IRENA JOSIFOSKA IN UNA STANIĆ ODPIRATA 22. MEDNARODNI GLASBENI CIKEL MLADI VIRTUOZI

V torek, 14. oktobra, se ob 19.30 v Viteški dvorani Križank pričenja 22. mednarodni glasbeni cikel Mladi virtuozi, ki je posvečen ustvarjalnosti mladih glasbenikov, dobitnikov številnih prvih nagrad in zlatih plaket na pomembnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Kot prvi bosta ob spremljavi  finskega pianista Ukija Ovaskainena nastopili Srbkinji:  violončelistka Irena Josifoska in violinistka Una Stanić. Josifoska ima za sabo že več kot 400 nastopov, od tega kar 50 solo recitalov in je dobitnica več kot štiridesetih mednarodnih nagrad. Večkrat nagrajena je tudi  violinistka Stanićeva, ki se lahko pohvali s tem, da jo je leta 2013 ArtLink imenoval za najbolj obetavno mlado umetnico.

Na otvoritvenem koncertu 22. Mladih virtuozov se bo v prvem delu koncerta z deli  Beethovna, Debussyja, Schumanna, Fauréja in Sarasata predstavila violončelistka Irena Josifoska. Mlada umetnica je začela igrati violončelo že pri petih letih. Danes je študentka na Akademiji umetnosti v Novem Sadu. Je dobitnica več kot štiridesetih mednarodnih nagrad doma in v tujini, med katerimi je druga nagrada na največjem mednarodnem tekmovanju za mlade violončeliste v Dresdnu verjetno najžlahtnejša. Poleg tega je dobitnica visokih priznanj v Srbiji, ki ji jih je za najuspešnejši koncert v sezoni 2009/2010 podelilo Ministrstvo za izobraževanje. Večkrat jo je nagradil tudi Sklad za mlade talente Republike Srbije.

Josifoska ima za seboj že več kot 400 nastopov, od tega kar 50 solo recitalov, prvega med njimi je imela že pri osmih letih. Pri desetih je nastopila z Novosadskim komornim orkestrom, leta 2009 pa je bila predstavnica Srbije kot solistka z Evropskim mladinskim orkestrom Centralne evropske iniciative (CEI) na turneji v Italiji in Češki republiki. Koncertira tudi s srbskimi orkestri; avgusta 2013 se je udeležila mednarodnega Glasbenega foruma v Trenti v Sloveniji, ki ga vodijo profesorji z dunajske Univerze in so člani Dunajskih filharmonikov. Izbrali so jo med številnimi mladimi violončelisti z vsega sveta. Udeležuje se tudi mednarodnih mojstrskih delavnic s svetovnimi čelisti, akademik Dejan Despić in skladatelj Svetozar Saša Kovačević pa sta ji posvetila tudi nekaj svojih skladb.

V drugem delu koncerta bo nastopila violinistka Una Stanić, ki bo zaigrala dela Dvoržaka, Bacha in Brahmsa. Tudi ona se je začela učiti violino pa tudi klavir pri petih letih. Danes študira pri Vesni Stanković-Moffatt na Univerzi za glasbo in umetnost v avstrijskem Gradcu.

Stanićeva je dobitnica prve nagrade na mednarodnem violinskem tekmovanju Remember Enescu v romunskem mestu Sinaia in posebne nagrade pro memoria Enescu za najboljšo interpretacijo skladb tega romunskega skladatelja. Prav tako je zmagala na mednarodnem tekmovanju Vittoria Caffa Righetti v italijanski Cortemilii, njena zbirka nagrad pa obsega še nekatera druga mesta in zmage v Srbiji. Leta 2010 se je uvrstila v finale IV. mednarodnega tekmovanja David Ojstrah v Moskvi. Umetnica se lahko pohvali tudi s tem, da jo je leta 2013 ArtLink imenoval za najbolj obetavno mlado umetnico. Sodeluje s številnimi orkestri doma in v tujini ter je koncertna mojstrica v Beograjskem mladinskem orkestru.

Obe umetnici bo na klavirju spremljal finski pianist Uki Ovaskainen, ki od leta 2001 deluje kot korepetitor in klavirski spremljevalec na godalnem oddelku beograjske Fakultete za glasbo. Ovaskainen veliko koncertira kot solist pa tudi z orkestri v Srbiji, Nemčiji in na Finskem.

Koncert bo v torek, 14. oktobra, ob 19.30 v Viteški dvorani Križank. Vstop je prost.

Drugi koncert iz cikla Mladi virtuozi bo 20. novembra. Predstavila se bosta Nejc Grm (harmonika) in Matic Črešnik (tolkala). V okviru cikla  se bo skupno zvrstilo šest brezplačnih koncertov,  sezona se bo zaključila 3. marca 2015.

 

Informacije / Odnosi z javnostmi

Hermina Kovačič                                                                    Sanja Kejžar Kladnik
Tel.: (0)1 241 60 16                                                                 Tel.: (0)1 241 60 19
Hermina.Kovacic@ljubljanafestival.si                                Sanja.Kejzar@ljubljanafestival.si

www.ljubljanafestival.si

https://sl-si.facebook.com/LjubljanaFestival

 

Glavni medijski sponzor 22. Mladih virtuozov: Delo, d. d.

Program 22. Mladih virtuozov finančno omogočata: Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo