KOMORNI KONCERTI IN EVITA

Praznovanje 30 obletnice delovanja Zorana Miteva ter gostovanje uveljavljenih slovenskih in tujih umetnikov. V pričakovanju gostovanja muzikala Evite iz Londona, kjer potekajo intenzivne priprave na premiero v Ljubljani.

Komorni koncerti in gledališka predstava

62. Ljubljana Festival do 14. avgusta gosti komorne koncerte, ki po večini potekajo v Križevniški cerkvi, torkov koncert pa bo v Slovenski filharmoniji. Gledališka predstava

Mi Ha Iš – Kdo si človek? s Polono Vetrih in Sašom Tabakovičem pa je že razprodana.

 

Trio Brahms, Dunaj

O njih so v Stuttgarter Zeitungu napisali: »Violinist Boris Kuschnir, violončelist Orfeo Mandozzi in fenomenalna pianistka Jasminka Stančul so vsak takt zase ustvarili kot posebno doživetje. Po dvajsetih letih skupnega muziciranja je vsak akord pri ansamblu na svojem mestu, uravnoteženost zvoka je sijajna, barvne nianse pa so uglašene do zadnje podrobnosti …« Legendarni ruski violončelist in dirigent pa je o Mandozziju izjavil, da »igra s čudovito italijansko kantileno, najlepšo, kar sem jih kadar koli slišal.«

Leta 1993 je violinist Boris Kuschnir ustanovil klavirski trio in ga poimenoval po slovitem prebivalcu Dunaja Johannesu Brahmsu. Ansambel je debitiral na Festivalu Gidona Kremerja v Lockenhausu. Tri leta pozneje je zmagal na 9. mednarodnem tekmovanju za komorne ansamble v Franciji, 1999. pa je nastal integralni posnetek vseh Schumannovih klavirskih triov.

Boris Kuschnir (violina) je bil rojen v Kijevu, pozneje je študiral na moskovskem Konservatoriju Čajkovski, tudi pri Davidu Ojstrahu. Plodno je bilo njegovo sodelovanje z D. Šostakovičem, ko je ta ustvarjal svoje poslednje godalne kvartete. Po študiju je na številnih tekmovanjih prejel vrsto prvih nagrad, leta 1970 je ustanovil Moskovski godalni kvartet, od leta 1981 pa živi in deluje kot aktivni glasbenik in profesor violine na Dunaju. Kot pedagog je izjemno cenjen, bil je učitelj Juliana Rachlina, Nikolaja Znaiderja, Alexandre Soumm, Lorenza Gatta in Alekseja Igudesmana. Vsi ti so prejemniki najvišjih nagrad na najpomembnejših tekmovanjih.

Orfeo Mandozzi(violončelo) je bil rojen v švicarskem kantonu Ticino. Je zmagovalec kar petih mednarodnih tekmovanj in danes sodeluje s številnimi najboljšimi solisti in dirigenti.

Jasminka Stančul (klavir), rojena v Srbiji, je najprej študirala doma, pozneje na dunajski Visoki šoli za glasbo (Noel Flores) in v Švici v mojstrskem razredu slovite pianistke Marie Tipo. Po zmagi na prestižnem Mednarodnem Beethovnovem tekmovanju na Dunaju leta 1989 se je zanjo odprla sijajna glasbena kariera. Sodelovala je s številnimi evropskimi orkestri, leta 2008 pa je prvič igrala tudi z orkestrom iz Sydneyja. Umetnica nastopa na pomembnih evropskih klavirskih festivalih, posebno plodno pa je njeno sodelovanje z dirigentom Gustavom Kuhnom na Tirolskih slavnostnih igrah. S Kuhnom je posnela tudi nekaj zelo odmevnih zgoščenk z deli Mozarta in Beethovna. Jasminka Stančul se veliko ukvarja tudi s komorno igro. Je članica Dunajskega godalnega kvarteta, Ansambla Dunajskih filharmonikov, od decembra 2006 pa tudi dunajskega Tria Brahms.

Kritiki so navdušeni nad umetničino klavirsko igro, pišejo, da je »interpretacija tako rekoč popolna: čiste linije, bleščeč zvok, jasno zasnovana melodika v širokih pripovednih lokih … Njena igra je kot cvetoče življenje …«

V ponedeljek, 4. avgusta, bodo ob 20.00 v Križevniški cerkvi v Križankah izvedli Beethovnov Trio v c-molu, op. 1/3, Haydnov Trio v G-duru, št. 39, Hob. XV/25 »a l’Ongarese«, in Trio v d-molu, op. 49 Mendelssohn Bartholdyja.

 

Vincente Campos, Ruben Simeo, Marialuisa Veneziano

Trije umetniki, španska trobentača Vicente Campos in Rubén Simeó ter italijanska organistka Marialuisa Veneziano, nas bodo v torek, 5. avgusta, ob 21.00 v Slovenski filharmoniji popeljali v svet baročne in romantične glasbe in nam predstavili nekatera znana in vselej priljubljena dela Vivaldija, Bacha, Alaina, Tartinija, Liszta, Albinonija in drugih.

Vincente Campos je eden vodilnih španskih trobentačev, dobitnik nacionalne nagrade za glasbo leta 2005, solist v Simfoničnem orkestru iz Valencie in član Trobilnega kvinteta. Je profesor za trobento in vodja oddelka na Konservatoriju v mestu Castellón.

Mnogo mlajši je Rubén Simeó, ki je že z osmimi leti zmagoval na nekaterih tekmovanjih. Zaradi izjemne nadarjenosti ga je v svoje roke vzel slavni Maurice André, njegov profesor pa je bil tudi Vicente Campos. Trenutno je Rubén prvi trobentač v Simfoničnem orkestru Hulencourt (Bruselj) in učitelj na Konservatoriju v Madridu.

Marialuisa Veneziano je diplomirala iz klavirja na Konservatoriju za glasbo svete Cecilije v Rimu, pozneje še iz orgel na Inštitutu za cerkveno glasbo. Bila je naslovna organistka v nekaterih rimskih cerkvah. Sodeluje z moškim vokalnim ansamblom Sikstinske kapele; ob izvolitvi sedanjega papeža je bila prva organistka, ki je sodelovala na pomembnih liturgičnih dogodkih.

 

Koncert ob 30-letnici delovanja fagotista Zorana Miteva

V sredo, 6. avgusta, se bomo ob 20.00 v Križevniški cerkvi pridružili praznovanju okrogle obletnice delovanja fagotista Zorana Miteva. V 30 letih svojega umetniškega delovanja je oblikoval odmevne in kakovostne glasbene dogodke, pripravil je prek dvajset solističnih recitalov, več kot sto komornih koncertov in vsaj petdeset koncertov z orkestri. Vsa leta je intenzivno prisoten v našem glasbenem prostoru, ki ga je prav gotovo zaznamoval na poseben način. Svojo umetniško pot je začel v ljubljanski Operi, od 1991. leta je solo fagotist v orkestru Slovenske filharmonije. Poleg igranja v orkestru se ves čas intenzivno ukvarja z igranjem v komornih zasedbah, saj je bil ustanovni član tria in pozneje kvinteta Slowind, Novega ljubljanskega pihalnega tria, tria Pro musica viva in Pihalnega tria Slovenske filharmonije. Umetnik je sodeloval s številnimi domačimi in tujimi umetniki in z mnogimi orkestri doma, v bivši Jugoslaviji in v tujini. Zoran Mitev zelo rad igra tudi solistično.

Svoj jubilej bo zaznamoval z recitalom, na katerem bo predstavil najlepšo literaturo za fagot avtorjev Saint Saënsa, Poulenca, Glinke idr. Na koncertu se mu bodo pridružili Aljaž Beguš (klarinet), Nataša Šarčević (klavir) in Tanja Mršnjak Petrej (oboa).

 

Mi Ha Iš – Kdo si človek

Ko je v 11. stoletju nastal psalm Mi Ha Iš, ga je veliki rabin pospremil na pot z besedami: »Naj ga najde tisti, ki mu žalost razjeda srce. Naj ga pesem potolaži in vlije novo upanje, kajti časi so hudi …« Mi Ha Iš tudi danes išče človeka; pravega človeka, tistega človeka, ki mu je upanje odvzeto, išče psalm Mi Ha Iš, ki govori o prijateljstvu in o medsebojnem zaupanju.

Na gledališko-glasbenem večeru v četrtek, 7. avgusta, bodo ob 20.00 v Križevniški cerkvi nastopili Polona Vetrih in Saša Tabaković, ki bosta pela in interpretirala besedilo, ter glasbeniki Janez Dovč, Boštjan Gombač, Vasilij Centrih in Goran Krmac.

Gledališka predstava je že razprodana.

Koncerti do 14. 8.

  • Saša Dejanović

V Banjaluki rojeni kitarist Saša Dejanović, ki živi in dela v Vrsarju, kjer je umetniški vodja festivala Morje & kitare, je med drugim končal študij na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu. V Ljubljani bo izvedel dela Bacha, Miletića, Aquade, Asencia idr.

11. avgusta ob 20.00, Križevniška cerkev, Križanke

 

  • Musma

Ljubljana Festival je tudi letos del mednarodnega projekt MusMA – Music Masters on Air, ki omogoča raziskovanje in predstavitev nove glasbe na mednarodnih festivalih z izvrstnimi mladimi glasbeniki. Tema letošnjega ustvarjanja je bila voda.

Okrogli mizi na temo voda, ki jo bo vodil Jani Golob, bo sledil koncert pihalnega kvinteta

Fiati Associati. Med drugim bodo izvedli Golobovo skladbo Stream, za pihalni kvintet.

12. avgusta ob 19.00 in 20.00, Viteška dvorana Križank

 

  • Boris Bizjak, Simon Lane

Slovenski flavtist Boris Bizjak živi in deluje v Londonu, diplomiral pa je v Parizu. Zmagal je na mednarodnem tekmovanju za flavto v Pikardiji, severnofrancoski regiji. Kar trikrat je zmagal na Državnem slovenskem tekmovanju flavtistov in dvakrat na Državnem

slovenskem tekmovanju za komorno igro. Zdaj koncertira po vsem svetu in ne izvaja izključno klasične glasbe, temveč njegova ljubezen velja tudi flamenku in bluesu.

Simon Lane sodeluje z inštrumentalisti pa tudi s solopevci in koncertira v Evropi in Severni Ameriki. Kot deček je pel v slovitem zboru Canteburške katedrale. Pozneje je diplomiral na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu in nato začel svojo koncertantno pot. Simon je tudi umetniški vodja cikla koncertov z naslovom Simon Lane in prijatelji v mestu Bromley.

Skupaj bosta izvedla dela Bacha, Schuberta, Prokofjeva in Borneja.

13. avgusta ob 20.00, Križevniška cerkev, Križanke

 

  • Katja Sinkovič

Pianistka Katja Sinkovič je študirala na ljubljanski Akademiji za glasbo pri Tomažu Petraču, Andreju Jarcu in Vladimirju Mlinariču. Leta 2010 je bila sprejeta v razred angleškega pianista Martina Hughesa na Dunaju, leta 2011 je študij nadaljevala v

razredu Noela Floresa, prav tako na Dunaju, od 2012/13 pa se izpopolnjuje v razredu

Michaela Krista.

V okviru 62. Ljubljana Festivala bo izvedla Schumannovo Fantazijo v C-duru, op. 17, in Lisztovo Sonato v h-molu, S 178.

14. avgusta ob 20.00, Viteška dvorana, Križanke

 

Evita

Te dni potekajo v Londonu intenzivne priprave na premiero muzikala Evita, ki bo 18. avgusta ob 20.30 v Križankah. Ponovitve bodo sledile do 22. avgusta.

Evita je med najbolj poznanimi muzikali; napisal ga je slavni Andrew Lloyd Webber, besedila pa je prispeval Tim Rice. Govori o življenju, slavi, dobrodelnem delu in smrti Eve Perón, druge žene argentinskega predsednika Juana Peróna. Leta 1976 je izšel zvočni album rock opere, sledila pa je produkcija v londonskem gledališču v legendarnem mestnem predelu West End. Že takrat je prejela nagrado Laurence Olivier kot najboljši muzikal, leto pozneje pa so jo uprizorili še na Broadwayu, kjer je kot prvi britanski muzikal prejela nagrado tony. Sledile so turneje po vsem svetu, leta 1996 so posneli film z Madonno in Antoniom Banderasom. Muzikal Evita so ponovno postavili na oder leta 2006 v Londonu in 2012 na Broadwayu.

Pod koreografijo in režijo ljubljanske postavitve se je podpisal stari znanec našega občinstva Mykal Rand. V vlogi Eve Peron bo nastopila Catriana Sandison, talentirana umetnica, rojena v Edinburgu. Študirala je na akademiji Mountview. Nastopila je že v številnih muzikalih, med drugim v We Will Rock You, The Rocky Horror Showu, Robinu Hoodu, Sneguljčici, Petru Panu idr.

Mladi Joel Harper Jackson bo Che. Lani je zaključil študij na šoli Hammond. Nastopil je že v Aladinu, Jesus Christu Superstarju, Pepelki, Kabareju idr.

Kevin Stephen Jones pa bo Juan Perón. Študiral je operno petje na glasbenem kolidžu Royal Northern. Pel je v več kot dvajsetih različnih operah. Leta 2010 je pel skupaj s Joséjem Carrerasom v Royal Albert Hallu. V svoji več kot 25-letni karieri je nastopal tudi v različnih muzikalih. Lani je v bibličnem muzikalu Love Beyond imel vlogo boga. Kevin Stephen Jones poleg nastopanja poučuje tako zasebno kot na glasbenem kolidžu Royal Northern.

O programu 62. Ljubljana Festivala izveste tudi na: www.ljubljanafestival.si.

 

Informacije / Odnosi z javnostmi

Hermina Kovačič                                                                    Sanja Kejžar Kladnik
Tel.: (0)1 241 60 16                                                                 Tel.: (0)1 241 60 19
Hermina.Kovacic@ljubljanafestival.si                                Sanja.Kejzar@ljubljanafestival.si

www.ljubljanafestival.si
https://sl-si.facebook.com/LjubljanaFestival