NAPOVEDUJEMO 71. EDICIJO LJUBLJANA FESTIVALA

20. 04. 2023

Festival Ljubljana bo ponovno gostil velike orkestre in izvrstne soliste. Na programu letošnje enainsedemdesete edicije se bodo zvrstili vrhunski komorni in simfonični koncerti, baletne, operne in gledališke predstave, muzikali, Ljubljana Festival na Ljubljanici, Mednarodna likovna kolonija, mojstrski tečaji in še mnogo več. Poletje bo dolgo in pestro, obogateno s številnimi prireditvami. Vabimo vas, da se od 20. junija do 3. septembra z nami zadržujete v središču kulturnih doživetij, ki vam bodo nedvomno popestrila tople poletne večere.

 

VRAČA SE MUZIKAL MAMMA MIA!

Muzikal presežkov in rekordov, Mamma Mia!, ki je navdušil svet in obiskovalce po vsej Sloveniji, se po premoru in epidemiji vrača v Križanke. Na osmo obletnico premiere se bodo Križanke ponovno prelevile v grški otok, na katerem se dogaja romantična komedija o nasprotujočih si prizadevanjih in sanjah enega dekleta iz 70. in drugega iz 90. let.
(15. in 16. 6., 21.00, Poletno gledališče Križank)

 

OTVORITEV 71. LJUBLJANA FESTIVALA

Tradicionalni gala koncert Poletna noč, ki predstavlja bogato dediščino slovenske zabavnoglasbene zakladnice, bo tokrat posvečen izjemnemu avtorskemu opusu kantavtorja Tomaža Domicelja, ki letos praznuje 75 let. Ob spremljavi Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija pod vodstvom Patrika Grebla bodo Domiceljeva najbolj znana dela izvedli priznani slovenski solisti.
(20. 6., 20.45, Kongresni trg)

 

CARMINA BURANA EDWARDA CLUGA

Orffova največja uspešnica, scenska kantata Carmina Burana, bo tokrat uprizorjena po idejni zasnovi koreografa Edwarda Cluga. Gonilna sila koreografije je, sledeč vsebini različnih besedil, paralelizem med cikli narave, zlasti med pomladnim prebujanjem narave, ter človeškim življenjem in poželenjem. Delo bo v novem slovenskem prevodu Benjamina Virca zazvenelo v izvedbi Simfoničnega orkestra SNG Maribor in Zbora Opere SNG Maribor pod taktirko Simona Krečiča.
(22. 6., 21.00, Poletno gledališče Križank)

 

MARGUERITE DURAS: ZAMAKNJENOST LOL V. STEIN

Uprizoritev Matjaža Bergerja Zamaknjenost Lol V. Stein bo temeljila na mobilizaciji infinitezimalne fragilnosti ženskega bila in ritma, ki se razpira med neizrekljivim in skrivnostnim in z močnim obeležjem Želje v Pogledu.
(22. 6., 20.00, Galerija Božidar Jakac, Konstanjevica na Krki)

 

KDO SE BOJI VIRGINIJE WOLF
Drama Kdo se boji Virginie Woolf? Edwarda Albeeja je postavljena v univerzitetno, domnevno uglajeno intelektualno okolje, ki pa kmalu razgali svojo mnogotero problematičnost in krutost. Albeejeva igra je ob nastanku temeljno zaznamovala gledališče in film, pa tudi razumevanje sveta svojega časa. Svojimi osrednjimi temami – zahtevo po uspehu, mitom o srečni družini z otroki, prepletom iluzije in resnice – je danes bolj živa kot kadarkoli.
(23. 6. in 27. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

 

BITI ALI NE BITI

La Fura dels Baus je španska gledališka skupina, ustanovljena leta 1979 v Barceloni, ki je znana po svojem uličnem gledališču, uporabi nenavadnih prizorišč ter brisanju meja med občinstvom in igralstvom. Od zgodnjih 90. let so diverzificirali svoja ustvarjalna prizadevanja in se razširili na področja digitalnega in uličnega gledališča, uprizarjanja sodobnih gledaliških del ter oper in produkcije večjih korporativnih dogodkov.
(26. in 27. 6., 21.00, Poletno gledališče Križank)

 

PASTORALA ZA PLANET

Glavni prispevek španske gledališke skupine La Fura dels Baus je pristop k predstavam, ki občinstvo spodbuja k aktivnemu sodelovanju v prostorih, ki so tradicionalno rezervirani za javnost. Ta mešanica tehnik in disciplin je postala znana kot “furanski jezik”, izraz, ki se danes uporablja tudi za opis dela drugih gledaliških skupin. La Fura dels Baus veljajo za najbolj znano blagovno znamko glasbeno-scenskega spektakla.
(29. in 30. 6., 21.00, Poletno gledališče Križank)

 

DISNEYEVA USPEŠNICA V NOVI PREOBLEKI

Animirani film Lepotica in zver je prvi Disneyjev animirani film, ki je bil prilagojen v broadwayski muzikal. Zagrebško mestno gledališče Komedija je v sodelovanju z Disneyjem ter podjetjem Music Theatre International oživilo romantično-fantazijski muzikal v režiji in koreografiji Lea Mujića ter pod glasbenim vodstvom Krešimirja Batinića in Davorja Kelića.
(3., 4., 6. in 7. 7., 21.15, Poletno gledališče Križank)

 

PIANIST SIMON TRPČESKI

Pianista Simona Trpčeskega kritiki cenijo zaradi virtuoznosti, globoko ekspresivnega pristopa in karizmatične odrske prezence. Na 71. Ljubljana Festivalu bo nastopil ob spremstvu Orkestra Slovenske filharmonije pod taktirko izvrstnega Vasilija Petrenka. Izvedli bodo Rahmaninov Koncert za klavir in orkester št. 2 ter Šostakovičevo Simfonijo št. 10.
(10. 7., 20.00, Cankarjev dom)

 

SLOVITI OPERNI DUO

Vladajoča primadona 21. stoletja Anna Netrebko in karizmatični tenorist Yusif Eyvazov sta postala zvezdniški operni par brez primere. Na odru se jima bosta tokrat pridružila baritonist Željko Lučić in mezzosopranistka Elena Židkova ter Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko Michelangela Mazza. Program bo osredotočen na priljubljene točke iz raznolikih Verdijevih del iz različnih obdobij italijanske opere.
(11. 7., 20.00, Cankarjev dom)

 

MAHLER V LJUBLJANI
Najprej bo Ensemble Dissonance izvedel zgodnje delo Schönberga, sekstet Ozarjena noč. Pod taktirko Jonathana Stockhammerja bo nato zazvenela Schönbergova komorna priredba Mahlerjeve osupljive Pesmi o zemlji, za katero je značilno stapljanje simfonične oblike in pesemskega cikla. Pesmi bodo zazvenele v izvedbi baritonista Jake Mihelača in tenorista Paula Schweinesterja.
(12. 7., 20.00, Križevniška cerkev)

 

MADAMA BUTTERFLY

Mojstrovino bo izvedla operna hiša Gledališče La Fenice pod taktirko Danieleja Callegarija in v režiji Àlexa Rigole. V glavnih vlogah bodo nastopili Monica Zanettin, Manuela Custer in Vincenzo Costanzo. La Fenice slovi kot ena najbolj priznanih institucij v zgodovini italijanskega gledališča in je bila v 19. stoletju prizorišče slavnih opernih premier, na katerih so izvajali velika dela Rossinija, Bellinija, Donizettija in Verdija.
(13. in 14. 7., 20.00, Cankarjev dom)

 

ŠEHEREZADA MARÍE PAGÉS

María Pagés je svetovno uveljavljena umetnica in plesalka iz Seville, znana po svojevrstnem konceptu estetike flamenka. V Slovenijo se vrača s koreografijo De Scheherazade,  ki dramaturško izhaja iz sodobnega branja bistva čudovitih ženskih likov, ki so zaznamovali svet univerzalne kulture. Predstava pripoveduje o izkušnjah ženske, ki želi v svetu utrditi filozofska načela ženske singularnosti.
(17. 7., 21.00, Poletno gledališče Križank)

 

KRALJEVI KOMORNI ORKESTER VALONIJE

Kraljevi komorni orkester Valonije deluje že več kot pol stoletja. Vahan Mardirossian je po stopinjah A. Dumaya in F. Braleyja nedavno prevzel mesto glasbenega direktorja in nadaljeval njuno uspešno delo. Na programu bodo zazveneli disonantna skladba Pendereckega, pastoralni koncert Nymana, ritmično minimalistično Contrafactus Sollime in delo, ki ohranja svoj značilni ruski patos, čeprav ga je Čajkovski napisal v sončni Italiji.
(18. 7., 20.00, Križevniška cerkev)

 

VEČER ZNAMENITIH OPERNIH ARIJ

Z Orkestrom Slovenske filharmonije bosta na večeru znamenitih opernih točk nastopila Sondra Radvanovsky, sopranistka, katere globina in izvrstna barva glasu se ujemata z njeno dramatično igralsko sposobnostjo, ter Piotr Beczała, eden najbolj iskanih liričnih tenorjev. Dvojec in orkester bo vodil Gianluca Marcianò, pod njegovo taktirko bodo zazvenele najbolj sijajne romantične arije in dueti iz del Puccinija, Verdija, Dvořáka, Giordana in Lehárja.
(19. 7., 20.00, Cankarjev dom)

 

BALET MILANSKE SCALE

Milanska Scala velja za eno vodilnih opernih in baletnih ustanov na svetu in je bilo prizorišče mnogih slavnih opernih premier. V njihovi produkciji bo izveden balet treh raznolikih del, začenši s koreografijo Suita Verdi Manuela Legrisa, sledili bodo elektronski ritmi v koreografiji Solitude Sometimes Philippa Kratza, večer pa bo sklenila interpretacija Labodjega jezera Rudolfa Nurejeva.
(20. 7., 21.00, Poletno gledališče Križank)

 

VEČER KOMORNE GLASBE

Komorna glasba označuje glasbo z manjšo zasedbo, ki je namenjena izvajanju v domačem, zasebnem ali manjšem okolju. Široki repertoar, ki obsega dela Beethowna, Schuberta, Rossinija, Vivaldija, Enescuja, Montaga in Tabakova, bo v ambientu Križevniške cerkve zazvenel v izvedbi violinistke Latice Honde-Rosenberg, violista Hartmuta Rohdeja, čelista Jensa-Petra Maintza, kontrabasista Ricka Stotijna ter pianistov Zsuzse Bálint in Kena Nakasakoja.
(24. 7., 20.00, Križevniška cerkev)

 

DRŽAVNO OPERNO IN BALETNO GLEDALIŠČE V ASTANI

Državno operno in baletno gledališče v Astani, največja tovrstna institucija v Srednji Aziji, je bilo ustanovljeno leta 2013 na pobudo prvega predsednika Republike Kazahstan Narsultana Nazarbajeva. V Križankah bodo v prvem delu izvedli predstavo Gala Balet, sestavljeno iz odlomkov različnih baletov, v drugem delu pa enega najbolj znanih komičnih baletov Šest plesov mednarodno uveljavljenega koreografa sodobnega plesa Jiříja Kyliána.
(25. in 26. 7., 21.00, Poletno gledališče Križank)

 

DRŽAVNI ZBOR IZ KAUNASA

Državni zbor iz Kaunasa slovi po raznolikem repertoarju, ki obsega več kot 250 obsežnih instrumentalno-vokalnih del od srednjega veka do sodobne glasbe, in sodeluje pri izvedbah oratorijev, kantat, maš, pasijonov ter odrskih in koncertnih izvedb oper. Prisluhniti bo mogoče slogovno in časovno izredno raznolikemu naboru zborovske glasbe, ki vključuje romantična dela 19. kot tudi dela 20. in 21. stoletja ter ukrajinsko ljudsko pesem.
(27. 7., 20.00, Cerkev sv. Jakoba)

 

KVARTET GOFFRILLER Z VIOLETO EGOROVO

Kvartet Goffriller je rezultat združitve različnih glasbenih osebnosti in utrjenih mednarodnih koncertnih izkušenj štirih umetnikov in profesorjev na Konservatoriju Vincenzo Bellini. Pridružila se jim bo Violeta Egorova, ena najbolj cenjenih umetniških osebnosti velike ruske klavirske šole. Zaigrali bodo dva pomembna romantična klavirska kvinteta, Schumannovo ekstrovertirano delo ter Brahmsov obsežen kvintet.
(28. 7., 20.00, Križevniška cerkev)

 

ROMANTIČNO OBARVAN VEČER

V 19. stoletju je razvoj ventilov odprl nove možnosti za skladatelje romantične dobe, ki so želeli uporabljati trobila. Temu primerno bo program predvsem romantično obarvan in bo vseboval delo T. Hansena, prvi stavek Patetične sonate L. van Beethovna, prirejene za trobento in klavir, Sonato za trobento G. Antheila ter Trio za klavir, violino in rog J. Brahmsa. Skladbe bodo zazvenele v izvedbi izvrstne violinistke Lane Trotovšek, hornista Andreja Žusta, trobentača Reinholda Friedricha ter pianistke Erike Takezawe.
(31. 7., 20.00, Križevniška cerkev)

 

KOMORNI KONCERT V KRIŽEVNIŠKI CERKVI

V izvedbi izvrstnih glasbenikov oboista Emanuela Abbühla, flavtista Felixa Rengglija, fagotista Oleta Kristiana Dahla, klarinetista Françoisa Bende, hornista in člana Berlinskih filharmonikov Andreja Žust ter pianistov Eline Gotsouliak, Kimiko Imani in Thomasa Haberlaha bo mogoče slišati spekter raznolikih del. Zazvenele bodo skladbe Mozarta, Debussyja, Morlacchija in Torrianija, Dutilleuxa, Horovitza ter Poulenca.
(3. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

 

BACHOVI VIOLINSKI KONCERTI

Poletni večer bo posvečen tistim redkim ohranjenim Bachovim solističnim koncertom, virtuozni orkestrski suiti in priredbi ene najbolj veličastnih orgelskih skladb. Dela bodo zazvenela v izvedbi Ensemble Dissonance, na odru se jim bodo pridružili violinistka Lana Trotovšek, flavtist Boris Bizjak, violinist in pedagog Janez Podlesek ter oboist Sorin Crudu.
(4. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

 

GRAN BOLERO

Jesús Rubio Gamo je eden izmed izstopajočih in obetavnih koreografov mlajše generacije. V Križankah se bo predstavil z delom Gran Bolero, ki ga je priredil za skupino En-Knap, okrepljeno z Zagrebškim plesnim ansamblom. Plesna predstava na novo definira znamenito Ravelovo skladbo Boléro, temelječo ne na izpeljevanju gradiva, pač pa na njegovem ponavljanju.
(7. 8., 20.30, Poletno gledališče Križank)

 

VEČER VIOLONČELA IN KLAVIRJA

Repertoar violončelista Isak Haračić in pianistke Sonja Markovič zaobjema dobro poznana dela za violončelo in klavir, pri tem pa ga dosledno posodabljata z novejšimi, manj izvajanimi deli. Koncert bo vključeval tonalno večplastno skladbo B. Martinůja, spiritualno minimalistično delo A. Pärta, ljudsko navdihnjeno kompozicijo A. Vujića ter sonato, ki predstavlja potovanje skozi štiri mesta Anatolije, F. Saya.
(8. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

 

KLAVIRSKI KVARTET

Konec 18. stoletja je bil klavirski kvartet kot sestav noviteta. Mozartov Klavirski kvartet v g-molu velja za eno izmed prvih del v tej obliki, prav tako je inovativno delo tudi Brahmsov Klavirski kvartet v g-molu, Klavirski kvartet v a-molu je mogoče najti tudi v Mahlerjevem zgodnjem opusu. Omenjene skladbe bodo zazvenele v izvedbi pianista Tomaža Petrača, violončelista Andreja Petrača, violinista Roberta Lakatoša ter violista Roberta Papija.
(9. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

 

BAROČNO NAVDIHNJEN REPERTOAR

Ljubitelje glasbe za violino in čembalo čaka zanimiv večer, na katerem se bosta predstavila čembalistka Eva Dolinšek in violinist Vasilij Meljnikov. Zazvenel bo baročno navdihnjen, a raznovrsten repertoar, ki vključuje staro glasbo Albinonija, Tartinija, Bacha, Balbastre in Marcella, delo 20. stoletja Šnitkeja in nekoliko novejša dela Pärta in slovenskega skladatelja Lazarja.
(10. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

 

ČAROBNA GLASBA KULTNIH FILMOV

Večkrat nagrajena glasba k filmski upodobitvi fantazijskih romanov čarovnika Harryja Potterja pisateljice J. K. Rowling bo z odra Križank zvenela v obliki edinstvenega koncertnega večera z zvezdniškimi solisti, zborom in simfoničnim orkestrom. Dogodek bodo vizualno popestrili čarobni svetlobni in laserski učinki, kot gost pa se bo glasbenikom pridružil tudi član originalne igralske zasedbe Chris Rankin, znan kot Percy Weasley.
(16. 8., 17.00 in 21.00, Poletno gledališče Križank)

 

VEČER FILMSKE GLASBE V KRIŽANKAH

Howard Shore, eden najpomembnejših avtorjev filmske glasbe, je najbolj znan po svoji glasbi za filmsko adaptacijo Tolkienove pustolovsko-fantazijske trilogije Gospodar prstanov Petra Jacksona. Čarobni glasbeni odlomki iz filmskih upodobitev fantazijskih romanov Tolkiena bodo zazveneli v izvedbi simfoničnega orkestra, zbora in solistov, na odru pa se jim bo pridružil tudi član igralske zasedbe trilogije Hobit, William Kircher.
(17. 8., 17.00 in 21.00, Poletno gledališče Križank)

 

PINK FLOYD: THE WALL

V Ljubljano prihaja edinstvena izvedba znamenite rock opere The Wall. Album zasedbe Pink Floyd iz leta1979 raziskuje teme osamljenosti in osebne izolacije v povojni Veliki Britaniji ter vsebuje zelo močno protivojno sporočilo. Občinstvo bo deležno izvedb avtorskih skladb turneje The Wall nekaterih izmed glasbenikov, ki so sodelovali s Pink Floydi ali Rogerjem Watersom. Koncert bo vizualno popestren z osupljivo svetlobno predstavo in videoprojekcijami, primernimi za praznovanje enega največjih dosežkov v svetu rock glasbe.
(18. 8., 17.00 in 21.00, Poletno gledališče Križank)

 

GLASBA HANSA ZIMMERJA IN DRUGIH

Hans Zimmer slovi kot eno največjih imen v zgodovini filmske glasbe. Ko je združil moči s filmskim skladateljem Stanleyjem Myersom je začel razvijati edinstven in zdaj že izrazito prepoznaven slog. Zimmer je imenoval Ennia Morriconeja za svojega idola in vzornika ter sledil njegovemu zgledu komponiranja glasbe pred snemanjem filma. Odlomki iz uspešnic, kot so James Bond, Pirati s Karibov, Gladiator in Medzvezdje, bodo zveneli v izvedbi simfoničnega orkestra in solistov.
(19. 8., 17.00 in 21.00, Poletno gledališče Križank)

 

DVOJEC WITKOWSKI

Fabio in Gisele Witkowski sta uspešen poustvarjalni dvojec, ki ga svetovni kritiki in poslušalci občudujejo zaradi živahnih ter dinamičnih štiriročnih izvedb. Duo bo izvajal slogovno raznolika dela, začenši s Schubertovo Fantazijo v f-molu, sledila bo Barberjeva baletna suita, recital pa bo sklenila klavirska izvedba Milhaudovega Vola na strehi.
(21. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

 

NOVODOBNI POVODNI MOŽ

Zgodba o Urški in Povodnem možu, ujetih v ritmih bobnov, klavirja in električne kitare, je sodobna pravljica, ki nagovarja tako starejše kot mlajše občinstvo. Delo, ki je doživelo izredno uspešno premiero na lanskem 70. Ljubljana Festivalu, je zasidrano v slovenski kulturni zapuščini, a nagovarja sodobno publiko z aktualnimi problemi ter družbenimi izzivi, kot je odgovornost do okolja in uporabe družbenih medijev.
(22. 8., 20.30, Poletno gledališče Križank)

 

RITMI KABARETA Z UTE LEMPER

Ime nemške igralke in pevke Ute Lemper takoj sproži asociacije na kabaret. Zelo blizu so ji francoski šanson Jacquesa Brela, Edith Piaf in Léa Ferréja, kakor tudi argentinski tango Astorja Piazzolle. Poleg omenjenih avtorjev bo mogoče slišati skladbi dvojca Kander in Ebb, kot tudi zimzelene pesmi Boba Dylana, Vana Morrisona in Charlesa Treneta. Nastopila bo s Slovenskim mladinskim orkestrom pod taktirko Žive Ploj Peršuh.
(23. 8., 20.30, Poletno gledališče Križank)

 

BOSSA DE NOVO IN CESAR CAMARGO MARIANO

Začetki slovenske glasbene skupine Bossa de Novo segajo v leto 2003. Danes je to priljubljena zasedba, ki v to specifično brazilsko ritmiko in harmonije prireja tudi druge glasbene zvrsti, kot so jazzovski standardi in slovenske ponarodele ter popularne pesmi. Tokrat bodo na odru združili moči z enim najboljših brazilskih aranžerjev, producentov in pianistov, Cesarjem Camargom Marianom.
(24. 8., 20.30, Poletno gledališče Križank)

 

DUO LORENZ BRIZANI

Prepoznavnima slovenskima glasbenikoma, violinistu Domnu Lorenzu in čelistu Bernardu Brizaniju, bomo prisluhnili v Križevniški cerkvi. Dvojec bo najprej odigral Martinůjevo izrazito virtuozno dvostavčno delo, sledila bo Ravelova sonata, ki jo je skladatelj posvetil pokojnemu Debussyju, program pa bo sklenila Kodalyeva skladba, ki odlično združuje madžarsko ljudsko tematiko in formalne strukture umetne glasbe.
(25. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

 

VRAČA SE KRALJEVI ORKESTER CONCERTGEBOUW

Dirigent Iván Fischer je aktiven kot skladatelj, operni direktor in vodja Budimpeškega festivalskega orkestra. Od leta 1987 redno gostuje s svetovno priznanim Kraljevim orkestrom Concertgebouw, ki je bil tesno povezan z Gustavom Mahlerjem in je redno izvajal številne njegove simfonije še v času, ko Mahler ni bil priznan kot pomemben skladatelj. V njihovi izvedbi bo tokrat zvenela Mahlerjeva Sedma simfonija.
(28. 8., 20.00, Cankarjev dom)

 

JONATHAN TETELMAN IN LUDOVIC TÉZIER

Ludovic Tézier je priznan kot eden vodilnih svetovnih baritonistov našega časa, sloves pa si je pridobil z interpretacijo velikih Verdijevih vlog. Jonathan Tetelman velja za eno najvznemirljivejših prihajajočih zvezd in je cenjen zaradi veličastnega, sijočega in temno obarvanega glasu. N poletnem festivalu bosta nastopila ob spremstvu Orkestra Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta in pianista Marca Boemija, ki je v več kot 25-letni karieri sodeloval s tremi generacijami najodličnejših pevcev.
(29. 8., 20.30, Poletno gledališče Križank)

 

KITARSKI DUO SRĐAN BULATOVIĆ IN DARKO NIKČEVIĆ

Mednarodno priznana kitarista iz Črne gore, Srđan Bulatović in Darko Nikčević, sta cenjena zaradi svoje izjemne virtuoznosti, ki zagotavlja edinstveno mešanico balkanskih ritmov ter sredozemskih, bližnjevzhodnih in drugih vplivov. Na koncertu bosta poleg avtorskih skladb izvajala tudi prirejeno skladbo baročnega Bacha, klasicistične odlomke Cimarose, Mozarta in Sora, romantični deli Albéniza in Tárrege ter priljubljeno Ravelovo delo zgodnjega 20. stoletja.
(30. 8., 18.00, Križevniška cerkev)

 

IBRICA JUSIĆ
Kitarist in kantavtor Ibrica Jusić na Hrvaškem velja za poosebitev šansona, saj je že vse od prvega albuma iz leta 1968 zvest francoskemu šansonu, od katerega pa se z značilnim pridihom Mediterana odmika, kar daje njegovim skladbam prepoznaven avtorski pečat. Med njegove najbolj prepoznavne pesmi sodijo Osobenjak, Još uvijek ne znam neke važne stvari, Mačka in Ljubi san vašu ‘ćer.
(30. 8., 20.30, Peklensko dvorišče Križank)

 

UROŠ PERIĆ IN BIG BAND RTV SLOVENIJA

Uroš Perić je doma in po svetu poznan po pristnih interpretacijah, ki poslušalce popeljejo v zlato dobo jazza, soula in bluesa. Zgodba Cheek to Cheek se je začela s prepletom dveh najbolj markantnih soul glasov črnske glasbe na domačih tleh, Uroša Perića in Maje Keuc. Koncert v Križankah bo popestril Big Band RTV Slovenija pod taktirko Lojzeta Krajnčana, Urošu pa se bodo na odru pridružili odlični glasbeni gostje.
(31. 8., 20.30, Poletno gledališče Križank)

 

BOSTONSKI SIMFONIČNI ORKESTER

Bostonski simfonični orkester se je uveljavil pod taktirko slovitega S. Kusevickega, s katerim je leta 1926 prvi izvedel koncert v živo za radijski prenos. Pod taktirko dirigenta in trenutnega glasbenega direktorja Andrisa Nelsonsa bodo koncert otvorili s Štirimi afroameriškimi plesi C. Simona, sledila bo koncertna izvedba Petruške I. Stravinskega. V drugem delu se bo pri izvedbi klavirskega koncerta C. Saint-Saënsa pridružil pianist Jean-Yves Thibaudet. Program bo sklenil Valček mojstra orkestracije M. Ravela.
(1. 9., 20.00, Cankarjev dom)

 

TRADICIONALNI KONCERT VLADA KRESLINA Z GOSTI

Izredno priljubljeni kantavtor iz Prekmurja, Vlado Kreslin, je živa legenda slovenskega kulturnega prostora. Glasbeno kariero je začel kot bobnar v 70. letih, nato se je pridružil zasedbi Martin Krpan. Ko je skupina leta 1991 prenehala delovati, so nastali Mali bogovi, hkrati pa se je pridružil Beltinški bandi, godcem iz rojstnih Beltincev. S Festivalom Ljubljana ima že dolgoletno tradicijo, namreč prisluhnemo mu lahko vsako leto, leta 2021 pa je proslavil že 30-letnico nastopanja na festivalu.
(2. 9., 20.00, Poletno gledališče Križank)

 

ZAKLJUČEK 71. LJUBLJANA FESTIVALA

Enainsedemdeseti Ljubljana Festival bo svečano sklenil Gewandhaus orkestra Leipzig, ki je eden najstarejših simfoničnih orkestrov na svetu in slovi po samosvoji zvočni paleti ter izjemno raznolikem repertoarju. Nastopili bodo pod taktirko dirigenta Herberta Blomstedta, katerega interpretacije izkazujejo veliko zvestobo partituri in analitično natančnost. Najprej bo z odra zazvenela Schubertova Peta simfonija, nato pa še simfonična pesnitev Spomini iz norveških gora in Tretja simfonija F. Berwalda.
(3. 9., 20.00, Cankarjev dom)

 

SPREMLJEVALNE PRIREDITVE 71. LJUBLJANA FESTIVALA

Ljubljana Festival na Ljubljanici

Na privlačnem koncertnem prizorišču, turističnih ladjicah po reki Ljubljanici, bodo v komornih zasedbah nastopili študenti Akademije za glasbo in Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani:

Sreda, 28. 6.

 • 12.00, Barjanka (Dvorni trg), Neobrass Kvintet
 • 14.00-16.00 Lea (Mesarski most), Kvartet flavt Akademije za glasbo
 • 16.00-18.00 Livada (Gallusovo nabrežje), Trobilni kvintet KGBL
 • 18.00-20.00 Emonca (Cankarjevo nabrežje), Pihalni kvintet Flabile

Četrtek, 29. 6.

 • 10.00-12.00 Lana Sulc (Gallusovo nabrežje), Trobilni kvintet Corpus delicti
 • 14.00-16.00 Livada (Gallusovo nabrežje), Kvartet flavt Aeris
 • 16.00-18.00 Zelen zmaj (Mesarski most), Kvartet evfonijev 4phonium
 • 18.00-20.00 Ljubljana 1 (Ribji trg), Ljubljanski kvartet saksofonov

Petek, 30. 6.

 • 10.00-12.00 Barjanka (Dvorni trg), Pihalni kvartet Akademije za glasbo
 • 16.00-18.00 Lea (Mesarski most), Kvartet flavt Akademije za glasbo
 • 18.00-20.00 Zeleni zmaj (Mesarski most), Kvartet rogov Akademije za glasbo

(28.–30. 6., Ljubljanica)

 

Mojstrski tečaji Festivala Ljubljana
V sklopu 71. Ljubljana Festivala bodo potekali mojstrski tečaji, katerih umetniški vodja je priznani pozavnist Branimir Slokar. Mladi glasbeniki se bodo ob zaključku izobraževanja javnosti predstavili na samostojnih koncertih, izobraževali se bodo lahko pri mednarodno priznanih profesorjih:

 • Latica Honda-Rosenberg, violina
 • Lana Trotovšek, violina
 • Hartmut Rohde, viola
 • Jens-Peter Maintz, violončelo
 • Rick Stotijn, kontrabas
 • Emanuel Abbühl, oboa
 • Felix Renggli, flavta
 • François Benda, klarinet
 • Ole Kristian Dahl, fagot
 • Reinhold Friedrich, trobenta
 • Andrej Žust, rog
 • Ian Bousfield, pozavna
 • Thomas Rüedi, evfonij
 • Rex Martin, tuba
 • Epifanio Comis, klavir

(23. 7.–6. 8., Glasbena šola Vič-Rudnik)

 

XXVI. Mednarodna likovna kolonija

Od 9. do 14. julija bo v Križankah pod selektorskim vodstvom Toma Vrana potekala že XXVI. Mednarodna likovna kolonija, katere udeleženci prihajajo tako iz Slovenije, kot tudi iz tujine.
(9. 7.–14. 7., Križanke)

 

Mala likovna kolonija

Od 10. do 14. julija bodo na 71. Ljubljana Festivalu ponovno potekale tudi otroške ustvarjalne delavnice, ki se jih bodo lahko brezplačno udeležili otroci med šestim in štirinajstim letom z željo po spoznavanju umetnosti. Strokovna mentorica bo Ema Kobal.
(10. 7.–14. 7., Križanke)

 

Predani korakom

V sodelovanju z URI Soča se bodo v sklopu projekta Predani korakom otroci tudi letos prepustili plesu, petju in igri ter vas po enem tednu vaj z ustvarjalno ekipo popeljali na popotovanje. Zaključna prireditev bo 28. avgusta v Križankah.
(28. 8., Križanke)

 

Hommage à Vojko Štuhec: Pet let kasneje

V čarobnem ambientu Križevniške cerkev se bomo letos poklonili umetniku Vojku Štuhcu na razstavi z naslovom Hommage à Vojko Štuhec: Pet let kasneje, katere kustosinja bo dr. Nelida Nemec.
(1.–21. 9., Križevniška cerkev)

 

SPONZORJI IN PODPORNIKI

Skoraj tri mesece trajajočega programa ne bi bilo mogoče izpeljati brez izdatne podpore Mestne občine Ljubljana in njenega župana Zorana Jankovića, za kar se jima iskreno zahvaljujemo. Veliko hvaležnost izrekamo vsem našim sponzorjem in podpornikom. Zahvala gre tudi medijem, ki poročajo o naših dogodkih, ter vsem obiskovalkam in obiskovalcem.

Več informacij na ljubljanafestival.si.

 

Informacije / Odnosi z javnostmi

Maruša Šinkovič                                                             Tina Berk
Tel.: +386 (0)1 241 60 18                                              Tel.: +386 (0)1 241 60 20
marusa.sinkovic@ljubljanafestival.si                         tina.berk@ljubljanafestival.si

ljubljanafestival.si
www.facebook.com/ljubljanafestival
www.instagram.com/ljubljanafestival
www.youtube.com/user/TheFestivalLjubljana

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana, ki ga tudi finančno omogoča. Član Evropskega združenja festivalov EFA je od leta 1977.