LJUBLJANA FESTIVAL – CULTURAL HUB

Program 63. izvedbe poletnega festivala sta na današnji novinarski konferenci v ljubljanski Eden najpomembnejših poletnih festivalov v Evropi bo več kot tri mesece razvajal z nastopi uveljavljenih domačih in svetovnih umetnikov s področja glasbe, opere, plesa, muzikala in gledališča. 63. Ljubljana Festival se uradno začenja 28. junija z glasbeno-vizualnim spektaklom z oskarjem nagrajenega Tan Duna, ki bo v Ljubljani tudi dirigiral. Svojemu Poljskemu rekviemu bo dirigiral eden najpomembnejših poljskih skladateljev in dirigentov, 81-letni Krzysztof Penderecki, Izraelskemu filharmoničnemu orkestru Zubin Mehta, Mladi nemški filharmoniji, ki bo 28. septembra sklenila dolgo festivalsko poletje, pa Jonathan Nott. Zanimive operne večere bodo ustvarili Elīna Garanča in Željko Lučić ter gostovanje Kitajske nacionalne operne hiše iz Pekinga s Turandot in Nacionalne opere in baleta iz Sofije s Tristanom in Izoldo. Iz Sankt Peterburga se vrača Mariinsko gledališče, tokrat v popolni sestavi in z baletom Romeo in Julija. Gostili bomo Edwarda Cluga in mednarodno plesno koprodukcijo, pod katero se podpisuje tudi naš EnKnapGroup. Muzikala bosta letos kar dva – poleg ponovitve izjemno uspešnega Cvetja v jeseni bo na sporedu prva uprizoritev priljubljene Mamma Mie!. Véliko zgodbo o Faustu, človeku, ki je svojo dušo prodal hudiču, prinaša Tomaž Pandur.  

63. Ljubljana Festival bo gostil še Poletno noč, tokrat posvečeno Elzi Budau, Beloruski državni komorni orkester, Armenski državni komorni zbor Hover, Slovenski oktet, pianiste Nikolaja Luganskega, Daliborja Miklavčiča in Tino Mauko, violinistko Lano Trotovšek, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, skupino 2Cellos, Tomaža Domicelja, Vlada Kreslina, Uroša Perića in druge. Potekale bodo 18. mednarodna likovna kolonija in ustvarjalne delavnice za otroke.

Mestni hiši predstavila njegov častni pokrovitelj Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, ter direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek. Med govorci so bili tudi predstavniki sponzorjev.


Skladatelji za 21. stoletje

»Smo edini poletni festival v Evropi, ki letos gosti tri velika skladateljska imena,« je ob predstavitvi programa povedal Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana ter predsednik Evropskega združenja festivalov. »Gre za ustvarjalce, ki so pomembno sooblikovali glasbeni prostor od druge polovice 20. stoletja.«

Tan Dun, kitajski skladatelj in dirigent, se lahko pohvali s kopico prestižnih nagrad za svoje delovanje. Med njimi je najbolj opazen oskar za glasbo za film Ang Leeja Prežeči tiger, skriti zmaj. Ta glasba ter glasba iz fimov Junak in Banket sestavljata njegov projekt Trilogija borilnih veščin, s katerim 28. junija odpiramo 63. izvedbo Ljubljana Festivala. Na Kongresnem trgu bosta pod taktirko Tan Duna ob privlačni videoprojekciji prizorov iz omenjenih filmov nastopila Orkester Slovenske filharmonije in Orkester Fundacije Opere Giuseppe Verdi iz Trsta.

Enainosemdesetletni Krzysztof Penderecki, skladatelj, dirigent in akademik, je prejemnik številnih nagrad, med drugim treh grammyjev, ter velja za pionirja moderne glasbe in raziskovalca novih izraznih možnosti inštrumentov in človeškega glasu. »The Guardian ga je razglasil za največjega živečega poljskega skladatelja, v Ljubljani pa bo predstavil Poljski rekviem (6. 7.), eno svojih najpomembnejših del,« je dejal Darko Brlek.

Za eno najpomembnejših ruskih skladateljic po Dmitriju Šostakoviču pa velja Sofija Gubajdulina. »Lani smo jo spoznali na prvi izvedbi njene skladbe Warum? (Zakaj?), za flavto (tudi basovsko flavto), klarinet (tudi basovski klarinet) in godalni orkester v Sloveniji. Tokrat bomo z njenim delom Koncert za violo in orkester končali poletni festival,« je dodal Brlek.

 

Orkestri in zbori

Poletni festival bo sklenila Mlada nemška filharmonija (28. 9.), ki bo poleg dela Gubajduline izvedla še Simfonijo št. 9 v d-molu Antona Brucknerja. Orkester sestavljajo odlični mladi glasbeniki, ki so se šolali na akademijah v nemškem govornem prostoru, njihov program pa temelji pretežno na sodobnejših delih. Dirigiral jim bo njihov glavni dirigent in umetniški svetovalec Jonathan Nott, sicer glavni dirigent Simfoničnega orkestra iz Bamberga, glasbeni direktor Simfoničnega orkestra iz Tokia ter nedavno imenovani glasbeni direktor in umetniški vodja Orkestra romanske Švice.

»Ljubljana Festival bo gostil še eno veliko dirigentsko ime,« je razkril Darko Brlek. »Gre za Zubina Mehto, ki že več kot 50 let sodeluje s priznanimi orkestri Berlinske in Dunajske filharmonije ter Izraelskim filharmoničnim orkestrom, katerega vseživljenjski glasbeni direktor je. V Ljubljani bo s slednjim nastopil 24. 8. Kot zanimivost naj še dodam: Mehta se poleg veliko strokovnih nagrad lahko pohvali tudi s svojo zvezdo na Hollywoodski aleji slavnih.«

Nekdanji violinist in zmagovalec različnih violinskih mednarodnih tekmovanj Jevgenij Buškov je dirigiral vsem pomembnejšim ruskim orkestrom, veliko je gostoval po Aziji in Južni Ameriki. K nam se vrača z Beloruskim državnim komornim orkestrom (7. 7.). Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije bo niz koncertov izvedel tako v Slovenski filharmoniji kot v Križevniški cerkvi z različnimi gosti; naj izpostavimo mlado slovensko violinistko z mednarodno kariero Lano Trotovšek (29. 7.), ki bo na željo Tan Duna nastopila tudi na odprtju 63. Ljubljana Festivala. Na njem pričakujemo tudi Armenski državni komorni zbor Hover (15. 9.) in Slovenski oktet (24. 9.), ki bo proslavil 64-letnico svojega delovanja.

 

Pianistična imena

»Nikolaj Luganski je nadarjeni ruski pianist, ki velja za ime, ki bo vsak čas postalo veliko, kot je na primer Boris Berezovski,« je prepričan direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana. »Izjemno smo veseli, da lahko v Ljubljani gostimo kar dva njegova koncerta.« Prvi bo pod dirigentskim vodstvom Uroša Lajovica, ko bo nastopil z Orkestrom Slovenske filharmonije (20. 7.), drugi bo solističen, z deli Schuberta in Čajkovskega (21. 7.). »Posebnost med pianisti je tudi Dalibor Miklavčič. Pred časom sem na Delovi spletni strani zasledil naslov ‘Britanski kritiki so bili očarani nad spretnostjo gležnjev Daliborja Miklavčiča’. Kako ne bi bili! Je eden redkih, ki izjemno obvlada pedalni klavir, Mozartov instrument. No, in prav v Ljubljani bo imel Miklavčič 22. 7. svetovno praizvedbo rekonstruiranih izvirnih različic za pedalni klavir skladb Mozarta in Gounoda.«

Tina Mauko, pianistično ime mlajše generacije, bo v Križevniški cerkvi izvedla avtorski glasbeni performans Marija Magdalena (12. 8.).

 

Večeri velikih opernih del

»Po izjemnem nastopu, ki je lani na noge dvignil Gallusovo dvorano, se s koncertom opernih arij vrača čudovita mezzosopranistka Elīna Garanča. Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija bo ponovno dirigiral Karel Mark Chichon (8. 7.). Veliko zanimanja pričakujemo tudi za koncert opernih arij s srbskim baritonistom Željkom Lučićem, ki je še prav posebno znan po interpretaciji Verdijevih likov. Z njim bo nastopila obetavna hrvaška sopranistka Evelin Novak, ki je stalna članica Berlinske državne opere, koncertu pa bo dirigiral Ivan Repušić

Iz Pekinga prihaja Kitajska nacionalna operna hiša; pod dirigentskim vodstvom Yu Fenga, svojega direktorja, umetniškega vodje in glavnega dirigenta ter profesorja na Centralnem glasbenem konservatoriju in predsednika Kitajskega društva skladateljev, bo izvedla Puccinijevo Turandot (1. in 2. 9.). Velikemu gostovanju z Daljnega vzhoda bo sledilo še gostovanje Nacionalne opere in baleta iz Sofije s Tristanom in Izoldo (4. 9.).

 

Plesno poletje

»Veseli nas, da se na poletni festival vrača Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga; tokrat kar v popolni sestavi,« je dejal Darko Brlek. V Ljubljano prihajata tako orkester kot baletni ansambel, da bi nam prikazala svojo različico večne zgodbe o nesrečni ljubezni med Romeom in Julijo (13. in 14. 7.). Vrača se tudi izjemni Edward Clug iz Opere in baleta SNG Maribor s plesnima predstavama Stabat mater in Rekviem za 2 stola (31. 8.). Sodobna plesna predstava Fobija nastaja v slovensko-nizozemski produkciji, v Križankah jo bodo 7. 9. odplesali člani skupin EnKnapGroup in Club Guy & Roni.

 

Muzikala

»Pred kratkim so mi s STA postavili vprašanje, zakaj bosta letos na festivalu kar dva muzikala oziroma zakaj smo se ob tujem muzikalu odločili še za ponovitev Cvetja v jeseni. Odgovoril sem, da je razlog popolnoma preprost: ker se ga gledalke in gledalci še niso naveličali,« je pojasnil Darko Brlek. »Na programu sta dve ponovitvi tega uspešnega muzikala (7. in 9. 7.), ki je od svoje jesenske premiere v Križankah le v nekaj mesecih dosegel več kot 50 ponovitev. Zdi se mi izjemno, da je popolnoma domača produkcija doživela tak uspeh. Želim si, da bi bilo podobno z Mamma Mia!, ki nastaja v koprodukciji Festivala Ljubljana in Jurija Franka. V glavnih vlogah bodo nastopili Alenka Godec, Simona Vodopivec Franko, Damjana Golavšek, Lea Bartha, Gojmir Lešnjak – Gojc, Uroš Smolej, Marjan Bunič, Matjaž Kumelj. Sodeč po prvih odzivih, ki smo jih dobili po novinarski konferenci prejšnji teden, se mi zdi, da se nam bo želja izpolnila (15.–19. 6.; 17.–21. 8.).«

 

Gledališki spektakel

Velik odziv ponavadi prinese tudi ustvarjalnost Tomaža Pandurja. Na Ljubljana Festival se vrača s Faustom, ki nastaja po motivih srednjeveške legende o dr. Faustu in Goethejevi tragediji v dveh delih Faust ter študijah in umetniških delih, ki jih je navdihnila zgodovina človeka, ki je prodal svojo dušo hudiču. Njegovi snovalci pravijo, da bo novi gledališki projekt Tomaža Pandurja »obravnaval občutke odtujenosti sodobnega človeka in njegovo potrebo po razumevanju sebe in sveta, v katerem živimo, Pandur bo z alkemičnim procesom preobrazil Faustovo legendo v intelektualno in emocionalno atmosfero našega časa«.

Projekt nastaja v koprodukciji Festivala Ljubljana in SNG Drame Ljubljana, v njem pa bodo nastopili Igor Samobor, Brane Šturbej, Polona Juh, Barbara Cerar, Branko Jordan, Uroš Fürst, Saša Tabaković idr. (21.–23. 9.).

 

Za še bolj sproščeno poletje

Poleg muzikalov bo za še brezskrbnejše počitnice na Ljubljana Festivalu poskrbela Poletna noč (29. 6.), ki je tokrat posvečena ustvarjalnosti Elze Budau. Festival Ljubljana jo pripravlja v sodelovanju z RTV Slovenija, med drugim pa bodo na njej nastopili Nuška Drašček, Nina Strnad, Anika Horvat, Severa Gjurin, Jure Ivanušič idr., kot posebna gosta pa Elda Viler in Oto Pestner.

Avtorski projekt ob 50-letnici delovanja pripravlja Tomaž Domicelj (30. 6.), na dolgi mednarodni turneji se bo v Križankah ustavil duo 2Cellos (23. 7.), svoj tradicionalni nastop bo izvedel Vlado Kreslin (25. 8.), tradicionalen pa postaja tudi nastop Uroša Perića in Big Banda RTV Slovenija (28. 8.).

Med 12. in 17. 7. bo v Križankah pod selektorskim vodstvom Toma Vrana potekala

18. mednarodna likovna kolonija, najmlajši pa se bodo lahko izpopolnjevali na brezplačnih tematskih ustvarjalnih delavnicah: tolkalni in plesno-pevski ter na mali likovni koloniji. Posebne počitnice si lahko zagotovijo brezplačno z rezervacijo prek spletne strani www.ljubljanafestival.si.

 

Sponzorji in podporniki

»Več kot tri mesece bogatega programa ali, kot radi rečemo, počitnic na Ljubljana Festivalu ne bi bilo mogočega brez izdatne podpore Mestne občine Ljubljana in njenega župana Zorana Jankovića, za kar se jima iskreno zahvaljujem. Prav tako svojo iskreno zahvalo in občudovanje izrekam vsem sponzorjem in podpornikom, ki so z nami že dolgo navkljub težkim časom in zakonodaji, ki ne spodbuja podpore kulturi.

Proračun za letošnjo izvedbo poletnega programa je dobra dva milijona evrov; brez podpore Mestne občine Ljubljana, ki bo prispevala 1,1 milijona, in sponzorjev, ki so v naš program vložili 700.000 evrov, si tudi letos ne bi mogli privoščiti zvenečih imen in kakovostnega programa.

Hvala tudi medijem, ki poročate o naših dogodkih, in hvala vsem obiskovalkam in obiskovalcem, ki počitnikujete pri nas,« se je na koncu novinarske konference v Mestni hiši zahvalil Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana ter predsednik Evropskega združenja festivalov. »Na 63. Ljubljana Festivalu bo z nami ponovno ves svet. Dovolite mi, da vas povabim, da ste z njim tudi vi.«

Na novinarski konferenci je zbrane pozdravil častni pokrovitelj 63. Ljubljana Festivala Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana. Poudaril je, da Ljubljana Festival  ostaja stalnica poletnega utripa Ljubljane. Zahvalil se je direktorju Darku Brleku in sodelavcem ter zagotovil podporo Mestne občine Ljubljana tudi v prihodnje. »Hvala tudi vsem sponzorjem festivala, ki s svojo podporo v teh časih dokazujejo, da vlaganje v umetnost ni strošek, temveč investicija v prihodnost,« je povedal župan in dejal, da je predsednikom uprav podjetij potrebno čestitati za pogum, da donirajo sredstva v kulturo, socialo, šport ali izobraževanje. Dodal je, da je Ljubljana ponosna nosilka kar treh izjemnih priznanj – prestižnega naziva Zelena prestolnica Evrope 2016, dvakratna prejemnica nagrade evropski teden mobilnosti, pred dnevi pa smo prejeli še nagrado za najbolj trajnostno turistično destinacijo prihodnosti na svetu. »Ta nagrada je najvišje svetovno priznanje na področju trajnostnih usmeritev v potovalni in turistični industriji, od katere pričakujemo tudi velike ekonomske učinke. Tuji obiskovalci, ki bodo poleti v Ljubljani, si bodo čez dan lahko ogledovali lepote najlepšega mesta na svetu, zvečer pa uživali v vrhunskih umetniških predstavah«, je še dodal župan Zoran Janković.

Nekaj besed so na današnji novinarski konferenci spregovorili tudi predstavniki sponzorjev 63. Ljubljana Festivala: Andrej Kavšek, predsednik uprave Zavarovalnice Tilia, d. d.; Simon Furlan, direktor Sektorja za marketing Telekoma Slovenije, d. d., Tomaž Krajnčič, direktor marketinga in odnosov z javnostmi pri Hypo Alpe-Adria-Banki, d. d., in mag. Aleksander Salkič, direktor korporativnega komuniciranja Petrol, d. d.

 

Začela se je predprodaja vstopnic. Do 1. junija omogočamo 10-odstotni popust, za člane Kluba Festivala Ljubljana pa kar 20-odstotnega.

 

 

Informacije / Odnosi z javnostmi

Hermina Kovačič                                                                   Sanja Kejžar Kladnik
Tel.: (0)1 241 60 16                                                                Tel.: (0)1 241 60 19
Hermina.Kovacic@ljubljanafestival.si                                    Sanja.Kejzar@ljubljanafestival.si

 

www.ljubljanafestival.si

www.facebook.com/ljubljanafestival

twitter.com/FLjubljana

 

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana:

 

                                                             *********

 

Glavni sponzor 63. Ljubljana Festivala: Zavarovalnica Tilia, d. d.

Častni pokrovitelj: župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković

Sponzorji: Spar Slovenija, d. o. o., Energetika Ljubljana, d. o. o., JP Vodovod-kanalizacija, d. o. o., Telekom Slovenije, d. d., Riko, d. o. o., Zavarovalnica Triglav, d. d., Hypo-Alpe-Adria-Bank, d. d., Petrol, d. d., Kemofarmacija, d. d., Lekarna Ljubljana,

Pivovarna Union, d. d., Javna razsvetljava, d. d., Four Points by Sheraton Ljubljana Mons, Elektro Ljubljana, d. d.

Sponzorji posameznih prireditev: Zavarovalnica Tilia, d. d., Telekom Slovenije, d. d., Riko, d. o. o., Hypo-Alpe-Adria-Bank, d. d., Geoplin, d. o. o., Plinovodi, d. o. o., Lekarna Ljubljana, NLB, d. d., Interenergo, d. o. o., Poslovni sistem Mercator, d. d., Spar Slovenija, d. o. o., Nova KBM, d. d., Zavarovalnica Triglav, d. d., SRC, d. o. o., BTC, d. d.,

Mladi upi

Glavni medijski sponzor: Delo, d. d.

Medijski sponzorji: Europlakat, d. o. o., Infonet media, d. d., Radio 1, Finance, d. o. o., Aerodrom Ljubljana, d. d., Planet siol.net, In Your Pocket, Radio Center, Pogledi,

Kobe, d. o. o., Bolha.com, Parada plesa

Partnerji Ljubljana Festivala 2015: RTV Slovenija, Slovenska filharmonija, SNG Maribor, SNG Drama Ljubljana, Suono Vivo

Uradni prevoznik: Avtohiša Malgaj, d. o. o.

Prevoznik: Avto Aktiv, d. o. o.

Železniški prevoznik: Slovenske železnice

Uradna vina: Pullus, Mihael Prinčič, Penine Istenič

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana. Član Evropskega združenja festivalov EFA je od leta 1977. Darko Brlek je predsednik EFA od leta 2005.