KRALJEVI ORKESTER CONCERTGEBOUW IZ AMSTERDAMA PREKINIL SODELOVANJE S SVOJIM ŠEFOM DIRIGENTOM DANIELEM GATTIJEM

02. 08. 2018

SPOROČILO ZA JAVNOST
Ljubljana, 2. avgust 2018 

 

KRALJEVI ORKESTER CONCERTGEBOUW IZ AMSTERDAMA PREKINIL SODELOVANJE S SVOJIM ŠEFOM DIRIGENTOM DANIELEM GATTIJEM

 

Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama je prekinil sodelovanje s svojim šefom dirigentom Danielem Gattijem. Koncert v Ljubljani bo 3. septembra v Cankarjevem domu, kot je bilo prvotno predvideno. Ime novega dirigenta vam bomo sporočili, ko ga bo orkester objavil.

 

V svoji obrazložitvi je orkester zapisal sledeče: »26. julija je Washington Post objavil članek v katerem je Gatti obtožen neprimernega vedenja. Te obtožbe in Gattijev odziv nanje so sprožile veliko razburjenje med glasbeniki in ostalimi zaposlenimi ter tudi med deležniki tako doma kot v tujini. Poleg tega so po objavi v Washington postu številne ženske kolegice  Concertgebouw orkestra poročale o slabih izkušnjam z Gattijem, ki so neprimerne glede na njegov položaj šefa dirigenta. Vse našteto je nepopravljivo porušilo zaupanje med orkestrom in Gattijem.« Orkester tudi sporoča, da bodo izvedeni vsi koncerti.

 

Več si lahko preberete na spodnji povezavi:

https://www.concertgebouworkest.nl/en/the-royal-concertgebouw-orchestra-terminates-cooperation-with-chief-conductor-daniele-gatti