HARMONIKA IN TOLKALA NA MLADIH VIRTUOZIH

Na drugem koncertu v okviru mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi, ki ga že 22. leto pripravlja Festival Ljubljana, bosta nastopila harmonikar Nejc Grm in tolkalec Matic Črešnik. Nejc Grm je med drugim dvakratni zmagovalec državnega tekmovanja TEMSIG ter zmagovalec tekmovanja v Pulju in Sydneyju, Matic Črešnik pa je dobitnik srebrne plakete na Tekmovanju glasbenikov Republike Slovenije ter zlate plakete in prve nagrade na tekmovanju TEMSIG.

Nadarjena mlada glasbenika se bosta predstavila v četrtek, 20. novembra, ob 19. 30 v Viteški dvorani Križank.

V okviru mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi, ki ga Festival Ljubljana pripravlja že 22. leto,  se tokrat predstavljata Nejc Grm (harmonika) in Matic Črešnik (tolkala).

Prvi bo nastopil harmonikar Nejc Grm, študent 1. letnika magistrskega študija v razredu Luke Juharta na ljubljanski Akademiji za glasbo, ki se bo predstavil z deli Jokinena, Händla, Tiensuuja, Haydna in Rojka. Letos je v sklopu programa Erasmus na izmenjalnem študiju na prestižni akademiji Sibelius v Helsinkih pri prof. Veli Kujali. Mladi umetnik se udeležuje različnih tekmovanj, med drugimi je zmagovalec državnega tekmovanja TEMSIG (2011, 2014), štirikratni zmagovalec mednarodnega tekmovanja v Beltincih, Pulju (2011) in Sydneyju (2012). Je tudi prejemnik županove nagrade Občine Litija. Zadnja leta veliko sodeluje z različnimi mladimi komponisti, s katerimi se trudi, da bi se harmonika še naprej razvijala in iskala nove razsežnosti sodobne glasbe tako v različnih komornih zasedbah kot solističnih skladbah. Izvedel je številne krstne izvedbe slovenskih komponistov, kot so Uroš Rojko, Bojan Glavina, Simon Penšek, Matjaž Predanič, Alenja Pivko Kneževič, Denis Robnik, Uršula Jašovec in Iztok Kocen.

Nejc Grm sodeluje v različnih glasbenih ciklih, igra na solističnih nastopih Akademije za glasbo, leta 2013 je imel tudi samostojni koncert na festivalu Lent kot nagrajenec cikla Glasbene mladine Slovenije.

V drugem delu bo nastopil tolkalec Matic Črešnik, ki študira tolkala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru. Leta 2004 in 2006 je osvojil srebrni plaketi na Tekmovanju glasbenikov Republike Slovenije. Leta 2009 se je udeležil Evrovizijskega tekmovanja mladih glasbenikov, leta 2014 pa je prejel zlato plaketo in prvo nagrado na tekmovanju TEMSIG. Črešnika privlači tudi jazz in tako redno sodeluje v različnih projektih, v katere je vključena ta zvrst. Redno se udeležuje mednarodne delavnice, ki jo vodi Boško Petrović vsako leto v Grožnjanu. Matic je tudi skladatelj in piše zlasti za tolkala. Na koncertu bomo lahko prisluhnili njegovi skladbi Less is more ter delom Séjournéja, Abeja in Živkovića.

Koncert bo v četrtek, 20. novembra, ob 19.30 v Viteški dvorani Križank. Vstop je prost.

Tretji koncert iz cikla Mladi virtuozi bo 18. decembra. Predstavil se bo pianist Urban Stanič. V okviru cikla  se bo skupno zvrstilo šest brezplačnih koncertov,  sezona se bo zaključila 3. marca 2015.

 

Informacije / Odnosi z javnostmi

Hermina Kovačič                                                                    Sanja Kejžar Kladnik
Tel.: (0)1 241 60 16                                                              Tel.: (0)1 241 60 19
Hermina.Kovacic@ljubljanafestival.si                                Sanja.Kejzar@ljubljanafestival.si

www.ljubljanafestival.si

https://sl-si.facebook.com/LjubljanaFestival

 

Glavni medijski sponzor 22. Mladih virtuozov: Delo, d. d.

Program 22. Mladih virtuozov finančno omogočata: Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo.