NAPOVEDUJEMO 69. LJUBLJANA FESTIVAL

01. 06. 2021

Festival Ljubljana tudi na 69. Ljubljana Festivalu, ki bo potekal v obdobju med junijem in septembrom, napoveduje svetovno priznana tuja in domača imena. Poletni Ljubljana Festival vsako leto pomembno prispeva h kulturnemu dogajanju Ljubljane, s katerim slovenska prestolnica vstopi na zemljevid svetovno pomembnih kulturno-umetniških prizorišč. Pripravlja skrbno izbran in žanrsko raznovrsten program – baletne, operne in gledališke predstave, muzikale, komorne in simfonične koncerte, Mednarodno likovno kolonijo, mojstrske tečaje, otroške in mladinske delavnice, Ljubljana Festival na Ljubljanici in še mnogo več. V srcu Ljubljane nam bodo številna izjemna imena na letošnjem 69. Ljubljana Festivalu tako pričarala nepozabne kulturno obarvane poletne večere.

 

UVOD V FESTIVALSKO POLETJE

Tradicionalni gala koncert Poletna noč, posvečen vstopu v poletje, bo letos v znamenju izjemnega slovenskega glasbenika, skladatelja in pevca Tadeja Hrušovarja. Svojo glasbeno pot je začel v priljubljenem celjskem ansamblu The Fellows, napisal je več kot štiristo skladb, pesmi izpod njegovega peresa pa so se trajno zapisale v slovensko glasbeno zgodovino. Gala koncert Poletna noč, ki vsako leto nastane v koprodukciji RTV Slovenija in Festivala Ljubljana, je postal že tradicionalna prireditev, ki obuja spomin na bisere iz zakladnice slovenske zabavne glasbe.

(21.6., 20:45, Kongresni trg)

 

OTVORITEV 69. LJUBLJANA FESTIVALA POD TAKTIRKO VALERIJA GERGIJEVA

Marijino gledališče v Sankt Peterburgu se ponaša s statusom enega najimenitnejših središč za glasbo in uprizoritveno umetnost na svetu. Orkester Marijinega gledališča in maestro Valerij Gergijev, ki ga vodi od leta 1988, že vrsto let razvajata slovensko poslušalstvo z nepozabnimi gostovanji na Ljubljana Festivalu. Sanktpeterburški orkester bo na tokratni otvoritvi Ljubljana Festivala pod taktirko Gergijeva izvedel simfonično pesnitev Bela krajina legende slovenske resne glasbe M. Kozine. Zazvenela bo tudi mojstrovina H. Berlioza, tragična Fantastična simfonija.

(1.7., 21:00, Kongresni trg)

 

VRHUNCI 69. LJUBLJANA FESTIVALA

ELĪNA GARANČA V VLOGI VROČEKRVNE CARMEN

V vlogi Carmen bo na Ljubljana Festivalu v koncertni izvedbi Bizetove najpomembnejše opere zapela mezzosopranistka Elīna Garanča. Čeprav je seznam njenih vlog dolg in z vsako vedno znova utrdi svoj ugled, pa najbolj slovi prav po omenjeni vlogi; v časopisu New York Times so jo proglasili za najboljšo Carmen vseh časov. Mezzosopranistko in odlične pevce bo tokrat spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom britanskega dirigenta Karla Marka Chichona.

(2.7., 21:00, Kongresni trg)

DANTEJEVIH 700 IN FILMSKA GLASBA NICOLE PIOVANIJA

V Ljubljano prihaja italijanski filmski skladatelj, pianist in dirigent Nicola Piovani. Ustvaril je glasbo za kar 130 filmov, med katerimi je filmska klasika Roberta Benignija Življenje je lepo (La Vita é Bella) iz leta 1999, za katero je prejel prestižno nagrado oskar. Na festivalskem odru bomo v prvem delu koncerta prisluhnili skladbi, posvečeni renesančnemu pesniku Danteju Alighieriju, katerega 700-letnico smrti beležimo prav letos, v drugem delu pa glasbi iz filma Življenje je lepo. Pod Piovanijevo taktirko bo nastopil Simfonični orkester Furlanije – Julijske krajine, kot solistka bo v prvem delu koncertnega večera zapela sopranistka Annamaria Dell’Oste.

(7.7., 21:00, Kongresni trg)

PLÁCIDO DOMINGO SE VRAČA NA ODER POLETNEGA FESTIVALA

Legendarni Plácido Domingo, ki je na 67. Ljubljana Festivalu blestel kot dirigent, v letošnjem poletju ponovno stopa na festivalski oder, tokrat bo postregel z repertoarjem opernih arij za baritonske vloge in zarzuele. Španski glasbenik se ponaša z izjemnim dosežkom upodobitve 150 vlog, je prejemnik številnih častnih nagrad, doktoratov, kot uspešen dirigent je vodil več kot 500 opernih nastopov in koncertov. Na 69. Ljubljana Festivalu se mu bosta pridružili sopranistki Saioa Hernández, ki je zaslovela po lanskem debiju v milanski Scali, in nekdanja članica Dunajske državne opere, Sabina Cvilak. Operne zvezde bo spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko španskega dirigenta Jordija Bernàcerja.

(8.7., 21:00, Kongresni trg)

MARTHA ARGERICH OB SPREMSTVU CHARLESA DUTOITA

Prejemnica najprestižnejših nagrad in ena najbolj spoštovanih pianistk stoletja, Martha Argerich, vse od zmage na slovitem Chopinovem tekmovanju v Varšavi leta 1965 kraljuje na koncertnih odrih. V svojem obsežnem opusu je poustvarila številne virtuozne skladbe 19. in 20. stoletja, širina njenega repertoarja pa se razteza vse od Bacha do Šostakoviča. Skupaj z Orkestrom Slovenske filharmonije bo izvedla Koncert za klavir in orkester št. 3 v C- duru Sergeja Prokofjeva, pod vodstvom maestra Charlesa Dutoita, švicarskega dirigenta in prejemnika častne nagrade na področju klasične glasbe, ki je zaznamoval otvoritev 68. Ljubljana Festivala.

(15.7., 21:00, Kongresni trg)

SEN KRESNE NOČI

Sen kresne noči z Zborom dunajskih dečkov (Wiener Sängerknaben), ki ga s svojo 500-letno zborovsko in izobraževalno tradicijo sestavlja okoli sto pevcev, starih od deset do štirinajst let, bo zazvenel tudi na 69. Ljubljana Festivalu. Temelje zbora je leta 1498 položil cesar Maksimilijan I. Zanje so delali številni glasbeniki, kot so H. Isaac, J. J. Fux, W. A. Mozart, A. Salieri in A. Bruckner, skladatelja J. Gallus in F. Schubert pa sta bila tudi sama člana zbora. Jedro repertoarja sestavljajo moteti in pesmi za deški zbor ter lastne priredbe dunajske glasbe, kot so valčki in polke F. Lehárja, J. Lannerja in družine Strauss.

(19.7., 21:00, Kongresni trg)

SONJA JONČEVA – SOPRANISTKA, KI JE NAVDUŠILA SLOVITEGA PLÁCIDA DOMINGA

Z opernimi arijami bosta občinstvo navduševala sopranistka Sonja Jončeva in tenorist Branko Robinšak. Pod vodstvom dirigenta Dominga Hindoyana bo z njima nastopil Orkester SNG Opera in balet Ljubljana. Sopranistka Sonja Jončeva, ki ji je uspel bliskovit preboj med trenutno največje operne zvezde, k nam prihaja prvič. Je zmagovalka številnih tekmovanj, predlani je pod taktirko Zubina Mehte debitirala z Orkestrom Berlinske filharmonije. Z uspešno kariero se ponaša tudi tenorist Branko Robinšak, prvak SNG Opera in balet Ljubljana, ki je leta 2011 za svoje delo prejel nagrado Prešernovega sklada.

(27.7., 21:00, Kongresni trg)

VRAČATA SE OPERNA SOLISTA ANA NETREBKO IN JUSIF EJVAZOV

Ruska sopranistka Ana Netrebko vlada na najodličnejših svetovnih odrih vse odkar jo je odkril priznani maestro Valerij Gergijev, prva je bila uvrščena tudi na seznam sto najvplivnejših osebnosti iz sveta klasične glasbe. Na odru se ji bo pridružil tenorist Jusif Ejvazov. Operni par bo na tokratnem večeru spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Michelangela Mazze, katerega je mednarodni uspeh privedel do slovitega zvezdniškega opernega dua, s katerim tesno sodeluje že več let.

(8.8., 20:30, Kongresni trg)

JONAS KAUFMANN BO PONOVNO NAVDUŠEVAL OBČINSTVO

Šarmantni tenorist Jonas Kaufmann se po lanskem debiju na Ljubljana Festivalu, s katerim je osupnil občinstvo, vrača v slovensko prestolnico. Nemški pevec slovi po izvrstni tehniki, pogosto ga postavljajo ob bok prav tako nemškemu tenoristu Fritzu Wunderlichu. Operno zvezdo bo ponovno spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija, ki ga bo vodil Jochen Rieder. Nemškega dirigenta povezuje s Kaufmannom dolgoletno glasbeno prijateljstvo, ki se nadaljuje s številnimi mednarodnimi uspehi.

(11.8., 20:30, Kongresni trg)

IZPOD PRSTOV ARKADIJA VOLODOSA

Neomejena virtuoznost v kombinaciji z neverjetnim občutkom za ritem, barvo in poezijo naredi ruskega umetnika Arkadija Volodosa pripovedovalca intenzivnih zgodb. V vlogi solista je  nastopil z najimenitnejšimi svetovnimi orkestri, kot so Berlinski, Newyorški in Münchenski filharmoniki, Kraljevi orkester Concertgebouw, pod taktirko uglednih dirigentov, med katerimi so Valerij Gergijev, James Levine in Zubin Mehta. Z rednimi nastopi na odrih največjih glasbenih hiš spada med najbolj cenjene pianiste na svetu.

(13.8., 20:30, Kongresni trg)

BROADWAYSKI SPEKTAKEL O JAZZOVSKEM CHICAGU

Chicago, eden najuspešnejših broadwayskih muzikalov, ki je po premieri leta 1975 doživel nešteto ponovitev in novih produkcij, prihaja na oder 69. Ljubljana Festivala v režiji Mykala Randa. Muzikal je nastal po istoimenski drami novinarke Maurine Dallas Wattkins, ki so jo navdihnile zgodbe zločink, o katerih je poročala v svoji kolumni. Glasbo in besedilo sta napisala John Kander in Fred Ebb, pod režijo in koreografijo prvotne izvedbe pa se je podpisal Bob Fosse. Današnje uprizoritve temeljijo na obuditvi muzikala leta 1996 s koreografijo Ann Reinking po Fossovem zgledu.

(16.8. – 20.8., 20:30, Kongresni trg)

RUSKI MUZIKAL KINEMATOGRAFSKIH RAZSEŽNOSTI

Gledališče LDM Nova Scena iz Sankt Peterburga se vrača z briljantno mojstrovino čutnosti, pogubne ljubezni in erotike. Muzikal Lolita v režiji Irine Zyuzina ima malo skupnega z istoimenskim kontroverznim romanom V. Nabokova, skupna ostaja le ljubezen, ki nas lahko zapelje v temačnost in grozo. Muzikal je plod mednarodne koprodukcije pevskih zvezd ruskih muzikalov, razkošnega baletnega ansambla z impozantno koreografijo in kostumi ter inovativno interaktivno kuliso s posebnimi vizualnimi učinki.

(23. in 24.8., 20:30, Kongresni trg)

JOSÉ CURA Z GOSTI

José Cura s svojimi intenzivnimi interpretacijami slovi po izraznem in odločnem tenorju, v katerem odsevajo odtenki temnega baritona, poleg tega je tudi uspešen skladatelj in dirigent. Na tokratnem koncertu se bo predstavil v sodelovanju s Simfoničnim orkestrom in Mladinskim zborom RTV Slovenija, Zborom Slovenske filharmonije in mednarodnimi solisti Eliso Balbo, Nuško Drašček, Pétérom Balczóm ter Marcellom Bakonyiem pod taktirko argentinskega dirigenta Maria De Rosa.

(25.8., 20:30, Kongresni trg)

KRALJEVI ORKESTER CONCERTGEBOUW POD TAKTIRKO DANIELA HARDINGA

Na prizorišče Festivala Ljubljana se Kraljevi orkester Concertgebouw vrača že četrtič, tokrat pod taktirko Daniela Hardinga. Sloves orkestra, ki deluje že 133 let, so utrdili številni znani dirigenti, sestavlja ga kar 120 glasbenikov iz več kot 25 držav. Orkestru se bo kot solist z Beethovnovim Klavirskim koncertom št. 3 v c-molu pridružil pianist Jefim Bronfman, ki je leta 1975 začel mednarodno kariero v Montrealu pod vodstvom Zubina Mehte. Na programu bo zazvenela tudi veličastna Brucknerjeva Sedma simfonija.

(1.9., 19:00, Kongresni trg)

IRENA GRAFENAUER IN MATE BEKAVAC

Flavtistka Irena Grafenauer nastopa z najboljšimi orkestri in dirigenti sodobnega časa, kot prva ženska v zgodovini pa je postala tudi solistka Simfoničnega orkestra Bavarskega radia. Nastopila bo skupaj z vrhunskim klarinetistom, dirigentom, umetniškim vodjem in skladateljem Matetom Bekavcem, ki je znan po poglobljenih in polnokrvnih interpretacijah. Pod njegovo taktirko bo zaigral Simfonični orkester RTV Slovenija, pridružili se bodo še solisti Štefica Stipančević, Nuška Drašček in Blaž Šef ter Komorni zbor Dekor.

(2.9., 19:00, Kongresni trg)

INOVATIVNI FILHARMONIČNI ORKESTER BALTSKEGA MORJA

Filharmonični orkester Baltskega morja združuje ustvarjalne in nadarjene glasbenike iz desetih nordijskih držav. Vsak koncert je edinstven spektakel zvoka, svetlobe, vizualne umetnosti in tehnologije, pod taktirko umetniškega vodje in estonskega dirigenta Kristjana Järvija presegajo tradicionalne okvire klasične glasbe. Na tokratnem koncertu Filharmoničnega orkestra Baltskega morja se program osredotoča na simboliko laboda, ki velja za kraljevsko bitje.

(6.9., 19:00, Kongresni trg)

 

TRADICIONALNO NA 69. LJUBLJANA FESTIVALU

SKORAJ AKUSTIKA

Tomaž Domicelj vsakič preseneti tudi s povabilom gosta ali dveh in tokrat ne bo nič drugače. Primož Grašič bo s svojim virtuoznim kitarskim muziciranjem in improviziranjem dodal Domiceljevim skladbam in interpretacijam prav posebno razpoloženje. Skoraj akustika bo prvo uradno nekajurno sodelovanje dveh slovenskih glasbenih ikon. Spontani koncertni odtenki bodo zazveneli iz najmanj pol ducata akustičnih in letos tudi električnih kitar obeh mojstrov.

(5.7., 19:00, Preddverje)

OBELEŽUJEMO TRIDESETLETNICO

Zgodba z Vladom Kreslinom in Festivalom Ljubljana se z razprodanimi koncerti in raznovrstno paleto gostov piše že tri desetletja. Prvič je na letni oder Festivala v Križankah stopil s prekmurskimi muzikanti legendarne godčevske Beltinške bande leta 1991. Vlado Kreslin velja za enega najbolj priljubljenih in najbolj plodovitih slovenskih glasbenih ustvarjalcev, s sodelovanjem z različnimi glasbeniki je pustil viden pečat v zgodovini slovenske glasbe, njegova svojevrstna pojavnost pa je segla tudi onkraj meja.

(27.8., 20:30, Kongresni trg)

 

MOJSTROVINE SLOVENSKE PRODUKCIJE

IN STOLETJE BO ZARDELO

Uprizoritev In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek temelji na monografiji Andreja Inkreta. Je kompleksna biografija, socialistični primer melodramatske zgodbe o soutemeljitelju gibanja, ki je odporniško in hkrati državotvorno. Vprašanja so etična, religiozna in predvsem politična. Primer Kocbek je zgodba intelektualca, partizana, antifašista in antiklerikalca, ki je ostal do konca zvest svoji tovarišiji, je pa hkrati tudi zgodba o pripadnosti.

(9.7., 21:00, Pergola Križank)

BALETNI SPEKTAKEL EDWARDA CLUGA

Koreograf Edward Clug je z raziskovanjem Ibsenove satirične zgodbe Peer Gynt ustvaril novo interpretacijo tega klasičnega dramskega dela in ga preoblikoval v balet. Zgodba se dogaja po Ibsenovem kronološkem zaporedju dogodkov, poleg stavkov, ki jih je Grieg napisal za uprizoritev drame, pa je Clug uporabil tudi druga Griegova koncertna, komorna in solistična dela. Dva svetova, združena v novo celoto, ustvarjata pokrajino, ki nudi novo gledališko doživetje.

(12.7., 21:00, Kongresni trg)

VSI PTICE

Vznemirljiv dramski tekst Wajdija Mouawada je zaslovel po svetu, na poletnem festivalu bo predstava Vsi ptice na ogled v režiji Ivice Buljana, ki se z gledališko režijo ukvarja od leta 1995 in režira tako doma kot v tujini. Za svoje delo je večkrat prejel mednarodne gledališke nagrade, je nagrajenec Borštnikovega srečanja, Prešernovega sklada in prejemnik francoskega viteza reda za umetnost in leposlovje. Od leta 2019 je direktor Hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu.

(12., 13., 14. in 15.7., 19:00, Križevniška cerkev)

ZNAMENITA OPERA MADAMA BUTTERFLY

Madama Butterfly, tragična ljubezenska zgodba, je danes eno najbolj poznanih Puccinijevih del. Prva različica je bila zasnovana v dveh dejanjih in je bila izvedena leta 1904 v milanski Scali. Po več kot desetletnem premoru bo Madama Butterfly doživela novo uprizoritev v produkciji SNG Opere in baleta Maribor in režiji italijanskega režiserja ter gledališkega ustvarjalca Piera Francesca Maestrinija.

(14.7., 21:00, Kongresni trg)

TANGO STORY

Tango story je nastal leta 2012 v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 – Ptuj v sodelovanju z violinistom Stefanom Milenkovićem. Mnogoteri odtenki tanga se bodo razkrili v plesnem performansu Andreje Podlogar in Blaža Bertonclja, najvidnejših slovenskih plesalcev in koreografov argentinskega tanga, ki sta si leta 1998 priborila naslov svetovnih prvakov. Dogodek bosta dopolnila mezzosopranistka Irena Yebuah in dramski igralec Pavle Ravnohrib.

(30.7., 21:00, Kongresni trg)

 

KOMORNI KONCERTI, KI JIH NE GRE ZAMUDITI

SLOKAR KVARTET POZAVN

Zasedbo je leta 1973 ustanovil slovenski pozavnist Branimir Slokar. Štirje glasbi predani pozavnisti, poleg Branimirja Slokarja še György GyivicsánWassil Christov in Edgar Manyak, navdušujejo poslušalstvo s homogenim zvokom, tehnično brezhibnostjo in muzikalnostjo. Zasedbi se bo pridružil Kristijan Kranjčan, večkrat nagrajeni tolkalec, violončelist, skladatelj in režiser. Glasbeniki nas bodo popeljali na odkrivanje pozavne.

(16.7., 19:00, Križevniška cerkev)

MAHLER V LJUBLJANI

Program koncerta Mahler v Ljubljani povezuje dela skladateljev Huga Wolfa in Gustava Mahlerja. Ensemble Dissonance združuje glasbenike iz slovenskih vodilnih glasbenih ustanov, komorni ansambel bo pod vodstvom mednarodno priznanega dirigenta Marka Letonje izvedel Simfonijo št. 4. V solistični vlogi bo nastopila Nika Gorič, sopranistka, ki je leta 2017 prejela najprestižnejše priznanje londonske akademije, kraljičino nagrado kot študentka leta.

(20.7., 19:00, Križevniška cerkev)

RAZIGRAN ZVOK HARMONIKE

Marko Hatlak, virtuoz na harmoniki, je znan kot solist in član raznih zasedb, ki poustvarja repertoar od baroka in klasike do tanga in etna, vmes dodaja svoje avtorske skladbe in, če priložnost dopušča, tudi druge žanre. Leta 2019 je napisal Živo srebro za harmoniko in orkester in jo izvedel s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Kot solist je nastopal tudi z Moskovsko in Jensko filharmonijo.

(21.7., 19:00, Križevniška cerkev)

MOSKOVSKI KOMORNI ORKESTER MUSICA VIVA

Moskovski komorni orkester Musica Viva je bil ustanovljen  leta 1978. Po desetih letih entuziastičnega dela je vodstvo prevzel mednarodno uveljavljeni violončelist Aleksander Rudin. Musica Viva je pod Rudinom prerasel v imeniten sestav in se uvrstil med najžlahtnejše ruske komorne orkestre tega časa. Orkestru se bo na koncertu kot solist pridružil violončelist Bernardo Brizani, reden gost Ljubljana Festivala.

(22.7., 19:00, Križevniška cerkev)

AMBASADORKA RUSKE KLASIČNE GLASBENE TRADICIJE

Violetta Egorova je globoko predana pianistka, ki je izoblikovala neprekosljivo klavirsko tehniko in poetično ekspresivnost. Uveljavila se je kot ambasadorka ruske klasične glasbene tradicije, ki skrbi za to, da je ta slišana, spoštovana in cenjena, kjerkoli nastopa. V Ljubljani se bo poklonila skladateljema, ki sta zaznamovala potek zgodovine na področju klavirske glasbe, Schubertu in Lisztu.

(25.7., 19:00, Viteška dvorana)

ZVOKI TROBENTE, TUBE IN KLAVIRJA

Nemški trobentač in profesor Reinhold Friedrich deluje kot prvi trobentač in umetniški vodja Trobilnega ansambla Festivalskega orkestra Luzern. Z Luzernom tesno povezan je tudi glavni tubist Simfoničnega orkestra Madžarske državne filharmonije, skladatelj in aranžer Roland Szentpáli. Imenitnima glasbenikoma se pridružuje pianist Epifanio Comis. Za klavirsko spremljavo Friedricha in Szentpálija bosta poskrbeli pianistki Eriko Takezava ter Dalma Cseh.

(26.7., 19:00, Viteška dvorana)

LATICA HONDA-ROSENBERG IN BOŽO PARADŽIK 

Latica Honda-Rosenberg se je v koncertnem svetu uveljavila zelo zgodaj, srebrna medalja na tekmovanju Čajkovskega v Moskvi leta 1998 ji je tlakovala pot do mednarodne kariere. Spremljala jo bo Zuzanna Basinska na klavirju. Božo Paradžik je igral na vodilnih mestih v različnih uveljavljenih orkestrih pod taktirko najpomembnejših dirigentov. Po izdaji solo debitantskega albuma leta 2000 je ustvaril impresivno solistično kariero.

(28.7., 19:00, Viteška dvorana Križank)

RUSI PRIHAJAJO!

Program koncerta Rusi prihajajo! zajema tako skladbe ruskih skladateljev 20. stoletja, kot tudi priredbe nekaterih izjemno zanimivih, v izvirniku za klavir napisanih skladb. Koncert se bo začel s Koncertom v D, eno izmed mojstrovin iz opusa I. Stravinskega za godalni ansambel. Odličnim glasbenikom zasedbe Ensemble Dissonance se bosta pri virtuoznem Concertu Grossu št. 1 A. Šnitkeja pridružila protagonista večera: violinista Dmitrij Sitkovecki in Lana Trotovšek. Koncert bodo dopolnile skladbe dveh skladateljskih velikanov, S. Prokofjeva (v priredbi R. Baršaja) in D. Šostakoviča. Doživetje bodo obogatili preludiji iz Pesmi iz Bukovine L. Desjatnikova (v priredbi D. Sitkoveckega).

(29.7., 19:00, Slovenska filharmonija)

OBOA IN FLAVTA OB SPREMSTVU KLAVIRJA

Felix Renggli je zasedal mesta solo flavtista pri različnih orkestrih, zaposlen je kot docent na Konservatoriju za glasbo italijanske Švice v Luganu. Spremljal ga bo pianist Thomas Haberlah, korepetitor na številnih mednarodnih festivalih in mojstrskih tečajih. Predstavil se bo tudi oboist Emanuel Abbühl, častni član Kraljeve glasbene akademije v Londonu, ob njem bo nastopila pianistka in profesorica Kimiko Imani.

(31.7., 19:00, Viteška dvorana Križank)

ROMANTIČNA FLAVTA

Claudi Arimany velja za najuglednejšega katalonskega flavtista z mednarodnim slovesom. Kot solist je nastopal z izjemnimi evropskimi in ameriškimi orkestri, med njimi so Angleški komorni orkester, Komorni orkester Berlinske filharmonije, Virtuosi Newyorške filharmonije in drugimi. V njegovi diskografiji je okrog 40 albumov, posnetih za različne založbe. S Pedrom Joséjem Rodríguezom se bosta predstavila z redko slišanimi skladbami za flavto iz obdobja romantike.

(1.8., 19:00, Križevniška cerkev)

OD BRAZILIJE DO NORVEŠKE

Klarinetist François Benda je leta 1991 v Rimu prejel mednarodno nagrado za uprizoritveno umetnost, danes pa koncertira v najprestižnejših svetovnih dvoranah. Fagotist Ole Kristian Dahl je docent na Visoki šoli za glasbo v Mannheimu ter gostujoči profesor na Kraljevem kolidžu v Londonu. Od leta 2016 je prvi fagotist v Švedskem nacionalnem simfoničnem orkestru v Göteborgu. prisluhnili bomo tudi večkrat nagrajeni pianistki Elini Gotsouliak, eni najobetavnejših in vsestranskih pianistk njene generacije.

(2.8., 19:00, Viteška dvorana Križank)

GUY BEN-ZIONY IN JENS-PETER MAINTZ

Violist Guy Ben-Ziony poleg solističnega udejstvovanja pogosto koncertira kot prva viola znanih orkestrov. Ob njem bo nastopil pianist Naaman Wagner, član 21st Century Ensemble. Violončelist Jens-Peter Maintz uživa ugled kot solist, komorni glasbenik in predan profesor. Od leta 2006 je glavni violončelist Festivalnega orkestra v Lucernu. Pri klavirju ga bo spremljala Keiko Tamura, nagrajenka tekmovanja Čajkovski v Moskvi za najboljšo klavirsko spremljavo.

(2.8., 19:00, Viteška dvorana Križank)

NENAVADEN TRIO MLADIH GLASBENIC

Glasbene sinergije tega neobičajnega tria se dopolnjujejo v zvočnost, ki je v svoji posebnosti ekskluzivna, kot so tudi članice. Flavtistka Eva-Nina Kozmus, violončelistka Karmen Pečar Koritnik in harfistka Mojco Zlobko Vajgl  so izbrale raznolika dela in priredbe, ki po kompozicijskem mojstrstvu in izraznosti ali preprosto po pravem občutju v njihovem triu zazvenijo avtentično.

(9.8., 19:00, Križevniška cerkev)

SENTIMEMTALNA KREUTZER SONATA

Koncert v izvedbi Ensemble Dissonance z naslovom Kreutzer sonata je reminiscenca na leto 2020, jubilejno leto Ludwiga van Beethovna in Huga Wolfa. Poleg dveh izvirnih skladb H. Wolfa za godalni kvartet bomo prisluhnili še Koncertu za violino in godalni kvartet. V drugem delu večera bo zazvenela znamenita Kreutzerjeva sonata. Orkestru se bo pridružila violinistka Lana Trotovšek, letošnja nagrajenka Prešernovega sklada.

(10.8., 19:00, Križevniška cerkev)

SAMO1PLANET

Slovenski nacionalni mladinski orkester je projekt, prostor in zgodba, ki povezuje vso Slovenijo. V njem se imajo mladi glasbeniki, stari od 12 do 19 let, možnost razvijati ter krepiti glasbene in kulturne mostove. Pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh bodo v sodelovanju z zasedbo Katalena poskrbeli, da slovenska glasbena dediščina zaživi v sveži energiji. Navdih črpajo iz zapuščine slovenskih ljudskih pesmi, jih s svežimi pristopi prikažejo v popolnoma novi luči in prepričajo še tako zahtevnega poslušalca.

(26.8., 20:30, Kongresni trg)

ZORA IN ČRIČEK

Besedilo za lirično opero Zora in čriček je napisal priznani slovenski pesnik Milan Dekleva, glasbo pa Pavel Mihelčič, skladatelj, esejist, glasbeni kritik in upokojeni zaslužni profesor Akademije za glasbo Ljubljana. Lirična opera temelji na grški mitološki zgodbi o ljubezni med boginjo Eos in trojanskim princem Titanom. Glasba je subtilna, kot da bi bistrila prostor, v katerem se zvok zgošča in redči.

(30. in 31.8., 19:00, Križevniška cerkev)

VEČER ITALIJANSKEGA PRIDIHA

Zbor Furlanije – Julijske krajine bo na Ljubljana Festivalu  vodil Ernest Hoetzl, priznani dirigent, direktor Glasbene mladine avstrijske Koroške in prejemnik avstrijskega častnega križa ter medalj za zasluge. Na koncertu, na katerem bo ob Bachovih motetih in Mendelssohnovih psalmih zazvenelo še delo sodobnega italijanskega skladatelja Cristiana Carrare, bosta zaigrala uveljavljeni slovenski flavtist Boris Bizjak in umetniški vodja zbora Cristiano Dell’Oste, ki bo tokrat sedel za orgle.

(7.9., 20:00, Cerkev Sv. Jakoba)

 

ZAKLJUČEK 69. LJUBLJANA FESTIVALA

Simfonični orkester radia ORF z Dunaja bo 69. Ljubljana Festival zaokrožil s premierama skladb uveljavljenih sodobnih skladateljev in pravljično simfonično suito Nikolaja Rimskega – Korsakova, Šeherezado.  Na koncertu bo svetovno premiero doživela noviteta avstrijske skladateljice Julie Purgina. Prvič bomo v Sloveniji slišali tudi Koncert za violončelo in orkester domačega skladatelja Vita Žuraja. Avstrijski orkester, ki uživa svetovni sloves, odlikuje zlata dunajska orkestrska tradicija. Z njim sodelujejo najvidnejša dirigentska imena, tokrat pa bo taktirko prevzel dirigent mlajše generacije Kerem Hasan. Kot solist bo na koncertu nastopil odlični francoski violončelist Jean-Guihen Queyras.

(8.9., 19:00, Kongresni trg)

 

SPREMLJEVALNE PRIREDITVE 69. LJUBLJANA FESTIVALA

LJUBLJANA FESTIVAL NA LJUBLJANICI

Konec junija se bo v okviru Festivala Ljubljana že šestič zapored na turističnih ladjicah na reki Ljubljanici oglasila glasba v izvedbi perspektivnih dijakov Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in študentov Akademije za glasbo Ljubljana. Odkrivanje skritih kotičkov slikovitega mestnega nabrežja ni nikoli bolj doživeto in nepozabno kot te štiri dni, ko Festival Ljubljana prireja komorne koncerte na Ljubljanici. Vkrcajte se z nami na ladjico in spoznavajte razgibano zgodovino reke ob posebej izbrani glasbi in navdušujočih izvedbah, prežetih z mladostniškim žarom.

(28.7. – 1.7., turistične ladjice na Ljubljanici)

MOJSTRSKI TEČAJI

Festival Ljubljana tudi v okviru letošnjega 69. Ljubljana Festivala predstavlja Mojstrske tečaje, kjer imajo slovenski in tuji mladi glasbeniki priložnost za dodatno izobraževanje in izpopolnjevanje. Umetniški vodja Mojstrskih tečajev Branimir Slokar vsako leto k sodelovanju povabi vrhunske glasbenike in mednarodno uveljavljene profesorje. V letošnjem letu bo nadobudne umetnike ob spremstvu korepetitorjev poučevalo kar dvanajst profesorjev: Latica Honda-Rosenberg, Guy Ben-Ziony, Jens-Peter Maintz, Božo Paradžik, Emanuel Abbühl, Felix Renggli, François Benda, Ole Kristian Dahl, Reinhold Friedrich, Dany Bonvin, Roland Szentpali in Epifanio Comis. Mladi glasbeniki se bodo ob zaključku tečajev predstavili s samostojnimi koncerti.

(26.7. – 7.8., Akademija za glasbo)

LIKOVNA KOLONIJA

Spremljevalni program letošnjega 69. Ljubljana Festivala bo že tradicionalno vseboval XXIV. mednarodno likovno akademijo, ki bo julija v Križankah potekala pod selektorskim vodstvom Toma Vrana. Potekale bodo tudi brezplačne tematske likovne delavnice za otroke, tako imenovana Mala likovna kolonija, otroci pa jo lahko obiščejo brez kakršnega koli predznanja, saj jih bodo skozi celoten ustvarjalni proces vodili primerno usposobljeni strokovni pedagogi.

(12.7. – 16.7., Križanke)

RAZSTAVE

Križevniška cerkev v Ljubljani bo junija prizorišče transmedijske instalacije Eve Petrič z naslovom Postkoronsko sonce, v nihanju. Ambientalna instalacija, ki jo sestavljajo asemblaž najdenih in recikliranih čipk, pleksi skulptura, zvok in svetloba, reflektira umetničino dojemanje sveta in človeštva, ki se je znašlo na križišču prehoda v pokoronski čas.

(2.6. – 29.6., Križevniška cerkev)

Hommage á Vasja Žbona: Osem let kasneje – izbor del iz kiparskega opusa slovenskega umetnika Vasje (Vasilija) Žbone za prvo predstavitev v Ljubljani zajema dela iz obdobja med leti 1994 in 2009. Dela so izdelana tako v njegovem najljubšem materialu lesu, ki mu je ponujal široke možnosti pri pristopu in izdelavi, kot tudi v marmorju in bronu.

(7.9. – 30.9., Križevniška cerkev)

 

SPONZORJI IN PODPORNIKI

Več kot dva meseca trajajočega programa ne bi bilo mogočega izpeljati brez izdatne podpore Mestne občine Ljubljana in njenega župana Zorana Jankovića, za kar se jima iskreno zahvaljujemo. Veliko hvaležnost izrekamo vsem našim sponzorjem in podpornikom. Zahvala gre tudi medijem, ki poročajo o naših dogodkih, in vsem obiskovalkam in obiskovalcem.

 

Če kdaj, potem smo v zadnjem letu spoznali, da je kultura hrana za dušo, da so dogodki pomemben del družbenega življenja in da nam je to v tem času še kako manjkalo. V Zavarovalnici Sava gledamo na tovrstna partnerstva širše. To za nas niso le sponzorstva, temveč skupna skrb za ljudi, družbo in okolje – z roko v roki z našimi partnerji. Verjamemo, da je prav zdaj, ko se kulturna dejavnost ponovno krepi in odpira svoja vrata, priložnost, da skupaj z organizatorji napolnimo krožnike z duševno hrano in povabimo kulturne sladokusce, da se naužijejo čudovitih dogodkov festivala. Prepričani smo, da bo tudi letošnji, 69. Ljubljana festival, odmeval v Evropi in svetu in se veselimo sproščenega druženja.

Zavarovalnica Sava, d. o. o.

Festival Ljubljana je lansko poletje kljub pandemiji obudil kulturno življenje prestolnice in dokazal, da se z neomajno voljo, trudom in prilagajanjem ukrepom lahko doseže skoraj nemogoče. Verjamemo, da bodo te vrline letos ponovno obogatile življenje vseh nas, ki nam je kultura blizu. Tudi zato medijska hiša Delo že desetletja podpira Festival Ljubljana, ki se ne glede na razmere vsako leto znova dokazuje z odličnim programom in vrhunsko izvedbo. Našim bralcem želimo ponuditi kakovostne in kulturno bogate vsebine tako v naših tiskanih edicijah kot tudi na digitalnih platformah in skupaj s Festivalom nam bo to nedvomno tudi letos uspelo. Verjamemo, da bomo tudi na 69. Ljubljana Festivalu skupaj širili zavedanje o moči vrhunske umetnosti in ohranjali kulturno zavedanje v Sloveniji.

Delo, d. o. o.

V podjetju Spar Slovenija se zavedamo, da je koronavirus pred marsikateri izziv postavil tako kulturo kot posameznike, skupnost in družbo, ki s kulturo diha. Zato se nam dolgoletno pokroviteljstvo Festivala Ljubljana zdi še toliko bolj pomembno, saj s tem podpiramo tudi umetnice in umetnike, ki bogatijo naše kulturno okolje ter prispevamo k ohranjanju tradicije, ki v sklopu številnih dogodkov povezuje obiskovalce iz vse Slovenije.

Spar Slovenija, d. o. o.

V družbi Petrol nas veseli, da se po več kot letu dni tudi življenje v kulturi počasi vrača v ustaljene tirnice. In prav ljubljanski festival, ki bo letos doživel že 69. izvedbo, predstavlja kulturo in umetnost na najvišji možni ravni, ti pa sta še kako pomemben del naših življenj in eden ključnih elementov pri vračanju v pred pandemske čase. Ponosni smo, da smo soustvarjalci zgodbe, ki vsako leto navdušuje vseslovensko občinstvo v središču Ljubljane. S podporo projektov, kot je Ljubljana Festival, Petrol vrača družbi in sledi poti, ki jo tlakujejo vrednote, ki na vsakem koraku spremljajo Petrolove zaposlene, delničarje, kupce, dobavitelje in vse ostale deležnike. Vsem Ljubljančankam in Ljubljančanom ter vsem Slovenkam in Slovencem želimo poletje polno kulturnih presežkov, hkrati pa upamo in verjamemo, da bo eden najuspešnejših festivalov v tem delu Evrope kmalu dostopen tudi večjemu številu obiskovalcev, med katere sodijo tudi ljubitelji kulture in umetnosti iz tujih držav, ki so do zdaj vedno predstavljali pomemben del občinstva.  

Petrol, d. d.

Na svetovnem farmacevtskem trgu je danes Krka pomembno mednarodno podjetje. Vse od ustanovitve je poleg osnovne dejavnosti, to je proizvodnje kakovostnih, varnih in učinkovitih farmacevtskih izdelkov, pomemben del našega poslovnega razmišljanja tudi spremljanje kulture. Že 67 let podpiramo kulturne in druge dejavnosti ter omogočamo delovanje in programe številnih kulturnih ustanov: Cankarjevega doma v Ljubljani, Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto, Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, Pihalnega orkestra Krka in Anton Podbevšek Teatra v Novem mestu. Že 50 let podpiramo tudi Kulturno umetniško društvo Krka. Krka finančno podpira tudi vrhunsko kulturo, ki jo brez dvoma prinaša Ljubljana Festival. Njegovo izvedbo je podprla že 12-krat in bo tudi letos med sponzorji 69. Ljubljana Festivala. Podpora kulture in kulturnih ustvarjalcev je del našega odnosa do družbenega okolja. Zavedamo se, da kultura prispeva k večji kakovosti življenja, še posebno v kriznih časih, in da je izjemno pomembna za družbo. Zato se tudi krkaši od nekdaj kulturno udejstvujemo. Posebno pozornost posvečamo slovenskemu kulturnemu prazniku. Veseli nas tudi, da so Krkini kulturni večeri v samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici, ki jih organiziramo v sodelovanju s Festivalom Ljubljana, prerasli v tradicionalno prireditev. Začetki Krkinih kulturnih večerov segajo v leto 2008, ko je v samostanski cerkvi kostanjeviške galerije nastopil ruski komorni zbor Smolniške katedrale iz Sankt Peterburga. V naslednjih letih smo gostili še Andrzej Jagodzinski Trio, Perpetuum Jazzile, plesni ansambel Ruski kozaki, akademski zbor Mihaila Ivanoviča Glinke, Anton Podbevšek Teater z mednarodno zasedbo ustvarjalcev, koncertni zbor Carmina Slovenica, a capella zbor Viva Vox, skupino Voca People, Beograjski komorni zbor in lani beneški komorni ansambel I Solisti Veneti. Že 15. Krkin kulturni večer, ki ga bomo pripravili letos, bo v znamenju moskovskega komornega orkestra Musica Viva. Repertoar enega od najbolj cenjenih ruskih instrumentalnih sestavov obsega glasbo iz različnih obdobij in slogov, od manj znanih skladb starejših skladateljev do prvih izvedb del sodobnih avtorjev. Krkaši s to tradicionalno poletno prireditvijo in številnimi drugimi kulturnimi dogodki v okviru Kulturno umetniškega društva Krka utrjujemo svoj odnos do kulture ter bogatimo umetniški prostor in kulturni utrip na Dolenjskem, ki mu domači in tuji gostje s svojimi nastopi dajejo poseben pečat.

Krka, d. d.

Podjetje Riko s pokroviteljsko podporo zdaj že tradicionalno  zasleduje Festival Ljubljana, njegov program ter sledi, ki jih pušča v svojem mestu, pri svoji zvesti publiki in nastopajočih. Po njegovi zaslugi se je Ljubljana umestila na zemljevid najpomembnejših evropskih kulturnih epicentrov. Zato iskreno čestitamo direktorju in umetniškemu vodji festivala Ljubljana gospodu Darku Brleku in njegovemu odličnemu timu. Ne le zaradi visokih strokovnih kriterijev, ki jih uresničuje (in ob tem vzpostavlja vzore in zglede), odlične izvedbe ter zadovoljstva nastopajočih in publike, temveč tudi zaradi festivalske osi, prepoznavne v predstavljanju najboljšega, se v Riku z velikim zadovoljstvom podpisujemo kot partnerji Festivala Ljubljana.

Riko, d. o. o.

Trdno verjamem, da sta kultura in ustvarjalnost dragoceni tako v zasebnem življenju kot v poslu, ker prinašata navdih, upanje in nov zagon.  V Novi KBM smo ponosni na partnerstvo z Ljubljana Festivalom, saj s svojim vrhunskim programom vsako leto znova navdušuje  številne ljubitelje kulture.  S  podporo izjemnemu festivalu, ki postavlja Ljubljano na zemljevid najpomembnejših mednarodnih kulturnih dogodkov,  ne uresničujemo le svojega družbeno-odgovornega poslanstva. Z organizatorji festivala nas družijo tudi pozitivne vrednote, kot so povezovanje, odličnost in usmerjenost k ciljem. Vse to je izkazano tudi v letošnjih prizadevanjih organizatorjev, ki si zaslužijo vse čestitke.  Prepričan sem, da bo letošnji festival najboljši doslej in vsem obiskovalcem želim navdihujoče kulturno doživetje.

Nova KBM, d. d.

Odgovornost Trima do družbe razumemo kot trajnostno skrb za ravnovesje, v katerem se razvijamo in rastemo vsi, ne le naše podjetje, temveč celotno družbeno okolje in njegovi posamezniki. Še posebej je ta skrb pomembna danes, ko se zaradi pandemije soočamo s povsem novimi, neznanimi okoliščinami. Naše partnerstvo z Ljubljana Festivalom kot enim najuglednejših festivalov v Evropi, odraža prav to. Pa tudi naš odnos do umetnosti in kulture, pogled na estetiko in lepoto, našo podporo inovativnosti in naprednosti. Vse to je namreč vgrajeno tudi v naše poslovanje, izdelke in rešitve. Z Ljubljana festivalom vsi skupaj vsako leto rastemo.

Trimo, d. o. o.

Vsako leto že tradicionalno sodelujemo s Slovenskimi železnicami na prireditve pa se z vlaki prepelje veliko število udeležencev. Saj je tovrstni prevoz okolju najbolj prijazen, poleg tega je na novih vlakih vse skupaj še bolj udobno in sproščujoče.

SŽ-Potniški promet, d. o. o.

 

SPLOŠNE INFORMACIJE

Vstopnice za izbrane prireditve 69. Ljubljana Festivala so na voljo na ljubljanafestival.si, blagajni Križank, Petrolovih bencinskih servisih in ostalih prodajnih mestih Eventim. V času predprodaje so člani Kluba Festivala Ljubljana upravičeni do 20% popusta, v redni prodaji pa do 10% popusta na nakup vstopnic. Termin predprodaje ni enoten za vse prireditve, predprodaja poteka en mesec od začetka prodaje vstopnic za posamezno prireditev. V Klub se lahko včlanite na spletni strani ljubljanafestival.si.

Na prireditvah bo v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje ustrezno poskrbljeno tako za obiskovalce kot za nastopajoče. Vljudno prosimo, da se obveznih in priporočenih preventivnih ukrepov za omejevanje širjenja virusa SARS-CoV-2 dosledno držite ter s tem poskrbite za svoje zdravje in zdravje drugih. Zahvaljujemo se za razumevanje.

 

Festival Ljubljana si pridržuje pravice do spremembe programa.

Hvala za pozornost, ki jo namenjate programu Festivala Ljubljana.

Več informacij na ljubljanafestival.si

 

Informacije / Odnosi z javnostmi

Maruša Šinkovič
Tel.: +386 (0)1 241 60 18
marusa.sinkovic@ljubljanafestival.si

ljubljanafestival.si 
www.facebook.com/ljubljanafestival
www.instagram.com/ljubljanafestival
www.youtube.com/user/TheFestivalLjubljana

 

***

Glavni sponzor: Zavarovalnica Sava, d. d.
Sponzorji 69. Ljubljana FestivalaJP Voka Snaga, d. o. o., Spar Slovenija, d. o. o.,  Energetika Ljubljana, d. o. o., Petrol, d. d., Telekom Slovenije d.d., Krka, d. d., Riko d.o.o., Nova KMB, d. d., Zavarovalnica Triglav, d. d., Trimo d. o. o., Mercator, d. d., NLB d.d., Lekarna Ljubljana, Javna razsvetljava, d. d., SŽ-Potniški promet, d.o.o., Four Points by Sheraton Ljubljana Mons, Fraport Slovenija, d.o.o.
Sponzorji posameznih prireditev: Zavarovalnica Sava, d. d., Delo, d. o. o., Spar Slovenija, d. o. o., Petrol, d. d., Telekom Slovenije d.d., Krka d. d., Riko d.o.o., Nova KMB, d. d., Trimo d. o. o., Zavarovalnica Triglav, d. d., Mercator, d. d., NLB d.d., UniCredit Banka Slovenije, d. d., Plinovodi, d. o. o. Ljubljana, Terme Dobrna d. d., Technobell d. o. o. Koper, BTC d. d., Interenergo d. o. o
Glavni medijski sponzor: Delo, d. o. o.
Medijski sponzorji: Dnevnik, d. d., Europlakat, d. o. o., Časnik Finance, d. o. o., Fraport Slovenija, d.o.o., Radio 1, Radio Center, Mediabus, d.o.o.
Partnerji Ljubljana Festivala 2021: RTV Slovenija, Slovenska filharmonija, Austria Trend Hotels, Radisson Blu Plaza Hotel, Ljubljana, SNG Opera in balet Ljubljana, Silič uglaševanje Klavirjev, d. o. o., SNG Maribor, Mini Teater, UL Akademija za glasbo, Anton Podbevšek teater, Teta Frida
Prijatelji Festivala LjubljanaNP consulting, d. o. o., Intral, d. o. o.
Železniški prevoznikSŽ-Potniški promet, d. o. o.
Uradna vina: Vinakoper, d. o. o.
Uradni prevoznik: Avtohiša Malgaj, d. o. o., Avto Aktiv, d. o. o. , LPP

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana. Član Evropskega združenja festivalov EFA je od leta 1977.