JUBILEJNI 70. LJUBLJANA FESTIVAL

14. 04. 2022

Festival Ljubljana slavi jubilejnih 70 let. Eden najstarejših mednarodnih festivalov teh razsežnosti vsako leto s skrbno izbranim in žanrsko raznovrstnim programom pomembno prispeva h kulturnemu dogajanju v prestolnici, saj Ljubljana, predvsem v poletnih mesecih, postane stičišče priznanih tujih in domačih umetnikov. Vodilo pa še vedno ostajata kakovost in svežina. Med 21. junijem in 8. septembrom bomo priča baletnim in opernim predstavam, muzikalom, komornim in simfoničnim koncertom, na sporedu bodo tudi mojstrski tečaji Festivala Ljubljana, Mednarodna likovna kolonija, otroške in mladinske delavnice, Ljubljana Festival na Ljubljanici, številni dogodki pred uradnim začetkom festivala in še mnogo več. V letu, ki ga hkrati zaznamuje 150. obletnica rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, bo osrednje prizorišče prireditev ponovno Poletno gledališče Križank. Vstopnice so že v prodaji na ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, na Eventimovih prodajnih mestih in Petrolovih bencinskih servisih.

Vrhunci 70. Ljubljana Festivala bodo tradicionalna Poletna noč, muzikal Zgodba z zahodne strani, maestro Christopher Eschenbach, Béjart Ballet, Faustovo pogubljenje pod taktirko Charlesa Dutoita, Edward Clug, dirigent Riccardo Muti, mezzosopranistka Elīna Garanča, John Malkovich, tenorist Plácido Domingo, Orkester Zahodno-vzhodni divan pod taktirko Daniela Barenboima s solistom Lang Langom, Simfonični orkester iz Pittsburgha pod taktirko Manfreda Honecka s pianistko Hélène Grimaud, tenorist Juan Diego Flórez, Tajski filharmonični orkester pod vodstvom Alfonsa Scarana, violinistka Lana Trotovšek in violist Maksim Risanov z Londonskim kraljevim filharmoničnim orkestrom pod vodstvom Vasilija Petrenka, Ana Netrebko in Jusif Ejvazov, gala koncert Slovenskega okteta ob 70-letnici delovanja, muzikal Povodni mož, Vlado Kreslin in še bi lahko naštevali. Sedemdeseto izvedbo poletnega festivala bodo slavnostno sklenili Dunajski filharmoniki pod taktirko finskega dirigenta Esa-Pekke Salonena.

SLAVNOSTNA OTVORITEV JUBILEJNEGA 70. LJUBLJANA FESTIVALA

Na otvoritvenem večeru bomo v ospredje postavili velik avtorski prispevek mojstric in mojstrov besede, priznanih slovenskih pesnic in pesnikov, ki so s svojimi verzi obogatili in zaznamovali zgodovino slovenske popularne glasbe. S Simfoničnim orkestrom in Big Bandom RTV Slovenija ob vodstvu dirigenta Patrika Grebla bomo ob 70-letnici Ljubljana Festivala v izvedbi najboljših slovenskih pevk in pevcev slišali več kot 23 nepozabnih skladb. Skozi večer nas bosta pospremila Bernarda Žarn in Mario Galunič.

(21. 6., 20.45, Kongresni trg)

 

PENELOPIADA

Drama Penelopiada je avtoričina predelava romana v dramsko strukturo, v slovenskem prevodu je pod naslovom Penelopina preja izšel leta 2005. V vlogi Penelope bo nastopila igralka Polona Juh, v zboru suženj pod vodstvom Žive Ploj Peršuh igralki Sabina Kogovšek in Saša Pavlin Stošič, dramo pa bo režirala dramaturginja in režiserka iz znane družine gledaliških umetnikov Livija Pandur.

(29. 5., ponovitve 30. 5., 6. 6., 23. 6., 12. 9., 13. 9., 19. 9., 20. 9., 22. 9., 26. 9., 27. 9., 28. 9., 29. 9., 20.00/21.00, Peklensko dvorišče)

 

MUZIKAL WEST SIDE STORY

West Side Story ali Zgodba z zahodne strani je bila v tradiciji muzikalov obstoječih konvencij zgodbe, besedila in glasbe precejšen odmik. Snov je bila v tistem času aktualna, zgodba se konča tragično, glasbo pa je pisal dirigent in skladatelj Leonard Bernstein, ki je na koncertne odre postavljal dela velikanov klasične glasbe. Na 70. Ljubljana Festivalu bomo priča predstavi v režiji koreografa Mykala Randa v spremstvu Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

(27. 6.–1. 7., 21.00, Križanke)

 

VERDIJEV REKVIEM

Rekviem Giuseppeja Verdija je bržkone eden najbolj veličastnih, kar jih je nastalo po Rekviemu W. A. Mozarta. Izvedbo Orkestra in Zbora Slovenske filharmonije ter Mešanega pevskega zbora Glasbene matice Ljubljana bo vodil dirigent Karel Mark Chichon. Pod njegovo taktirko že vrsto let nastopa tudi Latvijka z bleščečim, polnim in razkošnim mezzosopranom Elīna Garanča, ki bo tokrat nastopila s sopranistko Krasimiro Stojanovo, tenoristom Dmitrom Popovom in basistom Riccardom Zanellatom.

(3. 7., 20.00, Cankarjev dom)

 

JULIAN RACHLIN, VIRTUOZ S SRCEM

V vlogi solista bo na Stradivarijevo violino iz leta 1704 zaigral violinist Julian Rachlin. Virtuoz s srcem, kot ga opisujejo mediji, je kot dirigent in violinist nastopil z najimenitnejšimi orkestri. Koncert bosta zaokrožila v romantični maniri napisani mladostniški Adagio Antona Lajovica in Simfonija št. 5 v e-molu P. I. Čajkovskega, izvedbo z Orkestrom Slovenske filharmonije pa bo vodil pianist in dirigent Christoph Eschenbach, ki se med najboljše danes delujoče dirigente uvršča zaradi interpretacij, v katerih spaja intelekt z edinstvenim čustvenim nabojem.

(4. 7., 20.00, Cankarjev dom)

 

ORKESTER ITALIJANSKI VIRTUOZI

Orkester Italijanski virtuozi je veronska zasedba, katere repertoar obsega dela od baroka vse do sodobnosti. Za umetniško dovršenost orkestra od leta 2006 skrbi njegov umetniški vodja violinist Alberto Martini, ki bo na koncertu nastopil v vlogi solista in dirigenta. Zazveneli bodo posamezni odlomki iz oper in koncertov G. F. Händla, A. Vivaldija in F. S. Geminianija. Pri arijah se bo orkestru pridružila italijanska mezzosopranistka Daniela Pini, ki slovi po prožni naravi glasu, zaradi česar se lahko v svoji umetnosti brez težav prilagaja različnim obdobjem.

(5. 7., 20.00, Cerkev sv. Jakoba)

 

BÉJART BALLET IZ LOZANE

Francoski plesalec in koreograf Maurice Béjart je v sodobni balet vnesel idejo koreografskega ekspresionizma in tako močno zaznamoval smer razvoja te stoletja stare umetnosti gibanja. V Bruslju je leta 1960 ustanovil mednarodno plesno umetniško družbo Balet 20. stoletja, ki se je v letu 1987 preimenovala v Béjart Ballet iz Lozane. Koreografijo Béjart praznuje Mauricea glasbeno povezujejo dela L. van Beethovna, A. Weberna, G. Rossinija ter tradicijska judovska, indijska in arabska glasba. Glasba, ki je vodila nastanek koreografije, je delo Nicka Cava in Warrena Ellisa ter dueta Citypercussion (Thierry Hochstätter in jB Meier).

(6. in 7. 7., 21.00, Križanke)

 

SPET AKUSTIKA

Ob festivalskem jubileju in izidu dvojnega albuma, na katerem je Tomaž Domicelj zbral delček nastopov, ki jih je v sedmih letih šestkrat nanizal na prizoriščih Ljubljana Festivala, se zdaj obeta njegov novi dogodek, naslovljen Spet akustika. Avtorju številnih ponarodelih uspešnic in na stotine drugih skladb se bo ob spremljavi akustičnih kitar in orglic pridružila tudi gostja, Tinkara Kovač, ki sodi v vrh slovenske popularne glasbe, njene prepričljive predstave pa so v petindvajsetletni karieri segle tudi čez naše meje.

(10. 7., 21.00, Peklensko dvorišče)

 

POSVETITEV POMLADI EDWARDA CLUGA

Na oder 70. Ljubljana Festivala prihajata baletni mojstrovini I. Stravinskega, Posvetitev pomladi in Svatba. Koreografiji tokratnih izvedb sta delo Edwarda Cluga, prejemnika številnih nagrad, ki s svojim delom že vrsto let bogati tudi slovensko kulturo. Clugovi stvaritvi izvirata iz hermetične koreografije Nižinskega, s čimer se je mednarodno uveljavljeni plesalec in koreograf poklonil Nižinskemu in njegovi vlogi v razvoju sodobne plesne umetnosti. Baletni ansambel bosta spremljala Simfonični orkester SNG Maribor in Zbor Opere SNG Maribor pod vodstvom Simona Krečiča.

(11. 7., 21.00, Križanke)

 

MEDITERRANEO

Tonči Huljić velja za najuspešnejšega in velikokrat nagrajenega avtorja popularne glasbe, je ustanovitelj skupine Magazin. Z zasedbo Tonči Huljić & madre badessa so zvok Sredozemlja spojili z novodobno elektronsko glasbo in jo z orkestracijo nadgradili v cross-over predstavo Mediterraneo, ki po različnih kanalih nagovarja vse čute človeškega telesa. Za celostno podobo predstave bo poskrbel večkrat nagrajeni mladi slovenski filmski in TV-režiser Nejc Levstik.

(12. 7., 21.00, Križanke)

 

ENSEMBLE.SI

Zasedba izbranih glasbenikov Ensemble.si je na program uvrstila dela iz zakladnice komorne glasbe romantičnega 19. stoletja. Koncertantni nokturno v g-molu skladatelja L. E. Jadina bo uvedel enega izmed štirinajstih godalnih kvartetov A. Dvořáka, koncert bosta zaokrožila Italijanska serenada za godalni kvartet Huga Wolfa ter Oktet, op. 80, delo H. Hofmanna.

(14. 7., 20.00, Križevniška cerkev)

 

FAUSTOVO POGUBLJENJE

Znamenita vojaška koračnica, nežni ljubezenski napevi, ekstatične himne in pivske pesmi Faustovega pogubljenja H. Berlioza bodo zazveneli v izvedbi združene zasedbe Komornih zborov Ave in Megaron, Otroškega zbora Glasbene matice ter Zbora in Orkestra Slovenske filharmonije, dirigentsko palico pa bo vihtel eden najbolj cenjenih dirigentov, Charles Dutoit. V glavnih vlogah bodo nastopili mezzosopranistka Sophie Koch, tenorist Jean-François Borras ter basbaritonista John Relyea in Ashley Riches.

(15. 7., 20.00, Cankarjev dom)

 

JOHN MALKOVICH KOT GLASBENI KRITIK

Glasbeni kritik je glasbeno-gledališka predstava v režiji Alekseja Igudesmana, v kateri je zabavno in provokativno združil izvedbe znanih del skladateljev preteklosti in sedanjosti (Bach, Beethoven, Piazzolla, Kancheli idr.) in prvih odzivov kritikov nanje. K sodelovanju je pritegnil ameriškega igralca Johna Malkovicha, ki smo mu na Ljubljana Festivalu prisluhnili že leta 2017. Malkovich se s karizmatičnim nastopom povsem vživi v odklonilno in mestoma posmehljivo držo glasbenih kritikov del glasbenih mojstrov, ki jim še danes radi prisluhnemo.

(18. 7., 20.00, Cankarjev dom)

 

MLADINSKI ORKESTER LUIGI CHERUBINI POD TAKTIRKO RICCARDA MUTIJA

Italijanski dirigent Riccardo Muti velja za enega najboljših dirigentov na svetu. Skoraj 20 let je bil umetniški vodja milanske Scale, leta 2004 pa je ustanovil Mladinski orkester Luigi Cherubini. Na program poletnega festivala so uvrstili dela treh skladateljev iz obdobja romantike, ki temeljijo na zunanji poetični ideji. V formalnih okvirih simfonije ostaja Georges Bizet v Simfoniji št. 2 v C-duru, Preludiji pa so ena izmed prvih simfoničnih pesnitev Franza Liszta. V Uročenem jezeru ji sledi tudi Anatolij Ljadov, ki je poetično idejo zanj našel v pravljičnem svetu.

(19. 7., 20.00, Cankarjev dom)

 

ZNAMENITA CARMEN

V naslovni vlogi znamenite Carmen bo ob članih Simfoničnega orkestra, baletnega ansambla in Zbora Opere SNG Maribor pod taktirko Simona Krečiča tokrat nastopila ena najbolj perspektivnih argentinskih pevk mlajše generacije Guadalupe Barrientos. Celostno zasnovo predstave bo vodil operni režiser Juan Guillermo Nova, avtor številnih opernih postavitev, čigar posebnost so vrhunsko izdelane in spretno uporabljene projekcije, ki se povsem spojijo z odrsko fizično pojavnostjo.

(21. 7., 20.00, Cankarjev dom)

 

DEKLICA Z VŽIGALICAMI

Lani je luč sveta ugledala nova opera slovenske pianistke, skladateljice in improvizatorke Tine Mauko. Umetnica je libreto napisala po predlogi istoimenske pravljice H. C. Andersena z naslovom Deklica z vžigalicami. Operno delo bodo v režiji Rocca, prvega slovenskega diplomiranega opernega režiserja, izvedli znani obrazi Slovenskega komornega glasbenega gledališča, komornemu orkestru pa se bodo tokrat pridružili tudi slovenski glasbeniki, vešči igranja na glasbila tradicijske glasbe indijske podceline.

(25. 7., 20.00, Križevniška cerkev)

 

DRŽAVNI SIMFONIČNI ORKESTER KAZAHSTANA

Državni simfonični orkester Kazahstana je eden najbolj cenjenih in priznanih v Republiki Kazahstan. Ustanovljen je bil na pobudo slavne violinistke Aiman Musahajajeve. V njem nastopajo nagrajenci mednarodnih tekmovanj, ki s svojim glasbenim znanjem in virtuoznostjo navdušujejo občinstvo. Repertoar orkestra zajema sloge od baroka do moderne, vključno z nacionalno glasbo kazahstanskih skladateljev, kot so T. Kažgalijev, A. Serkebajev in Z. Dastenov.

(26. 7., 20.30, Slovenska filharmonija)

 

HARMONIKAR MARKO HATLAK

Marko Hatlak je slovenski harmonikar z bogato kariero in številnimi mednarodnimi projekti, ki nam je dobro poznan tudi kot član skupine Terrafolk. Na koncertnem večeru bodo zaokrožili 100. obletnico revolucionarja enega najslavnejših glasbenikov 20. stoletja, Astorja Piazzole. Pri izvedbi skladateljevih vokalnih del se jim bosta pridružila znana solopevca Bernarda Fink Inzko in Marcos Fink, popestrila pa jo bosta tudi državna prvaka v latinskoameriških plesih Nika Bagon in Miha Vodičar.

(27. 7., 21.00, Križanke)

 

SAXES & STRINGS

Ensemble Dissonance bo premierno izvedel delo Cartagena, ki ga je za kvarteta saksofonov in godal napisal Izidor Leitinger. Mednarodno uveljavljeni dirigent, instrumentalist, pedagog in skladatelj bo izvedbo svojega novega dela kot dirigent tudi vodil. Godalnemu orkestru se bo pridružil kölnski kvartet saksofonov Signum, katerega člana sta tudi slovenska saksofonista Blaž Kemperle in Alan Lužar. Koncert bodo glasbeniki uvedli z enim od najlepših biserov sodobne slovenske glasbene literature za godala, Sonatino za godala U. Kreka, čigar stoto obletnico rojstva zaznamujemo prav letos.

(2. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

 

HARFISTKA ALEKSANDRA VERBICKA

Na poletni festival se vrača Aleksandra Verbicka, ki jo že vrsto let lahko spremljamo kot harfistko in pianistko Orkestra Slovenske filharmonije. Tokrat bo slišati dela M. Glinka, ki je dva nokturna napisal posebej za harfo, ter njegovega Škerjanca, priredbo otožne jesenske pesmi za klavir P. I. Čajkovskega ter fantazijo na teme iz opere Onjegin, s priredbami Ljubezenskih sanj F. Liszta, virtuozne Fantazije – Impromptuja F. Chopina in fantazije na teme iz Donizettijeve opere Lucija Lamermoorska ter z za romantično harfo pisanim Impromtujem G. Fauréja in Valčkom Josepha Jongena.

(3. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

 

BRANDENBURG REVISITED

Ensemble Dissonance, ki združuje glasbenike Godalnega kvarteta Dissonance, Orkestra Slovenske filharmonije in Simfoničnega orkestra RTV Slovenije, bo poslušalcem poustvaril dela D. in H. Brubecka, G. Ph. Telemanna, G. Kančelija, A. Vivaldija, S. Barberja in J. S. Bacha. Izvedbe bo vodil violinist Dmitrij Sitkovecki z več kot štiridesetletnim stažem pri Dunajskih filharmonikih, danes pa deluje kot samostojni umetnik: violinist, dirigent in umetniški vodja.

(4. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

 

DVA KONCERTNA VEČERA Z ORKESTROM ZAHODNO-VZHODNI DIVAN

Orkestru Zahodno-vzhodni divan (West-Eastern Divan Orchetsra), ki v glasbeni ustvarjalnosti povezuje glasbenike različnih kultur Srednjega vzhoda, bomo pod taktirko pianista in dirigenta Daniela Barenboima prisluhnili dvakrat. Na prvem koncertnem večeru bo zazvenel cikel simfoničnih pesnitev z naslovom Moja domovina, na drugem pa bo z orkestrom zaigral pianist Lang Lang, ki se bo pri nas predstavil prvič. Orkestru se bo pridružil pri izvedbi z andaluzijsko folkloro prežetih Noči v španskih vrtovih španskega skladatelja M. de Falla. Program bosta dopolnili skladbi francoskega skladatelja M. Ravela, Boléro in Španska rapsodija, orkester pa bo pristavil še skladbo Iberia C. Debussyja.

(7. in 8. 8., 20.00, Cankarjev dom)

 

MAHLER V LJUBLJANI

Mahler v Ljubljani predstavlja kontinuiteto izvedb Mahlerjevih skladb v komornih različicah na Festivalu Ljubljana. Ensemble Dissonance, v katerem igrajo združeni člani Godalnega kvarteta Dissonance in posamezniki iz Orkestra Slovenske filharmonije ter Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, bo tokrat v sodelovanju s sopranistko Niko Gorič izvedel Mahlerjeve Pesmi na Rückertova besedila. Koncert bo zaokrožila priredba Mahlerjeve Simfonije št. 5 z znamenitim četrtim stavkom za godala in harfo.

(9. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

 

KOMORNI ORKESTER SLOVENICUM

Leta 1988 ustanovljeni Komorni orkester Slovenicum je sprva izvajal dela dunajske klasike ter se skušal približati stilnim zahtevam časa, v katerem so izvajana dela nastala. Letos so se ponovno zbrali, da bi proslavili 330. obletnico rojstva enega najimenitnejših baročnih virtuoznih violinistov, G. Tartinija. Uvodni Tartinijevi Simfoniji D-duru bo sledil njegov Koncert za flavto v D-duru, pri katerem bo kot solistka nastopila slovenska flavtistka Jasna Nadles. Koncert bo zaokrožila znamenita zbirka violinskih koncertov Štirje letni časi A. Vivaldija. Pri izvedbi se bo orkestru pridružil kitajski violinist Dan Zhu.

(10. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

 

DISSONANCE & FRIENDS

Ensemble Dissonance sestavljajo uspešni glasbeniki iz slovenskih vodilnih glasbenih ustanov. Ustanovitelj zavoda Dissonance, pod katerim ansambel deluje, je violončelist Klemen Hvala, njegovo poslanstvo pa sta promocija ter razvoj komorne glasbe v domačem glasbenem prostoru. Ansambel sodeluje z nekaterimi najvidnejšimi slovenskimi in svetovno priznanimi umetniki, na koncertnem večeru pa bomo prisluhnili delom F. Mendelssohn-Bartholdyja, N. Šenk in G. Enescuja.

(11. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

 

ANSAMBEL ZA SODOBNO GLASBO MD7

Dvajset let mineva, odkar je Ansambel za sodobno glasbo MD7 prvič stopil na odrske deske. Novonastala dela so izvajali predvsem na koncertih sodobne glasbe, številnim praizvedbam pa je bilo moč prisluhniti tudi na Ljubljana Festivalu. Ob jubilejnem koncertu zasedbe so na program uvrstili izbor iz repertoarja številnih kakovostnih skladb ter novitete N. Firšta, ki jih bodo izvedli pod taktirko dirigenta Stevena Loya, znanega po pronicljivih interpretacijah del sodobne glasbe, ki z zasedbo sodeluje že od leta 2005.

(16. 8., 18.00, Viteška dvorana Križank)

 

MEDNARODNI ORKESTER LJUBLJANA

Mednarodni orkester Ljubljana je edinstven preplet izvrstnih talentov, kulturne raznolikosti in umetniške vizije. Orkester postaja vse bolj prepoznaven med mladimi glasbeniki in profesionalci, vodilnimi umetniki po svetu. Je del Evropskega kariernega centra za umetnike Triple Bridge, ki podpira njegov dolgoročni razvoj in si prizadeva ustvariti mednarodni orkester, sestavljen iz izjemnih mladih glasbenikov, ki jim želi omogočiti dragocene izkušnje igranja v simfoničnem orkestru s priznanimi profesorji, dirigenti in solisti.

(16. 8., 20.30, Križanke)

 

GOSPODAR PRSTANOV IN HOBIT

Howard Shore, večkrat nagrajeni skladatelj filmske glasbe, je avtor glasbe najbolj znane upodobitve sveta hobitov in vilincev na filmskem platnu. Njegovi glasbi za filmski trilogiji Gospodar prstanov in Hobit bomo tokrat lahko prisluhnili v koncertni izvedbi v produkciji Star Entertainment. Skladatelj se je pri pisanju opiral na kompozicijsko tehniko R. Wagnerja. Glasba k filmski upodobitvi fantazijskih romanov pisatelja J. R. R. Tolkiena bo z odra Križank zvenela v izvedbi skoraj sto nastopajočih: simfoničnega orkestra, zbora in solistov, na odru pa se jim bo pridružil tudi član igralske zasedbe.

(17. 8., 17.00 in 21.00, Križanke)

 

SIMFONIČNI ORKESTER IZ PITTSBURGA IN PIANISTKA HÉLÉNE GRIMAUD

Kritiki občudujejo enigmatično pianistko francoskega rodu Hélène Grimaud zaradi občutenih interpretacij, ki na poslušalce vedno znova naredijo močan vtis. S Simfoničnim orkestrom iz Pittsburgha bo pod taktirko njihovega dolgoletnega umetniškega vodja Manfreda Honecka izvedla jazzovsko obarvani Koncert za klavir in orkester v G-duru Mauricea Ravela. Ob bok klavirskemu koncertu je umetniški vodja orkestra postavil Simfonijo št. 1 v D-duru Ravelovega starejšega sodobnika G. Mahlerja in Pet skladb za godalni kvartet češkega skladatelja E. Schulhoffa.

(18. 8., 20.00, Cankarjev dom)

 

ČAROBNA GLASBA IZ HARRYJA POTTERJA

Magični svet enega najbolj znanih čarovnikov na svetu je v filmski različici zgodbe o Harryju Potterju oživila tudi izvirna glasba Johna Williamsa, Patricka Dola, Nicolasa Hooperja ter Alexandra Desplata. Tokrat bomo njihovim delom prisluhnili v koncertni preobleki produkcije Star Entertainment. Poslušalce bo orkester v edinstvenem ambientu Križank začaral z izbranimi glasbenimi odlomki, kot so Hedwigina tema, Bradavičarkina himna ali Dumbledorjevo slovo. Večer bodo popestrili vizualni in čarobni svetlobni učinki, kot gost pa se bo glasbenikom pridružil tudi član igralske zasedbe.

(19. 8., 17.00 in 21.00, Križanke)

 

KONCERT OPERNIH ARIJ

Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija bo na koncertu opernih arij nastopil Juan Diego Flórez. Flórez je prvič nastopil v milanskem opernem gledališču Scala, kar mu je odprlo pot na najpomembnejše svetovne operne odre, od Pariške do Metropolitanske opere. Izvedbo bo vodila dirigentka Oksana Liniv, ki je postala prva dirigentka Wagnerjevega gledališča v Bayreuthu, dragocene izkušnje pa je pridobivala tudi v vlogi asistentke takratnega dirigenta Bavarske državne opere Kirila Petrenka.

(22. 8., 20.00, Cankarjev dom)

 

POVODNI MOŽ

Zgodba muzikala Povodni mož sledi posodobljeni znani različici Prešernove pripovedne pesnitve. K snovanju nove sodobne pop-rock izvedbe, ki obravnava problematiko družbenih omrežij, je ustvarjalna ekipa pritegnila tudi eno najuspešnejših in produktivnih glasbenic na Slovenskem, Nežo Buh – Neisho. Novi muzikal se od drugih razlikuje tudi po okoljevarstvenem nazoru, saj bodo vsi kostumi Dominike Monte, ki se sicer podpisuje pod izdelke podjetja Incognito Design, narejeni iz predelanega materiala.

(23. in 24. 8., 20.30, Križanke)

 

SLOVENSKI MLADINSKI ORKESTER

Slovenski mladinski orkester, v katerega so vključeni mladi med 12. in 22. letom, pod umetniškim vodstvom ustanoviteljice dirigentke Žive Ploj Peršuh deluje od leta 2019. Vsakoletne raznovrstne programe pripravljajo na večdnevni poletni rezidenci pod vodstvom vodilnih profesionalnih orkestrskih glasbenikov, ki jih po koncu srečanja tudi javno izvedejo. Tokratni program bo predstavil člane umetniške družine Krajnčan, na koncertu pa bo slišati tudi dela skladatelja G. Holsta in A. Márqueza.

(25. 8., 20.30, Križanke)

 

NERAZDRUŽLJIVI OPERNI PAR

Nerazdružljivi par tako v zasebnem življenju kot na odru, Ana Netrebko in Jusif Ejvazov, se vrača na Ljubljana Festival. Sopranistka Ana Netrebko z občudujočimi glasovnimi sposobnostmi in vznemirljivim tonom ter prvovrstnim igralskim talentom velja za operni idol. Tenorist Jusif Ejvazov je svojo mednarodno kariero začel z odmevnim nastopom v vlogi Turrida v Mascagnijevi Cavallerii rusticani v veronski Areni ter z Ottelom na Festivalu Ravena. Ikonski operni duo bo spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija, ki ga bo vodil Michelangelo Mazza, ki z duom redno sodeluje.

(26. 8., 20.00, Cankarjev dom)

 

TAJSKI FILHARMONIČNI ORKESTER POD TAKTIRKO ITALIJANSKEGA DIRIGENTA

Tajski filharmonični orkester bo izvedel delo Fenomen sorojaka N. Prangčareona, čigar glasbo kritiki prepoznavajo kot moderno, barvito in dostopno. Koncert bosta sklenili v barve jazza odeti deli skladateljev L. Bernsteina Zgodba z zahodne strani in G. Gershwina Amerikanec v Parizu. Izvedbo bo vodil šef dirigent orkestra Alfonso Scarano, ki je v preteklosti deloval tudi kot umetniški vodja in dirigent toskanskega opernega festivala ter glavni dirigent Filharmonije severne Češke iz Teplic.

(29. 8., 20.00, Cankarjev dom)

 

PREMIERA FILMA GAJIN SVET 2

Gajin svet velja za najbolj gledan slovenski film leta 2018, uvrstil pa se je tudi na lestvico desetih najbolj gledanih slovenskih filmov v samostojni Sloveniji. Letos na filmska platna prihaja nadaljevanje. Film na simpatičen in dostopen način opozarja na težave, s katerimi se v sodobnem svetu srečujejo otroci in njihovi starši, saj obravnava zagate, ki so del našega vsakdana: ločitev staršev, odtujenost v družini ter nevarnosti svetovnega spleta in družbenih omrežij.

(30. 8., 19.45, Križanke)

 

VRAČA SE SLOVITI PLÁCIDO DOMINGO

Legendarni Plácido Domingo bo letos ponovno navduševal občinstvo. Španski tenorist in dirigent se ponaša z izjemnim dosežkom upodobitve več kot 150 vlog, vodil pa je tudi več kot 500 opernih nastopov in koncertov z nekaterimi najboljšimi orkestri. Na 70. Ljubljana Festivalu se mu bo pridružila sopranistka María José Siri, operni zvezdi bo spremljal Orkester Slovenske filharmonije pod taktirko španskega dirigenta Jordija Bernàcerja.

(31. 8., 20.30, Križanke)

 

LONDONSKI KRALJEVI FILHARMONIČNI ORKESTER IN VIOLIST MAKSIM RISANOV

Londonski kraljevi filharmonični orkester bo pod taktirko dirigenta Vasilija Petrenka, od lani tudi njegovega umetniškega vodje, predstavil program dunajskega klasicizma. V eni od solističnih vlog Koncertantne simfonije za violino, violo in orkester v Es-duru, K. 364 (320d) W. A. Mozarta, se bo predstavila slovenska violinistka Lana Trotovšek, lanska dobitnica nagrade Prešernovega sklada, v solistični vlogi se ji bo pridružil violist in dirigent Maksim Risanov. Program bosta zaokrožili simfoniji S. Prokofjeva “Klasična” in znamenita Simfonija št. 5 v c-molu, op. 67, L. van Beethovna.

(1. 9., 20.00, Cankarjev dom)

 

VLADO KRESLIN Z GOSTI

Vlado Kreslin, reden gost Ljubljana Festivala, se je širši javnosti prvič predstavil na Slovenski popevki leta 1980. Kasneje je deloval v skupini Martin Krpan, medtem je izdal tudi samostojno kaseto s skladbami, kot sta To ni političen song in Tista črna kitara. V 90. letih 20. stoletja se je rodila dolgoletna naveza z Beltinško bando, s spremljevalno skupino Mali bogovi pa igra od leta 1994. Umetnost enega naših najboljših in najbolj priljubljenih glasbenikov pa je v zadnjih desetletjih začela prestopati tudi etnične in mednarodne meje.

(2. 9., 20.00, Križanke)

 

LAIBACH

Laibach se vrača na oder Poletnega gledališča Križank, tokrat v sodelovanju z domačim Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Nastop bo pospremljen z bogato vizualno scensko podobo, letos pod taktirko dirigenta Navida Goharija.

(5. in 6. 9., 20.00, Križanke)

 

GALA KONCERT OB JUBILEJU SLOVENSKEGA OKTETA

Slovenski oktet je moški slovenski vokalni sestav, ki od svojega prvega nastopa poustvarja izjemno širok in raznolik zborovski repertoar. V dosedanjem bogatem obdobju delovanja se je zamenjalo več kot 40 pevcev. Slovenski oktet je od nekdaj vzor in motivacija številnim skupinam, ki so prav zaradi njegovega plemenitega petja začele tudi same delovati. Oktet slavi 70-letnico delovanja, ki se ji bo poklonil z Gala koncertom v Poletnem gledališču Križank.

(7. 9., 20.00, Križanke)

 

ZAKLJUČEK JUBILEJNEGA 70. LJUBLJANA FESTIVALA

Jubilejni 70. Ljubljana Festival bodo sklenili Dunajski filharmoniki, orkester s 180-letno tradicijo, v katerem igrajo najboljši glasbeniki z vsega sveta. Tokrat bodo izvedli suito skladatelja Mauricea Ravela Couperinov nagrobnik ter eno njegovih zadnjih in zagotovo najbolj znanih del, Koncert za klavir in orkester v G-duru. V vlogi solista bo nastopil med kritiki izjemno cenjeni pianist z dolgoletno kariero, častni član Dunajskih filharmonikov Rudolf Buchbinder. Pod taktirko vrhunskega dirigenta in skladatelja Ese-Pekkeja Salonena, sicer glavnega dirigenta londonskega Filharmoničnega orkestra, bo zazvenela še Simfonija št. 2 v D-duru, op. 43, J. Sibeliusa.

(8. 9., 20.00, Cankarjev dom)

 

 

SPREMLJEVALNE PRIREDITVE 70. LJUBLJANA FESTIVALA

 

Mojstrski tečaji Festivala Ljubljana

Letos bodo v sklopu 70. Ljubljana Festivala organizirani mojstrski tečaji, ki bodo

potekali na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Umetniško vodstvo bo prevzel

Branimir Slokar, ki je v dolgi in plodni karieri vzgojil izjemno število izvrstnih pozavnistov. Mladi glasbeniki se bodo lahko izobraževali tako solistično kot komorno pri štirinajstih mednarodno priznanih profesorjih: Latica Honda-Rosenberg (violina), Lana Trotovšek (violina), Hariolf Schlichtig (viola), László Fenyö (violončelo), Božo Paradžik (kontrabas), Emanuel Abbühl (oboa), Felix Renggli (flavta), François Benda (klarinet), Ole Kristian Dahl (fagot), Reinhold Friedrich (trobenta), Andrej Žust (rog), Branimir Slokar (pozavna), Roland Szentpali (tuba), Epifanio Comis (klavir). Med 29. julijem in 7. avgustom bomo mladim glasbenikom prisluhnili tudi na samostojnih koncertih.

Profesorji se bodo predstavili na kar treh koncertnih večerih. Latica Honda-Rosenberg bo nastopila 26. julija, v sestavu za kvintet se ji bodo pridružili Hariolf Schlichtig na violi, László Fenyö na violončelu in Božo Paradžik. Prvega avgusta bodo nastopili Emanuel Abbühl, flavtist Felix Renggli, klarinetist François Benda, fagotist Ole Kristian Dahl in slovenska hornistka Zora Slokar. Na klavirju jih bo spremljala latvijska pianistka Elina Gotsouliak. Trobentač Reinhold Friedrich bo 6. avgusta nastopil z Andrejem Žustom, prvim Slovencem pri Berlinskih filharmonikih, z Branimirjem Slokarjem na pozavni, Rolandom Szentpalijem na tubi, glasbenike pa bosta spremljali pianistki Eriko Takezava in Dalma Cseh.

(25. 7.–6. 8., Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana)

 

Ljubljana Festival na Ljubljanici

Na privlačnem koncertnem prizorišču, turističnih ladjicah po reki Ljubljanici, bodo v komornih zasedbah nastopili študenti Akademije za glasbo in Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani.

22.–24. 6., Ljubljanica

Alenka Slavinec: Zlata doba (2013–2022) Festivala Ljubljana

Fotografinja Alenka Slavinec bo ob 70-letnici Festivala Ljubljana z montažami javnosti predstavila zadnjih deset let delovanja Festivala Ljubljana. Zasnova razstave temelji na konceptu, ki ga je umetnica zastavila ob njegovi 60-letnici, ki se ji je prav tako poklonila s samostojno razstavo.

22. 6.–15. 8., Jakopičevo sprehajališče, Tivoli

 

Mednarodna likovna kolonija

Od 10. do 15. julija bo v Križankah pod selektorskim vodstvom Toma Vrana potekala XXV. Mednarodna likovna kolonija.

10.–15. 7., Križanke

 

Mala likovna kolonija

Od 11. do 15. julija 2022 bodo na 70. Ljubljana Festivalu ponovno potekale tudi otroške ustvarjalne delavnice, ki se jih bodo lahko brezplačno udeležili otroci med šestim in štirinajstim letom z željo po spoznavanju umetnosti.

11.–15. 7., Križanke

 

Razstava Tanje Pak

24. 6.–13. 7., Križevniška cerkev

 

Eva Petrič: Šabloniranje – spomin na jutri in Orakelj

17. 8.–1. 9., Križevniška cerkev

 

Predani korakom

22.–26. 8., Križanke

Zaključna prireditev 29. 8. ob 18.00, Križanke

 

Homage Tonetu Demšarju: petindvajset let kasneje

7.–22. 9., Križevniška cerkev

SPONZORJI IN PODPORNIKI

Več kot dva meseca trajajočega programa ne bi bilo mogočega izpeljati brez izdatne podpore Mestne občine Ljubljana in njenega župana Zorana Jankovića, za kar se jima iskreno zahvaljujemo. Veliko hvaležnost izrekamo vsem našim sponzorjem in podpornikom. Zahvala gre tudi medijem, ki poročajo o naših dogodkih, ter vsem obiskovalkam in obiskovalcem.

Hvala za pozornost, ki jo namenjate programu Festivala Ljubljana.

Festival Ljubljana si pridržuje pravice do spremembe programa.

Več informacij na ljubljanafestival.si.

Informacije / Odnosi z javnostmi

Maruša Šinkovič 
Tel.: +386 (0)1 241 60 18
marusa.sinkovic@ljubljanafestival.si

Živa Steiner
Tel.: +386 (0)1 241 60 08
ziva.steiner@ljubljanafestival.si

ljubljanafestival.si
www.facebook.com/ljubljanafestival
www.instagram.com/ljubljanafestival
www.youtube.com/user/TheFestivalLjubljana

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana, ki ga tudi finančno omogoča.

***
Glavni sponzor: Zavarovalnica Sava, d.d.
Sponzorji 70. Ljubljana FestivalaJP Voka Snaga, d.o.o., Energetika Ljubljana, d.o.o., NLB d.d., Petrol, d.d., Telekom Slovenije d.d., Krka, d.d., Riko d.o.o., Nova KMB, d.d., Mercator, d.d., Spar Slovenija, d.o.o., Trimo d.o.o., s.Oliver SLO d.o.o., Zavarovalnica Triglav, d.d., Lekarna Ljubljana, Javna razsvetljava, d.d., ADRIA Turistično podjetje d.o.o., Fraport Slovenija, d.o.o., Four Points by Sheraton Ljubljana Mons
Sponzorji posameznih prireditev: Zavarovalnica Sava, d.d., Delo, d.o.o., NLB d.d., Petrol, d.d., Telekom Slovenije d.d., Krka, d.d., Riko d.o.o., Nova KMB, d.d., Mercator, d.d., Spar Slovenija, d.o.o., Trimo d.o.o., s.Oliver SLO d.o.o., Zavarovalnica Triglav, d.d., Terme Dobrna d.d., UniCredit Banka Slovenije, d.d., BTC d.d., Luka Koper d.d., Plinovodi, d.o.o., Technobell d.o.o., Interenergo d.o.o.
Glavni medijski sponzor: Delo, d.o.o.
Medijski sponzorji: Dnevnik, d.d., Europlakat, d.o.o., Časnik Finance, d.o.o., Media24, d.o.o., Radio 1, Radio Center, Net TV, Mediabus, d.o.o.
Partnerji Ljubljana Festivala 2021: RTV Slovenija, Slovenska filharmonija, Austria Trend Hotels, Radisson Blu Plaza Hotel, Ljubljana, SNG Opera in balet Ljubljana, Silič uglaševanje Klavirjev, d.o.o., SNG Maribor, UL Akademija za glasbo, Hotel Slon Ljubljana, City Hotel Ljubljana
Prijatelji Festivala LjubljanaIntral, d.o.o., NP consulting, d.o.o., Teta Frida – Naturalica foods, d.o.o., Kobe studio – TV produkcija, d.o.o., Go Green – Ekoturizem, svetovanje in marketing, d.o.o.
Uradna vina: Vinakoper, d.o.o.
Uradni prevoznik: Avtohiša Malgaj, d.o.o., LPP, d.o.o., SŽ-Potniški promet, d.o.o.

 Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana. Član Evropskega združenja festivalov EFA je od leta 1977.