LJUBLJANA FESTIVAL SE ZAKLJUČUJE Z NAJBOLJŠIM ORKESTROM NA SVETU

62. izvedba Ljubljana Festivala se zaključuje 1. septembra z gostovanjem Kraljevega orkestra Concertgebouw, Amsterdam, ki velja za najboljšega na svetu. Dirigiral bo njegov šef dirigent Mariss Jansons, kot solist večera bo nastopil Jean-Yves Thibaudet. Na današnji novinarski konferenci v Viteški dvorani Križank je Festival Ljubljana predstavil nekaj rezultatov tega poletja in prihajajoča dogodka, ki poletje v Križankah podaljšujeta proti jeseni.  

Še dva dogodka do uradnega zaključka 62. Ljubljana Festivala

Avgust na 62. Ljubljana Festivalu sklepa današnji koncert Uroša Perića, ki bo ob 20.30 v Križankah obeležil dva jubileja: 10. obletnico svojega delovanja in spomin na 10. obletnico smrti Raya Charlesa, njegovega velikega vzornika. V goste je povabil nekaj imenitnih glasbenikov, iz ZDA pridejo Renée Collins Georges, nekdanja pevka pri Rayu Charlesu, in David Hoffman, solo trobentač v Rayevem orkestru od 1991. do 2004. leta, ter jazz pevka Denise King. Nastopila bosta tudi Duško Gojković in Oto Pestner, vsi pa ob spremljavi Big Banda RTV Slovenija.

62. Ljubljana Festival se zaključuje 1. septembra z gostovanjem Kraljevega orkestra Concertgebouw iz Amsterdama, ki velja za najboljšega na svetu. Ustanovljen je bil leta 1888 kot Orkester Concertgebouw, ob njegovi stoti obletnici delovanja pa so mu nadeli še ime »Kraljevi«. Kritiki vedno znova hvalijo njegov edinstveni zvok, ki ga jasno razlikuje od drugih orkestrov; omenjajo »žametna godala«, »zlata trobila«, barva pihal je »izrazito osebna«. Šteje 120 članov, v vsej svoji zgodovini pa je imel le šest šefov dirigentov, ki so močno vplivali na njegov razvoj.  Predzadnji je bil Riccardo Chailly, ki je na Ljubljana Festivalu gostoval lani z Gewandhaus Orkestrom Leipzig, od leta 2004 pa Mariss Jansons.

Glasbo ima tako rekoč v krvi. Njegov oče je bil dirigent, mati operna pevka. Ko je bil še majhen, se je njegova družina preselila v Sankt Peterburg, kjer je študiral violino in dirigiranje. Študij je nadaljeval pri Hansu Swarowskem na Dunaju in Herbertu von Karajanu v Salzburgu. Leta 1973 je bil imenovan za pomočnika Jevgenija Mravinskega v Sanktpeterburškem filharmoničnem orkestru, ki mu je dirigiral že Jansonsov oče Arvids. Od 1979 do 2000 je deloval kot glasbeni direktor Filharmoničnega orkestra v Oslu in mu prinesel izjemno mednarodno prepoznavnost. Jansons je bil  reden in izjemno priljubljen gost Berlinskih in Dunajskih filharmonikov, Londonskega filharmoničnega orkestra, pomembnih evropskih pa tudi drugih vodilnih orkestrov v ZDA. Leta 1997 je bil imenovan za glasbenega direktorja Pittsburškega simfoničnega orkestra (do leta 2004) in leta 2003 za glasbenega direktorja Bavarskega radijskega simfoničnega orkestra. Potem ko je leta 1988 prvič dirigiral Kraljevemu orkestru Concertgebouw, se je skoraj vsako leto vrnil in bil leta 2004 imenovan za šefa dirigenta. Za svoje dosežke je prejel že nešteta priznanja, kot so avstrijsko častno priznanje za dosežke na področju znanosti in umetnosti ter tudi najvišje državno priznanje v Latviji red treh zvezd. Leta 2013 je prejel glasbeno nagrado Ernst von Siemens, zvezno priznanje reda zaslug v Nemčiji in priznanje reda nizozemskega leva.

S to sezono zaključuje svoje sodelovanje s Kraljevim orkestrom Concertgebouw, s katerim se je osredotočal predvsem na dela Brucknerja, Mahlerja, Straussa,  Brahmsa, Šostakoviča, Messiaena.

V ponedeljek, 1. septembra, bo ob 20.00 kot solist večera v Cankarjevem domu nastopil francoski pianist Jean-Yves Thibaudet.  Študiral je na pariškem konservatoriju pri Aldu Ciccoliniju. Leta 2001 je v Franciji prejel naziv vitez umetnosti in literature in leto pozneje nagrado pegasus na festivalu v Spoletu za dolgoletno sodelovanje in umetniške dosežke. Sledila so najvišja francoska priznanja, ki jih podeljujejo na področju umetnosti, med drugim ga je ministrstvo za kulturo leta 2012 v okviru reda umetnosti in literature imenovalo še za častnika za pomembni prispevek k obogatitvi francoske kulturne dediščine.

Pianistova kariera je dolga več kot trideset let in je zapisana na več kot 50 albumih pri založbi Decca, za katere je prejel številne nagrade v Nemčiji in Franciji, nagrado gramophone, kar dvakrat echo in nagrado edison.  Sodeloval je s številnimi priznanimi orkestri, kot je Orkester Gewandhaus Leipzig, ki smo ga imeli priložnost slišati na lanskoletnem Ljubljana Festivalu, in solisti, kot je Jurij Bašmet, ki smo ga lahko slišali v sredo.  Thibaudet je eden najbolj iskanih svetovnih pianistov, saj ga odlikuje redka sposobnost združevanja poetičnega glasbenega pristopa z izjemno tehnično sposobnostjo. New York Times je zapisal, da je »vsak njegov ton biser«, kar kaže na umetnikovo globoko muzikalnost in izjemno karizmatičnost.

Na zaključku 62. Ljubljana Festivala bodo izvedli dela Brahmsa (Variacije na Haydnovo temo, op. 56a), Šoštakoviča (Simfonija v f-molu, št. 1, op. 10) in Ravela (Koncert za klavir in orkester v G-duru, op. 34, ter Dafnis in Hloa, suita št. 2).

Povzetek poletja 2014

Ob uradnem zaključku 62. Ljubljana Festivala smo na Festivalu Ljubljana pripravili novinarsko konferenco, na kateri smo predstavili omenjena dogodka in naredili povzetek sezone. Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana ter predsednik Evropskega združenja festivalov EFA,  je predstavil nekaj številk, ki pa še niso dokončne, te bodo ob zaključku leta 2014.

Program prireditev Ljubljana Festivala 2014 je stal 2.000.000 evrov. Mestna občina Ljubljana je za program prispevala 1.000.000 evrov (MOL pokriva tudi plače zaposlenih in nekatere materialne stroške). Prilivi od prodanih vstopnic trenutno znašajo 520.000 evrov, prilivi sponzorjev in donatorjev pa 690.000 evrov.

Izvedenih je bilo 48 večernih prireditev, Mednarodna likovna kolonija, odprtje razstave del udeležencev Mednarodne likovne kolonije in ustvarjalne delavnice Barvne svetlobe, 11 ustvarjalnih delavnic za otroke in mladino, dva javna nastopa udeležencev ustvarjalnih delavnic Ritem tolkal ter Evita, zapleši in zapoj, dve okrogli mizi in predstavitev knjige. Različne prireditve letošnjega festivalskega poletja si je ogledalo prek 50.000 obiskovalcev.

V tej sezoni smo med drugim zabeležili izjemen porast obiskanosti spletne strani www.ljubljanafestival.si. Med 15. 6. in  27. 8. 2014 si jo je ogledalo 57.436 različnih obiskovalcev (lani v podobnem obdobju 24.454), število obiskov je bilo 85.593 (50.000), število ogledov strani pa 234.993 (156.228).

Za naše prireditve se je akreditiralo prek 700 novinarjev, fotografov in snemalcev. Samo v Sloveniji so pripravili prek 1500 novinarskih prispevkov.

Vsem, ki ste spremljali in poročali o Ljubljana Festivalu, se iskreno zahvaljujemo, saj ste tudi novinarji, fotografi in snemalci pripomogli, da je bil 62. Ljubljana Festival ponovno v središču poletnih doživetij v Ljubljani.

Poletja v Križankah pa še ni konec. 13. 9.  skupaj z RTV Slovenija pripravljamo Slovensko popevko, 17. 9. pa bo krstna izvedba avtorskega muzikala Cvetje v jeseni. Ponovitve bodo do 21. 9.

O prihajajočih dogodkih so na današnji novinarski konferenci spregovorili tudi: Patrik Greblo, dirigent in v. d. vodje Glasbene produkcije RTV Slovenija, Dijana Štravs Svetlik, vodja projekta Slovenska popevka, Gorazd Slak, izvršni producent Cvetja v jeseni, Miša Stanko Lukašev, producentka Cvetja v jeseni, Nina Pušlar in Maja Martina Merljak, »novi« Meti.

 

Informacije / Odnosi z javnostmi

 

Hermina Kovačič                                                                    Sanja Kejžar Kladnik
Tel.: (0)1 241 60 16                                                                 Tel.: (0)1 241 60 19
Hermina.Kovacic@ljubljanafestival.si                                Sanja.Kejzar@ljubljanafestival.si

www.ljubljanafestival.si

https://sl-si.facebook.com/LjubljanaFestival

 

Sponzor koncerta Kraljevega orkestra Concertgebouw, Amsterdam: Spar Slovenija, d. o. o.

Častni pokrovitelj koncerta Kraljevega orkestra Concertgebouw, Amsterdam: veleposlanik kraljevine Nizozemske nj. eksc. Pieter Jan Langenberg

*********

Glavni sponzor 62. Ljubljana Festivala: Telekom Slovenije, d. d.

Častni pokrovitelj: župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković

Sponzorji:  Spar Slovenija, d. o. o., Zavarovalnica Tilia, d. d., Riko, d. o. o., Hypo Alpe Adria Group, Zavarovalnica Triglav, d. d., Petrol, d. d., Kemofarmacija, d. d., Lekarna Ljubljana, Krka, d. d., Pivovarna Union, d. d., Javna razsvetljava, d. d.

Sponzorji posameznih prireditev: Telekom Slovenije, d. d., Riko, d. o. o., ambasada Republike Italije, Italijanska unija, Ljudska univerza, Trst, Banka Koper, d. d., UniCredit Banka Slovenija, d. d., Lekarna Ljubljana, Aerodrom Ljubljana, d. d., Poslovni sistem Mercator, d. d., SRC, d. o. o., Geoplin, d. o. o., Plinovodi, d. o. o., Krka, d. d., Generali Zavarovalnica, d. d., Interenergo, d. o. o., Zavarovalnica Tilia, d. d., Hypo Alpe Adria Group, Spar Slovenija, d. o. o., Zavarovalnica Triglav, d. d., Mladi upi, Nova KBM, d. d., BTC, d. d., Petrol, d. d.

Glavni medijski sponzor: Delo, d. d.

Medijski sponzorji: Europlakat, d. o. o., Infonet media, d. d., Finance, d. o. o., Aerodrom Ljubljana, d. d., Planet siol.net, Radio 1, In Your Pocket, Radio Center, Pogledi,  Kobe, d. o. o., Bolha.com, Parada plesa

Partnerji Ljubljana Festivala 2014: RTV Slovenija, Slovenska filharmonija, SNG Maribor, SNG Opera in balet Ljubljana

Uradni prevoznik: Avtohiša Malgaj, d. o. o.

Uradni železniški prevoznik: Slovenske železnice

Uradna vina: Pullus, Prinčič

Hvala: Media bus, d. o. o.

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana. Član Evropskega združenja festivalov EFA je od leta 1977. Darko Brlek je predsednik EFA od leta 2005.