NAPOVEDUJEMO 36. SLOVENSKE GLASBENE DNEVE

21. 03. 2022

Festival Ljubljana med 19. in 24. aprilom v Viteški dvorani Križank, Slovenski filharmoniji in Cankarjevem domu pripravlja tradicionalne, že 36. Slovenske glasbene dneve.  Praznik slovenske glasbe združuje sodobno glasbeno ustvarjalnost in poustvarjalnost – ne le skladbe iz železnega repertoarja naše glasbene zakladnice, temveč tudi tiste, ki pozabljene ležijo v arhivih. Slovenski glasbeni dnevi spodbujajo k razmišljanju in iskanju novih poti do glasbe, skrbijo za odkritja in z drugačnimi pogledi vabijo k soočenju mnenj. V središču zanimanja letošnje izvedbe je ena izmed osrednjih slovenskih glasbenih ustanov, Glasbena matica Ljubljana, ki praznuje častitljivi 150. jubilej. Pod umetniškim vodstvom prof. dr. Jerneja Weissa bo potekal tudi mednarodni muzikološki simpozij, ki združuje domače in tuje priznane muzikologe z najboljših evropskih univerz. Tokrat so ga naslovili Glasbena društva v dolgem 19. stoletju: med ljubiteljsko in profesionalno kulturo, pozornost pa bodo namenili primerljivemu mednarodnemu društvenemu delovanju v 19. stoletju in na začetku 20.

Vstopnice so že na voljo na spletni strani ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, na Petrolovih bencinskih servisih in drugih prodajnih mestih Eventim po Sloveniji.

Otvoritev 36. Slovenskih glasbenih dnevov – Ob 150-letnici ustanovitve Glasbene matice Ljubljana

Tokratni homogeni program Slovenskih glasbenih dnevov s šestimi koncerti jasno izraža rdečo nit delovanja ljubljanske Glasbene matice. Podobo otvoritvenega koncerta je navdihnilo prvo odmevno gostovanje zbora Glasbene matice v tujini leta 1896. Njegovo veličastnost bodo poustvarili nekdanji študenti ljubljanske Akademije za glasbo, danes pa priznani slovenski solisti Mojca Bitenc Križaj, Nuška Drašček, Martin Sušnik in Peter Martinčič, zbori Glasbene matice in Akademije za glasbo pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika in Alenke Podpečan ter simfonični orkester Akademije za glasbo pod taktirko vsestranskega Simona Dvoršaka.
(19. 4., 19.30, Cankarjev dom)

Koncertni atelje Društva slovenskih skladateljev

Eden od sopotnikov Slovenskih glasbenih dnevov je zagotovo Društvo slovenskih skladateljev, ki vse od konca druge svetovne vojne skrbi za ustvarjanje sodobne slovenske glasbe in promocijo domačih skladateljev ter s tem ohranja kakovost in ugled slovenske glasbe doma in na tujem. Najstarejši društveni dogodek je komorni cikel Koncertni atelje. Tokrat bosta 20. aprila v Viteški dvorani Križank nastopila mednarodno uveljavljena virtuoza, Franc Kosem na trobenti in Jože Bogolin, član odmevnega tolkalnega dua Drumartica.

(20. 4., 19.30, Viteška dvorana, Križanke)

Noč slovenskih skladateljev

Po vzoru dunajske prireditve Lange Nacht der Musik se je pod okriljem Društva slovenskih skladateljev izoblikovala še ena manifestacija slovenske glasbene sodobnosti, Noč slovenskih skladateljev, in postala nepretrgana koncertno ustvarjalna dejavnost, namenjena izključno krstnim izvedbam slovenskih skladateljev različnih generacij, šol in slogovnih usmeritev. Kot tak je dogodek vedno znova pisana mešanica raznolikih oblikovnih in kompozicijsko-tehničnih rešitev ter estetskih premis aktualnih slovenskih ustvarjalcev. V interpretaciji uveljavljenih domačih instrumentalistov bodo 21. aprila v Viteški dvorani Križank zazvenela dela petnajstih avtorjev, v ospredje pa bodo stopila trobila in v družbi klavirja pokazala svoje solistične odlike.

(21. 4., 19.00, Viteška dvorana, Križanke)

Koncert samospevov

V Slovenski filharmoniji bo 22. aprila na sporedu zdaj že tradicionalni koncertni dogodek Ciklus samospevov, ki iz sezone v sezono s premišljeno oblikovanimi programi razkriva ne le neskončno bogastvo iz svetovne zakladnice, pač pa pomembno poudarja pomen, ki ga je imela oblika samospeva na razvoj slovenske glasbene umetnosti. Prav to bo zgovorno razgrnil tudi večer samospevov na 36. Slovenskih glasbenih dnevih, v interpretaciji baritonista Jake Mihelača, ki z odločnimi koraki gradi kariero zunaj meja domovine, in Andreje Kosmač, med umetniki uveljavljene in komorni glasbi predane pianistke.

(22. 4., 19.30, Slovenska filharmonija)

Nika Gorič in Ensemble Dissonance

Z zgodovinskimi referencami na koncertno delovanje Glasbene matice Ljubljana med obema svetovnima vojnama postreže tudi koncertni program zasedbe Ensemble Dissonance (23. aprila), ki se mu bo pridružila sopranistka Nika Gorič, vedno bolj prepoznavna na mednarodnih koncertnih in opernih odrih. Na sporedu koncerta bodo skladbe dveh izjemnih glasbenih osebnosti, izvrstnega violinista in pedagoga Karla Jeraja ter skladatelja, profesorja in nekdanjega rektorja Akademije za glasbo Lucijana Marije Škerjanca. Skladbe, ki bodo zazvenele na tokratnem koncertu, je v sodobno glasbeno preobleko postavil ustanovitelj in umetniški vodja zasedbe Ensemble Dissonance Klemen Hvala. Tako Jeraj kot Škerjanc sta s svojim koncertnim, glasbeno-pedagoškim in organizacijskim delom odločilno zaznamovala delovanje dveh osrednjih glasbenih ustanov med obema svetovnima vojnama: Orkestralnega društva Glasbene matice in Konservatorija Glasbene matice.

(23. 4., 20.00, Viteška dvorana, Križanke)

Zaključek 36. Slovenskih glasbenih dnevov

Sklepni koncert, oblikovan v duhu najpomembnejših glasbenih form Gallusovega časa (maša, motet in madrigal), bo 24. aprila v Slovenski filharmoniji razgrnil redko slišana dela skladateljevega obsežnega in bogatega opusa. Prav izjemno uspešen koncert Gallusovih del 9. junija 1892 v Redutni dvorani, na katerem je nastopil zbor Glasbene matice pod vodstvom Mateja Hubada, je pri nas spodbudil renesanso Gallusovih del. Manj znano je, da je za pripravo notnega gradiva tedanji odbor Glasbene matice prosil tajnika zgodovinskega oddelka na dunajski univerzi in začetnika muzikologije na Slovenskem Josipa Mantuanija, ki je tedaj že intenzivno raziskoval Gallusovo skladateljsko zapuščino. Z Gallusovimi karakterističnimi, za svoj čas pogosto drznimi skladbami bo Zbor Slovenske filharmonije pod vodstvom akademskega cerkvenega glasbenika, organista in zborovodje Gregorja Klančiča zaokrožil ljubljanski Glasbeni matici posvečene 36. Slovenske glasbene dneve.

(24. 4., 19.30, Slovenska filharmonija)

Mednarodni muzikološki simpozij

V sklopu 36. Slovenskih glasbenih dnevov pod umetniškim vodstvom prof. dr. Jerneja Weissa poteka tudi mednarodni muzikološki simpozij, ki so ga tokrat naslovili Glasbena društva v dolgem 19. stoletju: med ljubiteljsko in profesionalno kulturo, pozornost pa bodo namenili tudi primerljivemu mednarodnemu društvenemu delovanju v 19. stoletju in na začetku 20. Muzikološki simpozij razširja obzorja z referati mednarodno priznanih muzikologov z uglednih evropskih univerz.

(21. in 22. 4., Viteška dvorana, Križanke)

Hvala za pozornost, ki jo namenjate programu Festivala Ljubljana.

Festival Ljubljana si pridržuje pravice do spremembe programa.

Več informacij na ljubljanafestival.si
Informacije / Odnosi z javnostmi

Maruša Šinkovič
Tel.: +386 (0)1 241 60 18
marusa.sinkovic@ljubljanafestival.si

Živa Steiner
Tel.: +386 (0)1 241 60 08
ziva.steiner@ljubljanafestival.si

ljubljanafestival.si
www.facebook.com/ljubljanafestival
www.instagram.com/ljubljanafestival
www.youtube.com/user/TheFestivalLjubljana

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana, ki ga tudi finančno omogoča:

***
Glavni sponzor: Zavarovalnica Sava, d. d.
Glavni medijski sponzor: Delo, d. o. o.

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana. Član Evropskega združenja festivalov EFA je od leta 1977.