Napovedujemo Mednarodno tekmovanje Festivala Ljubljana – Trobilni kvinteti in kvarteti

16. 01. 2024

Po uspešno izvedenem Mednarodnem klavirskem tekmovanju Festivala Ljubljana, ki bo znova potekalo leta 2026, Festival Ljubljana pod vodstvom direktorja in umetniškega vodje Darka Brleka organizira Mednarodno tekmovanje Festivala Ljubljana – Trobilni kvinteti in kvarteti. To bo leta 2025, natančneje med 24. februarjem in 1. marcem v Slovenski filharmoniji. Zmagovalni zasedbi se obeta nagrada v vrednosti 20.000 evrov. Umetniški vodja tekmovanja in predsednik tekmovalne žirije je priznani slovenski pozavnist ter cenjeni pedagog Branimir Slokar.

Pomemben del dejavnosti Festivala Ljubljana je poleg organizacije kulturnih dogodkov tudi podpora vzhajajočih glasbenih zvezd. To že desetletja izkazuje z različnimi prireditvami, namenjenimi predstavitvi in nadaljnjemu razvoju mladih glasbenikov. Že več kot trideset let organizira Mednarodni glasbeni cikel Mladi virtuozi, v okviru katerega se predstavljajo zmagovalci državnih ali tujih tekmovanj, nadobudnim študentom nudi priložnost za dodatno izpopolnjevanje z Mojstrskimi tečaji Festivala Ljubljana, ki potekajo vsako leto kot del poletnega Ljubljana Festivala, prav tako pa v program svojih prireditev redno uvršča različne mladinske orkestre.

Uspeh prvega klavirskega tekmovanja je privedel do želje po razširitvi in nadgraditvi organizacije tekmovanj ter oblikovanju nove edicije, namenjene trobilnim komornim zasedbam. Tekmovanja, ki bo potekalo med 25. februarjem in 1. marcem 2025, se bodo lahko udeležili profesionalni trobilni kvarteti in kvinteti, katerih skupna povprečna starost članov ne presega 30 let, v sledečih sestavih:

 • Trobilni kvintet: 2 trobenti, rog, pozavna, tuba
 • Trobilni kvarteti:
  4 pozavne
  4 rogovi
  4 tube
  1 evfonij, 3 tube
  2 evfonija, 2 tubi

Prijave se bodo odprle 15. marca 2024, prijavnico pa bo mogoče oddati do 15. septembra 2024. Z udeležbo na tekmovanju bodo zasedbe dobile priložnost, da se predstavijo mednarodnemu občinstvu, hkrati pa bodo dosegle večjo prepoznavnost ne samo v Sloveniji, ampak tudi v tujini. Festival Ljubljana je svetovno priznan organizator kulturnih prireditev na najvišjem nivoju, ki je vključen v mnoge mednarodne organizacije, kot sta EFA in ISPA. S klavirskim tekmovanjem je postal tudi član Fundacije Alink-Argerich.

Vse prijave bo ocenila žirija predizbora, sestavljena iz treh priznanih glasbenikov – Franca Kosma, Dušana Kranjca in Boštjana Lipovška. Na tekmovanje, ki bo razdeljeno v dve etapi, se bo po njihovem izboru uvrstilo največ 20 zasedb. Obe etapi bosta potekali v Slovenski filharmoniji, iz prve pa se bo v drugo uvrstilo 6 zasedb. Ti dve etapi bo ocenjevala strokovna 5-članska žirija, ki jo sestavljajo Reinhold Friedrich, Radovan Vlatković, Andreas Martin Hofmeir in skladateljica Nina Šenk pod predsedstvom umetniškega vodje tekmovanja Branimirja Slokarja.

Tekmovalci bodo svoje tehnično znanje in interpretacijske sposobnosti dokazali z izvedbo širokega repertoarja, ki vključuje klasična in sodobna dela slovenskih ter tujih skladateljev. V prvi etapi pa se bodo vse zasedbe preizkusile v izvedbi skladbe Nine Šenk, ki jo bo skladateljica napisala posebej za tekmovanje.

Zmagovalcem bodo podeljene naslednje nagrade:

 • nagrada: 20.000 evrov
 • nagrada: 15.000 evrov
 • nagrada: 10.000 evrov
 • nagrada: 2.000 evrov
 • nagrada: 1.500 evrov
 • nagrada: 1.000 evrov

Najboljšim nastopom se bodo lahko dodelile tudi posebne nagrade:

 • Najboljša izvedba obveznega glasbenega dela slovenske skladateljice Nine Šenk: 2.000 evrov
 • Najvišje uvrščena Slovenska zasedba (vsi člani zasedbe morajo imeti slovensko državljanstvo): 2.000 evrov

Več informacij o tekmovanju trobilnih kvartetov in kvintetov najdete na spletni strani Festivala Ljubljana na https://ljubljanafestival.si/tekmovanje-trobilni-kvarteti-kvinteti/.

Hvala za pozornost, ki jo namenjate programu Festivala Ljubljana.

Festival Ljubljana si pridržuje pravice do spremembe programa.

Več informacij na ljubljanafestival.si

Informacije / Odnosi z javnostmi

Tina Berk                                                                  Saša Strmšnik
Tel.: +386 (0)1 241 60 20                                     Tel.: +386 (0)1 241 60 08
tina.berk@ljubljanafestival.si                              pr@ljubljanafestival.si

Maruša Šinkovič
Tel.: +386 (0)1 241 60 18
marusa.sinkovic@ljubljanafestival.si

ljubljanafestival.si
www.facebook.com/ljubljanafestival
www.instagram.com/ljubljanafestival
www.youtube.com/user/TheFestivalLjubljana
www.linkedin.com/company/festival-ljubljana/
www.tiktok.com/@ljubljanafestival

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana, ki ga tudi finančno omogoča. Član Evropskega združenja festivalov EFA je od leta 1977.