Ljubljana Festival – SREDIŠČE VAŠIH POLETNIH KULTURNIH DOŽIVETIJ

V slovenski prestolnici nas čaka dolgo, vroče in pestro kulturno poletje: Ljubljana Festival, eden najstarejših in najpomembnejših festivalov, bo v 64. izvedbi postregel z izjemnim številom zvenečih imen. V skoraj treh mesecih bo gostil uveljavljene slovenske in tuje umetnike s področja glasbe, opere, plesa in muzikala. Začel se bo 27. junija, ko bomo na Kongresnem trgu gostili zvezdniškega basbaritonista Erwina Schrotta, ki bo na koncertu opernih arij nastopil s sopranistko Jaquelino Livieri. Še pred začetkom festivala bo 17. in 18. junija na sporedu izjemno priljubljen muzikal Mamma Mia! ter 21. junija  tradicionalni koncert Poletna noč. Ob Erwinu Schrottu bodo zanimive operne večere na Ljubljana Festivalu ustvarili še tenorist Piotr Beczała ter dve predstavi Verdijevega Otella, v katerih bosta v naslovni vlogi gostovala slovita José Cura in Walter Fraccaro. Poletje bodo poleg opernih dogodkov močno zaznamovale izvrstne plesne predstave. Kitajsko nacionalno operno in plesno gledališče bo gostovalo z baletom Konfucij, SNG Opera in balet Maribor z baletom Gusar. Za bolj sproščeno vzdušje bosta poskrbela večer flamenka Vida! ter romsko obarvana plesna predstava Sisi iz Budimpešte. Na Ljubljana Festival se vrača tudi Akademski državni balet Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga z baletno predstavo Up and Down, ki bo 13. septembra sklenil letošnji festival. V Ljubljano prihajajo veliki svetovno priznani orkestri in dirigenti, Londonski simfonični orkester z dirigentom Gianandreo Nosedo, Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama z Daniellom Gattijem, kitajski Simfonični orkester Schenzhen. Gostili bomo slovite soliste, pianista Simona Trpčeskega in Denisa Macujeva, violiniste Lano Trotovšek, Dimitrija Sitkoveckega, Janeza Podleska in Sergeja Krilova ter basista Grigorija Soloviova. Na sporedu bodo tudi koncert Mediteranskega mladinskega orkestra ter gledališki predstavi Pilade v izvedbi La Mame iz New Yorka in Tako je govoril Zaratustra z Anton Podbevšek teatrom in skupino Laibach. Ta se bo festivalskemu občinstvu predstavila tudi na koncertu s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Nastopili bodo še Litovski komorni orkester, ruski plesni ansambel Beriozka, Vlado Kreslin in drugi.

Potekale bodo 19. mednarodna likovna kolonija in ustvarjalne delavnice za otroke, prvič pa se bodo dogodki vrstili tudi na Ljubljanici.

Večeri velikih opernih del

 

Ljubljana Festival se bo začel operno, z Erwinom Schrottom, ki je nastopal že v številnih največjih opernih hišah. Urugvajski zvezdnik bo festival odprl 27. junija v čudovitem ambientu Kongresnega trga. O večni (operni) temi – ljubezni – bo Schrott prepeval izmenjaje z argentinsko sopranistko Jaquelino Livieri, s katero sta poleg solističnih arij pripravila tudi duete. Mednarodno sodelovanje z Orkestrom Slovenske in Zagrebške filharmonije se bo 8. julija preselilo tudi na Tomislavov trg v Zagrebu.

 

Verdijevo opero Otello je Slovensko narodno gledališče Opera in balet Ljubljana v svoj repertoar uvrstilo v počastitev 400. obletnice smrti dramatika Williama Shakespeara, po predlogi katerega je nastal libreto opere. Režiser Manfred Schweigkofler v njej pretresa temeljna vprašanja o smislu bivanja. Prvi večer se bo v naslovni vlogi predstavil sloviti José Cura, drugi večer pa Walter Fraccaro. (6., 7. 7.)

 

Poljski tenorist Piotr Beczała, ki je zaslovel zaradi lepote svojega glasu in izvrstne interpretacije likov, ki jih uprizarja, bo na Ljubljana Festivalu nastopil s koncertom opernih arij. Spremljal ga bo Simfonični orkester RTV Slovenija, dirigent večera bo Mark Piollet. (6. 9.)

 

Orkestri in dirigenti

 

Na Ljubljana Festival prihaja Mediteranski mladinski orkester, ki vsako leto združi nadarjene mlade glasbenike iz področja Mediterana in jim ponudi izkušnjo profesionalnih glasbenikov. Orkester bo vodil priznan slovenski dirigent Marko Letonja, kot solist pa bo nastopil basist Grigory Soloviov, ki nastopa na največjih svetovnih odrih. ( 26. 7.)

 

Londonski simfonični orkester bo v Ljubljani nastopil pod vodstvom priznanega dirigenta Gianandrea Nosede. Gre za enega od vodilnih orkestrov v Združenem kraljestvu, katerega šef dirigent je januarja 2007 postal Valerij Gergijev. Na koncertu v Ljubljani bo z njim nastopila uveljavljena slovenska violinistka Lana Trotovšek. (24. 8.)

 

Na Ljubljana Festival se vrača Kraljevi orkester Concertgebouw, Amsterdam, ki je pod vodstvom Marissa Jansonsa sklenil festival leta 2014. Eden najboljših svetovnih orkestrov, ki ga sestavljajo glasbeniki iz več kot dvajsetih držav, bo nastopil pod taktirko Daniella Gattija. Z orkestrom bo v Ljubljani nastopil tudi Mednarodni orkester Ljubljana, Akademije Branimir Slokar. Koncert je del turneje »RCO meets Europe«, ki se bo začela avgusta 2016 in bo trajala dve sezoni in pol. V okviru turneje bo orkester nastopil v vseh 28 državah članicah Evropske unije. Namen turneje je izpostaviti poglavitne ideje in ideale, ki združujejo Evropo. Podpornik projekta  je gospod Jean-Claude Juncker, predsednik Evropske komisije. (1. 9.)

 

Z daljne Kitajske prihaja na gostovanje Simfonični orkester Shenzhen, ki je od ustanovitve leta 1982 sodeloval s številnimi uglednimi umetniki, med katerimi je tudi skladatelj in dirigent Tan Dun, ki se je v obeh vlogah slovenskemu občinstvu predstavil že večkrat, nazadnje kot gost Ljubljana Festivala na odprtju lanskega festivala.  Eden najboljših kitajskih orkestrov bo v Ljubljani nastopil pod vodstvom Daya Lina. (8. 9.)

 

Priznani solisti

 

Eden najuglednejših pianistov svoje generacije Denis Macujev, ki velja za novega Horowitza, bo v Ljubljani nastopil kar dvakrat. Virtuoz, ki ohranja rusko pianistično tradicijo, je tudi umetniški direktor šestih mednarodnih festivalov. Sodeluje z največjimi svetovnimi orkestri in dirigenti. V Ljubljani bo prvič nastopil z Orkestrom Zagrebške filharmonije pod vodstvom Jeska Sirvenda (4. 7.), drugič pa s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod vodstvom Bojana Suđića (5. 7.). Kot zanimivost velja omeniti, da je Unesco leta 2014 razglasil Macujeva za ambasadorja dobre volje.

 

Festival Ljubljana bo gostil še enega slovitega solista, makedonskega pianista Simona Trpčeskega. V zadnjih letih se je uveljavil kot izjemen glasbenik, ki nastopa z najboljšimi orkestri in navdušuje občinstvo po vsem svetu. Na festivalu bo zaigral z Orkestrom Slovenske filharmonije, ki ga bo vodil Luis Gorelik. (19. 7.)

 

Violinist in dirigent Dimitrij Sitkovecki je sodeloval na mednarodnih glasbenih festivalih v Salzburgu, Lucernu, Edinburgu, Istanbulu, Newportu. Na Ljubljana Festivalu bo nastopil z Janezom Podleskom in s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. (21. 7.)

 

S Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije bo nastopil tudi Stefan Dohr, ki poučuje na akademiji Herberta von Karajana in je prvi rog Berlinskih filharmonikov. Sodeloval je s svetovno znanimi dirigenti, kot so Daniel Barenboim, Bernard Haitink, Christian Thielemann, Claudio Abaddo in drugi. (25. 7.)

 

Violinist in dirigent Sergej Krilov, ki je v svoji dolgoletni karieri sodeloval z znanim violončelistom Mstislavom Rostropovičem, bo na Ljubljana Festivalu gostoval z Litovskim komornim orkestrom. Priznani umetnik je sodeloval s številnimi uglednimi dirigenti ter nastopal na svetovno znanih odrih, med katerimi je tudi slovita palača Bozar v Bruslju. (23. 8.)

 

 

Plesno poletje

 

Ljubljana Festival bo v letošnji sezoni k orkestrskemu gostovanju s Kitajske dodal še plesno, na sporedu bo namreč prodorna baletna predstava Konfucij v izvedbi China National Opera and Dance Drama Theatre. Kot zanimivost velja omeniti, da je koreografinja baleta Dexin Kong sedeminsedemdeseta generacija potomstva tega velikega kitajskega filozofa. (13., 14. 7.)

 

Med baletnimi predstavami bo na sporedu tudi romantični Gusar v izvedbi SNG Opere in baleta Maribor, ki je nastal po motivih istoimenske Byronove pesnitve. (7. 9.)

 

Vrača se Akademski državni balet Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga, ki bo z baletno predstavo Up and Down sklenil 64. Ljubljana Festival. Boris Eifman se v ljubezenski zgodbi, umeščeni v zgodnja 20. leta prejšnjega stoletja, ponovno ukvarja s psihološko tematiko in posega v področje duševnih motenj, destruktivnosti in podzavesti. Balet združuje glasbo Albana Berga, Franza Schuberta in Georgea Gershwina. (12., 13. 9.)

 

Lahkotnejše plesno vzdušje bo zagotovo ustvarila Beriozka, ponos in simbol Rusije. Tradicionalni ruski plesni ansambel ohranja kulturne zaklade svojega naroda. Njihov bogati repertoar obsega velike klasične koreografije in številne različice tradicionalnih plesov, ki jih krasijo zgodbe in skice o življenju ruskih ljudi. (27. 7.)

 

Za bolj sproščeno vzdušje bosta poskrbela tudi romsko obarvana plesna predstava Sisi iz Budimpešte, ki temelji na legendi o romantični ljubezni med avstro-ogrsko cesarico Sisi in grofom Andrassyjem (29.–31. 8.) ter večer flamenka Vida! v izvedbi Ansambla Soledad Barrio in Noche Flamenca, ki poskuša očarati občinstvo in v njem prebuditi razburkano in obširno morje strasti in čustev, ki so bistvo flamenka.  (25. 8.).

 

Muzikala

 

Na programu 64. Ljubljana Festivala bodo ponovitve nadvse uspešnega muzikala Mamma Mia! (17, 18. 6. in 21., 22. 8..), ki je od premiere v Križankah v manj kot letu dosegel več kot 50 ponovitev z več kot 55.000 obiskovalci. Nastal je v koprodukciji med Festivalom Ljubljana in producentsko hišo Jurija Franka, nekdanjega uspešnega slovenskega smučarja in dobitnika srebrne medalje v veleslalomu leta 1984 na OI v Sarajevu. Junijski predstavi sta že razprodani.

 

Ponovno bo na programu tudi izjemno uspešen izvirni slovenski muzikal Cvetje v jeseni, ki je nastal v koprodukciji s Festivalom Ljubljana, na katerem je bil leta 2014 tudi premierno uprizorjen. (17. 8.)

 

 

Za še bolj sproščeno poletje

 

Poleg muzikalov bo za sproščeno vzdušje na Ljubljana Festivalu poskrbela Poletna noč, ki jo Festival Ljubljana pripravlja v sodelovanju z RTV Slovenija in bo tokrat proslavila 25 let festivalskih uspešnic. (21. 6.)

 

Na sporedu bo tudi koncert mednarodno uveljavljene glasbene skupine Laibach. Njihovo drzno in udarno glasbo je slišati v velikih hollywoodskih uspešnicah, kot so Spiderman I, Blair Witch Project, Iron Sky in seriji Alias. V Križankah bo legendarna skupina nastopila s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, ki bo pod taktirko Simona Dvoršaka pričaral edinstven poletni koncert . (2. 9.)

 

Zelo dobro bo poskrbljeno tudi za ljubitelje gledališča. Program 64. Ljubljana Festivala prinaša Pilade, moderno tragedijo o antropološki revoluciji in religiji konzumerizma, ki pomeni nov korak v produkciji eksperimentalnega klubskega teatra La MaMa. Pilade je krasen primer drame, katere cilj ni le zabava, ampak prebujenje. (15. 7.)

 

Mnogo več kot le zabavni večer prinaša tudi gledališka predstava Tako je govoril Zaratustra. Pripoveduje o temeljni nietzschejanski ideji o čezčloveku, ki z notranjo preobrazbo presega samega sebe. Kolektivno delo režiserja Matjaža Bergerja, v katerem nastopa tudi skupina Laibach (z avtorsko glasbo), (po)ustvarja nietzschejevski most med živaljo, človekom in nadčlovekom, ki ceni življenje na tem svetu vključno s trpljenjem in bolečino. Tako onstran dobrega in zlega iz kaosa (življenja) ustvari red (popoln svet …). (12. 7.)

 

Svoj tradicionalni koncert bo izvedel Vlado Kreslin, legenda slovenske rock in etno glasbe, ki nastope vedno obogati tudi z zanimivo izbiro gostov. Kreslin bo v Križankah nastopil že 25-ič. (26. 8.)

 

Med 10. in 15. 7. bo v Križankah pod selektorskim vodstvom Toma Vrana potekala 19. mednarodna likovna kolonija, najmlajši pa se bodo lahko izpopolnjevali na brezplačnih tematskih ustvarjalnih delavnicah: tolkalni, plesno-pevski, mali likovni koloniji ter gledališko plesni delavnici v okviru projekta Predani korakom.

 

V okviru Ljubljana Festivala na Ljubljanici se bo pestremu naboru privlačnih prizorišč letos prvič pridružila tudi Ljubljanica.  Ljubljana Festival bo namreč potekal tudi na turističnih ladjicah, ki med plovbo omogočajo edinstven ogled mesta. Na reki bodo nastopali študenti dveh umetniških akademij, Akademije za glasbo ter Akademije za gledališče, radio in film, ter Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, s čimer Festival Ljubljana omogoča nastopanje tudi mlajši generaciji slovenskih umetnikov. Vzgoja, izobraževanje in pomoč pri uveljavitvi mladih, nadarjenih umetnikov tudi sicer sodijo med najpomembnejše cilje in dejavnosti Festivala Ljubljana. (28. 6.-2. 7.)

 

Sponzorji in podporniki

Skoraj tri mesece trajajočega programa ne bi bilo mogočega izpeljati brez izdatne podpore Mestne občine Ljubljana in njenega župana Zorana Jankovića, za kar se jima iskreno zahvaljujemo. Prav tako veliko hvaležnost izrekamo vsem našim sponzorjem in podpornikom. Zahvala gre tudi medijem, ki poročajo o naših dogodkih, in vsem obiskovalkam in obiskovalcem.

 

 

Predprodaja vstopnic, ki bo trajala do 20. junija, omogoča 10-odstotni, za člane Kluba Festivala Ljubljana pa 20-odstotni popust. V Trstu je vstopnice moč kupiti pri Multimedia-Radioattività, via Campo Marzio 6, tel.: 040 304444, www.radioattivita.com; Ticketpoint, Corso Italia 6, tel.: 040 3498276 ali pa prek spletnih strani www.ljubljanafestival.si in www.eventim.si. V Sloveniji so vstopnice v prodaji pri Blagajni Križank, na Info točki 64. LF (Mestni trg 17), Petrolovih servisih po Sloveniji, v poslovalnicah Pošte Slovenije in Kompasa.

 

 

 

 

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana, ki ga tudi finančno omogoča:

 

 

***

 

Glavni sponzor 64. Ljubljana Festivala: Zavarovalnica Tilia, d. d.

Sponzorji: JP Vodovod-kanalizacija, d. o. o., Energetika Ljubljana, d. o. o., VPC, Spar Slovenija, d. o. o., Telekom Slovenije, d. d., Petrol, d. d., Riko, d. o. o., Krka, d. d., Poslovni sistem Mercator, d. d., Zavarovalnica Triglav, d. d., Lekarna Ljubljana, Kemofarmacija, d. d.,   Pivovarna Union, d. d., Geoplin, d. o. o., Plinovodi, d. o. o.,  Javna razsvetljava, d. d., Four Points by Sheraton Ljubljana Mons

Sponzorji posameznih prireditev: Zavarovalnica Tilia, d. d.,  Delo, d. d., Europlakat, d. o. o., Petrol, d. d., Riko, d. o. o., Parada plesa, Spar Slovenija, d. o. o., Telekom Slovenije, d. d., Poslovni sistem Mercator, d. d., VPC, Interenergo, d. o. o., Nova KBM, d. d., SRC, d. o. o., NLB, d. d., Krka, d. d., Zavarovalnica Triglav, d. d., Mladi upi, BTC, d. d.

Glavni medijski sponzor: Delo, d. o. o.

Medijski sponzorji: Europlakat, d. o. o., Infonet media, d. d., Radio 1, Finance, d. o. o., Aerodrom Ljubljana, d. d., Radio Center, Pogledi, Kobe, d. o. o., Bolha.com, Parada plesa

Prijatelji Festivala Ljubljana: NP consulting

Partnerji Ljubljana Festivala 2016: RTV Slovenija, Slovenska filharmonija, SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Opera in balet Maribor, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Zagrebška filharmonija, Cankarjev dom

Uradni prevozniki: Avtohiša Malgaj, d. o. o., Avto Aktiv, d. o. o., LPP, d. o. o.

Železniški prevoznik: Slovenske železnice

Uradna vina: Pullus, Mihael Prinčič, Penine Istenič

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana. Član Evropskega združenja festivalov EFA je od leta 1977. Darko Brlek je predsednik EFA od leta 2005.