KOMORNI KONCERTI NA 62. LJUBLJANA FESTIVALU V PRIHAJAJOČEM TEDNU

Med 11. in 14. avgustom na 62. Ljubljana Festivalu kitarski recital, mednarodni projekt Musma s krstno izvedbo skladbe Janija Goloba v Sloveniji ter nastopa uspešnih slovenskih glasbenikov flavtista Borisa Bizjaka in pianistke Katje Sinkovič.

 

Kitarski recital s Sašo Dejanovićem

V Banjaluki rojeni kitarist Saša Dejanovićje že pri devetnajstih prejel na številnih kitarskih tekmovanjih več pomembnih nagrad, kar mu je omogočilo izobraževanje na Academii Internazionale Superiore di Musica v Italiji pri priznanem pedagogu Angelu Gilardinu. Študij je kot štipendist sklada za mlade glasbenike Koncertne direkcije Zagreb (ustanovil ga je Ivo Pogorelić) končal na sloviti Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu. Udeleževal se je tudi seminarjev svetovno znanih kitaristov, kot so David Russell, Hubert Käppel, Neil Smith, Roberto Aussel in Wolfgang Lendle.

Njegova umetniška pot se je nadaljevala z nastopi v priznanih koncertnih dvoranah v različnih evropskih državah, pa tudi v Argentini, Urugvaju, Čilu, ZDA, Izraelu, na Tajskem in Japonskem. Povsod je bil deležen odličnega odziva tako publike kot kritike, nekateri glasbeni poznavalci ga celo štejejo med naslednike legendarnih španskih kitaristov Andresa Segovie in Narcisa Yepesa. Njegov repertoar obsega veliko skladb in je slogovno izredno razvejen. Saša Dejanović snema za številne radijske in televizijske hiše na Hrvaškem, v Nemčiji, Avstriji in Španiji. Je svobodni umetnik in trenutno živi v Vrsarju. Že vrsto let uspešno organizira kitarski festival Morje in kitare. Med njegove največje dosežke sodi zgoščenka s priredbami za kitaro celotnega opusa za lutnjo J. S. Bacha.

Tudi na koncertu v Ljubljani 11. avgusta ob 20.00 v Križevniški cerkvi v Križankah bo izvedel Bachova dela, pa tudi skladbe Miletića, Aquade, Asencia in Mangore.

 

Musma

Ljubljana Festival je tudi letos del mednarodnega projekta MusMA – Music Masters on Air, ki omogoča raziskovanje in predstavitev nove glasbe na mednarodnih festivalih z izvrstnimi glasbeniki. Tema letošnjega ustvarjanja je bila voda. Za promocijo nastalih del in pravo uvrščenost v program poskrbijo predstavniki evropskih festivalov in medijskih hiš, tako da lahko publika v Evropi spoznava novo sodobno glasbo. Projekt podpirajo Evropska unija, Evropska zveza radijskih postaj in Združenje evropskih festivalov EFA.

Glavna naloga projekta MusMA je torej promocija sodobne in inovativne klasične glasbe z željo, da bi poslušalci globlje raziskovali njene zvoke.

V Ljubljani bo na koncertu 12. avgusta ob 20.00 v Križevniški cerkvi v Križankah prvič izvedena skladba Janija Goloba Stream, za pihalni kvintet, ki jo je skladatelj napisal za projekt MusMA. O skladbi pravi, da je »sanjarjenje ob malem potoku, čista voda, sončen dan. Dolce far niente.« Nastopili bodo Fiati Associati, ki so nastali leta 2009 in združujejo uveljavljene italijanske glasbenike, ki so se izkazali tudi v širšem glasbenem prostoru. Med njimi je tudi Riccardo Crocilla, klarinetist, ki smo ga na letošnjem Ljubljana Festivalu že imeli priložnost slišati. S Filharmonijo Gledališča Teatro Regio Torino je namreč izvedel novo delo Sofie Gubaiduline Warum? (Zakaj?), za flavto (tudi basovsko flavto), klarinet (tudi basovski klarinet) in godalni orkester.

Pred koncertom bo ob 19.00 v Viteški dvorani Križank okrogla miza na temo voda, ki jo bo vodil Jani Golob.

 

Boris Bizjak, Simon Lane

Slovenski flavtist Boris Bizjak živi in deluje v Londonu, diplomiral pa je v Parizu. Zmagal je na mednarodnem tekmovanju za flavto v Pikardiji, severnofrancoski regiji. Kar trikrat je zmagal na Državnem slovenskem tekmovanju flavtistov in dvakrat na Državnem slovenskem tekmovanju za komorno igro. Zdaj koncertira po vsem svetu in ne izvaja izključno klasične glasbe, temveč njegova ljubezen velja tudi flamenku in bluesu. Njegovi partnerji v teh projektih so znani glasbeniki in skupine flamenka pa tudi plesalci. Leta 2012 je ustanovil glasbeno založbo Hedone Records.

V okviru 62. Ljubljana Festivala bo nastopil13. avgusta ob 20.00 v Križevniški cerkvi v Križankah s pianistom Simonom Laneom. Ta sodeluje z instrumentalisti pa tudi s solopevci in koncertira v Evropi in Severni Ameriki. Kot deček je pel v slovitem zboru Canteburške katedrale. Pozneje je diplomiral na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu in nato začel svojo koncertantno pot. Simon Lane je tudi umetniški vodja cikla koncertov z naslovom Simon Lane in prijatelji v mestu Bromley.

Na programu ljubljanskega koncerta bodo Sonata za flavto v e-molu, BWV 1034 J. S. Bacha, Introdukcija in variacije na temo »Trockne Blumen« v e-molu, D 802 F. Schuberta, Sonata za flavto in klavir v D-duru, op. 94 S. Prokofjeva in Bleščeča fantazija na teme iz opere Carmen F. Borneja.

 

Katja Sinkovič

Pianistka Katja Sinkovič je študirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu doc. Tomaža Petrača, izr. prof. Andreja Jarca in prof. Vladimirja Mlinariča, pri katerem je tudi diplomirala. Leta 2010 je bila po programu Erasmus sprejeta v razred priznanega angleškega pianista Martina Hughesa na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju ter semester končala z odliko. Od šolskega leta 2011 nadaljuje koncertno smer študija klavirja na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, kjer je bila sprejeta v razred pianista in izjemnega pedagoga prof. Noela Floresa. V šolskem letu 2012/13 je bila povabljena v razred prof. Michaela Krista. Katja Sinkovič se zelo rada izobražuje na mojstrskih tečajih pri različnih pianistih in profesorjih, kot so Juri Kot, Marina Horak, Sijavuš Gadžijev, Laszlo Baranyay, Peter Feuchtwanger, Jasminka Stančul, Lilya Zilberstein, Oliver Kern. Na mednarodnem tekmovanju Dr. Roman Klasinc v Mariboru je leta 1997 osvojila zlato plaketo, drugo nagrado pa na mednarodnih tekmovanjih Pietra Liguri in v italijanskem Montepulcianu.

Sinkovičeva nastopa doma kot solistka in z različnimi orkestri. Na mojstrskem tečaju v Weimarju je z izvedbo Lisztove Sonate v h-molu prepričala Lilyo Zilberstein in dobila uradno dovoljenje za izvajanje na historičnem Lisztovem klavirju znamke Bechstein v njegovi vrtni hiši v znamenitem weimarskem parku.

V okviru 62. Ljubljana Festivala bo 14. avgusta ob 20.00 v Viteški dvorani Križank izvedla Schumannovo Fantazijo v C-duru, op. 17 in Lisztovo Sonato v h-molu, S 178.

O programu 62. Ljubljana Festivala izveste tudi na: www.ljubljanafestival.si.

 

Informacije / Odnosi z javnostmi

Hermina Kovačič                                                                    Sanja Kejžar Kladnik
Tel.: (0)1 241 60 16                                                                 Tel.: (0)1 241 60 19
Hermina.Kovacic@ljubljanafestival.si                                Sanja.Kejzar@ljubljanafestival.si

www.ljubljanafestival.si
https://sl-si.facebook.com/LjubljanaFestival

Projekt Musma je financiran s sredstvi Evropske unije iz programa Kultura.