KLAVIRSKI RECITAL NA MLADIH VIRTUOZIH

Pred koncem leta bo v okviru mednarodnega cikla Mladi virtuozi izvedel klavirski recital Urban Stanič, ki je letos spomladi zasedel drugo mesto na Evrovizijskem tekmovanju mladih glasbenikov v Kölnu. Več nagrad je osvojil tudi na  domačih in mednarodnih pianističnih tekmovanjih. Stanič ni samo izvrsten glasbenik, svoj izjemen talent je pokazal še na drugih področjih. Leta 2007 je osvojil naziv državnega prvaka v šahu, leta 2009 in 2011 v matematiki ter med letoma 2009 in 2014 v logiki. Na koncertu v Križankah bo zaigral dela Haydna, Liszta, Chopina, Debussyja in Prokofjeva.

Nadarjeni mlad glasbenik se bo predstavil v četrtek, 18. decembra, ob 19. 30 v Viteški dvorani Križank. Vstop je prost.

Pianist Urban Stanič se je rodil leta 1996 v Ljubljani. Trenutno obiskuje četrti letnik Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Lidije Malahotky Haas, vzporedno pa še četrti letnik Gimnazije Bežigrad. Pianistično znanje je izpopolnjeval pri profesorjih I. Laszku, K. Boginu, C. M. Mehnerju, R. Dalibaltajanu in Hinku Haasu.

Nastopal je z Orkestrom nemške televizije WDR, s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije v dvorani Marjana Kozine na 75-letnici SAZU, z Orkestrom RTV Slovenija pa tudi z Orkestrom ljubljanskega Konservatorija. Z deli Bacha, Liszta, Chopina in Prokofjeva je nastopil v Slovenski filharmoniji v okviru cikla Imago Sloveniae.

Na domačih in mednarodnih pianističnih tekmovanjih je osvojil več nagrad. Na Mednarodnem tekmovanju pianistov v Povolettu v Italiji je štirikrat zapored osvojil prvo nagrado in prvo mesto (2011, 2012, 2013, 2014). Na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov je leta 2010 prejel srebrno plaketo, leta 2013 pa zlato plaketo in prvo mesto.

Februarja 2014 je na tekmovanju Mladi virtuozi v Zagrebu v izredno močni mednarodni konkurenci osvojil drugo nagrado in posebno nagrado za najboljšo izvedbo virtuozne etude, na tekmovanju Zlatko Grgošević 2014 pa je osvojil prvo nagrado, absolutno prvo mesto in posebno nagrado za izvedbo sonate iz obdobja klasicizma. Letos spomladi je zasedel tudi izjemno drugo mesto na Evrovizijskem tekmovanju mladih glasbenikov v Kölnu.

Na 3. koncertu mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi se bo predstavil z deli Hydna, Liszta, Chopina, Debussyja in Prokofjeva.

Četrti koncert iz cikla Mladi virtuozi bo 13. januarja. Predstavila se bosta tolkalec Vid Ušeničnik in Duo harf Mariposas. V okviru cikla  se bo skupno zvrstilo šest brezplačnih koncertov,  sezona se bo zaključila 3. marca 2015.

Informacije / Odnosi z javnostmi

Sanja Kejžar Kladnik
Tel.: (0)1 241 60 19
Sanja.Kejzar@ljubljanafestival.si

www.ljubljanafestival.si

https://sl-si.facebook.com/LjubljanaFestival

 

Glavni medijski sponzor 22. Mladih virtuozov: Delo, d. d.

Program 22. Mladih virtuozov finančno omogočata: Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo.