svojega glasbenega opusa, ki ga ustvarja že vse od leta 1974. Njegove “pesmi o ljubezni, prijateljstvu in čustvovanju” lahko označimo za hite, zimzelene in starograjske pesmi ter šansone, ki jih začini z vložki proze in poezije. Na odru se mu bodo pridružili vrhunski glasbeniki – pianist Vasil Hadžimanov, kitarist Miroslav Tadić in violinistka ter pevka Yvette Holzwarth. Kot gost bo nastopil še pevec Damir Urban, nekdanji član skupine Laufer.

(28. 6., 21.00, Poletno gledališče Križank)

 

ARTURO O’FARRILL & AFRO LATIN JAZZ ORCHESTRA PRVIČ V SLOVENIJI

Pianist Arturo O’Farrill je vodja najpomembnejšega latin-jazz big banda, ustanovljenega leta 2002: Afro Latin Jazz Orchestra, s katerim je dobil sedem grammyjev, zadnjega v lanskem letu za album Fandango at the Wall in New York v kategoriji najboljši latin-jazz album. V preprosti vlogi jazzovskega pianista ga je mogoče slišati na zadnjem albumu z malo zasedbo Legacies (Blue note, 2023). Tokrat bomo v formatu 18-članskega Arturovega big banda doživeli njihov prvi nastop v Sloveniji in edinega v Evropi.

(30. 6., 21.00, Poletno gledališče Križank)

 

BALETNI SPEKTAKEL IZ KAZAHASTANA

V produkciji The State Opera and Ballet Theatre Astana Opera (Državnega opernega in baletnega gledališče Astana Opera) si bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma na dveh večerih možno ogledati enega najslavnejših baletov 20. stoletja Spartak v koreografiji baletnega mojstra Jurija Grigoroviča. Astana je že lani navdušila občinstvo 71. Ljubljana Festivala z izvedbo različnih baletnih odlomkov, od svojega nastanka leta 2013 pa sodeluje z zvezdami, kot so Plácido Domingo, Zubin Mehta, Valerij Gergijev in Ana Netrebko. Glasbo baleta bo interpretiral Orkester Slovenske filharmonije pod taktirko Abzala Muhtidinova.

(1. in 2. 7., 20.00, Gallusova dvorana, Cankarjev dom)

 

VSI RAHMANINOVI KONCERTI V DVEH VEČERIH

Kot del 72. Ljubljana Festivala se obeta edinstveno glasbeno doživetje na dveh večerih, in sicer 3. in 4. julija bo moč slišati vse štiri klavirske koncerte skladatelja Sergeja Rahmaninova. Dela bodo zazvenela v interpretaciji slavnega pianista Mihaila Pletnjeva. Pianista bo spremljal Concerto Budapest Symphony Orchestra (Budimpeški koncertni simfonični orkester), ki spada med najstarejše madžarske orkestre. Na prvem večeru bo orkester vodil njegov umetniški vodja in šef dirigent András Keller, na drugem pa avstrijski maestro Aleksej Kornienko. Na programu bosta tudi dve deli Béle Bartóka, in sicer suiti Čudežni mandarin ter Madžarske slike.

(3. in 4. 7., 20.00, Gallusova dvorana, Cankarjev dom)

 

POKLON MILANU KUNDERI

Predstava S samimi samotami obdana samota režiserke in koreografinje Maše Kagao Knez v koprodukciji Anton Podbevšek Teatra in Gledališča Glej je zasnovana kot počastitev literarnega opusa pisatelja Milana Kundere, iz katerega črpa navdih. Teme, ki se pojavljajo v njegovih delih, so vprašanja človeškega obstoja in znotraj tega vprašanja dvojnosti. Besedila, ki sta jih izbrala Borut Veselko in Maša Kagao Knez, so kot notni zapis za partituro, v kateri nastopajoči s plesom, besedo in petjem zarisujejo motive in izpisujejo variacije na temo.

(5. 7., 20.00, Gledališče Glej)

 

XXVII. MEDNARODNA LIKOVNA KOLONIJA

Od 7. do 12. julija bo v Križankah potekala Mednarodna likovna kolonija pod vodstvom selektorja in slikarja Toma Vrana. Letos bodo v čarobnem ambientu Plečnikove arhitekture ustvarjali Sofie Švejdová (Češka), Zhao Peizhi (Kitajska), Zlatko Krstevski (Severna Makedonija), Ahmet Ozel (Turčija), Marko Tušek (Slovenija), Luka Širok (Slovenija), Andreja Srna (Slovenija) in Simon Mlakar (Slovenija).

(7.–12. 7., Križanke)

 

MALA LIKOVNA KOLONIJA

Med 8. in 12. julijem bodo potekale tudi otroške likovne delavnice, ki se jih bodo po predhodni prijavi brezplačno lahko udeležili otroci z željo po ustvarjanju, stari od 7 do 14 let. Delavnice bo vodila strokovna mentorica Ema Kobal.

(8.–12. 7., Križanke)

 

MAESTRO NANSE GUM SE VRAČA V SLOVENIJO

Seongnam Philharmonic Orchestra (Filharmonični orkester iz Seongnama) je bil ustanovljen leta 2003, njegov umetniški direktor in šef dirigent pa je izkušeni Nanse Gum, ki je kot prvi Korejec osvojil nagrado Herberta von Karajana za mlade dirigente. Orkester bo interpretiral Preprosto simfonijo Benjamina Brittna, sledilo bo delo Wolfganga Amadeusa Mozarta, Koncert za violino in orkester št. 3, »Strasbourški«. V vlogi solistke bo nastopila violinistka Maria Solozobova. Po premoru bodo izvedli skladbo Urban Arirang skladatelja Jung Jae-Mina s tradicionalnim korejskim glasbilom haegum, na katerega bo igrala Min Jio. Večer bo sklenila Mozartova Simfonija št. 40 v g-molu.

(8. 7.,17.00, Slavnostna dvorana, Narodna galerija)

 

TRUBADUR GIUSEPPEJA VERDIJA V IZVEDBI TEATRA DEL MAGGIO MUSCIALE FIORENTINO

Opero bo predstavil Teatro del Maggio Musicale Fiorentino (Gledališče Majskega glasbenega festivala v Firencah) v sodelovanju z režiserko Stefanio Grazioli, ki je obnovila produkcijo originalnega režiserja Cesareja Lievija. Orkester bo vodil priznani maestro Zubin Mehta, ki je na zadnjem obisku v Ljubljani leta 2019 za vrhunski prispevek h glasbeni poustvarjalnosti prejel zlati red za zasluge Republike Slovenije. V glavnih vlogah bodo nastopili Leon Kim, ki je osvojil več nagrad, denimo prvo mesto na tekmovanjih Cappuccilli, Patanè, Respighi, Carolina López Moreno, ki je nastopila v koncertnih dvoranah, kot sta Carnegie Hall in Berliner Philharmonie (Berlinska filharmonija), Angelos Samartzis, ki je odpel številne glavne vloge v operah, kot so Moč usode, Faust in Rensko zlato, ter Olesja Petrova, ki je sodelovala s priznanimi dirigenti, med njimi z  Giordanom Bellincampijem, Emmanuelom Villaumom in Valerijem Gergijevom.

(8. in 10. 7., 20.00, Gallusova dvorana, Cankarjev dom)

 

GALA KONCERT V ZNAMENJU DEL LUDWIGA VAN BEETHOVNA

Na koncertu bodo zazvenela nekatera najboljša dela »junaškega« obdobja Ludwiga van Beethovna: Uvertura Egmont, Koncert za violino in orkester v D-duru ter Simfonija št. 7. Interpretiral jih bo dirigent Zubin Mehta, ki bo na Ljubljana Festivalu nastopil petič. Vodil bo Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino (Orkester Majskega glasbenega festivala iz Firenc), ki je bil ustanovljen leta 1933 in hitro postal središče za nove ter nekonvencionalne ideje za klasični in sodobni repertoar. V vlogi solistke bo nastopila violinistka Lana Trotovšek, ki jo kritiki hvalijo zaradi čistega in prefinjenega tona s smislom za fraziranje ter brezhibno intonacijo (Washington Post).

(9. 7., 20.00, Gallusova dvorana, Cankarjev dom)

 

KONCERT OB 40-LETNICI DELOVANJA FAGOTISTA ZORANA MITEVA

Zoran Mitev je doslej krstno izvedel več kot 40 solističnih in komornih del slovenskih in tujih skladateljev. Pridružili se mu bodo violončelist Igor Škerjanec, ki je za svoje delo prejel Betettovo in Župančičevo nagrado, ter člani Društva Polifonia iz Skopja. Izvedli bodo glasbo Gordona Jacoba, neoklasicista Tomislava Zografskega, stilskega eklektika Larsa-Erika Larssona, plodovitega Marka Mihevca, Dragana Šuplevskega, ki je pogosto črpal iz makedonske ljudske glasbe, ter intenzivno vsebinsko izpovednega Črta Sojarja Voglarja. Tako bo jubilej Miteva zaznamovan s kakovostnim in izredno pisanim komornim repertoarjem.

(11. 7., 20.00, Križevniška cerkev)

 

THE BODYGUARD

Muzikal The Bodyguard (Telesni stražar) temelji na istoimenskem trilerju iz leta 1992, v katerem sta nastopila Whitney Houston in Kevin Costner. Muzikal in film vsebujeta glasbo slavne pevke, med drugim uspešnice, kot so I Will Always Love You, I Have Nothing in I Wanna Dance With Somebody. Režiser in koreograf muzikala je ugledni britanski umetnik Mykal Rand, ki je v Ljubljani postavil že več uspešnih produkcij, kot so Lasje (2011), rock opera Jezus Kristus Superzvezda (2012), Briljantina (2013), Evita (2014), Chicago (2021) in Zgodba z zahodne strani (2022).

(15.–19. 7., 21.00, Poletno gledališče Križank)

 

VEČER BAROČNE KOMORNE GLASBE

Dirigent, pedagog in ambasador kulturnega življenja na Poljskem Andrzej Kosendiak je leta 2012 ustanovil Wrocław Baroque Ensemble (Baročni ansambel iz Vroclava), ki z zgodovinsko utemeljenimi interpretacijami obuja manj znan repertoar iz Srednje Evrope. Kosendiak je z ansamblom nastopil na festivalu že leta 2020, tokrat pa prihaja s predstavitvijo skladb v Gdansku rojenega nemškega skladatelja Kasparja Försterja, učenca Giacoma Carissimija, ki je bil aktiven na Poljskem, v Italiji in na Danskem. Večer bo sklenila izvedba Carissimijevega oratorija Jefta. Kot solistka bo nastopila španska sopranistka Alicia Amo.

(20. 7., 20.00, Križevniška cerkev)

 

KONCERT BRAZILSKE MINISTRICE ZA KULTURO

Margareth Menezes je umetnica v nenehnem razvoju in gibanju. V svojih pesmih ostaja zvesta svojim koreninam ter združuje elemente afriške, brazilske in popularne glasbe v privlačno mešanico, imenovano brazilski afropop. Ta slog je glasbenica popeljala v 30 držav na štirih celinah. Aktivna je tudi v politiki, saj je lani postala ministrica za kulturo pod predsedništvom Luiza Inácia Lule da Silve. Svojo različico afropopa bo pripeljala na oder poletnega festivala, kjer se ji bodo pridružili še Raoní Lima Maciel (kitara), Caio Felipe Ferreira Nascimento (klaviature), Nelmário Marques Cerqueira (bas), Caio Oliveira Dos Santos (tolkala) in Joilson Dias Dos Santos (bobni).

(21. 7., 21.00, Poletno gledališče Križank)

 

MLADI ITALIJANSKI VIRTUOZI

Italijanski pianist in dirigent Epifanio Comis je direktor ter profesor na Konservatoriju za glasbo Vincenza Bellinija v Catanii. Leta 2020 je ustanovil Orchestra Sinfonica del Conservatorio Vincenzo Bellini di Catania (Simfonični orkester Konservatorija Vincenzo Bellini iz Catanie), v katerem sodelujejo tudi učitelji in študenti Glasbenega združenja Etna. V Ljubljani se bodo predstavili s zanimivim programom, ki ga bo začela skladba Saveria Mercadanteja. Prvi del bo zaključilo delo v medvojnem času vplivnega glasbenika Alfreda Caselle. Sledili bosta mojstrsko orkestrirani skladbi impresionista Maurica Ravela in jazzovsko navdihnjena ter rapsodično oblikovana simfonična pesnitev Georga Gershwina.

(22. 7., 21.00, Poletno gledališče Križank)

 

DVA KONCERTA LETOŠNJIH GRAMMYJEVIH NOMINIRANCEV

Na dveh koncertih se bo pod vodstvom svojega šefa dirigenta Josepa Vicenta predstavil ADDA Simfònica Alicante (Simfonični orkester Avditorija Alicante ADDA). Na prvem večeru bo izvedel skladbe Chicka Coree. Španski orkester in dirigent sta bila letos s svojo zgoščenko glasbe jazz pianista in skladatelja nominirana tako za nagrado grammy kot latin grammy. Na odru se jim bodo pridružili Trio Emilio Solla, flamenko pevec in saksofonist Antonio Lizana, trobentač David Pastor ter izkušeni kubansko-ameriški saksofonist in klarinetist Paquito D‘Rivera. Slednji je edini izvajalec, ki je prejel nagrado grammy tako v kategoriji klasične kot latino glasbe.

Naslednji večer bo orkester interpretiral suito Štirje letni časi v Buenos Astorja Piazzolle. Ponovno ga bo vodil maestro Josep Vicent, ki prav tako redno sodeluje s špansko gledališko skupino La Fura dels Baus, s katero je lani predstavil spektakel Pastorala za planet. V vlogi solista bo nastopil Fabio Furia, eden vodilnih bandoneonistov in eden izmed letošnjih profesorjev na Mojstrskih tečajih Festivala Ljubljana. Kot uvod v večer bo izvedena plesna skladba mehiškega skladatelja Artura Márqueza, po premoru pa bosta sledili andaluzijsko navdihnjena suita Triogelni klobuk Manuela de Falle in Boléro Maurica Ravela.

(23. in 24. 7., 21.00, Poletno gledališče Križank)

 

ULIČNI NASTOP V MESTNEM SREDIŠČU

OLVO-Band (Royal Youth Band Holy Mary’s College Ostend) je bil ustanovljen leta 1909. Od leta 2017 ga vodi Virginie Vantyghem, šteje pa približno 70 članov, ki so stari od 12 do 18 let. Nastopili so že v državah, kot so Avstrija, Švica, Italija, Francija, Nemčija, Slovenija, Španija, Hrvaška, Madžarska in Švedska. Letos bodo v okviru Ljubljana Festivala nastopili na več lokacijah v mestnem središču, tako ob Ljubljanici (Pleteršnikovo nabrežje in Zmajski most) kot na priljubljenih ljubljanskih trgih (Pogačarjev, Prešernov, Dvorni in Stari trg).

(25. 7., različne lokacije)

 

MOJSTRSKI TEČAJI FESTIVALA LJUBLJANA 2024

Mladi glasbeniki bodo svoje znanje lahko izpopolnjevali pri vodilnih glasbenih pedagogih, ki bodo v Ljubljani poučevali na povabilo umetniškega vodje mojstrskih tečajev Branimirja Slokarja. Letos bodo študente poučevali:

 • Latica Honda-Rosenberg, violina
 • Lana Trotovšek, violina
 • Hartmut Rohde, viola
 • Jens-Peter Maintz, violončelo
 • Rick Stotijn, kontrabas
 • Emanuel Abbühl, oboa
 • Felix Renggli, flavta
 • Ole Kristian Dahl, fagot
 • Reinhold Friedrich, trobenta
 • Radovan Vlatković, rog
 • Epifanio Comis, klavir
 • Fabio Furia, bandoneon

(25. 7.–11. 8., Glasbena šola Vič-Rudnik)

 

KONCERTI ŠTUDENTOV MOJSTRSKIH TEČAJEV

Med 29. 7. in 10. 8. bodo študenti svoje pridobljeno znanje pokazali na štirih brezplačnih koncertih:

 • ponedeljek, 29. 7.
  • bandoneon, violina– 16.00
  • klavir, flavta– 18.00
 • sobota, 3. 8.
  • violine – 18.00
 • nedelja, 4. 8.
  • violončelo, kontrabas– 18.00
  • fagot– 20.00
 • sobota, 10. 8.
  • viola, oboa– 18.00
  • trobenta, rog– 20.00

(29. 7.–10. 8., Križevniška cerkev)

 

NAJLEPŠE ČEŠKE LJUDSKE PESMI

Recital v Križevniški cerkvi bo namenjen vpogledu v ljudsko navdihnjene pesmi čeških skladateljev Leoša Janáčka in Buhoslava Martinůja. Interpretirala jih bo sopranistka Martina Janková, ki slovi po interpretacijah vlog v operah Wolfganga Amadeusa Mozarta in baročnih skladateljev. Na klavirju jo bo spremljal Christoph Berner, čigar široki slogovni spekter in glasbeno vsestranskost so kritiki večkrat hvalili.

(26. 7., 20.00, Križevniška cerkev)

 

PREPLET TRADICIJE IN SODOBNOSTI

Pipa je kitajsko brenkalo, katere repertoar na eni strani obsega tradicionalno glasbo, na drugi pa dela sodobnih skladateljev. V drugo kategorijo spada barviti Koncert za godalni orkester in pipo skladatelja Tan Duna. Pipa bo v osrčju programa, ki bo vključeval še glasbo Ennia Morriconeja iz serije Marco Polo in »Italijansko« simfonijo Felixa Mendelssohna Bartholdyja. Nastopil bo Ningbo Symphony Orchestra (Simfonični orkester iz Ningboja), ki je od svoje ustanovitve z uspešnimi koncerti doma in v Evropi postal eden vodilnih kitajskih orkestrov. Vodil ga bo njihov šef dirigent Ji Yu, solistka pa bo Yuanchun Yu, profesorica pipe na Osrednjem konservatoriju za glasbo v Pekingu.

(29. 7., 20.00, Dvorana Marjana Kozine, Slovenska filharmonija)

 

TORKOV VEČER V KRIŽEVNIŠKI CERKVI

Na koncertu bomo prisluhnili Sonati za violino št. 3 Edvarda Griega, Fantaziji za flavto in klavir Carla Frühlinga, Sonati za dve violini Sergeja Prokofjeva, sodobni sladbi (é)cri(t) Heinza Holligerja in Triu za flavto, violino in klavir filmskega skladatelja Nina Rote. Omenjena dela bodo zaigrali glasbeniki, ki že več let gostujejo na Mojstrskih tečajih Festivala Ljubljana: violinistki Latica Honda-Rosenberg in Lana Trotovšek, flavtist Felix Renggli ter pianista Thomas Haberlah in Evgenij Sinaiski.

(30. 7., 20.00, Križevniška cerkev)

 

VIVA VIVALDI!

Antonio Vivaldi je napisal več kot petsto koncertov za različna solistična glasbila in zasedbe. Skladateljev prispevek k violinski tehniki in orkestraciji je bil precejšen, obenem pa velja za pionirja orkestrske programske glasbe. Nekaj izmed njegovih najbolj prepoznavnih koncertov bo zazvenelo v interpretaciji avstrijskega violinista Benjamina Ziervogla in slovenskega flavtista Borisa Bizjaka, dveh priznanih glasbenikov tako v komornih zasedbah kot solističnih vlogah pri nas in v tujini. Spremljali ju bodo člani komorne zasedbe Ensemble Dissonance, ki letos praznuje svojo deseto obletnico delovanja.

(31. 7., 20.00, Križevniška cerkev)

 

NEODKRITI BISERI ROMANTIKE

Tokrat se bosta flavtistu Claudiju Arimaniyju na odru pridružila eden najvidnejših pianistov v baskovski Španiji Pedro José Rodríguez (skupaj sta nastopila na 69. festivalu) ter flavtist Eduard Sánchez, mednarodno priznan solist in profesor v Barceloni. Trio se bo predstavil z redkeje slišanimi skladbami za flavto iz obdobja romantike, med katere spadajo skladatelji Theobald Böhm, Friedrich Kuhlau, Franz Doppler, Gioacchino Rossini (v priredbi Böhma) in Karl Doppler, kot tudi s tremi prirejenimi točkami iz pravljične opere Čarobna piščal Wolfganga Amadeusa Mozarta.

(1. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

 

DUETTISSIMO

Duo za violino in violončelo, op. 7  Zoltána Kodálya in Sonata za violino in violončelo Maurica Ravela sta zagotovo najbolj priljubljeni skladbi za duet violine in violončela. Slišali ju bomo v interpretaciji zasedbe Duettissimo, ki jo sestavljata violinistka Dalia Dėdinskaitė, dobitnica številnih nagrad (med drugim Mednarodnega tekmovanja Violine v Dresdnu), in violončelist Gleb Pyšniak, ki nastopa v koncertnih dvoranah, kot so dunajski Musikverein, amsterdamski Concertgebouw in velika dvorana Moskovskega konservatorija. Poleg tega bosta zaigrala tudi »glasbeno molitev« Pēterisa Vasksa, kot tudi njima posvečeno kompozicijo Dialogi znamenitega Anatolijusa Šenderovasa.

(2. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

 

OD NEMČIJE DO ARGENTINE

Izvrstni glasbeniki in pedagogi  violončelist Jens-Peter Maintz, violist Hartmut Rohde, kontrabasist Rick Stotijn in fagotist Ole Kristian Dahl bodo predstavili zanimiv program, ki vključuje skladbi Ludwiga van Beethovna, sonato Gustava Schrecka in skladbe Roberta Schumanna. Zaključek večera bo popestril tango Astorja Piazzolle, ki je v svojo glasbo vključeval elemente jazza in klasične glasbe. Nastopajoče bodo spremljali pianisti Rie Šimada, Ken Nakasako, Zsuzsa Bálint in Naoko Sonoda.

(5. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

 

PIANISTIČNE MOJSTROVINE FRÉDÉRICA CHOPINA IN FRANZA LISZTA

Madžarski pianist Tamás Érdi slovi po svojem romantičnem repertoarju, v katerem ključno mesto zasedata Frédéric Chopin in Franz Liszt, katerih opus bo predstavil v Križevniški cerkvi. Chopin je stare forme, kot so preludij, fantazija, mazurka in nokturno, edinstveno preoblikoval, medtem ko je v primeru balade izumil povsem nov glasbeni žanr. Šele po Chopinovi smrti je Liszt zares zablestel kot skladatelj. Njegova originalnost ni temeljila na invenciji melodije, harmonije, kontrapunkta in ritma, temveč na izvirni obravnavi teksture in zvočne barve ter razvijanju edinstvene, dotlej nedosegljive klavirske virtuoznosti.

(6. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

 

ENSEMBLE.SI

V intimnem ambientu Križevniške cerkve bomo prisluhnili članom zasedbe Ensemble.si klarinetista Matica Kudra in hornista Andreja Žusta, dveh od treh Slovencev med slavnimi Berliner Philharmoniker (Berlinskimi filharmoniki), flavtista Marka Zupana, ki ima pestro mednarodno kariero, fagotista Luke Miteva, ki deluje v Konzerthaus Berlin (Koncertni hiši v Berlinu), in pianistke Martine Filjak, zmagovalki na Mednarodnem klavirskem tekmovanju v Clevelandu leta 2009. V njihovi interpretaciji bodo zazveneli Trio za klavir, flavto in fagot v G-duru Ludwiga van Beethovna, beethovnovsko navdihnjeni Kvartet za klavir in pihala v Es-duru Franza Berwalda in Kvintet za klavir in pihala v B-duru Nikolaja Rimskega-Korsakova.

(7. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

 

SKLEPNI KONCERT PROFESORJEV MOJSTRSKIH TEČAJEV FESTIVALA LJUBLJANA 2024

Na zadnjem koncertu letošnjih profesorjev mojstrskih tečajev, se bodo predstavili oboist Emanuel Abbühl, trobentač Reinhold Friedrich, in hornist Radovan Vlatković. Za klavirsko spremljavo pa bodo poskrbeli Eriko Takezava, Kimiko Imani in Danijel Detoni. Večer bo otvoril koncert Johanna Wilhelma Hertla, sledil bo stavek za solo trobento iz orkestrskega dela Olivierja Messiaena in izbor ljudsko navdihnjenih skladb Manuela de Falle. Po premoru bomo prisluhnili še skladbam Gustava Mahlerja in Carla Reineckeja.

(8. 8., 18.00, Križevniška cerkev)

 

KONCERTNA IZVEDBA MOJSTROVINE GIACOMA PUCCINIJA

Puccinijeva četrta opera La bohème je eno najbolj izvajanih opernih del na svetu. Dogajanje je postavljeno v Pariz okoli leta 1830 in prikazuje boemsko življenje, v središču pa je tragična zgodba. To bo v koncertni uprizoritvi predstavil dirigent George Pehlivanian, ki se po desetih letih se vrača na oder poletnega festivala. Leta 2020 je ustanovil Pehlivanian Opera Academy (Operno akademijo Pehlivanian), ki je izjemna priložnost za pevce in dirigente, da nadgradijo svoje veščine med pripravo operne produkcije. Pehlivanian bo med izvedbo dirigentsko mesto prepuščal mladim dirigentom, prav tako pa se bodo med seboj izmenjevali pevci.

(8. 8., 20.30, Poletno gledališče Križank)

 

LJUBLJANA–DUNAJ

Kvartet saksofonov Ensemble 4Saxess, ki ga sestavljajo Andrej Omejc, Oskar Laznik, Tadej Šepec in Dejan Prešiček, redno nastopa v Evropi in ZDA ter na pomembnih glasbenih festivalih. Ideja koncepta Ljubljana–Dunaj je pokazati povezavo med mestoma tako s stališča programa kot gostov. Zasedbi se bodo pridružili slovenska mezzosopranistka Monika Bohinec, ki deluje v Wiener Staatsoper (Dunajski državni operi), avstrijski violinist Benjamin Ziervogel ter koroško-slovenski baritonist Gabriel Lipuš. Na sporedu bodo Variacije na Haydnovo temo Johannesa Brahmsa, samospevi »slovenskega Schuberta« Josipa Ipavca, Slovenski ljudski plesi Alojza Srebotnjaka, Štajerski plesi Josepha Lannerja in slovenskemu občinstvu dobro poznana Serenada Benjamina Ipavca.

(9. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

 

HARMONIJA GODAL

V prvem delu programa bo mogoče slišati Godalni sekstet št. 1 Johannesa Brahmsa, ki spada v vrsto izjemnih komornih del sredine 19. stoletja, v drugem pa »Spominek iz Firenc« Petra Iljiča Čajkovskega, ki združuje klasično formo z ljudsko navdihnjenimi melodijami. Skladbi bodo interpretirali večplastni glasbenik Gary Levinson, ki ga kritiki cenijo zaradi intenzivne muzikalnosti ter spretne violinske tehnike, violinistka Anna Dorothea Mutterer, violist Michael Klotz, mladi violist Adam Savage, violončelistka Inbal Segev in violončelistka Ani Aznavoorian.

(12. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

 

V DVOJE

Nuška Drašček že vrsto let navdušuje občinstvo s svojim glasom, odrsko prezenco in izrednim repertoarjem, ki sega vse od opere do jazza, bluesa, popa, gospela, muzikala in šansona. Tokrat je združila moči z vsestranskim glasbenikom, akordeonistom Markom Hatlakom, ki je na koncertnih odrih prisoten že dobrih 20 let. V skrbno oblikovanem programu nam bosta v akustični različici predstavila svoj eklektični izbor najlepših melodij. V uvodnem delu programa bo poudarek na baročni, klasicistični in romantični glasbi, nato bodo zazveneli šansoni, tango, popevke in ljudske ter avtorske skladbe.

(13. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

 

ROKOKOJSKE VARIACIJE

Violončelist Bernardo Brizani si je izoblikoval uspešno kariero kot solist in komorni glasbenik, s Festivalom Ljubljana redno sodeluje že od leta 2019. Tokrat bo nastopil z v Sloveniji delujočim dirigentom Stevenom Loyjem. Vodil bo Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, ki je od leta 1993 odigral več kot 400 koncertov doma in v tujini. Predstavili bodo pester repertoar, ki vključuje dinamično delo Carla Philippa Emanuela Bacha, slavne klasicistično in mozartovsko navdihnjene variacije Petra Iljiča Čajkovskega in eno izmed njegovih miniatur, skladbo mladega, v Reki rojenega Juraja Marka Žerovnika in enega od stebrov komorne glasbe, »Deklica in smrt« Franza Schuberta.

(14. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

 

HOMMAGE À FRANČIŠEK SMERDU: ŠESTDESET LET KASNEJE

Letošnja retrospektivna razstava bo posvečena kiparju Frančišku Smerduju, avtorju bronastih ležečih aktov, ki sta postavljena ob odru Poletnega gledališča Križank (enaki skulpturi krasita tudi stopnišče v Festivalni dvorani). Predstavljena bodo njegova dela po izboru kustosinje dr. Nelide Nemec.

(19. 8.–6. 9., Križevniška cerkev)

 

ZAPPA DAY IN LJUBLJANA

Kontroverzni ameriški skladatelj, rock glasbenik, kitarist, pevec, vodja skupine The Mothers of Invention in borec proti cenzuri ter glasen kritik glasbene industrije Frank Zappa je bil avtor slogovno zelo raznolike glasbe. Njegov opus bosta z interpretativno globino predstavila uveljavljena zasedba Ensemble Dissonance in maestro Jonathan Stockhammer, s katerim je zasedba nastopila že lani (Mahler v Ljubljani). V vlogi kitarista se jima bo pridružil Vlatko Stefanovski, ki je znan po edinstveni tehniki in tonu.

(19. 8., 20.30, Poletno gledališče Križank)

 

SVETLANA ZAHAROVA IN KOSTUMI MODNE HIŠE CHANEL

Mednarodno uveljavljena primabalerina Svetlana Zaharova navdušuje svetovno občinstvo in kritike z izjemno tehniko ter iskrivo dramatično interpretacijo klasičnih in sodobnih vlog. Zaharova bo po petih letih na festivalu nastopila drugič, tokrat pa prihaja z dvojno predstavo Modanse. Pridružila se ji bo vrsta izvrstnih plesalcev iz baletnega ansambla Akademskega državnega Bolšoj teatra iz Rusije, med njimi zvezda sodobnega plesa Ildar Gajnutdinov. Predstavo bo odprl balet Kot dih, ki ga je posebej za Zaharovo ustvaril koreograf Mauro Bigonzetti. Po premoru sledi bleščeč poklon modni oblikovalki Gabrielle Chanel, ki  vsebuje več kot 80 kostumov modnega studia Chanel.

(20. 8., 20.00, Gallusova dvorana, Cankarjev dom)

 

FILMSKA GLASBA V INTERPRETACIJI SLOVENSKEGA MLADINSKEGA ORKESTRA

Na filmsko glasbo je sprva močno vplival Richard Wagner s tehniko leitmotivov, katerih namen je naznanjanje junakov, predmetov in situacij, nato pa se je razvila v povsem samosvojo tradicijo, ki gane poslušalce po vsem svetu. V Križankah bo mogoče prisluhniti raznolikemu naboru in klasičnim ter popularnim odlomkom, ki so zazveneli v nekaterih najbolj priljubljenih animiranih in igranih filmih ter franšizah. Dela bo interpretirala Živa Ploj Peršuh, slogovno vsestranska dirigentka, ki bo vodila Slovenski mladinski orkester. Kot solist bo nastopil Lauri Porra, finski basist in skladatelj, vnuk znanega Jeana Sibeliusa.

(21. 8., 20.30, Poletno gledališče Križank)

 

VEČER GLASBE JOHNA WILLIAMSA

John Williams je ustvaril nekaj najbolj priljubljene in prepoznavne filmske glasbe v zgodovini, sodeloval je pri klasikah, kot so Indiana Jones, Jurski park, Schindlerjev seznam, JFK in Reševanje vojaka Ryana. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med njimi 26 grammyjev, 5 oskarjev, 3 emmyje in 4 zlate globuse. S 54 nominacijami za oskarja je največkrat nominiran skladatelj in nasploh drugi največkrat nominiran posameznik, takoj za Waltom Disneyjem. Njegovo glasbo bosta predstavila Sofia Philharmonic Orchestra (Orkester Sofijske filharmonije) in National Choir of Sofia Philharmonic (Nacionalni zbor Sofijske filharmonije) pod taktirko velikega oboževalca filmske sage Vojna zvezd Najdna Todorova.

(22. 8., 20.30, Poletno gledališče Križank)

 

NAJVEČJE USPEŠNICE OTA PESTNERJA

Oto Pestner je v svoji karieri izdal več kot 45 solističnih albumov, s skupino New Swing Quartet še 45 albumov in z Alpskim kvintetom več kot 30 (nekateri prodani v milijonskih nakladah), sodeloval je še na več kot 50 nosilcih zvoka. V Križankah se bo z Big Bandom RTV Slovenija pod taktirko Lojzeta Krajnčana sprehodil po svoji bogati in raznoliki glasbeni poti in se dotaknil tako avtorskih pesmi, ki so zaznamovale njegovo preteklost, kot priredb, ki so pustile na njem največji pečat.

(23. 8., 20.30, Poletno gledališče Križank)

 

 

KONCERT OB PREMIERI NOVEGA ALBUMA ZASEDBE BOSSA DE NOVO

Zasedbo Bossa de Novo, ki deluje od leta 2003, danes sestavljajo Primož Vitez, Aljoša Kosor, Mitja Vrhovnik Smrekar, Sergej Randjelovič Runjoe in Marko Gregorič. Na poletnem festivalu nastopajo že drugo leto zapored, tokrat pa so pripravili koncert ob premieri novega albuma. Tudi letos se je na njihovo povabilo odzval brazilski glasbenik César Camargo Mariano, ki jih bo spremljal na klavirju. Za svoje ustvarjalno delo je prejel številne nagrade, še posebej pa izstopa njegov latin grammy za življenjske dosežke, ki ga je prejel leta 2007.

(26. 8., 20.30, Poletno gledališče Križank)

 

PREDANI KORAKOM

V izdihljaju poletnih počitnic bodo v sklopu projekta Predani korakom potekale plesno-gibalne delavnice ter zaključna predstava za otroke, ki so vključeni v rehabilitacijo na URI Soča. Pri projektu Festival Ljubljana sodeluje z Zavarovalnico Sava ter URI Soča, leta 2023 pa so sodelovanje še razširili ter povabili tudi otroke, ki obiskujejo program sodobnega plesa na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Na letošnjih delavnicah bo za spodbujanje nadobudnih mladih plesalcev drugo leto zapored skrbela plesna pedagoginja Jana Kovač Valdés.

(27. 8., 18.00, Poletno gledališče Križank)

 

KONCERT OPERNIH ARIH Z JUANOM DIEGOM FLÓREZOM

Ukrajinska dirigentka Oksana Liniv in perujski tenorist Juan Diego Flórez po dveh letih ponovno sodelujeta na poletnem festivalu s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Flórez je od svojega debija leta 1996 nastopil v opernih hišah v Milanu, Berlinu, Salzburgu, New Yorku, Dunaju in Zürichu, posnel številne zgoščenke in prejel mnogo nagrad. Oksana Liniv je leta 2021 postala prva ženska, ki je dirigirala na Bayreuther Festspiele (Bayreuthskem festivalu), od leta 2022 pa je glasbena vodja Teatro Comunale di Bologna (Mestnem gledališču v Bologni). V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo zazvenel izbor arij skladateljev italijanskega bel canta, Giuseppeja Verdija in francoskih sodobnikov Charlesa Gounoda, Julesa Masseneta in Jacquesa Offenbacha.

(27. 8., 20.00, Gallusova dvorana, Cankarjev dom)

 

DVA KONCERTA Z LONDON SYMPHONY ORCHESTRA IN SIROM ANTONIEM PAPPANOM

Na prvem koncertu se bo z deloma Edwarda Elgarja in Gustava Mahlerja predstavil priznani dirigent sir Antonio Pappano, ki bo s sezono 2024/25 postal šef dirigent London Symphony Orchestra (Londonskega simfoničnega orkestra). LSO si je v prejšnjem stoletju ustvaril sloves vrhunske institucije, mednarodno občinstvo pa dosega s turnejami, umetniškimi rezidencami, digitalnimi partnerstvi in obsežnim programom prenosov v živo. Na prvem koncertu bo kot solistka nastopila violinistka Vilde Frang, ki je navdušila kritike s svojimi posnetki najpomembnejših skladateljev. Drugi večer bo otvorila Uvertura Rimski karneval Hectorja Berlioza, sledil bo Koncert za klavir in orkester št. 1 Frédérica Chopina, v drugem delu pa bomo prisluhnili redko izvajanim Planetom Gustava Holsta. Orkestru se bo pridružil tudi Kaunas State Choir (Državni zbor iz Kaunasa), ki z mednarodnim uspehom izvaja tako staro kot novo glasbo.

V vlogi solista se bo znašel Bruce Liu, zmagovalec zadnjega Chopinovega tekmovanja v Varšavi leta 2021, na katerem je pianist Aleksander Gadžijev zasedel drugo mesto.

(28. in 29. 8., 20.00, Gallusova dvorana, Cankarjev dom)

 

20 LET UROŠA PERIĆA

Leto 2024 je za izjemnega glasbenika Uroša Perića edinstveno, saj slavi 20-letnico samostojne glasbene poti. Ob tej priložnosti bo v Poletnem gledališču Križank pripravil posebno glasbeno poslastico s svetovno znanimi gosti in svojim zvestim Big Bandom RTV Slovenija pod taktirko Lojzeta Krajnčana. S svojo karizmatičnostjo in vrhunsko izvedbo je Perić prepričal največja svetovna glasbena imena, kot so Quincy Jones, Sheila Raye Charles, Jacob Collier, Ernie Watts, glasbeni poznavalci pa njegove klavirske nastope primerjajo celo z nastopi velikega Gena Harrisa.

(30. 8., 20.30, Poletno gledališče Križank)

 

VEČNI VLADO KRESLIN

Na Ljubljana Festivalu bo 31. avgusta že triintridesetič nastopil slovenski pevec in avtor Vlado Kreslin s svojima zasedbama Mali bogovi in Beltinška banda, posebna gostja pa bo Masayah. Slavni kantavtor je leta 2020 za svoje izjemne dosežke in obširen opus prejel Ježkovo nagrado. »Vlado Kreslin je glasbenik in avtor, performer in trubadur svobode, multietničnosti, človeške skupnosti, solidarnosti in radosti življenja. Svoje kariere ne ohranja z nostalgičnim preigravanjem starih skladb, ampak vedno znova preseneča z novimi stvaritvami, celo bolj razigranimi, kot so tiste izpred desetletij, z bolj optimističnimi in bodrilnimi v kriznih časih predrugačenega sveta,« je njegovo delo ocenila žirija za podelitev Ježkovih nagrad.

(31. 8., 20.30, Poletno gledališče Križank)

 

VELIČASTNOST ORKESTRSKEGA ZVOKA

Letošnji poletni festival bo zaznamovala tudi vrnitev Riccarda Chaillyja, ki je nastopil na 61. Ljubljana Festivalu z Gewandhausorchester Leipzig (Gewandhaus orkestrom Leipzig). Danes deluje kot glasbeni direktor znamenite operne hiše Teatro alla Scala (milanska Scala) in glavni dirigent Filarmonica della Scala (Filharmoničnega orkestra milanske Scale). Tokrat bo s slednjim interpretiral Simfonijo št. 5 v e-molu, op. 64, Petra Iljiča Čajkovskega. Sledili bosta še orkestrski suiti Dafnis in Hloa Maurica Ravela, ki velja za mojstra orkestracije.

(2. 9., 20.00, Gallusova dvorana, Cankarjev dom)

 

ZAKLJUČEK 72. LJUBLJANA FESTIVALA. V VELIKEM SLOGU

72. Ljubljana Festival bo sklenil Orkester Slovenske filharmonije, ki ga bo vodil maestro Charles Dutoit, 103. prejemnika zlate medalje Kraljeve filharmonične družbe. Po uvodni suiti Pelléas in Mélisande, mojstrovini protoimpresionista Gabriela Fauréja, se mu bo na odru pridružila legendarna Martha Argerich, s katero sta skupaj že nastopila leta 2021 na 69. festivalu. Pianistka slovi po interpretacijah virtuozne klavirske literature 19. in 20. stoletja. V njeni izvedbi bo zazvenel žuboreči Koncert za klavir in orkester v G-duru Maurica Ravela, ki ga prežemajo vplivi jazza in baskovske tradicijske glasbe. Za konec bomo prisluhnili Simfoniji št. 9 v e-molu Antonina Dvořáka.

(3. 9., 20.00, Gallusova dvorana, Cankarjev dom)

 

Vstopnice so že v prodaji na ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, na bencinskih servisih in ostalih Eventimovih prodajnih mestih.

 

Uživajte v kulturnih doživetjih – le s klikom do prazničnih popustov.

Prijavite se na e-novice Festivala Ljubljana in prejmite 10% popusta na nakup vstopnic za prireditve 72. Ljubljana Festivala.
Ugodnost lahko izkoristite od 27. marca do 3. aprila 2024.

 

Zagotovite si svojo vstopnico in se pridružite v središču kulturnih doživetij, ki vam bodo nedvomno popestrila poletne večere.

Festival Ljubljana si pridržuje pravice do spremembe programa.

Več informacij na ljubljanafestival.si

Informacije / Odnosi z javnostmi

Tina Berk                                                                  Saša Strmšnik
+386 (0)1 241 60 20                                               Tel.: +386 (0)1 241 60 08
tina.berk@ljubljanafestival.si                              pr@ljubljanafestival.si

Maruša Šinkovič
+386 (0)1 241 60 18
marusa.sinkovic@ljubljanafestival.si

 

ljubljanafestival.si
www.facebook.com/ljubljanafestival
www.instagram.com/ljubljanafestival
www.youtube.com/user/TheFestivalLjubljana
www.linkedin.com/company/festival-ljubljana
www.tiktok.com/@ljubljanafestival

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana, ki ga tudi finančno omogoča. Član Evropskega združenja festivalov EFA je od leta 1977.